Report: Czech Downhill Tour 2017 + MČR 2017 Kouty nad Desnou

Autor: Souky, kategorie: Report, vydáno: 15.8.2017

O víkendu 12. –13. srpna se celá downhillová špička sešla v nádherném areálu Kouty. Místní Bike park je velmi známý. Na každé lajně jde vidět obrovská práce, kterou zde odvádí skvělý člověk, Michal Nevrkla. Chvíli před MČR se objevilo několik fotek změn i na DH lajně a všichni byli zvědaví, co vše místní trať nabídne. Všechny ale nejvíce zajímalo, kdo si poradí s nástrahami na trati nejlépe a stane se tak mistrem ČR v downhillu pro rok 2017.

Sobotní registrace ukazuje monstrozní účast. 200 riderů, z toho třicítka eliťáků. Účast z Čech, Slovenska a Polska. Během registrace se řeší první věcná poznámka, zda je MČR vypsáno jako v jiných odvětvích i pro kategorii kadetů, neboli mladších juniorů. V rámci Czech Downhill Tour se nejede, junioři jsou spojeni, a tak se ptáme oficiálních rozhodčích. Ano, kadeti jedou. Bohužel během dne se informace mění, kadeti jsou spojeni s juniorama. Druhý den, tedy závodní, přichází nařízení, že se kadeti pojedou. Někteří kadeti jsou rádi, že mají šanci vyhrát titul, jiní ne, jelikož se těšili na pomyslnou rvačku se staršími ridery. V podebném duchu se bohužel stalo i vpuštění slovenského závodníka do MČR, což způsobilo menší klišé při vyhlášení pro Filipa Dankaniče. Sucháč si naštestí všiml chybky rozhodčího a vše se hned vyřešilo. Na druhou stranu, Filip šel o stupeň výš. Celou sobotu probíhají tréninky a na závodnících jde vidět nadšení z místní tratě. Padají první tipy na vítěze jednotlivých kategorií. Při společné diskusi si dokonce Mára Petelík tipnul absolutního vítěze naprosto přesně.

Neděle, závodní den. Mistrák na spadnutí. Na startovce 200 jmen. Každý chce právě tenhle závod zajet na svém maximu a přeskočit tak co nejvíce soupeřů. První kolo – kvalda start 11:00, druhé kolo – mistrák plánované na 13:30 s přímým přenosem, který spolukomentovala zraněná Lůca Velechovská. Bohužel se po startu stává drobná komplikace. Při napojování časomíry do livestreamu televizáci zjišťují technický problém propojení. Doufali jsme, že když závod stopneme na pár minut, zajistíme tím 100% připravenost livestreamu. Bohužel se vše protahuje a tak rozhodujeme, že to pouštíme dál. Zdržení ale naskočilo někam k půl hodině. Nechceme zdržovat už dál ridery před startem. Nervozita stoupá, ale rideři neustále posouvají hranice času blízko ke 4:10,00. Netrpělivě všichni sledují časomíru a vyhlížejí překročení hranice 4 minut. To se v prvním kole povedlo jen eliťákovi Ondřeji Štěpánkovi. Pár eliťáků nechápe jeho čas a přichází se zeptat, zda je časomíra 100%. Ano, naše vždy. S časy nikdy nebyl problém. Kluci ví co dělají, však také měří na nejvyšší úrovni v mnoha sportovních disciplínách už řadu let.

Kvůli zdržení se posouvá start mistráku na 14:00. Livestream už připravený, Lůca už si povídá s hlavním speakrem Lukášem z TVcom.cz a popisuje co to downhill je a proč nemůže startovat. Žáci se spouští do trati. Možná velké přehecování maže Davidu Cvingrovi (letos neporažený žák) šance na titul, když mu jedna z posledních klopenek nastavila svou stěnu a on padá k zemi. Mistrem mezi žáky se stává Robin Novotný. Jeho radost v cíli byla obrovská a ještě větší ji měl snad jeho otec. Mimochodem rodiče jsou kapitolou v cíli na dlouhé vyprávění. Nervozita, emoce..dokonce věčně usměvavý Aleš Kocner ani nemluví. Ženy vyhrává již po šesté v řadě jana Bártová. Double hattrick, jak označila svou šestou výhru. Za ní Síma jirková a Domča Durčáková. Master 2 kategorie – sami jsme zvědaví na boj mezi Vláďou Pickem a Martinem Jozou. Martin vyhrává a obhajuje tak loňský titul. Třetí flek bere Martin Pajma. Kategorie Master 1 také připravila obrovský boj až do konce. Třetí místo bere Tomáš Klanica, druhé Vlastimil Hynčica a mistrem 2017 se stává Rostislav Štencel. Chudák Bártovka chtěla zafandit tomuhle riderovi, ale byla odvlečena na antidopingovku a tak alespoň z dálky křičela okamžité gratulace kámošovi. Kategorie Open není bohužel vypsána svazem v rámci MČR, ale nejlepší výsledek zajel nelicencovaný Martin Müller. Letos neporažený ridery, který první kolo jel s vytrženým pedálem. Dalším novým mistrem v nové kategorii kadetů se stal, před třetím Jakubem Šofroničem a druhým Filipem Dankaničem (mimochodem neskutečným track průvodcem), Márty Brza. Tenhle cápek má velké ambice a při rozhovoru s ním pochopíte, že nejde jen o vyřčené sny, ale o obrovský zápal pro downhill. Držíme palce. Juniory zabíjí Šimon Mánek. Od soboty jsme neposlouchali nic jiného, než jaký vítr má z Petra Folvarčného. Přesto se mu ho povedlo zajet o neskutečných 16 setin. Třetí místo bere Jirka Kos.

Na závěr vstupuje do mistráku elita. Třicítka nabušených riderů, u kterých po prvním kole není vůbec nic jisté, zda ukázali vše, co umí. Každopádně do pětky se vejde Mikuláš Nevrkla, čtvrtý flek Hugo Robenek, třetí místo v čase 4:01.46 bere Tonda Král. Pod 4 minuty se nakonec nacpali dva rideři. S časem 3:59.03 zajíždí Standa Sehnal Best time dne a hází velkou výzvu svým soupeřům. Jediný kdo ho dokázal porazit byl Ondra Štěpánek, který zajel vesmírný čas, kdy Standu poráží o skoro 7 vteřin s časem 3:52.09. Tohle ani komentátoři u live streamu málem nerozdejchali.

MČR 2017 je za námi. Známe 7 nových mistrů ČR v downhillu. Můžete se těšit už jen na edit od „On The Spot“ a fotogalerie, které se brzy objeví. Pro nás to byl největší závod, co jsme dělali. 200 riderů, obrovká konkurence, livestream, spolupráce se svazem, kdy pravá ruka neví, co dělá levá. Na druhou stranu obrovské nadšení u riderů, fanoušků, skvělá spolupráce s místním areálem Kouty, přesto víme, že kritici, nevymřou.

Zveme všechny na tento víkend na Ještěd, kde se jede již 6. zastávka Czech Downhill Tour 2017.

Výsledky: Kouty nad Desnou, Průběžné pořadí.

Foto: Adam Cvinger (vyhlášení), Honza Křenek (akční) – celá galerie zde

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel PTL (jakub.sourek (a) centrum.cz) 15.8.2017 v 16:51

    bude ještě někdy k vidění ten záznam?

  • anonymní uživatel MartinP. 15.8.2017 v 16:54

    PTL: teoreticky tady, ale mě to nejede... www.tvcom.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí