reklama

Test: Kellys Swag 50 - za málo peněz hodně muziky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.5.2019

Kellys jako jedna z mála značek v našem regionu sází na samostatný a vlastní vývoj sjezdových a enduro kol. Za to jim patří velký respekt, protože náklady na vlastní vývoj jsou řádově někde jinde než když sáhnete do katalogu asijského producenta a vyberete si rám dle vaší preference a pouze volíte barvu, samolepky a osazení. Do dalšího redakčního testu jsme dostali kolo Swag 50 – enduro kolo na pružině. Jezdili jsme na něm relativně dlouho, mimo „okolobrněnské“ traily jsme s ním byli například i v bikeparku v Kálnici.

Kellys stejně jako u all-mountain kola Thorx sází na odpružení zadní stavby vlastní konstrukce s názvem Think Link, který je v podstatě virtuální zavěšení zadní stavby. V případě Swagu je geometrie řekněme netradiční a v mnoha ohledech revoluční. Při letmém pohledu do geometrické tabulky do očí udeří zajisté velmi velká hodnota dosahu reach, která je opravdu nadprůměrná, stejně tak nadprůměrná je i zadní stavba, ta tedy jde opačným směrem, je velmi krátká, jen 418 milimetrů. Zadní stavbu neokecáš, ale dosah, přestože dosahuje obří hodnoty, nemusí být na škodu.
Kolo ve skutečnosti není extrémně dlouhé, i přesto, že tabulka říká, že sedlová trubka není extra postavená (74 st.). „Báj voko“ by tipoval klidně o dva, tři stupně více. Pocitově sedíš „téměř“ kolmo nad šlapacím středem a díky tomu šlapeš velmi pod sebe a neuvěřitelně efektivně. Doslova vyletíš na kopec! A to i na kole, které má 170mm zdvihu vepředu a 165mm vzadu.

Kellys zatím na vlně devětadvacítek nejede, pro endurovou kategorii nabízí jen kolo s 27,5" průměrem. Abychom byli korektní, tak kola, model Swag je k dispozici ve třech výbavách, testovaný Swag 50 má nejvyšší osazení. Menší kola, více zábavy. Tak to aspoň mám já, ano, jedou o fous pomaleji, ale líp se s nimi vytočíš v zatáčkách, ochotněji mění směr, lépe zrychlují a jsou i lehčí. Pokud neřešíš setinky a nemáš dva metry, tak sedmadváca je pro tebe ideální.

Na výběr jsou tři velikosti, S, M a L, já se svými 185cm výšky sáhl po největším eLku a volba byla správná. Pro jezdce vyššího vzrůstu už bude tato největší velikost limitní, kolo jim možná bude krátké.

Začnu netradičně popisem pro mne negativních vlastností. Kdybych měl vypíchnout tři věci které mi na kole opravdu neseděly, pak jí to jsou tyto: vysoko umístěný střed, úzké ráfky a tvrdé, nepohodlné sedlo.
A nyní podrobněji. Vysoko umístěný střed. V současné době není příliš zvykem, aby osa šlapacího středu byla výše než je osa spojující náboje předního a zadního kola, u Kellys Swag tomu tak je. Jedná se sice jen o 11,6mm, ale…
Výhodou vyššího středu je nepochybně možnost šlapání v podstatě v jakémkoliv terénu, škrtnout pedálem o zem je skoro téměř nemožné. Nevýhodou je samozřejmě výše umístěné těžiště jak rámu, tak i jezdce. Do jízdních vlastností toto promlouvá velmi výrazně. Swag se svým určení řadí mezi enduro kola zaměřená primárně na cestu z kopce dolů a tam ocení střed co nejníže.

Úzké ráfky – na model Swag výrobce namontoval ráfky s vnitřní šířkou 26mm. Osadil je plášti Schwalbe, sice jen šíře 2.35", ale zmíněná kombinace rozhodně není ideální. Úzký ráfek v kombinaci s širokým pláštěm deformuje tvar pláště a velmi jej zakulacuje. Pokud se pohybujete pouze v bike parku na problém nenarazíte, ale jakmile vyjedete do terénu, do lesa, do šikmin zjistíte, že zaříznout do podkladu takto kulaté pláště je v podstatě nemožné a tedy velmi limitující. A to i přestože máte kvalitní plášť s měkkou směsí vepředu a tvrdší vzadu.

Tvrdé, nepohodlné sedlo. Přestože mám docela dost osezený zadek a moje sedací kosti nejsou nijak extra daleko od sebe, tak použité úzké sedlo nesoucí značku Kellys moje pozadí opravdu nemilovalo. Díky vzpřímenému posezu je sedlo zatíženo velkou částí hmotnosti jezdce a proto je potřeba pohodlné sedlo – toto takové rozhodně není. Těšil jsem se na každý okamžik, kdy nebudu muset sedět na sedle.

Tak a teď pozitiva.
Kvalitní komponentové osazení, viz. odstavec níže. Tuhost rámu je neskutečná, masivní oblast středu činí kolo mega tuhé, nečekej ani náznak kroucení. Pomáhá tomu i kompaktní velikost, avšak díky ní zapomeň na košík na láhev, rám jeho montáž neumožňuje.

Zásadním pozitivem je zadní odpružení. Kombinace pružinového tlumiče a rámu je pecka. Nevím, jestli tvůrci systém Think Link ladili přímo na pružinový tlumič, ale jeho chování je s ním naprosto geniální.
Rozdíl oproti vzduchu je znatelný a to si troufám tvrdit i přesto, že jsem vzduchový tlumič na tomto kole nejel. Jel jsem ho pouze na all-mountain modelu Thorx, který je ale dost podobný Swagu. Pružina jsi se zadní stavbou rozumí a velká dávka progresivity odpružení nabízí v podstatě nekonečný zdvih. Pocitově jedete na DH kole, nikoliv na enduru.

Zavěšení zadní stavby přináší příjemné ježdění, dokonalou přilnavost zadního kola se zemí a velkou dávku citlivosti. Aktivitu zadní stavby poznáš i při brždění, ale také při šlapání. Prostě a jasně, v otevřeném stavu tlumiče se kolo při šlapání hodně houpe. Eliminovat pohupování lze dvěma způsoby buď páčkou zamykání na tlumiči – prostě jej zamčít, a nebo nastavením pomalé komprese, kterou tlumič také umožňuje. Bez možnosti nastavení pomalé komprese je kolo v otevřeném stavu tlumiče téměř nejezditelné do kopce a po rovině (alespoň pro mne). Pokud ale pomalou kompresi dotáhneš, já ji měl skoro na tvrdo, tak se jízdní vlastnosti zásadně zlepší a míra pohupování výrazně zmenší. Tak, že i já jsem s ní byl v pohodě.

Co se týče osazení, tak zde nelze mít asi zásadní výtku, kombinace Sram Eagle pohonu a Shimano brzd prostě funguje. GX Eagle řadí kvalitně, dvoupístkové brzdy Shimano XT brzdí výtečně, s přehledem strčí do kapsy všechny modely Sram Guide, které by se na kole daly očekávat, pokud by bylo postaveno na komplet Sramu.
Vidlice Rock Shox Lyrik na kolo této kategorie patří, Charger patrona v ní pracuje spolehlivě a možnost nastavení pouze pomalé komprese se dá přežít (v reálném provozu ji budeš používat spíše jen jako lock out). O tlumiči již byla řeč výše.
Teleskopická sedlovka KS se 150mm zdvihu – jednoznačně chválím, více prostoru pod zadkem oceníš ve sjezdech.
V předchozím textu jsem se zmiňoval o pláštích Schwalbe, volba vzorků a směsí odpovídající určení kola – přední Hans Dampf s měkkou ADDIX Soft směsí doplňuje vzadu Nobby Nic v tvrdší směsi ADDIX Speedgrip.
Kokpit je v režii RacaFace, 780mm široká řídítka a 50mm představec jsou dobrou volbou na enduro kolo, do rukou jsou příjemné i gripy nesoucí logo KLS. Nechybí ani vodítko řetězu Mozartt na 32zubovém převodníku. Mimochodem, díky výše umístěnému středu nelze nic namítat ani proti 175mm dlouhým klikám, vzájemně se délky vyruší a ty neškrtáš o zem, nikdy.
Kompletní kolo ve velikosti L obuté na duších zatíží váhu hmotností 15,4 kilogramy.

Kellys má poslední léta poměrně agresivní cenovou politiku ze které těží především zákazník, kolo se špičkovým pružinovým tlumičem a na kterém v podstatě není třeba nic měnit koupíte za necelých 67 tisíc korun. Z toho se konkurenci dělají asi trochu vrásky na čele. Srovnejme to například s nedávno představeným Qayronem, tam za identickou cenu dostanete výrazně slabší osazení.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Opi 2.5.2019 v 7:30

    Ta posledni veta je matouci. Za identickou cenu je u Kellysu vyrazne lepsi osazeni

  • profilová fotka Keli 2.5.2019 v 7:32

    Pravda, místo tak patří tam. Díky za upozornění.

  • anonymní uživatel Opi 2.5.2019 v 7:40

    Jinak k tomu stredu. Kdyz je kolo v sagu, zvlast pri sjezdu, musi jit stred pod os kol. Je pravda ze ostatni kola.moxna jeste niz, ale zaroven se na tom asi dobre slape horekopcem. Pucim si asi kalnici

  • anonymní uživatel CanaLL 2.5.2019 v 8:21

    na gumy 2,35 mi příde vnitř. šířka ráfku 26mm adekvátní. Když dáš 2,35 na ráfek 35mm tak se podle mě profil narovná až moc a na limitu je to pak zrádný. Ikdyž bude hodně záležet na výrobci pneu, není 2,35 jako 2,35 žejo...

  • profilová fotka Keli 2.5.2019 v 8:35

    Opi, v současné době má drtivá většina kol střed o poznání níže než toto.

    CanaLL, přesně jak píšeš, není 2,35 jako 2,35. Tady nám to nesedělo, shodli se na tom 2 jezdci nezávisle.

  • anonymní uživatel ZČ (djs.zbynek (a) gmail.com) 2.5.2019 v 11:46

    Pěkný shit

  • anonymní uživatel jolana (*) 2.5.2019 v 13:27

    Hnus

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 2.5.2019 v 17:39

    přesný model tlumiče prosím Keli?

  • anonymní uživatel lukas (lukas.bielicky (a) gmail.com) 2.5.2019 v 19:08

    vôbec v tom teste nie sú dojmy z jazdenia. iba nejake konkretne charakteristiky.

  • anonymní uživatel DomovDuchodcu 3.5.2019 v 11:51

    už toto kolo hobluju druhym rokem a dal jsem tomu fest napit. Kolo drzi a poměr cena/výkon je super. Rozhodne lepsi nez prepalenej kvejron. zdur

  • anonymní uživatel masak 3.5.2019 v 20:11

    starý dobrý rámy swag 2016-17 tohle je votřes - vypadá to jak kolo z kauflandu

  • anonymní uživatel Martin 3.5.2019 v 23:05

    Toto je dlaeko premyslenejsi ram ako sa na prvy pohlad moze zdat. nic tu neni zbytocne, vsetko je zjavne robene na tuhost, jednoduchost. Treba mysleit na to ze sa divas na ram velkosti L, dokonca XL pri vacsine znaciek

  • anonymní uživatel Bruno (Barneby (a) gmail.com) 4.5.2019 v 18:36

    Na první pohled mě to teda moc neber. Skoro za stejný prachy můžu mít Propain Spindrift nebo Radon swoop. A to je jiná raketa!

  • profilová fotka rudyshy 5.5.2019 v 21:43

    zajimalo by mne kolik maj lidi. moje predstava je jeden borec vyvoj, produktak, kvalitak a sef plus nejka podpora v 1jedne osobe (nemluvim o assembly). ansys discovery cca 100k rocne vyplatty 250k mesice prostory 50k. nebo je tam toho vic.. spis by me to jen zajimalo jak to funguje u nasm mozna by byl i zjaimavej report. Snad ne jen pro mne :D

  • anonymní uživatel tony 5.5.2019 v 21:58

    na zivo to vypada minimalne zajimave a fungovat to bude urcite,,a tim jak je to,,hnusny,,se z toho treba nestane tuctovka jako predeslej swag nebo rejn a podobny tuctovky

  • anonymní uživatel Tomáš Bohačík (sever (a) ematech.sk) 5.5.2019 v 22:53

    Nazdar Keli. Ak by Ťa to zaujímalo, systém odpruženia TL a komplet SWAG, THORX, NOID /na nich teraz bodovali chalani v Maribore/ a ešte ďalšie novinky z K. sú komplet dielom jedného človeka, dizajnéra, konštruktéra a bikera, môjho brata, s ktorým sme kedysi tvorili aj RB Design bicycle components... Romana Bohačíka. Fotky z toho, ako sme testovali prvé kusy, zvarené tu na Slovensku a prvé predprodukčné modely, mám. Rovnako ako skúsenosti s dlhodobým používaním... Biku zdar !

  • anonymní uživatel bok 6.5.2019 v 10:12

    Jedno z mála kol, co jsem měl v hledáčku, ten střed to zabil.
    Bruno: Spindrift? Základ za cca stejný peníze jako tohle a to má Yari a Cura brzdy proti Lyriku a XT. Swoop už je jen na 29" , odpovídal by Jab co začíná na cca 72K na Pike RCT

  • anonymní uživatel Kuba 6.5.2019 v 14:01

    Bok: Tak už jenom kvůli těm Curám bych bral Spindrift

  • anonymní uživatel bok 6.5.2019 v 14:08

    Kuba: no tak jestli ty radši Cura místo stejně drahejch XT a kvůli tomu budeš radši jezdit Yari, co stojí o cca 10k míň jak Lyrik, tak to ti gratuluju

  • anonymní uživatel Kuba 7.5.2019 v 10:45

    Tak Spindrift stoji o 10 000 min, za 8000 koupim Charger 2.1 a mam super kolo a jeste 2000 k dobru......ale klidne si kup zakladni Lyrik za vic penez ty gratulante

  • anonymní uživatel bok 7.5.2019 v 11:55

    to neni blbý řešení, ne dík, já už kolo mam

  • anonymní uživatel kolopes (lcdfixcl (a) gmail.com) 7.5.2019 v 12:51

    budu prodávat Spindrift v gunmetal 2018. v Lku, nemám na to čas už bohužel. Na kole jsem byl když to přeženu 10x v bikeparku, 1x na downtownu a najel do 200 km v přírodě na vyjížďce. No kdo by měl zájem. tak mail.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí