Test: Scott MTB AR Lace - endurové platformové tretry

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.4.2018

Trailové volné boty. Ještě do nedávna to byl malinko oxymoron. Ale teď je tady Scott AR Lace. A tady je jejich test.

Pokud chcete trailovat nebo endurovat na volných pedálech, moc vyloženě „jezdivých“ variant volných bot není. Všechno freeride papuče, což je v pohodě na lajky na insta, ale už ne tak v pohodě, pokud chcete opravdu jezdit a šlapat delší dobu.

Scott dělá opravdu kvanta věcí, mezi nimi i tyto parádní flatové enduro/trail boty. Co do vnějšího popisu: Měkká guma zespodu, lehký a „oplastovaný“ svršek který zaručí voděodolnost, spíše užší střih, pořádně pogumovaná špička pro ochranu prstů a zavazování na parádní červenou tkaničku.

Obvykle bývám z bot na flaty malinko skeptický, ať se vám to líbí nebo ne, máloco překoná měkkou gumu na podrážce u FiveTenů a všechny budoucí boty se s touhle značkou musí srovnat. No, Scotty jsou jedním slovem „lepkavé“. Vyzkoušel jsem na několika pedálech a drží suprově na všem. Drží až tak, že je potřeba nohu zvednout a znovu položit, když si ji chcete přemístit na pedálu. Prostě v oblasti „podrážka/pedál“ není co vytknout. Scott svojí gumě říká Sticki a fakt drží. Pomáhá i povedený vzorek na podrážce, skoro až „mačkoidní“ zuby na patě a špičce pro lepší drápání se do kopce nebo slízání z kopce, naopak velice jemný vzorek v prostřední části boty, která drží na pedálu.

Tohle je ale jenom polovina úspěchu. Střihu boty říká Scott zase Sport Fit a vložkám Ergologic Insoles. Co to znamená? Že do bot se trochu hůř leze (je potřeba rozvázat tkaničky a první asi tří křížky vytáhnout, jo, jsem nejlínější člověk ve vesmíru), skvěle ale potom drží na noze. Velikostně mi sedí dokonale, mám nohu 42 až 42,5, od Scottu mám 42 a když zavážu tkaničkym, v bota mi výborně obejme nohu. Ad tkaničky, asi díky povrchu svršku se boty i lehko stahují, nemusíte si „držet křížky“ jak na bruslích. Nastoupit, zatáhnout, mašličku, odjezd.

Při jízdě jsou pohodlné i na delší štrece, podrážka je totiž dost tuhá a vložka evidentně dobře tvarovaná, nasáknou vodu, lehko se z nich očišťuje bahno. Oplastování špičky je taky ukázkové, několik pařízků a kamenů a prsty mám všechny. Jo, není to ideální do teplot pod nulu, boty překvapivě dobře větrají, takže v nich malinko mrznou prsty.

V určitém ohledu jsou boty Scott AR Lace velice unikátní, prostě někdo vzal víceméně enduro tretru, hodil na ni tkaničky a vyhladil podrážku. Vlastně vyladil úplně všechno. Nevěřil jsem, že Scott, firma, která vydělává peníze úplně někde jinde, bude mít takhle extrémně vyladěnou botu na volné trailování. Výborná podrážka, super povrch, maximálně pohodlné. No asi nevim co jinýho by bota měla umět. A dlouhodobá životnost bude snad slušná, po cca měsíci ježdění zatím vypadají jako nové.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel vale 46 5.4.2018 v 8:49

    Při jízdě jsou pohodlné i na delší štrece, podrážka je totiž dost tuhá a vložka evidentně dobře tvarovaná,*nasáknou vodu*, lehko se z nich očišťuje bahno

  • anonymní uživatel Radza 5.4.2018 v 11:53

    Nechci být urputný, ale kdy bude ten test na Giant Reign 1.5 GE 2018 ? :-)
    Snad to bude stát za to čekání :-)

  • anonymní uživatel pps 5.4.2018 v 16:09

    Tyhle mám v merku. Jak si vedou v porovnání se Specialized 2FO případně s 2FO cliplite? Je možné nějaké porovnání? Díky

  • anonymní uživatel Mik28 5.4.2018 v 18:18

    Radza: Koukni na tabulku geometrie kola, porovnej s tim co si kde jezdil v jaký velikosti, komponenty porovnáš dle katalogu a pak už jen doladíš posez a řízení. Neviděl bych v tom takovou vědu, hlavně vybrat správnou velikost, asi podle reache, případně výšku když to chceš nižší na delší teleskop. Hlavně brát s rezervou poučky, že menší velikosti jsou hravější, ať kolo pak nemáš vratký jak jednokolka.

  • anonymní uživatel Radza 5.4.2018 v 19:32

    Mik28: já právě Reign 1.5 GE mám

  • anonymní uživatel Radza 5.4.2018 v 19:34

    Mik28: já právě Reign 1.5 GE mám :D jen mě zajímá ta recenze, na které kluci dělají :D

    (Musel jsem to napsat znovu, poprvé se to neodeslao celé)

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 5.4.2018 v 20:27

    Adidas terrex trail - za mě nejlepší, podrážka Stealth (5.10 patří pod Adidas) a bota celkově lepší než 5.10 VXi. Dobře se v nich chodí i šlape, mají zesílenou mezipodešev nad pedálem. A hlavně se dají na německých e-sh pořídit za 100€.

  • profilová fotka Ondra 6.4.2018 v 16:00

    Terrexy mám taky a po roce vpoho, jen malé dírky od pinů, kam se ale musím teď vždycky trefit, abych byl spokojený s polohou nohy :-) Five ten (VXi) byly ale pružnější v té mezipodešvi (měkčí a tlumivější ) ale díky tomu vydrželi bez lepení tak 14 dnů :-) Ta guma Stealt jak nemá pevnou mezipodešev a je tam měkká pěna, tak se prostě hned rozstrhá, ale na pedálech jsou bezkonkureční.

  • anonymní uživatel pps 10.4.2018 v 7:50

    Díky redakci, že reaguje na dotazy čtenářů položené v diskusích pod články, je to sympatické a dobrá zpětná vazba i pro ni, protože kdyby ne, tak by to mohlo vypadat, že jí jsou dotazy čtenářů u řitě.

  • profilová fotka Keli 10.4.2018 v 8:08

    Radza: test bude, ale termín není tak jednoduché určit. Ovlivňuje to více okolností,
    pps: srovnání s 2F0 já nedokáži udělat, protože 2FO Flat jsme neměli a SPD bota má jinou konstrukci než bota pro platformové pedály.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí