Test: Transition Sentinel - kolo vyrobené pro devětadvacítkové skeptiky

Autor: Čert, Filip Kopca, kategorie: Test, vydáno: 27.8.2018

Pokud máte pocit, že v poslední době vídáte na DK hodně vysokozdvihových 29 endur… tak se vám to nezdá. A nezdá se vám to, protože momentální trend je totiž – devětadvacítky budou pro velký kluky a zbylé rozměry kol budou spíš okrajová záležitost.
Nerad bych nějak předčasně hodnotil, ale pocitově to možná není úplně špatně. Obzvlášť, když se většině firem podařilo konečně spáchat velice povedené geometrie.

Jednou z firem, které mají v nabídce endurovou 29" už nějakou dobu, je americký Transition. A právě velkokolovou enduro mašinu Sentinel jsme konečně dostali do ruky, díky české distribuci, kultovnímu bikeshopu Krab Cycles.

Sentinel je podle vyjádření výrobce, kolo vyrobené pro 29" skeptiky. 140mm zadního zdvihu, 160 mm vidlice, čtyřčepové odpružení, kterému Transition říká GiddyUp Suspension. Ta spoléhá na nové uchycení tlumiče Trunnion a pořádné čepy ve kterých jsou Enduro Max průmyslová ložiska. Zkrátka by tohle kolo mělo držet a vydržet.

Geometricky byly Transitiony vždycky dost dopředu, takže délky a úhly na téhle devětadváce, pod zkratkou SBG (Speed Balanced Geometry) vypadají hodně moderně a hodně sjezdově. Reach v Mku 450mm, hlavový úhel 64°, sedlový úhel 76,8°, zadní stavba 435mm, nízký stack 617mm a 30mm bb drop.

Testovaný model byl osazený poměrně rozumně, kvalitní odpružení Fox v podobě vidlice 36 Elite, tlumič DPX2, pohon 1×11 Sram NX má výborný poměr cena/výkon a na rozdíl od Sramu vás nestáhne z kůže, když urvete přehazku, samozřejmě nechybí kokpit Renthal, co jiného čekat u Krab Cycles, distributora této značky. Velkou pochvalu si zaslouží drobnost v podobě hlavového složení Cane Creek Slamstack, která nepřidá ani milimetr na výšce hlavovky, díky tomu je možné dát řídítka opravdu nízko. U 29" bych tenhle setup dával povinně.

Drobné výhrady jsem měl jenom k plášťům a brzdám, levné Schwalbe Nobby Nic sice jedou, ale jejich grip stejně jako odolnost je poměrně podprůměrná. A brzdy Sram Level T stačí na lehčí trailové ježdění. Ale jedná se o stavbu čistě pro půjčovnu, její cena se proto bude pohybovat někde okolo 80 tis. Kč. Samotný hliníkový rám pak vyjde na 49 990,–, karbon potom na 77 990 Kč. Hliníkový model ve výbavě GX (podobné osazení jako testovačka, jenom na GX a s brzdami Code R) pak stojí 99 990 Kč.

Bohužel, testování kol je tvrdá práce a občas se objeví úrazy a problémy. A jelikož Keli, který měl testovat tohle kolo v Lku, si přesně v termínu testu vyrakvil kotník, zatímco nic nestavěl kvůli události, která neexistuje a celkově nevím o čem mluvíte, bylo potřeba přizvat zálohu. A co se dělá, když nemáte pracovní sílu? Zavoláte si na pomoc pracovníky z východu. A až z dálných Piešťan přijel náš externí spolupracovník. Filip Kopca. Co rád jezdí zKopca.

Samozřejmě že já se projel taky. Ale jelikož Lko je na mě prostě velký, jediné moje dojmy jsou, že Patrol je rychlý, mega tuhý rám, který je neuvěřitelně stabilní z kopce. Víc vám bude sděleno v cizím jazyce:

Jazda

Pre opísanie pocitu z tohto stroja a jeho jazdných vlastností by som uviedol ekvivalent z automobilového priemyslu. Transition Sentinel mi pripomínal takzvaný Trophy Truck.
Pôvodne vysoko modifikovaný závodný off road pick-up pre maximálnu rýchlosť na dlhých púštnych závodoch a zdolávanie strmých výjazdov cez obrovské kamene a balvany. To je tá vysoko zdvihová 29" palcová časť tohto bicykla s nálepkou enduro.

Dôvod prečo sú však momentálne Trophy Trucks tak obľúbené v USA a to aj medzi nezávodníkmi, je ich schopnosť vystreliť z pieskovej duny do vzruchu a o 20+ metrov ďalej plesknúť za povzbudzujúcich výkrikov prizerajúcich sa na plochú zem. Následne predriftovať ďalšiu dunu a pokračovať v tomto blbnutí s úsmevom celý deň. To je tá druhá časť bicykla s nálepkou Transition ktorá mu dodáva nezameniteľný charakter.
Tak presne tento pocit som z bicyklu mal. So správnym jazdcom a nastavením je schopný byť absolútny ničiteľ terénu v rýchlosti alebo pokoriteľ rozbitých výšlapov, no v duši chuligán, ktorý je vždy pripravený sa baviť, zatáčať viac ako je treba a odrážať sa z každého horizontu.

Geometria

SBG geometria je špeciálny recept uhlov a rozmerov ktorú pre bicykle Transition uvaril ich zamestnanec a pretekár Lars Sternberg. Agresívna geometria vyžaduje sebavedomý postoj na bicykli a dobre zvládnutú „attack position“. S tak položeným hlavovým uhlom je totiž ťažké zobrať odvahu a posunúť váhu dostatočne dopredu. Keď sa však k tomu človek odhodlá, zistí, že jazda je veľmi intuitívna a v zálohe je dosť priestoru na chyby. To sa dá povedať o mnohých moderných enduro bicykloch, máloktorý však zároveň ponúkne takú hravosť. Na 29" enduro bicykel sa vie prekvapivo dobre zvrtnúť okolo úzkych zákrut, často s príjemnou dopomocou predvídavého šmyku.

Nastavenie

Ďalšia podobnosť so skákacími nákladiakmi sú rozmerné tlmiče od Foxu. Tie spolu s rámom a kokpitom budia pocit tuhosti a pevnosti bicykla pripraveného na akýkoľvek terén. Fox tu ponúka viac možností nastavenia ako napríklad ekvivalent od Rock Shox a to si vyžaduje oveľa viac rozmýšľania a času venovanému výhradne nastavovaniu. Nastavovať tieto tlmiče len tak za jazdy vás totiž ďaleko nedostane. Bežné tlmenie s pomalou kompresiou (glorifikovaným zamykaním) a jedným odskokom dokážem dostať do pohodlnej zóny za 10 minút. No kým som nastavenie na Sentineli nezačal brať vážne, bicykel mi svoju nespokojnosť dával ostro pocítiť. Vo výsledku však podľa mňa ponúka Fox kontrolovanejšiu a kultivovanejši­u jazdu.

Ak mám ešte vyžmýkať so svojho prirovnania posledné kvapky, nesmieme zabúdať akými motormi sú teréniaky poháňané a ako je s nimi zaobchádzané. Ide o veľké preplňované osemvalce s výkonmi často cez 500 koní a ich majitelia svoje autá nešetria bezpečnou alebo pohodlnou jazdou. Pre pilota Transition Sentinelu to znamená, že čím proaktívnejšie, agresívnejšie a rýchlejšie bude jazdiť tým šťastnejší bicykel bude. Kým som sa zahrial, začal testovacie traily viac atakovať a zapájať do jazdy viac svalov, pocit, že som pasažier nie šofér bol akosi hlbší a trápnejší, ako som zvyknutý. Sentinel bude rozhodne komplimentovať viac tomu, kto sa ho nebojí.

Záver

Transition Sentinel na mňa spravil silný dojem. Niekto ako ja, čo sa nenecháva ľahko ovplyvňovať módnymi vlnami v bicyklovom priemysle a nepovažuje výsledky v závodoch za alfu a omegu, sa ťažko nadchne pre koncept 29" endura. Sentinel si vyžaduje aktivitu pri jazde a v tomto osadení aj aktivitu pri nastavení pruženia, odvďačí sa však robustnosťou, kontrolovanou jazdou do kopca aj s kopca a kedykoľvek dostupným tlačidlom „pošli to tam“. Transition zostal verný svojím princípom a vytvoril ďalší univerzálny a potentný bicykel stvorený pre párty v lese. Či už si pod párty predstavíte úspešný finiš závodu alebo beztiažový let k tomu najvzdialenejšiemu dopadu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jiri 27.8.2018 v 9:29

    vyborny test, neni treba cist o tom, ze sram radi a fox pruzi, to uz vsichni vime :D libi se mi vystizne shrnuti vlastnosti geometrie a pozice jezdce. Kolo uz z papiru vypada velmi zajimave.

  • anonymní uživatel Ferdus 27.8.2018 v 10:41

    Osobně bych dal radši klasický hlávko a k tomu 0° forbec, případně nízký řídítka. Ale jinak pěkný kolo...

  • anonymní uživatel Ferdus 27.8.2018 v 10:43

    A na Transitiona spíš asi ANVL než Renthal...

  • anonymní uživatel Ferdus 27.8.2018 v 19:02

    Jsem ten článek v autobusu nestihl dočíst. Moc hezká zmínka o nutnosti občas jít víc po hlavě dopředu - attack position. Určitě to platí i při přechodu na kolo s větším reachem, líp to pak točí a po přechodu z krátkýho předku to pomáhá líp odhadnout moment kdy začít brzdit.

  • anonymní uživatel andrej (a.vrabec (a) gmail.com) 28.8.2018 v 10:22

    Plus-minus suhlasim s vysledkom testu. Na jednu stranu to je dh rychla a tankoidna masina, na druhu stranu hravy a zabavny bajk. Co ho mam zacal som na "vyletoch" poskakovat na prirodnych odpalikoch pri trailoch, na korienkoch, tocit obluciky ako na lyziach v prasane, ... Co sa obratnosti tyka tak s nim nemam ziadny problem. Chce to spravny token (v mojom pripade najvacsi) do tlmica, miniony 2.5 DHF dopredu a 2.3 alebo 2.4 SS dozadu a clovek na nom da v jeden den cez 100km vyjazd a druhy den v rovnakom setupe bajkpark. Vyslapy v rozbitom terene dava lavou zadnou i tam kde uz ostatni tlacia. Presne riadenie, ak je clovek viac na predku tak to ma super grip na ktory sa da spolahnut (blato, mokre listie, ...) a zaroven ak ti uz smykne predok tak ho behom chvilky vies intuitivne nasmerovat presne tak, aby sa hned znovu chytilo.
    Ma ale i svoje muchy, ochrana ramu pod retazou je nedostatocna, treba ju predlzit z oboch stran. Naviac nalepit ochranu i na hornu vzperu nad retazou a mostik zadnej stavby ktory bude inak za chvilu ohoblovany od kamienkov a blata, kedze je dost blizko kolesa. Zaroven hrb na spodnej ramovej trubke dost trci, a kedze je stred dost nizko a razvor v L-ku trochu dlhsi, tak ho obcas o nieco trciace suchnes. Ochrana co tam je nalepena je po krajoch nedostatocna, nezakryva tu cast trubky po krajoch dostatocne hrubou castou a tak to uz mam po krajoch trochu penetrovane az do hliniku :-). Co sa tyka vahy, najskor som bol zhrozeny, na komplet xt-cku, s tazkymi rajdami a 2.4 DHR vzadu som atakoval 16kg, ale osobne mi to nakoniec v zjazdoch vyhovovalo a vyslovene vadilo len pri noseni a vykladani bajku kdesi v horach na skalnych schodoch.
    Mne osobne ten bajk sadol aj ked by som prijal este o centak dlhsi reach a o nieco dlhsiu zadnu stavbu. 178cm a L-ko.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí