Test: Ghost Riot LT 8 Lector

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.11.2014

Riot je kolo o kterém toho, minimálně u nás, bylo už napsáno opravdu hodně. A to nejenom proto, že na tomhle kole je docela zásadní dotek české ruky. A to jak v případě samotného konceptu odpružení – Riot Link, za kterým stojí bývalý fórkrosař Adam Stašek, toho času fungující u Ghostu, tak v případě finálního testování a vylepšování, které měl mimo jiných, pod palcem další forkrosák-daunhilák-brňák-jablonečák – Tomáš Slavík.





O co jde v případě Riot-Linku? Jedná se o systém velmi podobný klasickému čtyřčepu, má ale navíc ještě jeden „rocker“, tedy jakousi kyvku u spodního uchycení tlumiče. Ta by měla zařídit degresivní chod ze začátku, lineární veprostřed a opět progresivitu na konci zdvihu. Teorie je: Zamčení při šlapání, citlivost, žádné dorazy.





Tohle všechno funguje se 130mm zdvihu, což není na poctivé řádění zrovna moc, pro letošní rok ale Ghost přišel i s více sjezdovou verzí, Riot LT, kdy LT znamená Long Travel. A my otestovali prostřední specifikaci tohohle vysokozdvihového Riota, model LT 8 za rovných 119 999 Kč. Co tahle specka umí? Kompletní sada Shimano XT, včetně brzd, tlumič CaneCreek, vidlice Fox 34 Talas 150–120mm, teleskopická sedlovka KS Lev a zapletená kola RaceFace Turbine. Zbytek věcí jako kokpit sedlo atd. nese logo Ghostu.





Ono to ale s tím vyšším zdvihem tak nějak je i není pravda. Rám je v případě „běžného“ Riotu i LT verze stejný, LT se odlišuje pouze použitím vyšší, 150mm vidlice a tlumiče Cane Creek Double Barell Inline. Pořád tedy v případě rámu máme 130mm které uskutečňuje Riot-Link. Jinak je rám kompletně z karbonu a další detaily kolo odhalí hned, jakmile si na něj sednete.





První čeho jsem si všiml, je, že sedlová trubka u Riotu je poměrně dlouhá, takže i když jsem měl svou obvyklou velikost M na svých 175cm, protože mám zřejmě spíš kratší nohy než většina Němců, musel sem si 125mm teleskopickou sedlovku zarazit do rámu skoro na doraz. Délka horní trubky už mi ale přišla v pořádku, ostatně taky tak nějak odpovídá celkové délce kola. Když, jako já, kouknete před nasednutím na Riota do papírů a „trochu tušíte“, je jasné co od kola čekat. Riot rozhodně není Enduro závoďák na ukrajování vteřin a honění KOMů na rozbitých a prudkých trailech. Poměrně krátký rozvor, stejně jako relativně krátká zadní stavba a 67 stupňů hlavovky dává dohromady kolo, které vlastně definuje to, co je to trailbike.





Riot šíleně akceleruje, reakce na pedál a je neuvěřitelná, i při silovém šlapání se zadní stavba skoro zamyká a kolo tak vystřeluje jak sprinter na kokainu. Tomu pomáhá i to, že tohle kolo skoro nic neváží, bez pedálů v této specce nějakých 12.5 kilo. Velmi slušná váha, vzhledem k tomu, že je použitá vidlice Fox 34 Talas a ne „jenom“ model 32, který většinou na trailbiky sází konkurence na podobně zaměřených kolech. Tomu, co je na papíru odpovídá i ovladatelnost. Na zadní, na přední, naklonit, vyskočit, rychle zatočit, zapumpovat. Ať už se rozhodně udělat na kole cokoli, Riot to udělá snad ještě dřív, než se sami definitivně rozhodnete, ovladatelnost kola je stejně dechberoucí, jako akcelerace. Navíc díky velmi neotřelému projevu zadní stavby dokáže každý skok vyčarovat na obličeji úsměv hodný Jedličkova ústavu. Do vzduchu jde strašně dobře a dopady díky vyladěné progresivitě i na takhle „malém kole“ (čti kole s nižším zdvihem) nebolí.





Výjezdy jsou samozřejmě taky kapitola sama pro sebe, jak rychle asi jede do kopce kolo co má 12kilo, lehoučké výplety RaceFace a zadní stavbu která se v první třetině zdvihu de facto zamyká při šlapání. LT Riot je na kopci rychleji než Passy Rajot v ruským kriminále. Když ale píšu zatím jenom v superlativech, proč je na začátku ta nehezká zmínka o neendurovos­ti Riotu?





Protože z kopce. Po prvních pár metrech prudkého trailu plném kamenů, kořenů a dalšího bordelu, myslíte na to, že ten ruskej kriminál zase není tak zlá možnost kde být. I přes použití velmi citlivého tlumiče Riot není zrovna dvakrát citlivé kolo. Co taky čekat od kola, za kterým stojí dva 4× jezdci. Ačkoli má být prostřední část zdvihu lineární, je docela oříšek se k ní dostat. Riot ve sjezdu potřebuje poměrně tvrdou forkrosáckou ruku, která by ho tlačila do zdvihu, kde je to nezbytné a na zbytku trati se naopak snažila dostat ho co nejčastěji do vzduchu, kde to nedrncá. Navíc díky vzpřímené hlavovce a krátkému rozvoru je kolo ve vyšších rychlostech poměrně nestabilní, což ještě umocňuje pocit, že vás kolo umlátí zaživa. Riot prostě na sjezdové trati fakt doma není, minimálně pokud nemáte opravdu najeto a opravdu nazvedáno. Nedá se nic dělat, bohužel všechny tyhle hravé a šlapavé plusy se někde odrazit musí, ale je trochu škoda, že je to právě ve sjezdu. Tam navíc nepomůžou ani úzká řidítka a neustále padající řetěz z dvoupřevodníku bez napínáku. A ačkoli má vidlice od Foxu sice silnější, 34mm nohy, díky legendární Talas patroně, která umožňuje to nejzbytečnější nastavení jaké kdo kdy v historii kola vymyslel, tj. nastavení zdvihu, je i její citlivost velmi… diskutabilní. Celou dobu testu jsem si pokládal jednoduchou otázku. Kdo proboha potřebuje nastavit si nižší zdvih při výjezdu do kopce, když má vidlice zamykání? Komu tím prospějete. O kolik by bylo lepší svezení na „obyčejném“ Floatu?





Veškerá tahle zoufalost ale trvá, jenom dokud jedete hodně z kopce a v hodně rozbitém. Pokud se pod vámi terén jenom tak vlní, případně stoupá, ale hlavně nedrncá, zase je tu ta stará dobrá rioťácká euforie. Komponentům kromě padání řetězu není co vytknout. Brzdy nádherně brzdí, přehazovačka řadí rychle a přesně, pokud se „zapne“ tak ani nemlátí řetěz, gumy Hans Dampf v nejměkčí směsi Evo na kolech RaceFace krásně drží a jedou, snad jenom ty řidítka by mohly na každé straně dostat pár centimetrů, vždyť seříznout je mnohem jednodušší než prodloužit.





Riot je prostě Trailbike v nejčistší podobě a tečka. V čem tkví kouzlo verze LT? Je to jednoznačně možnost vyhrát si s tlumičem, pár cvaků rychlé komprese zařídí ještě větší akceleraci, možnost nastavení rychlého i pomalého odskoku se taky hodí a vyšší vidlice udělá radost v prudších místech. Takže kam patří? Pokud jste průměrný jezdec, nejvíc srandy si na Riotu užijete na hladkých trailech typu SF, Singltrek, případně jakákoliv „modrá“, která v poslední době vzniká skoro v každém bikeparku. Na tomhle kole nevadí, když si potřebujete přišlápnout, protože ono přímo vystřelí, výborně se ovládá ve vzduchu i v zavřených klopách. Prostě trailbike jak má být. Ani k dvoupřevodníku se na tomhle typu kola nedá nic moc říct, protože cesta k parádním trailům občas vede do kopce, kde kašpárek udělá radost a díky němu nebude muset dojít na tlačení.

A vyzvat na Riotu enduro závod? To už záleží na vkusu každého soudruha. A vlastně i na jejich sebejistotě. Na rovině je tohle kolo megarychlé, na skocích superhravé, v zatáčkách obratné. A pokud ho udržíte v rozbitých a sjezdových pasážích, určitě na něm půjde „zajet“ nejeden rival na 160mm uhoupaném čtyřčepu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 24.11.2014 v 10:27

    uhoupaném čtyřčepu? .)))

  • anonymní uživatel RB 24.11.2014 v 12:20

    hoffman: Tak fsr i jiné 4čepy jsou v sedě o kus uhopanější než třeba jednočep na RB(když se mluví o šlapání v sedle).

  • anonymní uživatel Antik (honza.antos (a) centrum.cz) 24.11.2014 v 14:17

    Ono možná ta citlivost tlumiče spočívá v pečlivějším nastavení celého kola, než jen půjčit, sednout a jet. A co se týče určení kola na modré singletracky, tak by to zase chtělo trochu více si pohrát s nastavením testridera :D

  • anonymní uživatel Skocza 24.11.2014 v 17:23

    Clanek jsem temer ani nedocetl do konce. Proc? Po zjisteni ze stoji 120 tycek uz me vlastne temer ani nezajimal, momentalne se ma chut rict .. strcte si to za ty love ehm, nekam! Sorry, ale tak nejak jeste skousnu premrstene ceny u amiku - Giant, Spesl atd., s nima se to tak nejak tahne, ale u kol od sousedu to nechapu. A to radeji ani nevzpominam predrazeny tuzemsky Agang (Ninja DH - novy). WTF, kam na ty ceny chodi ?:-) Timto nechci rict, ze kolo neni dobre, naopak, vypada moc dobre, ale dokud nebude stat min alespon 50 tycek, tak me bohuzel nezajima. Kola jako CTM nebo DP nejsou urcite top (mimochodem na ne nemuzu rict spatneho slova), ale mam alespon pocit, ze cena je adekvatni a kupuju supr vec cena/vykon. Tot muj nazor. Biku zdar borci!

  • anonymní uživatel KubmanBiker (crashmangamesteam (a) gmail.com) 24.11.2014 v 18:04

    kde to bylo testovaný? :)

  • anonymní uživatel bok 24.11.2014 v 18:33

    Naprosto nechápu tu dýlku sedlový trubky a soucítim s testriderem, 480mm na Mko rám? Mý Mko má 430mm a na svou vejšku 178cm bych teda víc nechtěl ani náhodou, stejně tak úhel hlavy vypadá spíš stoupací. No a nechat na bajku za 120k přesmykač. Z recenze to chvílema zní, že ten bajk byl nejzábavnější v místech, kde byl fajn i pevňák, je to teda kolo na srandu nebo na vteřiny?

  • anonymní uživatel RB 24.11.2014 v 18:39

    Skocza: Mě teda pobavila katalogová cena GT, za kolo na kterém není nic extra 120k, za karbon 180k:). Je hodně úchylné dát to samé za krosku, ale zase to musíš vidět tak, že kolo můžeš koupit někde v akci, třeba i 40% levněji.

  • anonymní uživatel Martin (xx (a) xx.cz) 24.11.2014 v 19:02

    Co je to za smes EVO co maji plaste?

  • anonymní uživatel Skocza 24.11.2014 v 20:27

    RB: Jo, mas pravdu, souhlasim s tebou! To uz jsou fakt sumicky :-) .. A presne, mam v planu nejakou tu endure motorku bo neco ostrejsiho (jak pises krosku) a za tech 180 fiku uz se da poridit fakt supr masina. Nevim no.
    Bok: Spis to vypada, ze si Ghost udelal s tou cenou srandu z lidi v jedne vterine :-D. Ne, ale timto nechci opravdu rict, ze by to kolo bylo spatne, to urcite ne. Byl bych rad kdyby mi pribylo ve staji, ale bohuzel ma jednu velkou vadu a to uz bych se zase opakoval :-)
    Ale jak pise RB, v te akci kdyz se treba objevi, tak si urcite najde svoje lidi.

  • anonymní uživatel stofan 24.11.2014 v 22:38

    a ked uz by sme mali byt ozaj prasata, tak za tych 120 papiru nedostanete ani co? ani kashimu vole :DDDD ak sa teda nemilim...

  • anonymní uživatel Bersekr 24.11.2014 v 22:49

    ... nuz kto si nevie bike poskladat a nema fpici trendy tak si proste musi priplatit :)

  • anonymní uživatel stofan 25.11.2014 v 7:53

    Bersekr: no ono zas to skladanie pokial skladas z novich komponentou o moc lacnejsie nevide skor naopak;) ale zas mas to co chces....

  • anonymní uživatel syflus 25.11.2014 v 14:19

    bok: když má ten rám navářku tak nechápu proč by nemohl mít i v nejvyšší palbě top přesmykač....

  • anonymní uživatel hoffman 25.11.2014 v 19:02

    tak pravidlom už dnes je, že top modely sú na 11tke a prešmyk jaksi neopodstatnene začal budiť dojem nižších tried. každopádne, kto nerád tlačí, vie, prečo ho stále má, ten prevodový pomer 36/42 neposkytne.

  • anonymní uživatel bok 25.11.2014 v 22:53

    syflus: čistě osobní dojem, řetěz co padá mi nějak nedává smysl

  • anonymní uživatel syflus 26.11.2014 v 7:57

    bok: v tom případě ti nevadí přesmykač ale absence napínáku...

  • anonymní uživatel hoffman 26.11.2014 v 12:14

    ..čo v tejto sume už malo byť samozrejmosťou

  • anonymní uživatel peto(dude) 26.11.2014 v 12:17

    Boooze ved dost siroke su tie rajdy. Dajak ste zbabovkovateli tam na DK Olympe. A trochu ucesat stylistiku lebo sa to tam hore dole zamotava napr. "opět progresivitu " a pod. Kazdopadne pri vyslapoch znizenie zdvihu vidly predsa len vyznam ma lebo zlepsuje polohu slapajuceho voci svahu. Podla mna je skor zamykanie vidlice ten najnepotrebnejsi prvok aky kto mohol vymysliet.

  • anonymní uživatel stofan 26.11.2014 v 14:39

    peto(dude): tak ja si napriklad zamikanie nemozem vynachvalit, nieje nad to pri slapani zo sedla mat moznost sa zapret do rajdou. ale je to prevazne urcite sposobene mojim stilom slapania to mi je jasne. ale lockout povazujem za velmi uzitocny. aspon premna. zvlast ked pride nejaka neprijemna asfaltova stojka...

  • anonymní uživatel alkoholix 26.11.2014 v 15:25

    hele a jakym způsobem dneska funguje zamykání vidlic? pořád platí že když člověk zapomene na zamknutou vidli a udělá třeba bunnyhop přes překážku tak má po zámku?

  • anonymní uživatel stofan 26.11.2014 v 16:15

    alkoholix: neviem jak je to u inych ale na floate rlc si mozes nastavit uroven lockoutu (tuha az po tuhsiu ;) ), parrazi sa mi stalo ze som zabudol vypnut a pohoda, vse funguje

  • anonymní uživatel hoffman 26.11.2014 v 16:17

    lock je pri týchto zdvihoch nezmysel, efektívne pri výšľape je jedine zanorenie vidlice - položenie uhlu

  • anonymní uživatel Hejnickej (jakub.sosvol (a) gmail.com) 26.11.2014 v 18:45

    Clanek od opravdu fundovaneho testridera :D
    Jaky jsi mel sag tlumaku, kdyz to bylo tak tupy. Je ten sag doporuceny vyrobcem, pro optimalni funkci systemu odpruzeni? Plaste byly v trail nebo pace smesi? Retez ti padal i se zapnutou treci spojkou na prehazce? Jsou kola tubeless ready? Jak byly ty riditka siroky? A mohl bych pokracovat...
    Z tohohle testu se clovek fakt dozvi hodne informaci :-)

  • anonymní uživatel peto(dude) 27.11.2014 v 9:01

    4 stofan - Ano pouzivam nieco ako zamykanie(gate) ale iba vzadu. Jednak tym, ze ma to nechce velmi pustat do zdvihu sa to dostane az na takmer 10% sagu cize geo na slapanie o to lepsia. A na asfalte nevidim dovod zamknutia. Jedine v pripade, ze dupes postojacky co nieje velmi dlhodoba zalezitost. Velke kopce takto asi nezdolavas. Ale je kludne mozne, ze hej to si potom maz len neviem ci si tym neublizujes.

  • anonymní uživatel peto(dude) 27.11.2014 v 9:02

    4 hejnickej - suhlasim

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí