reklama

Test: Ghost Asket 4.9 AL - není hardtail, je to hardtrail

Autor: Keli, vydáno: 11.12.2017

Pevných kol, tedy hardtailů s moderní trailovo-allmountainově-endurovou geometrií přibývá jako hub po dešti. Před pár lety by jsi podobné kolo těžko hledal a dnes, dnes ho má již spousta značek v nabídce. Ghost sice patří k první kategorii, ale nový Asket se od svého předchůdce dost liší.

A čím se liší nejvíce, no přece geometrií. Starý Asket byl spíše ostřejším XC kolem, tedy s trochu víc položenou vidlicí, větším zdvihem a komponenty, které spíše najdeš na AM či EN kolech. Zato nový Asket, ten je úplně jiný, současný, reagující na poptávku.

Čím je ještě specifický, tak je to nabídka modelů pro všechny průměry kol, od 26" přes 27,5" až po 29", takže si vybere každý od malého trpaslíka až po fakt velkého obra. Já do testu dostal model ASKET 4.9 s 29" koly, který je osazeným ekonomicky modelem (jeho dražší brácha nese označení 8.9).

Nový Asket bude k dispozici jen v hliníku a disponuje poměrně agresivní geometrií na trailbike, sami u Ghostu pro tyto kola sami vytvořili novou kategorii – hardtrail. Zopakujme si současnou mantra všech výrobců „slack, long and low“ („položený, dlouhý a nízký“), takže v číslech 66 stupňů hlavovka, 443mm reach, 634mm stack – kompletní data najdeš v tabulce níže. Upozornil bych jestě na krátkou zadní stavbu, 430mm na 29" je super, jasně, u pevňáku je to snazší než u fullu, ale …

Říká se, že cena je až na prvním místě. 42.990 Kč, to je cena tohoto pevňáku. Já jí vnímám jako velmi příznivou, dostaneš za ni totiž kolo, do kterého nemusíš investovat vůbec nic. Jako vůbec nic. Komponentové osazení neohromí, ale zase nikde nenajdeš vyloženě slabý článek, který by si říkal o výměnu. Vypíchnu ty nejzásadnější věci: vidlice SR Suntour AION 34 disponuje zdvihem 130mm, štelováním odskoku a lockoutem, teleskopická sedlovka se 150mm zdvihu, výplety DT Swiss M 1900 Spline s 29mm širokými ráfky nazutými do Maxxisů Minion (přední DHF 3C MaxxTerra šíře 2,5", zadní DHR2 šíře 2,4"), pohon SRAM NX nabídne jedenáct rychlostí, brzdy Magura MT Thirty2 se čtyřmi písty vepředu a dvěma vzadu. Komplet za 43 litrů, super, ne?

Jméno kola Asket je odvozeno od slova „asketický“, slovník říká, že jeho význam je „odříkavý, zdrženlivý, na sebe přísný“, vůbec tam ale nic nezmiňují o zábavnosti a praktičnosti, kterou Asket v sobě má.

Jasně, Asket je pevňák, takže si musíš odepřít luxus zadního odpružení, ale to je asi jediné odpírání, které se u Asketu projevuje. Hardtail není pro každého; ti, co na něm ale začali a posléze od něj utekli na fulla, se vrátí a nebudou litovat. Do hardtailu musíš dospět, musíš se vyjezdit a pak si jej budeš užívat. Když máš skill, tak ti v podstatě ani ten tlumič pod zadkem nechybí, místo něj dostaneš nebývalou odezvu od terénu, které se na fullu nedočkáš. Ano, drncá to nesrovnatelně víc, ale taky to nesrovnatelně víc jede, tvoje energie ze šlapání se nikde neztrácí a posouvá tě dopředu. Tedy, samozřejmě hodně závisí, kde na takovém kole jezdíš, vzít si ho na přejezd Alp, tak se vrátíš naklepanej jako řízek a budeš mluvit zcela jinak než já, který na něm jezdil na trailech spíše hladšího charakteru v okolí Brna.

Musím přiznat, že mi kolo sedlo jako ulité (měřím 185cm a velikost L byla proto správnou volbou) a neskutečně mě to na něm bavilo. Geometrie zvolili u Ghostu přesně tak akorát, tak aby kolo bylo ještě slušně jezdivé, stabilní a přitom ovladatelné. Asket není mega krátké kolo, není to dirťák, navíc je postavený na 29" kolech, takže označit jej za vyloženě hravé nelze, ale přesto u něj zábavnost nechybí. Absence zadního odpružení je vynahrazena velkými koly, když budu troufalý, tak řeknu, že jízdní komfort je stejný jako XC fullu s 10cm zdvihu. Ke komfortu napomáhají i pláště, široké 2,5", resp. 2,4" obuté na 29mm širokých ráfcích, to je masivní styčná plocha s terénem. Detail, oba pláště jsou určeny pro široké ráfky Wide Trail (WT), tady se nešetřilo, super. U pevného kola záleží mnohem více na tlaku pneumatikách, tak kdyby byl Asket můj, dám ho na bezduše (testovačka byla na duších) a tlak ještě o nějaké ty desetinky ufouknu.

Přestože to není dirťák, do vzduchu jde díky krátké zadní stavbě ochotně a že má větší kola, to zapomeneš hned po nasednutí. Co se mi velmi líbilo, prostor nad horní rámovou trubkou, k tomu 15 centrimetrů zdvihu na teleskopu, prostor pro pohyb nad rámem je něurekom.

Pro mega agresivní ježdění bych možná ocenil i vidlici s větším zdvihem, 130mm je fajn, dostačuje pro to, k čemu je kolo určeno, ale centáček, dva navíc by se hodily. Možná by stačilo si více pohrát s tuningem vidlice, protože tento Aion byl hodně tupý, nepříliš aktivní a velmi málo progresivní. Takže zmenšit vzduchovou komoru, odstranit vazelínu, promazat a vidělo by se.

Za sebe: mít jenom pevné kolo, to jsem skutečný asketa, ale mít pevňáka jako druhý stroj, jako zimáka, kolo na ladění techniky jízdy, tak s tím nemám problém. Spíše naopak, do bláta, do nepříznivého počasí, kdy se mi brát fulla nechce, protože bláto, voda a ložiska v přepákováních se příliš nemilují, tak po pevňáku sáhnu hned. A tenhle hardtrail by se mi v garáži docela líbit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 11.12.2017 v 11:04

    Ahoj, neměl by jsi prosím fotku 2,5" pláště v aionu, tak aby bylo vidět kolik místa zabírá? Mám ho předělaný na olej, namazaný pístek a cca 1/3 tokenu v komoře a na HT si nemůžu stěžovat. Díky

  • profilová fotka Keli 11.12.2017 v 11:41

    Bohužel nemám, měl jsem ji osazenu blatníčkem a místa bylo pořád dost.

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 11.12.2017 v 11:45

    Díky, tak tam zkusím narvat 29x2,6 od spešlu:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí