Test: teleskopická sedlovka Mighty

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 21.8.2015

Teleskopická sedlovka patří k zásadním vynálezům určeným pro horská kola, její absence udělá z jinak super kola kolo poloviční. Neustálá práce s upínákem sedlové trubky tě buď zocelí nebo donutí koupit teleskopickou sedlovku. A když teleskop, tak jedině s dálkovým ovládáním z řídítek, protože pouštět ruce z gripů ve sjezdu není optimální. Ale když ten dálkově ovládaný teleskop stojí ranec, bez ohledu na značku, téměř všechny stojí tolik, kolik je výše minimální měsíční mzdy v ČR. Jednou z mála výjimek je teleskopická sedlovka Mighty ze sortimentu dovozce této značky Cyklošvec.





Za cenu lehce překračující dva tisíce korun, částku, kterou jsou mnozí schopni utratit i za klasickou pevnou sedlovku, získáte lankem z řídítek ovládanou sedlovku disponující zdvihem 100 milimetrů. K dispozici jsou „tři“ hodnoty vysunutí, zcela zasunutá, maximálně vysunutá a něco mezi, tj. 55 milimetrů, podobný systém používá i sedlovka Fox Doss. Sedlovka Mighty je plně mechanická, nenajdete v ní žádný olej, žádnou vzduchovou pružinu, jen klasickou vinutou pružinu, jistící kolík a to je plus mínus vše. Sedlovka je průměru 31,6 mm a celková délka je 425 mm. Váha se zastavila na 680 g včetně ovládání, ověřeno v domácích bojových podmínkách.

Fixace zdvihu je mechanická, metoda fixace se nazývá „hledám dolík pro svůj kolík“ – po zmáčknutí páčky na řídítkách se jistící kolík zasune, sedlovka vyjede či zajede, po uvolnění páčky na řídítkách se kolík zasune a hotovo. Samozřejmě kolík se může zasunout pouze do předem připravené díry. Celý mechanizmus je skryt za poměrně oldschoolově vypadající harmonikou, ta ale funguje bezvadně a nečistotám nedává prostor proniknout.





Ze zasunutého stavu do vysunutého vystrkuje sedlovku klasická vinutá pružina, kterou kdyby se trochu unavila, lze snadno předepnout pomocí imbusu.

Sedlo je k sedlovce zajištěno klasickým systémem dvou šroubů, bez offsetu. Jednoduché řešení, žádné inovace v tomto směru se nekonají. Což je vlastně dobře.





Jak již bylo řečeno, sedlovka je plně mechanická, a tak není její chod příliš kultivovaný, rychlost vysouvání není nijak tlumena a je hodně rychlá, v tomto si může podat ruku se sedlovkou Specialized Commander Post. Osobně mně rychlost vysouvání nevadila, preferuji co nejrychlejší vysouvání, většinou i Reverba mám nastaveného na maximální rychlost výsuvu. Dosažení maxima je oznámeno zvukovým signálem, odpovídající nárazu kovu na kov.

Je třeba přiznat, že sedlovka neměla od počátku žádnou vůli, ale během testu se však potvůrka objevila. Vůle je do stran tak 15 mm, nahoru dolů tak 5 mm. Osobně jsem jí na celoodpruženém kole nepocítil, ale věřím, že na pevném zadku nebo pro extra citlivé jedince může být tato vůle už za hranicí snesitelnosti. Ovšem je potřeba říci, že vůle nemá absolutně vliv na funkci a na trhu snad asi není teleskopická sedlovka, která by tímto neduhem netrpěla.

Zdvih 100 milimetrů je v dnešní době na hranici použitelnosti, konkurence má i 150 milimetrů, ale i tak je to dobrých deset čísel, o kterých si může dát sedlo dolů. Vzhledem k použitému mechanickému systému neexistuje žádný problém, proč neudělat vyšší zdvih, třeba se jej v budoucnosti dočkáme.





Teleskopická sedlovka M-Wave během testu fungovala bezvadně, zasouvání i vysouvání fungovalo na 100 procent, chod plynulý bez zadrhávání. Jen při vysouvání sedlovky je nutné nejdříve sedlo mírně zatížit, čímž dojde k odjištění kolíku hovícímu si zatím v dolíku. Díky tomu si tak chráníte své kolíko/dolíkové partie od nepříjemného počechrání. Vadilo mi to pouze v závodním nasazení, kdy se hodí vystřelit sedlovku k výšinám při zdolávání nějakého nečekaného stoupáku, přisednutí vás proto zpomalí o jednu vteřinu, což není nic moc pro šampióny. Díky gumové harmonice nemají nečistoty šanci vniknout na kluzák a tak je v podstatě sedlovka bez údržbová. Nahoře je harmonika zajištěna šroubem jistícím sedlo, spodní část je dostupná po odšroubování. Já jsem ji čas od času prostříkl mazáním na vidlici a hotovo.





Kapitolou samo o sobě je dálkové ovládání sedlovky. Jak je patrno z fotek, umístit rozumně ovládání, pokud ještě používáte přesmykač, je vcelku rébus. Při absenci přesmykače vám tento problém odpadne a ovládací páčka tam nahradí řazení přesmykače. Bohužel v mém případě jsem musel hledat správnou polohu trochu složitěji. Jelikož se jedná o mechanické ovládání, tak je potřeba si uvědomit, že páčku musíte vyhnout o potřebnou délku lanka, to zabírá dost prostoru a zhoršuje jinak bezproblémovou práci sedlovky.

I přesto, že se jedná o absolutní lowend, tak použití této sedlovky můžu doporučit. Samozřejmě, komfort používání není srovnatelný s x-krát dražšímy modely, ale sedlovka prostě funguje a dělá to, co má. A navíc za cenu odpovídající cca 70 pivům v hospodě nic lepšího neseženeš!



Foto: Tomáš Kolařík

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel vale 46 21.8.2015 v 7:18

    Je třeba přiznat, že sedlovka neměla od počátku žádnou vůli, ale během testu se však potvůrka objevila. Vůle je do stran tak 15 mm, nahoru dolů tak 5 mm. :-D, Prostě povedená sedlovka......

  • anonymní uživatel Tolecek (tomas.dosed (a) email.cz) 21.8.2015 v 9:32

    Ahoj bikers.
    Mám ji a jsem s ní spokojen.
    Za ty prachy se mi zdá top.

  • anonymní uživatel odrazka 21.8.2015 v 10:46

    No. Za ty prachy super. Ale vakl 1,5cm se mi zdá teda hodně bez ohledu na to jak vysoký zdvihy mám...

  • anonymní uživatel dan 21.8.2015 v 11:41

    Take potvrzuji funkčnost sedlovky. Kupoval jsem ji přitelkyni za 1100 kc v akci a cena odpovida kvalite.

  • anonymní uživatel vale 46 21.8.2015 v 13:02

    než vaklající se sedátko, to raději pevnou sedlovku. A to že je laciná to opravdu nevyváží.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 21.8.2015 v 13:30

    vale 46: mluví z tebe absolutní neznalost, jednou vyzkoušíš teleskop a už nikdy nechceš jinak, při jízdě žádnej vakl necítíš a komfort, který ti teleskop dodá je naprosto nepopsatelný.

    Jinak vůli mají naprosto všechny sedlovky na trhu, vzhledem k používaným průměrům sedlových trubek je to logické.

  • anonymní uživatel CERW 21.8.2015 v 13:51

    Keli: Jen tak pro vyjasnění asi pro všechny. Jak jsi vůli měřil a v jakém bodě.
    Bez provozní vůle se dneska ten teleskop neobejde, ale je vůle a Vůle :)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 21.8.2015 v 14:06

    CERW: ani při dobré VŮLI nejsem schopen podat ti tyto informace, já jsem totiž netestovat, to Martin Trčka. Ten zajisté dodá informace.

  • anonymní uživatel CERW 21.8.2015 v 14:46

    Keli: Aha, tak snad informace dodá. Zajímalo by mě to, protože 15mm stranová vůle se mi zdá opravdu hodně. Asi i na špičce sedla :D

  • anonymní uživatel Jr. 21.8.2015 v 15:11

    Měl jsem to štěstí vozit si přes rok řiť na sedlovce amérického výrobce RASE (zdvih 21,5cm , plně mechanická = 0 problémů). Jediným jejím neduhem byl větší vakl. Při jízdě v sedě člověk o ničem neví (jako u všech teleskopů). Při jízdě ze sedla byl vakl poměrně slyšet. Stejně to ale za ten zdvih a čistou mysl, bez čekání na "kdy se to asi posere", stálo.
    Rád bych pořídil teleskop na XC kolo bráchovi a Mighty vypadá jako super varianta za ty peníze.

  • anonymní uživatel Potok 21.8.2015 v 15:54

    Tuhle sedlovku jsem měl asi rok a půl (s jiným nápisem, ale o to nejde). Vůle se udělal opravdu tak 1-1,5cm na špičce sedla při vysunutí. Za jízdy to ale znát nebylo vůbec. Sedlovka fungovala dobře, nicméně byly špatně udělané úchyty lyžin sedla, díky čemuž se neustále povolovalo. Vybrousil jsem proto drážky trochu jinak, poté OK. Harmonika nechrání střeva na 100%, protože v místě jejího horního úchytu se dovnitř nečistoty dostat mohou. Na lońském blátivém Mega se mi dokonce zasekla ve spodní poloze a už nevylezla. Po rozebrání byla plná bláta. Na pružině je navlíknutá taková plastová šprcka, díky které sedlovka běhala hůř a někdy se jí nechtělo do krajních poloh - po sundání OK, ale pružina je víc slyšet. Je to takový "do it yourself", pokud s ní má člověk dýl fungovat. Kdyby mi neukradli kolo, jezdil bych na ní ale dál.

  • anonymní uživatel Íček 21.8.2015 v 21:27

    Měl jsem jí s nápisem Forca a průměrem 27,2. Bojoval jsem s bahnem, stejně jako Potok, ale mě to vyřešila montážní pěna dovnitř sedlovky (do vnitřní trubky). Harmonika je taky nutná. Bohužel sedlovka začala praskat kolem prostřední díry, takže konec. Osobně už bych do ní nešel, brácha sehnal v bazaru GravityDropper za 2000,- daleko lepší zpracování, já manželce kupoval Reverba za 3500,-, dají se sehnat KS za super ceny, tak si myslím, že o tomhle nemá cenu ani uvažovat.

  • anonymní uživatel Martin Trčka (trcka.martin (a) post.cz) 23.8.2015 v 16:38

    Musím dát za pravdu Potokovi, vůle byla způsobena povolenými šrouby pro uchycení lyžin, mají tendenci se povolovat. Po dotažení je vůle někde mezi 5 - 10 mm, omlouvám se tedy všem za špatný údaj. Ale pořád si myslím, že v poměru cena / výkon nic lepšího neseženete.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí