Test: BikeworkX mazaní řetězu - vyzkoušeli jsme vše

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.6.2018

Kdo maže ten jede, my jezdíme hodně, tím pádem asi musíme podle zákonitostí výrokové logiky taky hodně mazat. A v mazání mi v posledních pár týdnech, možná i měsících, dost pomáhaly přípravky českého Bikeworkxu. A nejen nám, BikeworkXem maže třeba i Richard „Gaspi“ Gasperotti.

BikeWorkx umí hned několik mazadel na řetěz, my vyzkoušeli všechny z nich. Klasické univerzální mazání Chain Star Normal, Chain Star Extrem do Mordor počasí, Chain Star Bio při jehož použití planeta nepláče a unikátní Chain Star Wax, což není olej, ale v podstatě vosk v lahvi. Všechny jsou sice ve stejné lahvičce, vypadají stejně, ale složení i provedení se liší, Normal a Extreme jsou dvousložkové složené z vazelína a ředidla, Wax je zmíněný vosk a ředidlo a jediný „klasický“ olej je Bio avšak vytuněný aditivy.

Testování probíhalo na pohonu Sram GX Eagle s X01 přehazkou (pozorný čtenář, ale na fotkách vidí Keliho řetěz Taya na 11s Shimano). A pokud máte nějaké zkušenosti s dvanácti převody, už jste asi zjistili, že nic není tak náročné na mazání, jako „Orel“. Jelikož řetěz je tenčí, mezi pastorky je míň místa a vůle jsou samozřejmě všude minimální, je fakt potřeba mít dobře namazáno. A samozřejmě taky pořádně očištěno.

Chain Star Normal

Univerzální mazivo na řetěz, které prostě nanesete na očištěný řetěz, chvilku necháte „vsáknout“ a pak otřete. A už jenom jezdíte. V podstatě klasické mazivo na řetěz, při závodních podmínkách na suchu vydrží řetěz namazaný zhruba den, do prvního umytí. Maže asi dobře, nic neskáče, nekvičí, nedrhne. Jeho výhodou ale je, že oproti verzi Extreme skoro „nelepí“, na řetěz ani kazetu se nechytá tolik nepořádek. Samozřejmě, odolnost proti vodě je slabší. K dispozici je hned v několika balením, asi „nejčistější“ varianta je testovaná mini lahvička, které v BikeWorkxu říkají „Aplikátor“. Tohle balení 50 ml vyjde na 125 Kč, větší je pak 200 ml sprej za 230 Kč, 400 ml ve spreji vyjde na 345 Kč.

Chain Star Extrem

Označovaný jako „mazivo na řetěz do extrémních podmínek“, ve srovnání s výše zmíněnou verzí „Normal“ má vyšší obsah lepivých složek. Díky tomu dokáže řetěz udržet namazaný i v opravdu nehezkých podmínkách. Řetěz se točí jak má, i když je celé kolo pokryté bahnem. Dokonce mi přišlo, že Extrem vydrží na řetězu i když kolo rychle ocáknete hadicí. Na druhou stranu, na použití s dvanáctkou od Sramu není Extrem úplně ideální, přece jenom, dost lepí a Sram je opravdu dost háklivý na namazaný a čistý řetěz. Proto bych Extrem na Eagle doporučil do opravdu špatných podmínek, kdy prostě „není zbytí“ a něčím se mazat musí a přežijete trochu horší funkčnost řazení (které by ale samozřejmě bez namazání bylo stejně hrozné). Na méně převodů je ale Extrem rozumná varianta do špatného počasí, nebo pro lidi, kteří chtějí aby namazání nějakou dobu vydrželo. Ale je potřeba počítat s větším opotřebením kazety. Výrobce toto mazivo dokonce doporučuje i na rychloběžné řetězy motocyklů. Ceny jsou stejné jako u mazání „Normal“, tedy Aplikátor 50 ml 125 Kč, sprej 200 ml 230 Kč a sprej 400 ml 345 Kč.

Chain Star Bio

Podle výrobce jde o „vysoce výkonný, biologicky odbouratelný olej s bílými tuhými mazivy“. Sice úplně nevím, co jsou tuhá bílá maziva, ale asi fungují (bílá tuhá maziva je obrovská skupina, do které patří například PTFE aka Teflon a podobné, pozn.red.).
Díky přírodou odbouratelnému oleji při použití Chain Star Bio planeta nepláče a ekologové ji nemusí sušit slzy batikovaným tričkem. Zkrátka bio mazadlo. Je ve srovnání s ostatními relativně řídké, řetěz namaže, ovšem jeho životnost je asi nejnižší ze všech testovaných produktů. Ale také nejméně lepí nečistoty na řetěz, takže teoreticky stačí řetěz každý den pouze přemazat, není nutné jej pořád umývat. Je možné toto mazivo používat prý i na lanka, bowdeny, čepy, zkrátka na mazání všeho pohyblivého. K dispozici buď klasický aplikátor s 50 ml za 125 Kč nebo 200ml sprej za 230 Kč.

Chain Star Wax

Asi nejzajímavější produkt z tohoto testování, i když se dodává v klasickém aplikátoru na olej na řetěz, jedná se vlastně o vosk smíchaný s rozpouštědlem. Před použitím protřepat, nemíchat. Vosk se spojí s nosnou látkou a díky tomu jde nanést na řetěz. Potom vytváří tenkou vrstvu vosku, která maže a zároveň chrání. Výrobce uvádí „vynikající kluzné vlastnosti a vysokou tlakovou odolnost“. A výrobce nekecá. Řetěz parádně chodí, přehazka přehazuje jak má, nikde nic nedrhne a nikde nic nekvíká. S Eaglem si výborně rozumí, skvěle ale pracoval i s pohonem elektrokol, opravdu maže dlouho a dobře. Ovšem za pouze za sucha. Vůbec nelepí prach na řetěz, takže není nutné jej tak často mýt a poměrně dlouho vydrží namazaný. Ale v mokru a blátě bohužel z řetězu poměrně rychle zmizí. A pozor, vosk téměř nešpiní. Zkrátka výborné mazadlo do sucha a na pohony, které jsou náchylné na mazání. S blátem a vodou si ale úplně nerozumí. Cena opět stejná, vzhledem ke složení samozřejmě není možné nanášení sprejem, k dispozici je tedy pouze aplikátor za 125 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka hopet 7.6.2018 v 6:23

    Teda až na tu výrokovou logiku :-D... (implikace bohužel v tomto provedené znamená, že kdo nemaže, tak klidně může jet taky - pouze nesmí nastat, že kdo maže, ten nejede)

  • profilová fotka Keli 7.6.2018 v 6:27

    Spíš, kdo špatně maže, ten nejede. A nebo na to dojede ;-)

  • anonymní uživatel Skvedo (skvedo (a) gmail.com) 7.6.2018 v 7:20

    Nemáte někdo tip na ředidlo pro CS Normal. Dostala se mi do ruky 1l plechovka s uraženým hrdlem, několik měsíců ležela otevřená. Vazelíny hromada, ale ředidla se většina vypařila.

  • profilová fotka Keli 8.6.2018 v 12:58

    Skvedo: Dle infa z Bikeworkxu "na tohle staci klasika technicky benzin"

  • anonymní uživatel Skvedo (skvedo (a) gmail.com) 8.6.2018 v 14:18

    @Keli: bezva, ten stejně potřebujeme koupit. díky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí