Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení

Autor: Čert, vydáno: 11.10.2018

V rámci prezentací novinek Scott 2019 se nám, konkrétně mě, dostal do rukou nedávno představený Ransom.

Čerstvá novinka v nabídce Scottu sice na první pohled působí dost podobně, až takřka stejně jako zdvihově nižší model Genius. Ostatně, velká kola, čtyřčepové zavěšení zadní stavby, tlumič Fox se systémem Twinlock a podobně tvarovaný přední trojúhelník. Zdvihově a geometricky je samozřejmě všechno jinak. A jak moc jinak, je to jízdně?

Měl jsem možnost osedlat druhou nejvyšší specifikaci, Ransom 910. Karbonový přední trojúhelník, GX Eagle, odpružení i sedlovka Fox. A dvacet devítky s 2,6 ostrými gumami Maxxis Minion. A společným bojištěm se nám měly stát Trutnov Trails. Inu dobrá.

Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení Pár slovy: Scott Ransom 910 - první svezení

O Twinlocku jsme toho už napsali dost, prostě dálkově ovládané tlumení vepředu i vzadu. U Ransomu má trochu jiné naladění prostřední poloha, se jmenuje „Traction control“, ta má za úkol mírně změnit geometrii a posed na kole upravením předozadního nastavení. Mírně zvýší střed a postaví sedlový úhel, pro rychlé prudké výjezdy, případně delší stoupání.

Nicméně my začínáme na šotolině pod TT a tady se jede na zavřeno. A tady je zatím rozdíl mezi Geniusem a Ransomem zanedbatelný. Všechny milimetry zdvihu jsou zavřené a kolo poměrně pěkně jede.

Rozdíl jde znát v prvním technickém stoupání. Zatímco Genius byl v prostředním módu Twinlocku velice příjemným trailbikem, u Ransomu tak nějak vím, že sedím na freeridovém kole. I přes snahu Traction Control jsou položené úhly a vyšší zdvihy cítit. Prostě tohle závodní enduro/freeride kolo stoupá jako závodní enduro/freeride. Abych byl fér, pořád se bavíme o spíš živějším kole, rozhodně při výjezdu netrpím. Ale to překvapení, které do kopce nabídl Genius, už Ransom neumí.

Tohle kolo opravdu není univerzální kolo na celodenní výlet. Jo, jede poměrně slušně, ale spíš se těším, až budu nahoře.

A nečekaně, jakmile se trail otočí směrem dolů, je to hned jinčí zážitek. Jak asi může jet z kopce kolo co má děvetadvácy, 2,6 gumy, 65° hlavu a 170mm zdvihu. Samozřejmě, „čím hůř, tím líp“. Pokud je trail dostatečně rychlý a dostatečně rozbitý, dá se to s Ransomem pálit strašně. Pěkně skáče, pěkně jede. Ale to spousta moderních endur. Jeho největší síla tkví opět v TwinLocku. Protože když to pálím na trailech z kopce, občas prostě přijde mírný výjezd nebo jenom rovinka, kterou je lepší produpat. A když v téhle chvíli přepnete do prostředního módu, Ransom výrazně ožije. Reakce na pedál je nesrovnatelná, opora jezdce větší. A tím pádem mě i jinak „hluchá místa“ baví a celkově tahle páčka na řídítkách zvyšuje flow celé vyjížďky. A tím pádem i rychlost.

A nejde jenom o závodění. Problém „hluchých míst“ je v případě moderních endur dost zásadní. S tím jak rostou zdvihy a pokládá se geometrie, je mnohdy kolo uzpůsobeno spíš na sjezdovou trať. A pokud se trail hodně mění, často se mi na takovém kole dostaví pocit marnosti. Prostě, že bych si to víc užil na menším kole (na kole s menším zdvihem). Ale Ransom se s tímhle umí vypořádat.

Máte v ruce freeridové kolo, které vás fantasticky sveze ve všech bikeparcích u nás i ve Finale, ale teoreticky vás (pokud se naučíte pracovat s páčkou na řídítkách) bude bavit i Enduroserie. Ale samozřejmě, tohle kolo je cílené spíš na větší závodění na těžkých tratích.

Jelikož jsme spolu strávili sotva dva traily, nijak extrémně jsem kolo neprověřil. Zkoušel jsem i přepínání progresivity na tlumiči, ale bez většího ladění mi prostě seděla menší komora (víc progresivity) a už jsem ji neřešil.

Zkrátka, Scott Ransom po prvním svezení působí jako kolo, co cílí spíš na velké kopce, velké závodění a velké rychlosti. A díky technologii TwinLock umí donutit jezdce, aby vyšší rychlosti udržel i ve chvílích, kdy trail či závodní trať nevede zrovna dvakrát z kopce. A při výjezdech vám prostě ušetří trochu energie, která by jinak šla do pohupování při šlapání na velkém kole.



Každopádně se těšíme na delší test, tohle kolo si ho zaručeně zaslouží.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 11.10.2018 v 12:59

    Měl bych 2 otázky na Čerta:
    1) Kde se na tlumiči přepíná progresivita?
    2) Opravdu se přepnutím twinlocku změní geometrie kola, nebo jsou to jen marketingový plky? S twinlockem mám osobní zkušenost (s tím novým tlumičem ji nemám, jen s předchozími dvěma generacemi) a s geo se při přepínání nikdy nic nedělo, pouze nastaveni tlumiče. Jakým způsobem se tedy změní, kde se co pohne, ohne, prodlouží, zkrátí? Díky

  • profilová fotka Keli 11.10.2018 v 14:24

    Odpovím za Čerta:
    1) přepínání progresivity se dejě páčkou na těle tlumiče, zde je patrná dolekop.com/...
    2) v podstatě máš pravdu, všechno se dějě jen v tlumiči. Ale po přepnutí tlumiče do prostředního módu se změní chování tlumiče (např . se odpojí jedna vzduchová komora a zvětší se komprese), tím pádem kolo nejde do zdvihu a v podstatě se celkově víc postaví. Je to opravdu znatelné, zvlášť když se zároveň přitáhne komprese i na vidlici.

  • anonymní uživatel pps 11.10.2018 v 19:40

    Te packy na tlumici jsem si nevsiml, diky za odpoved.

  • anonymní uživatel Martin (speedylt (a) seznam.cz) 12.10.2018 v 9:25

    více info
    www.endorphinrepublic.com/...

  • anonymní uživatel Martin (speedylt (a) seznam.cz) 12.10.2018 v 9:47

    www.scott-sports.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí