Test: allmountain elektrokolo Lapierre Overvolt FS 500

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.11.2014

V rámci prezentace firmy Schindler (dovozce Lapierre, Ghost a dalších) v Novém městě na Moravě jsem měl možnost vyzkoušet kolo Lapierre Overvolt FS 500. Nebylo to sice moje první setkání s elektrokolem, ale první setkání s fullsuspension elektrokolem. Kolo jsem poptal na test a zde je výsledek.




Lapierre Overvolt FS 500



V krátkosti: Elektro kolo Lapierre Overvolt FS 500 je full na 27,5" kolech se 140 milimetry zdvihu (vepředu i vzadu) s motorem Bosch ve verzi Active Line s kroutícím momentem 48Nm (existuje silnější verze Performance Line s 60Nm – ta je osazena na vyšším modelu Overvolt FS 900) umístěným v oblasti šlapacího středu. Váha celého kola je lehce přes 23 kilogramů. Elektro pohon u Lapierre (stejně jako u drtivé většiny e-biků) funguje pouze když šlapate, takže nemáte elektro motorku, která jede sama. Je třeba šlapat, ve zkratce – když nešlapeš nejedeš.




Odlepit kolo od země bunnyhopem je náročné, ale jde to.



Lapierre Overvolt FS 500 je postaven na přepákovaném jednočepovém rámu z hliníkové slitiny SUPREME 6. Vidlice ROCKSHOX SEKTOR 27,5" SOLO AIR 140mm, tlumič nese označení Lapierre. Brzdy, řazení 1×10 (11–36 zubů), přehazovačka jsou v režii Shimano Deore resp. SLX. Ráfky Mavic EN321 jsou napleteny do nábojů Formula, přední s 15mm, zadní 12mm osou. Pláště jsou Michelin Wildgripper Reinforced 27.5×2.35. Kom­pletní specifikace zde, aktuální cena na eshopu MojeKolo.cz 81 999,–.



Srdcem celého „kola“ je motor Bosch Active Line s 250 Watty výkonu a 48 Nm kroutícího momentu, který pohání baterie s kapacitou 400Wh a tvoje šlapání.




Motor Bosch Active Line s 250 Watty výkonu a 48 Nm kroutícího momentu / Baterie s kapacitou 400Wh



Pohon zadního kola je skrze převodovku. Převodníček krytý rockringem (mající spíše funkci udržet řetěz v místě jemu určenému) není na pevno spojen s klikami, ale je propojen s převodovkou. Klikami tedy šlapeme do převodovky a zní se síla přenáší na převodník a následně řetězem na zadní kolo. Systém to není zcela optimální co se týče efektivity, ale jinak to asi nevymyslíte. Odpor převodovky je relativně velký, srovnání s planetovou převodovkou Truvativ Hammerschmidt je odpor Bosche cca dvojnásobný. Při vypnuté dopomoci je cítit setrvačnost, kterou má převodovka. Jakmile kolo resp. kliky rozšlapete na určitou frekvenci, tak pak udržet tuto rychlost je snadné, po rovině, do kopců už to samozřejmě neplatí. Pokud točíš klikami dozadu, řetěz se nehýbe, při prvním mazání řetězu jsem na to koukal jak tele na nová vrata. Jak ho namažu? No nebudu vás napínat, vyřešil jsem to!




U levého gripu měnič režimů a informací na displeji



Uprostřed řidítek je umístěn obrovský budík – cyklocomputer ukazující rychlost, stav baterie, režim dopomoci a další informace, přepínat si je můžete ovládáním u levého gripu. Nastavení dopomoci se děje pomocí toto ovládání na řídítkách nebo přímo na budíku, k dispozici jsou čtyři režimy s všeříkajícími názvy – Eco, Tour, Sport a Turbo.




Kokpit



Nejzásadnější informací u elektrokola je dojezd, protože když ti dojde šťáva, tak poznáš co je dřina – rozdíl jízdy i s minimální dopomocí a bez je velký. Popravdě řečeno – bez dopomoci kolo vůbec nejede.
Je vám asi jasné na který jsem jezdil při prvním setkání nejčastěji, sice pro baterku nejméně výhodný, ale jízdu nejakčnější režim Turbo. S tímto režimem, který přidá až 225% „síly šlápnutí“ (Sport přidává 150%, Tour 100 %, Eco 40% a Off nic), se vám podaří občas i zahrabat, braaaap braaaap…
Praktický je USB port, kterým se dá nabíjet například smartphone či jakékoliv externí zařízení. Na dálkovém ovládání je kromě voliče režimů, přepínače displeje, také tlačítko Walk – po jeho zmáčknutí a stálého držení kolo samo jede, sice pomalu, ale jede – sice pomalu, ale jede. Pokud tlačíš do prudkého kopce, tuto funkci velmi oceníš.




I menší dropík na těžkém kole není zcela zadarmo.



A jaké je elektokolo na trailu?
Je známé cyklistické pořekadlo, že „zábava začíná pod kopcem“, ano u ebike to platí dvojnásob, je tu velké ale – zábava začíná pod kopcem, ale bohužel zábava na kopci končí!

Zábavné především do kopce, z kopce už méně, omezující je váha, manévrovatelnost je špatná, běžné kolo má cca o 10 kilo méně a to je znát.




Baterie a motor tvoří cca 10kg nadváhy oproti ne ebike



Protože je náš server zaměřený především na jízdu z kopce dolů a výjezd do kopce až na výjimky bereme jako nutné zlo, tak se zaměříme na downhill. Při prvním setkání na novoměstských hladkých trailech bylo jasné, že zde 140 mm zdvihu nevyužijete, je to až na pár úseků spíše na pevné kolo a tak těžko se dalo těžko říct jak vlastně zadní stavba chodí. Po testování na okolo brněnských lokálních trailech poznávám progresivitu chodu, kolo ochotně zobe drobné nerovnosti a od cca půl zdvihu znatelně přituhne. Ve sjezdech je však kolo těžkopádné, líné, neochotné měnit rychlost i směr jízdy. K tomu „dopomáhá“ i 8cm dlouhý představec a 74cm široká řidítka – kratší představec a určitě širší řídítka by ovládání určitě pomohly, ale běžný uživatel by asi širší nesnesl.




Okřídlené logo



Kolo má pěkně položenou 67 stupňovou hlavovku, která s ultra dlouhou zadní stavbou (477mm) pohřbí jakoukoliv ochotu kola zatáčet.
Jestli o 29er tvrdíme, že je to tank, elektro kolo je také tank, ale není tank jako tank. 29er má větší váhu na kolech, na rámu je rozdíl zanedbatelný, u elektrokola s motorem u šlapacího středu je to obráceně, veškerá nadváha, cca 8 kilo o proti srovnatelnému ne elektro kole, je v rámu. Váha kola, přestože dobře rozložená – umístěná do těžiště – je hodně, hodně limitující. Jsem pamětníkem dob, kdy běžný sjezďák vážil téměř stejně, ale jízdní vlastnosti byly nesrovnatelné.




Přepákování zadní stavby



Kolo když jede, tak máte pocit, že vás z kopce dolů někdo tlačí a to i s vypnutým el. pohonem. Po počáteční snaze s kolem ve sjezdu pracovat, pumpovat, nadlehčovat, skákat přes kořeny a kameny, postupem času rezignujete a pouze se vezete. K tomu nabádá i spíše vzpřímenější posed, po rovině a do kopce jízda je velmi pohodlná, ale když chceš jet sportovně, omezuje tě to.




Převodník chrání rockring, slouží spíše k zabránění spadnutí řetězu



Jaký je dojezd na jedno nabití?
Dojezd – to je v terénu další ožehavé téma. Při běžném použití na trailech je dojezd hodně závislý na počtu a velikosti kopců, dalo by se říct, že baterie do kopců mizí před očima, především při režimech s největší dopomocí tj. Turbo a Sport.
Při praktickém testu jsem dosáhl dojezdu 50km a to s velmi úsporným použitím podpůrných režimů. V cíli počítač ukazoval kapacitu baterie na ještě cca 3km v Eco režimu. Úsporné použití znamená minimální použití Turbo, většinu jízdy jsem jel na Eco a dost často i Off. Dolekopcom pouze bez dopomoci, protože dopomoc je občas nepříjemná. Čas než systém vyhodnotí, že jste přestali šlapat chvíli trvá i přestože systém vyhodnocuje situaci 1000× za sekundu – fyziku prostě neobalamutíš a setrvačnost motoru existuje. Není to sice mnoho, ale pokud dojíždíš k zatáčce nebo skoku se šlapáním a těsně před ní přestaneš, tak kolo ti ještě jednou „přišlápne“ a tvůj předchozí odhad rychlosti je ztracen. To je hodně otravné, minimálně v počátcích, než s touto vlastností začneš počítat.
Dalo by se říct, že jsi na ebike otrokem kapacity baterie, protože když dojde šťáva uprostřed lesa, tak … když ti dojde elektřina, poznáš co je dřina. Na druhou stranu, s blížícím se koncem kapacity se přímo nabízí návštěva restaurace a nabíjení, dáš pivo, píchneš baterku do nabíječky a čekáš. Naštěstí pro nabíjení není nutno vyjmout baterii z kola, pro vytažení je totiž třeba mít klíče, integrovaná zásuvka šetří práci s manipulaci s baterií.




Tlumič vlastní výroby Lapierre



Při jízdě snadno narazíte na limity, především na limit baterie a také na limit motoru. Dát 50 km v terénu rozhodně není zadarmo, je to dřina! Tím, že táhnete 23 kilogramové kolo se nadřete možná víc než na normálním kole. Druhým limitem je nízký kroutící moment motoru v provedení Active Line s 48Nm, není to tak, že by jste do kopce jen zlehka točili nohama a motor vás na kopec vyvezl sám, jakmile přijde velká stojka motor již nezvládá a ty musíš řadit lehký převod a dřít.

A jak šlapat, tak aby motor pomáhal co nejvíce?
Tak na tuto otázku jsem se během celého testu nenašel odpověď. Ať jsem se snažil elektroniku o**bat jak jsem jen chtěl, motor dopomáhat tak nějak pořád stejně – nezáleží jen na kadenci šlapání, nezáleží jen na síle šlapání – elektronika vyhodnotí vše. Elektro motor totiž slouží pouze k dopomoci a navíc v továrním nastavení pomáhá pouze do rychlosti 25 km/h, pak dopomoc ustane pozvolna ustane a všechno je na tobě. Samozřejmě, šikovný uživatel za chvíli hledání na internetu najde návod jak limit odstranit…




V terénu jede jako tank



Pro koho je 140mm elektro full?
Pro koho elektrokolo Lapierre Overvolt FS 500 je? Tak ani na tuto otázku nedokáži odpovědět. Typický uživatel elektrokola nepotřebuje celoodpružené kolo do terénu, které navíc v terénu nemá nijak extra dobré jízdní vlastnosti. Možná kolo pro partnerku, která kolo příliš nežere a na ebike ti bude ve výjezdech stačit a zkopce dolů to nějak zdrncá. Možná po cyklistu, který ze zdravotních důvodů již nemůže sedlat běžné kolo a ebike je jediná šance jak se dostat do těžšího terénu. Pro mě osobně toto kolo není, ono to totiž už skoro ani není kolo, je to spíše malá motorka na které musíš šlapat. Dříve byly motokola, nyní máme elektrokola.
Dojezd – výjezdu do prudkých kopců se dojezd a stav baterie doslova snižuje před očima (aby se po chvíli jízdy po rovině či dolekopcom zase o trochu vrátil k původní hodnotě).
Největší výhodou je, že pokud chcete jet sportovně, tak na ebike najedete víc kilometrů za méně času, ale daní jsou horší jízdní vlastnosti z kopce dolů.




Lapierre Overvolt FS 500



A je jen otázkou času, kdy bude elektrokolům vstup na některé traily zakázán, první vlaštovkou je v tomto ohledu Moab.




Na Moabu si už s elektrokolem neškrtnete



Foto: Otta

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bersekr 3.11.2014 v 10:44

    zaujimalo by ma, aky je dovod zakazu vstupu s e-bikom na Moab.

  • anonymní uživatel stofan 3.11.2014 v 11:13

    Bersekr, mozno tie baterie? +-

  • anonymní uživatel hoffman 3.11.2014 v 11:32

    páteční prda

  • anonymní uživatel O´Neill 3.11.2014 v 16:38

    Testujte normální kola a ne takový sračky... A když si línej šlapat, tak si kup motorku...

  • anonymní uživatel stofan 3.11.2014 v 17:14

    O´Neill: komentar hodny cloveka co je tak blby, ze si da za nick obchodnu znacku...sorry lidicky, ale musel som :D

  • anonymní uživatel slucky 3.11.2014 v 17:18

    ty seš na tom ještě hůř když neumíš ani číst, ale u čobola to chápu

  • anonymní uživatel O´Neill 3.11.2014 v 18:16

    stofan: Slovenský brachu, ty si mě asi nepochopil... Tohle kolo je absolutní blbost. Těžký, drahý a pro lenochy. Takže si opravdu stojím za tím co jsem napsal, pro silnější slovo nejdu daleko a to co jsem použil tenhle nesmysl dokonale vystihuje... Je to můj názor a pokud se ti nelíbí, nic s tím neudělám. K tomu nicku, O´Neill je docela běžné americké příjmení a pokud se s tím nějaká značka ztotožňuje tak to opravdu není můj problém... A jestli si musel, tak si dojdi na záchod a hlavně po sobě spláchni.. ;)

  • anonymní uživatel Aneta 3.11.2014 v 19:08

    Možná spíš overkill, než overvolt. To by mě zajímalo, koho si v lapierre stanovili jako cílovku... já na to ne a ne přijít

  • anonymní uživatel stofan 3.11.2014 v 19:08

    slucky:jojoooo tieto xenofobne cechackovske odpadki mam naozaj velice rad ;) si podavas ruku s milosom ne?:D

  • anonymní uživatel stofan 3.11.2014 v 19:36

    O´Neill: pokial sa ta to nejak dotklo tak promin, ja tiez nechodim pre sproste slovo daleko :D, ale fuckovat niekoho co ma testovat ma prave nenechalo chladnym, prco ne? treba dat s casu na cas priestor aj uplnej hovadine...tiez mi tento koncept nedava zmysel, koniec koncou tak ako to napisal "redaktor"?+-, netreba bit hned konzerva, ono to moze byt niekedy aj prekvapenie.. i ked v tomto pripade...

  • anonymní uživatel Balanc 3.11.2014 v 23:27

    2 Aneta: overkill sedí hehe. Žeby Nicolase Vouilloize?

  • anonymní uživatel Lol 4.11.2014 v 8:06

    pitchovina

  • anonymní uživatel syfl 4.11.2014 v 8:22

    jestli jsem to dobře pochopil tak ve finále ten motor jenom pomůže překonat těch 10kg navíc takže se na tom jede jako na normálnim 15kg kole akorát že to nejde odlepit od země? :D pecka....

  • anonymní uživatel DD 4.11.2014 v 14:02

    nahodou, na starty dobry :)

  • anonymní uživatel radari 4.11.2014 v 21:03

    enduro

  • anonymní uživatel Pivrnec 4.11.2014 v 21:04

    No musím si taky rejpnout . Výběr kol a komponent na recenze upadá . Co se tu začlo jezdit enduro , tak to jde do kytek . Ted pokračujem na elektrokolech.

  • anonymní uživatel šráma (tomassramek (a) centrum.cz) 5.11.2014 v 8:44

    Podrobné testy,kvalita článků,trošku zapracovat na vlastní tvorbě,více podpory lokálních akcí i scény z vlastní iniciativy a nejen když někdo zašle video ;-) . A hlavně si je teba ujasnit směr jakým chcete jít!!! Chápu,že existují nové trendy ježdění a jak strašně těžké je vyhovět všem. Ale vy některými svými počiny,od sebe odháníte své letité fanoušky,lidi se tu mezi sebou hejtují...začínám být z toho všeho zmaten a prosím,aby mi někdo vysvětlil,proč bych neměl chodit víc na Pinkbike,nebo Vitalmtb,nežli sem. Ovšem čtenáři a fanoušci,by měli na oplátku projevit trošku zpětné vazby,aby bylo kde čerpat inspiraci ;-) Jinak vám samozřejmě fandím!!!

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 5.11.2014 v 9:02

    Pivrnec: výběr kol a komponent není až tak jednoduchý, z českých dovozců nemá téměř nikdo DH kolo do testu, prodá se jich totiž minimum. Ale přesto, když se ohlédnu zpět, tak poslední dva testy byly DH kola, tak ti nevím.

    šráma: díky za názor, ale srovnávat DK a PB či Vítal nelze, my jedeme s nulovým rozpočtem, oni v desetimilionech...

    Podpora lokálních akci a scény, jakým stylem by jsi si to představoval? Snažíme se jít stále stejným směrem a to být zaměřený na jízdu dolekopcom.

    Jakýmy počiny odháníme letité fanoušky? Tím, že píšeme o elektrokole? O elektrokole na 140mm zdvihu? Nebýt tam motor, tak nikdo neřekne ani ň. Že se lidí hejtují je spíš jejich vizitka než naše, ne?

    Nalijme si čistého vína, sjezd upadá, na závody nikdo nejezdí, naopak enduro je na vzestupu ať se to lidem líbí nebo ne - psát report z akce, kam přijede 90 závodníků je jaksi trochu neekonomické.

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.11.2014 v 14:30

    v Keli - "sjezd upadá" tak, aby sme ani nahodou neboli out tak aj pre nas a nebudeme onom pisat. Tym ale tomu upadku dopomahate. Si si ospravedlnil vsetko co si chcel? Pre mna jediny zmysluplny "test" za poslednu dobu tu bol o devilworku. Ale ani nie tak tym ako bol "test" zpracovany ale koho ste "testovali". Ja sa tu pravidelne stazujem na to komu tu povacsinou predvadzate bicykle hoc aj na 140 zdvihoch a boli bez motoru. Zamyslel si sa niekedy ako to, ze donedavna ste si dokazali udrzat šrámu a zrazu sa to neda. Len rozpoctom to asi nebude. Dokonca si myslim ze rozpocet s tym nemusi mat nic spolocne. Ale vyhovorka pre vacsinu asi obstojna.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 5.11.2014 v 14:47

    peto(dude): Díky za názor. Co tedy konkrétně máme podle tebe udělat pro zlepšení. Rádi oceníme konkrétní tipy a nápady.

  • anonymní uživatel Marek74 (marek74j (a) gmail.com) 5.11.2014 v 18:05

    k bajkom s motorom Bosch? nikto nemladne - pre mňa je to vynikajúca vec už teraz, pre ostatných viac, alebo menej vzdialená budúcnosť :)
    dnes jazdí zopár kusov, ale predaj rastie a rastie...

  • anonymní uživatel šráma (tomassramek (a) centrum.cz) 6.11.2014 v 0:08

    Jsem dirtař,ale sleduju např celý DH světák a podobně,miluju "undergroundovou" cyklistiku jako celek...oživte web například tricktipy pro dirtaře,jak projet zatáčku,nebo skočit drop pro sjezdaře,údržba kola,rozebírání vidlic..taková komplexní škola kola,nejlépe formou videa. Nějáká pravidelná rubrika. Chybí mi podrobné výsledky a hlavně časy u sjezdových disciplín z domácích tratí. Velké rozhovory se špičkou domácí scény a že jich je,pokud nebudeme škatulkovat disciplíny-rovněž pravidelně. Představovat podrobně domácí lokality,hodnotit je hvězdičkami,vyhlásit trail/park/dirtoviště roku a tím třeba hecnout lokální stavitele a dát jim pocit,že to má cenu. I to je obrovský přínos. A já nevím co třeba dalšího. Prostě se tak nějak víc ponořit do problematiky toho sportu u nás a začít udávat "tempo". Je spousta směrů,kterými se můžete vydat. Problém úpadku podle mě spočívá v tom,že lidi si říkají jestli to má vlastně význam,ať už jde o stavění,pořádání akcí atd. A vy jako médium,máte obrovskou moc tohle všechno změnit... Rozhodně ale nehažte flintu do žita,to v každém případě ne!

  • anonymní uživatel Bersekr 6.11.2014 v 8:19

    šráma > máš pravdu, ALE: pokiaľ DK nie je projekt ktorý má zabezpečiť obživu jeho tvorcov a správcov (čo predpokladám, nie je), je treba si uvedomiť, že títo ľudia majú svoje zamestnanie a súkromný život. Preto aj kedˇ je DK ich hobby, tak sú z veľkej časti odkázaní na externých prispievateľov a sympatizantov webu :) Z vlastnej skúsenosti viem, že robiť web znamená neustále spájať kontakty a venovať tomu enormné množstvo času (a peňazí). Sám od seba nikto neprispeje ničím (česť výnimkám). Po rozmachu istej sociálnej siete sa to všetko ešte dramaticky zhoršilo. Ľudia sa realizujú tam. Kedysi prispievali článkami, fotkami, rozhovormi, iniciatíva bola. Na soc. sieť si teraz každý prdne fotku, ostatní ho oklikajú a cíti sa jak king... Človek si tam spraví ego na počkanie. Po tom, čo šla v dôsledku odlivu ľudí z webov na soc. siete kopa dobrých stránok na držku, som šťastný, že Dolekop ostal. Prajem Vám chlapci z DK do budúcnosti všetko dobré, máte to fajne rozbehnuté, tak sa ďalej rozvíjajte a nevzdávajte to ;)

  • anonymní uživatel peto(dude) 6.11.2014 v 9:44

    4 Bersekr - Ved aj my co sa stazujeme, sa stazujeme prave preto, ze to tu mame este stale ako tak radi a bojime sa, aby to neslo uplne do kytek a nestala sa z toho lacna stetka pre velke firmy ktorim tu vychvalia hocico.

  • anonymní uživatel hoffman 7.11.2014 v 7:44

    Marek74: že ide o biznis, je jasné. ide aj o to, kedy chce majiteľ dobrovoľne zostárnuť.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.11.2014 v 7:55

    4 Marek 74 - fuu uz aj ty to mozes potrebovat? Az taky stary zase niesi.

  • anonymní uživatel Roman (alpinex (a) stonline.sk) 11.11.2014 v 22:06

    31,5 miliona predaných e bajkov, odhad za par rokov cez 40 milionov,vo velkých mestach je to efektivna nahrada auta.ma to buducnost. blbe su obmedzenia eu 250w a 25km, pedalec sa mi nepaci vobec, baterie vzhladom na kapacitu a zivotnosť velmi drahe 400Wh/600E/800 nabití.
    je to alternativa, ale tieto systemy co ma bosch a jamaha mna neoslovili vobec-drahe,slabé, mala výdrž baterky.nastastie su aj ine systemy....

  • anonymní uživatel Marek74 (marek74j (a) gmail.com) 13.11.2014 v 13:24

    borci, tých 6 operácií mi kolená novými neurobili. postupne som "XC"/"AM-EN" jazdenie úplne obmedzil, nabral som 20 kíl...

    prvý motor som osadil na Specialized Enduro pred 3 rokmi. ...aby som nekvasil v aute do roboty (2x 20km) v zápchach, aby mi to netrvalo skoro hodinu aby som nesmradlavý a "freš" zvládol 8 hodinovú pracovnú dobu a potom ešte cesta domov... podarilo sa! rovnako rýchlo, lacno, s menšou námahou a stále na bajku :)

    a teraz som vďaka Boschu dokonca opäť v lese bez toho, aby som sa následne skoro týždeň ledva hýbal :/

    dnes som doskladal svoj štvrtý ebajk - druhý full. takže čo? vyrážam, kedy môžem a dokonca občas vybehneme aj s babou :) určite ma to nerobí starším. práve naopak. je to SUPER! takto sa mi to páči. ;) potom si spomeňte na moje slová.

    www.facebook.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí