Novinka: Scott Ransom - po letech návrat na scénu

Autor: Čert, vydáno: 3.9.2018

Mohutný nástup vysokozdvihových dvacetdevítek samozřejmě zasáhl téměř všechny značky, v případě Scottu by ovšem byla chyba říct, že velká kola na velkých zdvizích nasadil až letos.
Zrovna Scott, se svým modelem Genius, tlačí na zapojení velkých obručí do gravity disciplín už nějaký ten rok. A Geniusu aktuálně přibyl mladší ale vyšší brácha, Ransom.

Ransom samozřejmě fandům téhle značky není neznámý, kdysi dávno v roce 2006 (věřili byste, že je to 12 let?) přišel Scott s prvním Ransomem, 160mm zdvihu vepředu i vzadu, unikátní tahový tlumič Equalizer, šestadvácy… No a letošní Ransom sdílí stejné jméno ale jeho sjezdové i výjezdové ambice jsou samozřejmě výrazně větší.

Nový Ransom má 170mm zdvihu jak vepředu, tak vzadu a většinu technologií sdílí s modelem Genius.

Jak je u Scottu tradicí, odpružení je ovládané z řídítek pomocí systému TwinLock, který přepíná mezi sjezdovým setupem, trailovým nastavením s nižším využívaným zdvihem a tužším nastavením a samozřejmě poslední, téměř zamčenou polohou. Prostřední poloha se nazývá Traction control a její největší výhodou je, že celé kolo je stále aktivní, ovšem pracuje výrazně méně se zdvihem, proto je geometrie celého kola více přizpůsobena šlapání, primárně jde o výšku středu. Zkrátka nebudete tolik škrtat pedály.

Stejně jako Genius umí novinka pojmout všechny rozměry kol. Pomocí otočného čepu v uchycení tlumiče je možné mírně ladit geometrii a přizpůsobit ji tím pádem na použití devětadvacítek až do rozměru gumy 2,6 palce, případně je možné vozit 27,5 až do rozměru gumy 2,8 palců. To je opravdu pořádná variabilita.

I geometrie je velmi podobná, jako u nízkozdvihové varianty. Na první pohled nenajdete v „papírech“ nic extrémního, ovšem jde poměrně snadno poznat, že Ransom je vyvážené kolo s velmi „univerzální“ geometrií, která by měla sednout téměř každému. Samozřejmě, bavíme se univerzální geometrii v rámci 170mm „mini DH“ kol.

Geo můžete zkontrolovat v tabulce, já vypíchnu velice rozumný reach v Mku okolo 440mm, (podle nastavení kola), zadní stavby spíše delší okolo 436mm a pořádně položené hlavovky 64,5° nebo 65°.

Ale bacha! Bylo by nefér tvrdit, že Ransom je jenom Genius s nafouknutým zdvihem. Ransom je nový a kompletně přepracovaný model, mimo jiné disponuje například výrazně širším hlavním čepem či masivnější spodní rámovou trubkou pro co nejvyšší tuhost. Přitom je ale výrobcem udávaná váha rámu s tlumičem pouze 2650g (platí pro celokarbon verzi Tuned)

Á propos tlumič, na novince byla představena exkluzivní vychytávka Scottu, tlumič FOX NUDE TR EVOL. Ten, mimo Twinlocku, disponuje páčkou, která umí přepínat mezi vzduchovými komorami v tlumiči a tím měnit jejich velikost, resp. progresivitu tlumiče.

Poměrně prostý systém funguje jako různé tokeny, které lze v dnešní době do tlumičů přidávat, ovšem je obsluhovaný páčkou a je možné jej použít přímo na trailu. Já měl možnost se na téhle vychytávce svézt na letošním Eurobiku a můžu říct, rozdíl je opravdu znatelný. Je velice příjemné ladit si tlumič podle toho, jaký trail jedete. Když vím, že mě čeká dálnice plná skoků, přidám progresivitu, když se jedná i rozbitou sjezdovou trať za mokra, linearita se hodí. Spolu s Twinlockem tahle technologie ještě zvětšuje univerzalitu kol Scott, aniž by po jezdi požadoval nějaké větší znalosti stran ladění tlumičů.

V nabídce budou celkem 4 modely, všechny továrně osazené devětadvacítkami. Celokarbonový Ransom 900 Tuned, 910 s karbonovým předním trojúhelníkem a hliníkovou zadní stavbou a dvojice celohliníkových modelů, 920 a 930.

 

Víc detailů můžete najít na Ransomu zasvěcené stránce a nebo videu

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 3.9.2018 v 19:13

    2 redakce: Panove, kdyz uz delate predstavni nejakeho modelu, tak napiste spravne aspon jeho nazev!!! Komentovatvasi gramatiku nema smysl, ale aspon nadpis byste mohli dat bez chyby ;)

  • profilová fotka Keli 3.9.2018 v 22:13

    Chyba je na mé straně, článek jsem nasazoval o pauze při řízení auta ze závodů z Francie, na dálnici na odpočívadle. N v nadpise byla chyba, překlep, nepozornost. Omlouvám se.
    V Čertově textu jsou již názvy v pořádku.

  • anonymní uživatel Honza 4.9.2018 v 12:23

    ... no, zase az na ty Scottovsky ceny... nejnizsi model na hline pres 100 tis.

  • anonymní uživatel Eda 4.9.2018 v 12:34

    Honza: Každá sranda něco stojí.
    Každopádně tvoje informace je špatná. Nejnižší model stojí 80.990,-

  • anonymní uživatel Honza 4.9.2018 v 15:50

    Eda: a sorry, prekoukl jsem se, mas pravdu...tak to uz celkem jde, lec vybava prumer...

  • profilová fotka ernesto 4.9.2018 v 19:20

    Jakooo za mna palec hore za 2 ALU modely. Akurat furt nechapem, ten ich tlmic je robeny na mieru ? Stale to vidim bez expanzky, ci snad im to Fox vyraba cisto pre Scott ? Jako neviem si predstavit tlmak na mojom bajku s ktorym nakladam rozbity rockgarden, ved by to bez expanzky vobec nedaval a snad by sa aj uvaril... ja sa pytam jak lajk :) je tu nekdo kdo mi to vysvetli ? Je snad pointa expanzky zabudovana vnutri v tele tlma

  • anonymní uživatel pps 5.9.2018 v 7:11

    2 ernesto: je to jak píšeš, nude je vyvíjený přímo pro scott, a expanzku nemá a na těch tlumičích to jde poznat, když máš postavu školačky tak asi v poho, ale když seš "chlapských" proporcí, tak ho jak píšeš uvaříš bez větší námahy. Nude mám (i když ne tento typ) tak vím o čem mluvím.

  • anonymní uživatel Honza 5.9.2018 v 7:18

    pps a ernesto: to jako na to ve Scottu nemyslej?:(

  • profilová fotka Lukáš 5.9.2018 v 12:47

    TwinLoc zavirani u Scottu meni krome cistyho zamknuti taky nastaveni odskoku a v tlumicich s expanzni nadobou jsou ty potrebny hejblatka na ruznejch mistech tlumice a proto neni mozny to na tyhle tlumice nasroubovat. Aspon tak jsem to pochopil z nejakeho AJ textu, kde jsem tuhle problematiku videl rozebiranou - neberte me za slovo.

  • anonymní uživatel pps 5.9.2018 v 13:08

    2Lukas:odskok se "ladi" bezne koleckem, s tim twinlock nema nic spolecnyho, co me ale na tom se.e vic je, ze nude nejde nijak (mysleno treba vyvlozkovanim) ladit, takze jak ti to daji, tak to mas, komprese u vidlice jakbysmet. Overeno u cyklosvec.

  • anonymní uživatel pps 5.9.2018 v 14:20

    2 honza: jestli na to mysli nebo ne, tezko rict, faktem je, ze na ews moc scottu neuvidis a pokud jo, tak vzdy s jinym tlumicem. Nahoda? Myslim ze ne.

  • anonymní uživatel Koli 6.9.2018 v 9:58

    pps: Asi jsi Lukáše špatně pochopil. Pokud zavřeš twin lock do pozice traction control tak měníš velikost komory, čímž zároveň měníš charakteristiku tlumení a tím pádem i odskok. Pokud jsem tedy Lukáše pochopil já, tak ty nezavíráš pouze komoru, ale taky se zároveň upravuje odskok, což by s tlumičem s expanzkou nebylo konstrukčně možné. Jinak proč tohle není na EWS je jasný, tam ti jde primárně o jízdu dolů, nepotřebuješ všestranný kolo..

  • anonymní uživatel pps 6.9.2018 v 20:39

    2Koli: Asi jo. Souhlas že jde na ews primárně o jízdu dolů, ale podle mě je tohle představený kolo mířené právě do této "kategorie".

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí