MojeKolo

Test: Giant Full E+1,5 Pro - ebike s dvoupřevodníkem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.9.2018

Jak si vede elektrokolo jedno z nejpopulárnějších výrobců kol u nás? O tom, že taiwanský Giant se u nás těší velké oblibě, hlavně v oblasti enduro a trailbiků, o tom žádná. Příjemné ceny, příjemné geometrie, silná komunita a dobrá dostupnost kol, to je kombinace, která nemůže nefungovat. Ale jak se téhle firmě daří v oblasti ebiků?

Co se týče trail/allmountain ebiků, je v nabídce jeden model, Full-E. A na ten se dneska koukneme.

Full-E vzdáleně vychází z modelu Trance, se kterým sdílí stejný zdvih (140mm), odpružení Maestro a horní kyvku a hlavový úhel (67°). Jinak se ale samozřejmě, vzhledem k jiným vlastnostem a schopnostem ebiku, musela většina rozměrů překopat. Upřímně, při pohledu do geometrických tabulek jsem byl poměrně skeptický, takhle od oka, se geo Full-E jeví všelijak, jenom ne moderně.

Podle všech výrobců, si ebike, vzhledem ke své síle a možné rychlosti do kopce, žádá daleko delší zadní stavbu. Ta u Full-E narostla až na 463mm. A u Giantu na velký nárůst vzadu reagovali zkrácením předního trojúhelníku, díky čemuž je reach v M jenom 403mm Díky tomu (a ne extrémně položenému úhlu hlavy) podařilo udržet rozvor kola na průměrných 1168mm, je pak logické, že při takhle krátkém reach bude položenější sedlovka. Pohodlnou pozici by měl zajistit 73° úhel. I přes kratší předek je ale příjemné použití 50mm představce.

Čímž se dostávám k osazení, testovaný model 1,5 Pro má samozřejmě plusková kola obutá ale "jenom " do 2,6 gum Maxxis Rekon (na fotkách vzadu erární DH guma co se mi válela doma, protože zadní guma při testech odešla, o tom později), jinak je, vzhledem k cenovce 112 999 Kč za ebike, osazení spíše ekonomičtější. Nicméně, rozhodně ne nedůstojné, brzdy Shimano MT500 brzdí dostatečně, vidlice Fox Rhytm 34 chodí a hlavně v pořádku tlumí, vzadu tlumič Deluxe RT co umí odskok a zamykání, nechybí teleskop Giant a potěší i 780mm široká řídítka. Co nadzvedne nejedno obočí je ovšem použití dvoupřevodníku vepředu.

Jasně, chápu, vzadu je v rámci úspor použitá běžná, desetirychlostní kazeta…, ale je to ebike, lidi. Samotný motor se jmenuje Giant SyncDrive Pro a pro Giant ho vyrábí Yamaha. Motoru dodává šťávu 500Wh baterka. Zajímavou fičurou je i počítač Giant RideControl EVO, nejenom, že na něm vidíte všechny údaje o kole, který z 5 režimů dopomoci zrovna jedete, případně dojezd, ale pomocí USB konektoru je možné dobíjet z baterky kola třeba mobil. A velké plus dávám ovládání, které je přímo napojené na objímku gripu.

I přes můj počáteční odpor vzniknuvší při špekulování nad geometrií a internetovým rozumbradováním, nakonec jsem se odhodlal na kolo nasednout. Ano, geometrie ani osazení není nic extra ohromujícího, nicméně, ono to všechno dohromady strašně funguje. Samozřejmě je ze začátku potřeba udělat zásadní upgrade: Přehazuji si na velkou placku vepředu a řazení přesmykače přelepuji izolepou, abych ji už nikdy nezmáčkl.

Než se vůbec dokážu dostat k hodnocení kola, lépe řečeno, všimnout si, jak se chová, prvních několik desítek kilometrů všechno kompletně zastiňuje motor Giant/Yamaha. Projel jsem už většinu běžně dodávaných e-motorů a tenhle je z nich prostě NEJ-LEP-ŠÍ!

Dalo se to čekat i papírově, při tradičních 250W dodává celých 80Nm (Shimano e8000 jenom 70, Bosch Performance CX 75, ale s ohromnou ztrátou v převodovce). Yamaha pekelně jede. Motor ma obří výkon a krouťák, díky čemuž opravdu žádný kopec není dost prudký a žádný rozjezd na skok není krátký. Ale tohle by mě nebavilo tak dlouho, ostatně, síla není všechno. Nene, síla je boží v krátkých prudkých stoupání a při rozjezdech. Při přejezdech je mnohem důležitější, jak dlouho motor pomáhá a jaký je nástup, či spíše ústup síly. A i tady je Giant jednička, podle tachometru pomáhá motor téměř až do 27 km/h, žádné „cvak“ v 25 a konec. Ne, motor si v klidu dojíždí a nenechá vás ve štychu, samozřejmě, pokud chcete jet 27, musíte už trochu šlapat, stále ovšem cítíte mírnou pomoc motoru.

A to byste nevěřili, jak velký rozdíl dokážou dva kilometry za hodinu a pozvolné vypínání motoru, udělat. Co se týče výkonu a nástupu, lepší motor jenom tak nepotkáte. Samozřejmě, má i svoje mouchy. Hned 4 senzory, které snímají pohyb pedálu a umožňují kolu okamžitě reagovat, vám začnou poměrně brzo lézt krkem, pokud jste zvykli zastavit, koukat, čekat, klábosit a být přitom opření o pedály. Nene. Zatlačení do pedálu a drobný pohyb znamená u Yamahy, že se jede dopředu. Rychle a okamžitě. Takže pokud se chcete opírat o kolo a povídat o jeho přednostech, doporučuju vypnout motor hned po zastavení. Což mi připomíná, motor se vypíná poměrně snadno, podržet čudlík. A velkým plusem je i možnost zapnutí během jízdy. Třeba Shimano vám, pokud na kole šlapete a chcete zapnout motor, většinou vyhodí chybu a musíte zastavit, dát nohy z pedálů, zapnout a pak pokračovat.

Už asi víte, proč mi nadšení z motoru trvalo tak dlouho. Navíc, i přes mega výkon má motor i slušnou výdrž, bez problémů jsem na něm najel okolo 40 kilometrů v opravdu kopcovitém terénu s neustále zapnutým nejvyšším stupněm dopomoci.

A s odstupem času se vlastně nemůžu divit, že mi motor zastínil chování kola. Ono totiž, poměrně přímočaře, slouží tohle kolo, vlastně jenom ke zprostředkování skvělého požitku z motoru. Rozhodně se na něm nejezdí jako „na normálním kole s motorem“. To ne. A upřímně, je málo elektrokol, kde zapomenete na motor. Full-E je celý postavený jako ebike, na kterém je zábava jezdit úplně jinak a úplně jinde, než jste zvyklí. Krátký předek a dlouhý zadek určitě nemá za úkol probrat ve vás EWS závodníka, který bude sekat ty nejnáročnější a nejprudší sjezdy, jako by se vezl po cyklostezce.

Síla tohoto kola je jinde. Od prvního nasednutí si všimnete velmi pohodlného posedu. Nejste na kole zbytečně natažení ani zkroucení, prostě si příjemně sedíte. Po prvních metrech ve výjezdu vám pak dojde, že tahle poloha není jenom pohodlná, ale taky správná pro většinu překážek. Správný úhel sedlovky si výborně „povídá“ s dlouhou zadní stavbou. A dlouhá zadní stavba je skvěle odpružená, díky citlivému a aktivnímu systému Maestro.

Maestro bylo velice populární, ale kvůli efektivitě šlapání to nebylo. Větší přepákovací poměry z tohoto virtuálu dělají spíše sjezdověji laděný systém. A právě ten si geniálně rozumí i dlouhou zadní stavbou a vyšší hmotností ebiku. A skvěle rozložené váze jezdce při jízdě v sedle. Zadní kolo je, i při použití obyčejného a ne moc výkonného tlumiče Deluxe, neustále přilepené k zemi a může přenášet výkon, který vás tlačí dopředu. Díky kratšímu předku a postavenější hlavovce je přitom kolo velice dobře ovladatelné. A neklade zas tak přehané nároky na uživatele. Výjezdy a rovinaté pasáže jsou prostě parketa tohoto kola. A neztratí se ani na hravých trailech, pokud nejsou moc prudké nebo zavřené.

Full-E tím pádem samozřejmě nevyniká v prudkých a těžkých sjezdech a rozhodně bych ho neoznačil, jako „Shuttle káru“, která vám umožní nasekat spoustu jízd na tréninkové trati bez lanovky. Zkrátka to není až takový enduro-tréninkový nástroj, jako jsou někteří jeho konkurenti. V prudkém sjezdu je sice poměrně stabilní, vyžaduje ale jízdu trochu víc za sedlem, než většina moderních kol. Váha motoru a baterky vám sice hodí těžiště níže a dovolí jet víc nad řídítky, než u běžného kola s podobnou geometrií, nečekejte ovšem zázraky. Pokud přesedláte z moderního, dlouhého endura, budete se muset ve sjezdech s Full-E nějakou dobu sžívat a je nutné se smířit s o něco pomalejším průjezdem těžkých a rychlých pasáží. Ale všude jinde je to prostě skvělý, zábavný a obratný stroj s božím motorem.

Z komponentů si pochvalu zaslouží „levná“ montážní vidlice Fox 34 Rhytm. Vzduchové pružení s Grip patronou drží přední kolo na zemi, nebortí se do zdvihu a tlumení si poradí i s vyššími rychlostmi, které generuje ebike.

Podobně dobře si vedly i brzdy Shimano i díky 203 kotoučům. Na velké rychlé kolo povinnost.

Giant Full-E+ 1,5 je na první pohled kolo s tradiční, dalo by se až říct mírně předpotopní geometrií. Pokud ale nasednete a dáte mu šanci, zjistíte, že se jedná o skvělou mašinu, která je postavená primárně k co největšímu využití potenciálu asi nejlepšího ebike motoru na trhu. Není to kolo s motorem, je to tak trochu motor s kolem postaveným okolo něj. A dokáže vám, že je možné se na kole smát hodinu a půl v kuse, pokud po něm nebudete chtít chování sjezdového kola. Kdo ale potřebuje sjezdovou trať, když na tomhle kole můžete jet stejně rychle jako na sjezďáku, bez ohledu na sklon terénu? Boží motor a výborně optimalizovaná geometrie, tlumení i osazení. Je jiné, ale je skvělé.

Pro příští sezónu podle našich zpráv, dojde k výraznému přepracování ebiků u Giantu. Lépe řečeno, motory Yamaha zůstávají, inovovaná bude geometrie rámů a dočkáme se nových modelů Trance E a Stance E.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 18.9.2018 v 8:13

    Až to pojede přes 2 kila, tak možná začnu uvažovat... :)

  • profilová fotka David Krejci 18.9.2018 v 8:42

    Dobrá recenze, díky.

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 18.9.2018 v 19:43

    Lehce s krizkem po funuse, kdyz uz se to na netu hemzi recenzemi nastupce, ale lepsi nez nic :) Nechtelo by se vam zrecenzovat novy Turbo Levo, co si dnes odbylo svou premieru?

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 18.9.2018 v 20:27

    Hm, dvojpřevodník u nadupanýho motoru s velkým krouťákem...

  • anonymní uživatel Fiska 18.9.2018 v 20:29

    Podle toho vídám na cyklostezkách, tak bych tipnul, že budou táhnout spíš lowcost výrobci jako Velamos, Eska než Giant, Spešl apod.

  • anonymní uživatel Tomík 18.9.2018 v 20:51

    škoda času na takovýhle recenze

  • anonymní uživatel pps 19.9.2018 v 7:58

    Souhlas s Tomikem. Nektere odstavce jsem musel cist 2x, abych pochopil co bylo zamerem sdeleni. Certe ty snad musis mit vsechny poruchy "DIS", jinak bys nemohl vytvorit tuhle hruzu...

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 19.9.2018 v 14:55

    Elektrokolo které vychází z trailového kola, je v textu nejprve popisováno jako enduro aby bylo ke konci dokonce označeno jako sjezďák...hm oukej.
    BTW pokud motor nesplňuje vypnutí asistence při 25 km/h, není to elektrokolo ale moped...doufám že mělo značku, uzavřené povinné ručení a nebylo s ním ježděno po nezpevněných stezkách...aneb za to upozornění v "recenzi" bych jako dovozce skákal do vzduchu.

  • anonymní uživatel dawe 19.9.2018 v 20:51

    Hnus a jeste na to daji dvouplacku, inu Giant co jineho cekat...

  • anonymní uživatel Jan 2.10.2018 v 15:21

    Dík za recenzi. Zajímala mě právě charakter motoru Yamaha. A nevím , proč vlastně někdo kritizuje recenzi, kterou ho nikdo nenutil číst. Možná by měli lidi mín komentovat a víc jezdit.

  • anonymní uživatel fany 4.10.2018 v 1:33

    co teda ta zadní olačka ČERTE ????

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí