RockShox novinky na rok 2019 - Lyrik, Pike mají novou patronu Charger2

Autor: Keli, vydáno: 20.3.2018

Jak praví nadpis, novinky světového gigangu v odpružení RockShox především pro enduro a allmountain kategorie jsou zde. Sice rok 2018 ještě ani pořádně nezačal a už známe na co se těšit.

Možná nechápete proč jsou prezentovány novinky téměř s ročním předstihem, důvod je prozaický, prostě RockShox chce být první. První, kdo představí svoje novinky. A přitom nesoupeří s Foxem, DVO, Suntourem a dalšími konkurenty! Vývoj kol je dlouhodobá záležitost, nyní máme rok 2018, ale produktový manažeři velkých značek jsou o rok, dva napřed, takže již pracují s modely pro sezónu 2020 a 2021, už se řeší osazení a ostatní záležitosti. Modely na rok 2019 bývají touto dobou již v finálním stavu, kompletně vyladěné. Brzký termín představení je z důvodu, aby se nestalo, že nějaký výrobce ukáže kolo osazené novým RockShoxem dříve než továrna.

Rockshox LYRIK RC2

Co je tedy nového? Rockshox LYRIK RC2 má novou patronu Charger2 RC2 nabízející nezávislé nastavení pomalé i rychlé komprese. Nová vzduchová pružina DebonAir má snížené tření ze všech pohyblivých částí, má zlepšené pohlcování rázů a odezvu při zatížení a prý drasticky snižuje únavu jezdce. Takže už žádná bolest nohou při šlapání do kopce! Lyrik zařídí. Další novinkou, určenou především pro výrobce, je možnost použití vidlice s kratším offsetem.

Samozřejmě změny ve vnitřnostech jsou důležité, ale zásadní změnou je vizuální stránka, Lyrik bude k dispozici v Boxxer červené, v barvě, kterou míval sjezdový Boxxer před dávnými roky.

Rockshox Yari RC

Yari je extrémně rozšířená vidlice na levnějších modelech kol a stále zůstává menším bráchou Lyrika, využívá stejné šasí, ale technologie je jiná. Tedy nový DebonAir najdeme i zde, ale tlumení je pouze Motion Control RC (nabízí ladění pomalé komprese a odskoku), ale prý je naladěno tak, aby bylo nerozpoznatelné od Chargeru. Uvidíme.

Rockshox PIKE RCT3

Když v roce 2013 přišel RockShox znovu s Pikem byla to pecka, vidlice převyšovala své konkurenty o parník a hned se stala velmi populární v kategorii all mountain / enduro. Na rok 2019 prošla odtučnovací kůrou, dostala novou vzduchovou pružinu DebonAir a patronu Charger2, která bude i s dálkovým ovládáním z řídítek. Aby mohla být zachována tuhost, tak Pike bude k dispozici pouze pro náboje Boost standardu a co je zajímavé, vidlice zkousne gumu o šíři až 2,8 palce!

Rockshox Revelation RC

Revelation je to samé jako Yari, ale v bleděmodrém – mladší Pike. Stejné technologie jako Yarin, ale nově i se zdvihem 160 mm pro 27,5" kola a 150 mm pro devětadváci.

Tlumiče Rockshox Super Deluxe

Vzduchové tlumiče řady Super Deluxe dostaly pro snížení tření novou povrchovku zásadních vnitřních součástí, poladěný olejový obvod pro odskok a dostalo se i rozšíření škály externího nastavení odskoku. Super Deluxe RC3 má nastavení pomalé komprese ve třech krocích (Open/Pedal/Lock), Super Deluxe RCT pak ve dvou (Open/Lock), ale k tomu nabízí nastavení pomalé komprese v Open módu.

Pružinové modely mají taktéž obvod pro odskok, Super Deluxe Coil RCT má nastavení shodné se svým vzduchovým bráchou. Super Deluxe Coil RT Remote pak dálkové ovládání pomale komprese ve dvou režimech (Open/Lock). Na tento tlumič, resp. jeho model pro rok 2018 se podíváme časem podrobněji, protože na testovacím Cannondale Jekyll jej právě máme osazen.

Upgrade kity vidlic

Pokud máš Pike/Revelation nebo Lyrik/Yari a chceš nové tlumení nebo pružení, tak není problém. RockShox nabízí kit pro patronu Charger2 RC (modely Lyrik a Yari), kit RCT3 a RCT s dálkovým ovládání (Lyrik, Pike a Revelation) i nový DebonAir.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí