Test: kokpit Renthal po celé sezóně

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 13.9.2017

Řídítka jsou dost zásadní legrace, ostatně když není kolo nebo holku za co chytit, je to ježdění na houby.

A pokud se rozhodnete do kokpitu trochu zainvestovat, bylo by fajn vědět, kde ty peníze jsou. A když se řekne luxusní závodní řídítka, asi většinu z nás napadne Renthal. No a já je velkou část sezóny vozil a tady jsou moje dojmy.

Samože i Renthal se opřel do nového průměru řídítek 35mm a tak vznikl model Fatbar 35. Tradiční hliníková rodla od Renthalu, s nezaměnitelnou barvou i povrchovou úpravou.

Už než je nasadíte stojí za povšimnutí značky pro zkrácení na obou stranách pěkně po cenťáku a samozřejmě tabulka pro vystředění řídítek a představce.

Z technického hlediska nabízí řídítka Fatbar 35 hned několik pozoruhodných vlastností, jednak samozřejmě unikátní materiál, kterému v Renthalu říkají 7 Series aluminium, prostě tuhé, lehké, pevné. Váha 800mm širokých řídítek s 30mm prohnutím je lehce přes 300 gramů. Další vychytávkou je jednak speciální anodizace, která dodává právě onu kultovní barvu a mimo jiné i jakési „otryskání“ řídítek ocelovými kuličkami, které vytváří zdrsněný povrch řídítek a má za úkol snížit únavu materiálu řídítek a tím ještě prodloužit jejich životnost.

Jako druhého člena komba volím samozřejmě představec Apex 35 v délce 40mm. Tenhle kus hliníku sice taky nestojí vyloženě málo, ono dát přes tři tisíce za představec není úplně běžné, ale. Ale i tady najdete to nejlepší, co si od tohohle komponentu přát. Testovaná verze váží 120gramů, má unikátní 240° uchycení, které je výrazně pevnější a přitom lépe rozkládá tlak na řídítka, než jakékoli jiné řešení a i když se to nezdá, je možné jej natočit nahoru nebo dolů a tak získat úhel buď +6 nebo –6 stupňů. To je věc, která se u enduro a dh představců moc nevidí.

Instalace tohohle setu je díky tabulce snadná, tvar řídítek parádní. Samozřejmě, instalujeme s momenťákem.

Každopádně, s Renthalem jsme už něco prožili. Jezdím hodně a rozhodně nejezdím kdovíjak dobře, takže těch stromů a kamenů, které rodla potkaly nebylo málo. On i ten průjezd pod viaduktem v Trutnově jim asi neprospěl. Proto mě zaráží dvě věci. Po sezóně vypadají řídítka pořád jak nové, povrchová úprava je naprosto ohromující. Samozřejmě asi nepřekvapí, že jsou tuhé jak blázen, takže za ně můžete rvát jak chcete a prostě se ohýbat nebudou.

Není potřeba se rozepisovat, ano, kokpit od Renthalu není úplně za pár korun, cena celého setu atakuje 6 tisícovou hranici. Je ovšem potřeba si uvědomit, co kupujete. Lepší a pevnější řídítka jsem v ruce nedržel a s tím kolikrát jsem s nima už napálil do stromu by měly vypadat výrazně hůř. A ony ne. Prostě jak nový. A můj malý průzkum mezi pár závoďákama říká to samý. Řídítka co prostě vydrží všechno, i ve chvíli kdy praskají vidlice a rámy, Fatbary drží. O to víc v 35. Za mě už jedině Renthal

Testovaný kokpit, ale nejen jej, vše od Renthalu do České republiky dováží Krab Cycles, na kompletní nabídku se podívej zde.

Za akční fotku dík Topride.eu

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 13.9.2017 v 8:51

    Za tu cenu raději carbon DH řidítka o 80 g méně a tuhost určitě ne menší a navíc větší pohodlí.

  • anonymní uživatel Dawid (da.k (a) email.cz) 13.9.2017 v 9:53

    Tato značka je pro spousta lidi nezajímavá stejně jako DT swiss. Vyrábí jen jednu barvu a to je škoda. I kdyby byli kdovíjak super tak si koupím jiné a barevné. :-)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.9.2017 v 10:32

    ...a stejně to už každej má a vůbec to nezatáčí :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.9.2017 v 10:56

    2 Dawid

    proč ne, když to nebude sračkovej Polskej shit allá Dartmoor a jiný *****, kterejma zaplavujou trh. Renthal přece dělá z leteckýho hliníku i barevný rajdy ne? na MX mašiny určitě. Třeba mají v nabídce barevný řídítka i pro bike disciplíny - nevím nepátral jsem

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.9.2017 v 10:58

    Na DT Swiss nebo třeba Mavic EX721 nedám dopustit - lepší ráfky jsem neměl. Na barvu kadí pes.......

  • profilová fotka Pavel 13.9.2017 v 11:58

    Nechci na kole nic jiného než kola DT Swiss a řidítka Renthal. Resp. když jsem zase začal loni jezdit na kole a zjistil, že Renthal vyrábí řidítka i na kolo, pořídil jsem je na všechny kola. Měl jsem je léta letoucí na všech motorkách KTM, co jsem měl a neznám nic lepšího. Prdel je, že jsem v té době slyšel názory klasických internetových chytráků, že Renthal určitě ne, že praskají :D A z barviček jsem už dávno vyrostl a naopak ta zvláštní a zároveň decentní barva Renthalů je parádní.

  • profilová fotka Odrazka 13.9.2017 v 12:06

    Za mě, super řidítka, komu vadí barva, chápu, barva jezdí, já mám Boxxera s kterým je ta barva kluzáků skoro totožná... :-D Ale, Answery jsem ohnul žebrama... od té doby vozím Fatbary, takový dva roky možná víc, a kdo mě zná, ví že občas padám, a řidítka drží...
    Co se týče představce, tam bych za to ty prachy nedal...

  • anonymní uživatel Dawid (da.k (a) email.cz) 13.9.2017 v 12:20

    2Ádoš
    Je spousta značek které dělají kvalitně a v barvě. Ti co to vyrábí jen v jedné barvě tak přichází o kšeft. Nic víc nic miň. Je to jejich strategie.

  • anonymní uživatel Dawid (da.k (a) email.cz) 13.9.2017 v 12:51

    2 Pavel
    problém je že praská všechno. Nemysli si že Renthal ne. Myslím že i Prokop letos praskl řídítka v Klínech nebo kde a to si nemyslím že jezdí nějaký shit.

    www.mtb-downhill.net/...

  • profilová fotka Pavel 13.9.2017 v 13:39

    2 Dawid
    jasně, když skočím z Marsu a dopadnu jak šulda a budu vážit metrák, praskne asi všechno. Já ale narážel na hlášky "odborníků z diskuzí", kteří se chytnou nejrůznějších hoaxů ala "Renthaly ne, hrozně praskají", prd o tom ví a tlačí to pak dál a to třeba fakt jen z toho důvodu, že se jim nelíbí ta barva, či proto, že je vozí celý svěťák a ti chytrolíni přeci nebudou mít něco, co mají všichni, to by bylo pod jejich úroveň, oni jsou přeci nebudou mít to, o čem všichni říkají, jak to je dobré, musím přeci jít proti proudu za každou cenu i za cenu zlomených řidítek a následovně klíčku, potom jsem ten pravý punkáč :) Myslím to samozřejmě s lehkou nadsázkou, ale z hodně lidí mám tento pocit.
    Každopádně nikomu ty řidítka netlačím, jen píši svůj názor na ně a raději své zdraví svěřím někomu, kdo ty řidítka dělá od konce 60. let a v motosportu to je naprostý etalon, než nějaké nové firmě, která se mě snaží okouzlit spoustou barviček (opět lehce s nadsázkou, netvrdím, že nikdo jiný řidítka neumí vyrobit).
    Druhá věc je ta, že mi maximálně sedí tvar Renthalů, prostě když je vezmu do ruky, řeknu si jo, to je přesně ono.
    Jo a k tomu videu... jednak moc nechápu ten střih po pádu - řidítka v celku/zlomené řidítka a pak, co já vím, co mají ty řidítka od borce z videa za sebou. Jestli mu je neprodal fajn kamarád, kterému kolo uletělo ve stopadesátce z auta ze střešního nosiče nebo ten borec váží 120 kg a poslední 3 roky s nimi denně skáče ze střechy svého baráku...
    A ještě k té hlášce, že se připravují o kšeft.... nemyslím to zle, ale hláškami tohoto typu si jednou nohou v kroužku těch internetových chytrolínů z diskuzí. Dawide... logicky... taková firma, jako je Renthal a jim podobní, věř tomu, že zaměstnávají erudované lidi přes marketing a kdyby tou jednobarevností přicházeli o kšefty, budou to dělat jinak...

  • anonymní uživatel Dawid (da.k (a) email.cz) 13.9.2017 v 14:46

    2 Pavel
    pěkně napsáno vcelku souhlasím sám jezdím na motorce řídítka renthal. Na kole jezdím cca 20let vystřídal jsem spoustu značek kol i komponentu takže už mám docela přehled co je dobré a co ne. Ne všechno co bylo před 20 30 40 lety dobré je dobré i dnes (taky trošku nadsázky).
    To video jsem tam hodil kvůli větě v článku že vydrží všechno.
    Tím pádem mají špatný marketing protože já jsem zvolil jinou značku ne kvůli toho že jsou špatné jsou určitě výborné. Ale přeci si nekoupím na bíle auto hnědý nárazník.(taky trošku nadsázky).

  • anonymní uživatel Roman 13.9.2017 v 15:19

    Bože to jsou kecy. 300g Alu řidítka za trojku umí vyrobit kde kdo a světe div se ono to drží a je to tuhé. Vždyť je to hliníková trubka z vyšší řady hliníku, jen dobře tepelně upravená.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.9.2017 v 16:02

    2 Dawid

    Pavel to podal srozumitelně, vidím to podobně. Vím, že spoustu výrobců používá u finálky pro svoje komponenty elox. Ty jezdíš 20 let, vyměnil si spoustu komponentů, máš něco za sebou......ale spoustu 15 letejch Pepíků bude řešit právě HLAVNĚ tu barvu.....a kteří kojoti se díky cenovce podbízejí nejvíce? Poláci a asijská "druhovýroba".....jim je úplně u zadnice, že se pak o 1 000 - 10 000km dál někdo v lepším případě jen přizabije.
    Ty to vědět nepotřebuješ, dobře to víš - ale někteří kucí by si ty Dartmoory koupili kvůli ceně. Kamarád dělá na Šumavě u záchranky......nečekaně tam každý rok zkape několik mladých bikerů (jen v NP, nepočítám pošumaví) - to že se o tom nepíše v novinách, neznamená že se tak neděje. Rajdy jsou sakra důležité, na těch se nesmí šetřit....ty držky jsou pak hrozný, nestihneš dát ani ruce před ksicht.

    2 Roman

    asi tak. Výrobci si myslí, že jsou lidi neinformovaní. Tyhle slitiny letecký hlíny jsou staré často víc jak 50 let. Například původní 6061 a spoustu jiných. Přimíchají tam 0,005% Manganu a prý že vyvinuli novou supersilnou slitinu :-) a ve finále to nedosahuje ani kvalit 60.let staré slitiny pro A-12/SR-71 či vysokorychlostní prototypy jako Rapier a Valkyria - i zde byla použita v majoritní míře slitina letecké hlíny, titan jen na nejnamáhanější místa (např odtokové hrany křídel) ...........i o 60 let později však kola a komponenty vaří často z "podřadných" slitin. A není to kvůli technologickému postupu při výrobě, či nedostatku chemických prvků na trhu.

    Asi před 15 lety jsem četl (myslím že tady na DK nebo Pinkbike) že si nějaký nadšenec z Kanady postavil sjezďáka z letecké slitiny (konkrétní označení si nepamatuji, určitě 6 xxx) psali tam, že se jednalo o 50 let staré pláty, které byly původně určené pro zaříznutý projekt AVRO Arrow a desítky let se váleli ve skladu........pYčo chápeš??? "jezdit" na stíhačce? :-D to nemá nikdo :-D

  • anonymní uživatel Hlína (Jeto (a) hlina.uk) 13.9.2017 v 23:21

    Renthal je buď rovnej, nebo prasklej. Ale praská všechno, proto by se rydla měly po nějaké době měnit. Jaká je vlastně životnost hliníku, když si týpek svaří kolo z desítky let starýho matroše?!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.9.2017 v 7:46

    to je úplně jiný typ slitiny, než ten který je používaný v komerční sféře. Ta slitina navíc nebyla nikdy namáhaná provozními násobky přetížení a změnou klimatu. Moc metalurgii nerozumím, ale například Blackbird reaktivovali ještě v roce 1991 při Pouštní bouři. Na AVRO Arrow byla také použita vysoce kvalitní slitina......ale například takový frontový Mig-29A měl projektovanou životnost draku jen na 2000h nebo 10 let provozu....takže i v letectví "Není hlína jako hlína".

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 14.9.2017 v 8:53

    Ádoš > na Blackbirdu je ale taky hodně titanu a mig29 dává trochu jiný géčka. Neporovnával bych zrovna tohle.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.9.2017 v 9:39

    jo však jsem to psal - na Blackbirdu byl titan používán pouze na teplotně exponovaných místech, nikoliv na místech které byly namáhany provozním zatížením. Ono je také úplně něco jiného zatáčet při vysokých supersonických rychlostech a něco jiného při transonických - psal jsem o původní 9.12 (29A). Kvalitnější slitiny použily až od 9.14 nahoru. Namísto toho AVRO Arrow byl projektován právě pro provoz v supersonických rychlostech - tak docela věřím, že ten chlap z Kanady věděl co dělá. Byly to trubky s hranatým profilem vyleštěné do vysokého lesku

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.9.2017 v 9:50

    jinak sorry za offtopic - jen sem si na to vzpomnel, když sem začal psát o tý slitině pro Renthal řídítka - která vychází právě ze slitin, které se používají v leteckém průmyslu

  • anonymní uživatel Jan Málek, Chotěboř 9.10.2017 v 14:41

    Roman: +100

  • anonymní uživatel Drak (Drak (a) seznam.cz) 31.10.2017 v 15:17

    Jakym zpusobem muze otryskani snizit unavu materialu? :O

  • anonymní uživatel Luboš (lubascb (a) seznam.cz) 24.8.2018 v 21:48

    Vozej se pořád ty Apex 35 představce? Od začátku mi občas cvaká, většinou jen při minimální zátěži, občas při opření křížem do říditek. Zkusil jsem všechno vyčistit a namazat, ale problém pořád trvá. Stížností na cvakání Apexu jsem našel plnej net, v jedný recenzi to vyřešili jinejma šroubama a byl prý klid. Má s tim někdo zkušenost?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí