Report: Marosana End of the Season poprvé ve Špindlu

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 4.10.2016

Marosana End of the Season bikový festival, spojení bajkových závodů, koncertů a parties pod vedením náčelníka Marošiho poprvé zavítal do Špindlerova mlýna. Nová lokalita s sebou přinesla i nové disciplíny. Byli jsme tam!

Marosana End of the Season bikový festival, spojení bajkových závodů, koncertů a parties pod vedením náčelníka Marošiho poprvé zavítal do Špindlerova mlýna. Marosana, tradiční ukončovačka závodní sezóny za svoji dlouholetou existenci vystřídala několik lokalit, Benátky, Úpa, Žacléř a nyní Špindl. Nová lokalita s sebou přinesla i nové disciplíny a to bikercross a enduro.

Akce začala pátečním tréninkem na enduro a podvečerním pumptrackem na dřevěném dráze u lanovky a samozřejmě večerními koncerty, do Špindlu jsem přijeli až po půl noci a párty byla už malinko za zenitem, letmý pohled a pozdravení s osazenstvem napověděl, že tady budu hrát druhé housle a náskok nedoženu i kdybych se na hlavu stavěl. Dávám pivo a jdu chrápat.

Sobota ráno, okolí pumptracku se plní, enduráci jsou natěšení na prolog, byla to tři kolečka na pumptracku, rozdíly v časech byly minimální, ale jako prolog dobrý. Vlastní tratě endura byly namotaný ve Špindl bikeparku a vyzkoušeli všechny tři dráhy, který park nabízí. Dráhy sice úplně na enduro kolo nejsou, především sjezdová je už hodně a tak ve startovním poli byli vidět jezdci i na sjezďácích. Na kopec se muselo dvakrát za svoje a jednou lanem, časový limit byl milosrdný, takže se to dalo i na DH mašinách. Nicméně, nejlíp to stejně dal Ondra Junek na malým kole, před Matějem Višnovským a Vlastou Kunešem.

Odpoledne byl na programu TopRide Slopestyle složený z dropu, ploutve s doskokem narychlovací boule, dirtu s třemi odrazy, quarterem a závěrečnou spinou. Jezdci si dali cca půl hodinový jam, během kterého každý vyslal dráhu několikrát a mohl tak ukázat jak má nalítáno. Mezi jezdci vyčuhoval Kuba Vencl, který to motal pěkně jak technicky, tak stylově a zaslouženě vyhrál. Osobně jsem sázel i na Mlaďáka, kterej sice dával oldschool triky, ale v mega výškách a v mega stylu, ale na top trojku to nestačilo. Nakonec se jel best trick, který ovládl Dan Miler hustým fróněm.

Večer opět party, vyhlášení vítězů, koncerty slovenských Problem, Status Preasent a vůbec, hrálo to tam dlouho. Někdo to držel v otáčkách málo, jinej dlouho a nebo taky fest dlouho, například celej víkend, třeba jako banda okolo Šmrxy, ta byla i v neděli odpoledne byly v hodně slušným party módu.

Marosana byla vždy o bojích loket na loket a ani ve Špindlu tom nebylo jinak. Tentokrát Mrárošák vymyslel bikercross, palbu po deseti lidech skrze sjezdovky dolů. Hodně jsem se na to těšil, loktovačka na Marosaně, to je pro mě jediná příležitost v roce si oblíct MX plasty a další chrániče (když je nezapomenu doma, ani letos se mi všechno vzít s sebou nepodařilo).

Letošní dráha pro mne byla trochu zklamáním, víceméně kopírovala trať Japan DH, hromadného sjezdu a šlo o zatáčky na sjezdovce, přejezd na asfaltu, zatáčky na sjezdovce, asfalt, průjezd u-rampou, dva paleťáky a cíl. Nebyl to sjezd ve čtyřech, tak jako na Portáškách, ale spíše dual v deseti. Zajímavé by bylo natáhnout dráhu do sjezdové černé trati, kterou jsme dvakrát křižovali, nedá se tam sice předjíždět, ale dráha by byla rozmanitější.

Ale trať je daná, tak se jde závodit. V jedenáct kvalda po jednom a potom po dvanácté rozjížďky s hromadným startem po deseti. Startovní zařízení v podobě až 20cm vysokýho trámu, který jsi musel přejet, bylo notně punkový, ale fungovalo – kdo uměl přejel, kdo neuměl, přepajdal jako já. První zatáčka nabízela pro diváky nejlepší podívanou, nechyběli crashe, kdy popadala téměř celá desítka jezdců. Motokros národů hadra. První zatáčka hodně rozhodovala, dráha totiž šíleně klouzala i noční deštík tomu taky pomohl, během dne však začala vysychat a když už vyschla, začlo zase chlejstat… Jinde než po startu se moc předjíždět nedalo, zatáčky klouzaly a člověk byl navíc skoro pořád na brzdách a na asfaltu jel každej úplnou podlahu.

Na start se postavilo něco přes 80 střelců, kteří nakonec jeli všichni v jedné kategorii, na Portáškách teda bývalo závodníků více, ale zase se den předtím nejelo enduro. Závod tak aspoň docela odsejpal a do finále se dostali asi všichni očekávaní favorité, a to i přes poměrně punkovýho pavouka, když se v druhé rozjížďce potkali první a druhý z kvaldy. Ve fajnlu se bojovalo až do konce, těsně před posledním skokem zkusil Kuba Říha vnitřkem říznout vedoucího MRSN, ale na deštěm skrápěné dráze to položil a poslední skok dal efektním bočákem. Takže vítězem desetikrosu byl Michal Maroši, kterej opět ukázal, že když to klouže, tak on fakt umí.

A umí to nejen na kole, celá Marosana End of the Season šlapala jako na drátkách, premiéra ve Špindlu se určitě vydařila a je to pro Špindl dobrý odrazový můstek do budoucna.

Výsledky zde.



Foto: autor a TopRide.eu

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JirkaFikejz 4.10.2016 v 9:35

    konecne to pravy bajkparkovy enduro, zadny nesmysli v rychlebech na oci

  • anonymní uživatel tomaass (tomas (a) sorejs.cz) 4.10.2016 v 16:43

    díky za fotku Keli, jsou mi tam vidět svaly, jdu si to dát na libimseti!

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.cz) 4.10.2016 v 18:31

    Víkend parádní jako ostatně každá akce od legendy s velkým M. Pařit umí hodně lidí, na kole máme taky dost šikovnejch borců, ale k tomu ještě schopnost dát do kupy takovou akci - obdivuhodné... na rozdíl od chudáčka, který s jazykovou úrovní prvního stupně zvláštni školy ohromuje svými moudry pod pseudonymem Jirky Fikejze.

  • anonymní uživatel JirkaFikejz 5.10.2016 v 10:12

    Vacan : Mame dost sikovnejch borcu na kole ? proto porad vyhrava Majgl ? Asi ne Time :D Schopnost dat do kupy takovou akci ? :D Super!
    Tak sem rad, ze rozumis aspon ty cestine, to je fakt hrozne dulezity. Delas ucitelku na prvnim stupni zvlastni skoly nebo co ? To by pak odpovidalo, ze ses ovlivnenej demenci tvyho okoli a dokazes pak nalezite ocenin akce od pana Mrdosany ;)
    A jakej ma Jirka Fikejz ten pseudonym ? Kdyz uz, tak si chtel asi napsat ze vystupuju pod jeho menem, demente !

  • profilová fotka Roman 5.10.2016 v 18:34

    JirkaFikejz: Ty asi nebudeš Jirka(ten co opravdu umí jezdit na kole), když Jirka Romana zná:)
    A za takovou drzost bych ti nejradši udělil pár po tlamě. Pusu páček

  • anonymní uživatel JirkaFikejz 7.10.2016 v 14:33

    Roman: Tak pod ty hnupe, ti ujedu na elektrotrialu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí