reklama

Bikepark Zašovská Skála: atraktivní park v podhůří Beskyd

Autor: Keli, vydáno: 1.3.2017

Jsou bikeparky a bikeparky, některé mají spoustu peněz, obrovský kopec, lanovku, jiné nic z toho nemají, ale mají něco jiného, mají partu nadšených lidí, kteří tvoří ducha parku. Jedním takovým je i Bikepark Zašovská Skála, na motokrosem otestovaném místě vyrostl zajímavý park, ve kterým si užijí jak začátečníci, tak pokročilí. Více nám o parku samotném a jeho historii řekne Michal Hajda.

Zašová leží mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm na samém začátku CHKO Beskydy. V dřívější době byla proslulá náročným závodem 24 hodin na horském kole, ale především motokrosem, jehož historie sahá hluboko do doby před sametovou revolucí. První závody se zde jely již v roce 1963. Pořádaly se zde závody Přeboru Moravy, také i Mistrovství České republiky s četnou návštěvností.
Bohužel tato doba je již dávno pryč a i přesto, že se zde stále trénuje a 2× – 3× do roka jezdí závody, bylo a je jen otázkou času, kdy se toto stane také minulostí i když je zde jedna z mála posledních přírodních tratí. Areál Skály je jinak klidné místo, které během roku není příliš využité, avšak v těsném okolí během několika posledních let vyrostlo mnoho novostaveb a tato expanze bohužel nemá konce.

Zrození bikeparku

Zlom pro nás přišel začátkem roku 2015, kdy přišel také nápad postavit trať na protějším hřebeni zvaný Čerťák. Během zimy se stihla postavit krátká lajna, čítající několik dřevěných lávek, ale trať byla celkem nedostupná a hřeben neposkytoval dostatek prostoru pro další růst. Po domluvě s místním motokrosovým spolkem a obcí, která tuto myšlenku uvítala jsme se přesunuli do zmiňovaného areálu Skály. Po naplánování možné výsledné podoby prvního trailu se 2. června 2015 poprvé koplo do země ve Skále. Obec našemu nápadu byla nakloněná a poskytla nám prostředky k pronájmu bagru, což ušetřilo mnoho sil a hrubá podoba trati vznikla vcelku rychle.

Zbytek sezóny se již ladilo do finálního tvaru, aby byla trať sjízdná a hlavně jezdilo.

Rok 2016 – další rozvoj parku

S příchodem roku 2016 přišly také myšlenky, že přece jednou tratí to skončit nemůže. Skála poskytuje mnoho prostoru, kde naše trať a skoky nepřekáží a nezasahují do tratí motokrosu a možností, co dalšího zde postavit je nepřeberné množství.
V tu dobu jsme tedy hledali cesty, jak dále růst financovat a zefektivnit, což se nám úspěšně podařilo. Přihlásili jsme náš park do programu Smart UP od Nadace O2 s návrhy dalších novinek a rozšíření, kde jsme žádali o částku 15 000 Kč. Jelikož na dosavadní trať si netroufnul každý, do programu jsme šli s tím, vytvořit něco pro méně zkušené a začátečníky, či děti. Komise nás vybrala mezi úspěšné žadatele dotace a nic nechybělo další stavbě. Volba padla na výstavbu pumptracku, což sice bylo trochu na úkor dalšího rozšiřování hlavní trati a dalších kombinací, otevřelo nám to však cestu do další úrovně programu. Během roku se tedy pomalu a pozvolna tvořil pumptrack a protože byly špatné časové možnosti, do finální podoby se dostal na podzim. Prostředky jsme použili na stavbu pumptracku, údržbu stávající trati, zabezpečovací prvky, pořízení nástrojů, navezení materiálu na další sezónu a během roku prošel areál slušnou čistkou.

Co v roce 2017?

Díky úspěšnému a bezproblémovému průchodu první úrovní programu jsme měli možnost se přihlásit do další vlny, ve které již bylo možné žádat o čtyř-násobek částky, kterou jsme dostali v první vlně. Opět jsme uspěli s našimi plány před porotou a jaké to tedy pro letošek jsou?

Ve spodní části bikeparku, v těsné blízkosti pumptracku vznikne skill centrum, pro podporu dětí a začátečníků, jež bude kombinovat lávky a prvky pro trénování techniky. Pro vrchní část parku, kde se nachází hlavní trať je v plánu vybudování dřevěného rozjezdu a několika dalších trailů. Ty budou kombinací všech obtížností, od jednoduché a hravé lajny, přes dlouhé polety a dvojáky, až po north shore lávky a dropy. V polovině roku, konkrétně 24.6. budeme pořádat první ročník The Rock Contest vol. 1, který bude otevřený pro všechny věkové kategorie a bude kombinací freeride závodů a pohodového závodění špuntů na pumptracku.

Snad každý si chtěl za barákem postavit svou lajnu, my tu možnost dostali a chopili se jí. Areál Skály je zároveň otevřen všem bez omezení, tedy mimo tréninky motocrossu. Pokud si z okolí a chtěl by sis postavit něco svého, není problém se domluvit a dát něco dohromady! :)

Michal – Bikepark Zašovská Skála

Další info o parku hledej na Facebooku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Natt (Natalie.boubelova (a) seznam.cz) 1.3.2017 v 8:26

    Michale, klobouk dolů!! Parada

  • anonymní uživatel pofel 1.3.2017 v 12:50

    pico, zase daleka azije

  • anonymní uživatel Matt 1.3.2017 v 13:51

    pofel: Nikdo tě nenutí tam jezdit..Lidem jako ty bych prošlápnul výplet..

  • anonymní uživatel bláznivej fanoušek konopí 1.3.2017 v 14:23

    Matt: já zas lidem jako jsi ty. Někdo napíše daleká Asie a ty hned tady útočiš.Hold jsi asi typický Čechaček. Běž radši na kolo a neřeš kraviny. Se nedivím že už sem skoro nic nedává aby nemuseli poslouchat zdejší mistry

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 1.3.2017 v 20:47

    Píše se "azyje". Jinak pecka a fandim v dalším růstu. Myslím,že udělat pumptrack na úkor druhé lajny byla možná lepší varianta. Přivede to novou krev a možná další podobné nadšence...;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí