reklama

Dlouhodobý test: Kokpity Funn - na sjezďáka i enduro

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.2.2019

Jak jste mohli vidět v představení komponentů, Funn do ruky se nám dostaly hned dva kokpity od této značky.

Na testovacího sjezďáka Kellys Noid přišly řídítka Full On a direct mount představec RSX. Testovací jezdci je pak drželi prostřednictvím gripů Combat III.
Na enduro Orange Alpine 6 pak lehčí, dražší rodla Kingpin, nízký a lehoučký představec Funnduro a komplet nové gripy Hilt.

DH setup – řídítka Full On a představec RSX

Začneme samozřejmě sjezďákem. V rámci testování jsme chtěli zjistit jak se chovají komponenty i všech cen a rozměrů, nejenom topovky. Proto jsem v případě řídítek pro DH sáhl po modelu Full On v průměru 31,8 a zvednutím 30mm, protože předpokládám, že právě takové klacky má na svém kole většina jezdců.

Něco z techniky, Full On jsou vyrobeny ze slitiny hliníku Al6069 pokud vám to něco řekne, mají stejnou geometrii jako vyšší modely, váží okolo 370 gramů a vyjdou v testované verzi na 1350 Kč.

Ke korunce našeho Boxxera je poutal představec RSX, v nižší (20mm) variantě zvednutí (RSX je v nabídce i ve vyšší, 30mm verzi) a samozřejmě průměru 31,8. Tahle legrace je poněkud dražší, ale zase váží jenom 140 gramů a můžete ho samozřejmě za 1950 Kč koupit ve spoustě barevných variant. Nás ale nejvíc zajímala jeho asymetrická koncepce, díky které má tento představec nabídnout daleko větší tuhost kokpitu, díky širší ploše uchycení řídítek.

Jako první jsem samozřejmě pocítil gripy, tady padla volba na neobvykle řezané a masivní Combat III. Poměrně velký průměr (32 mm) je na jednu stranu vhodný pro jezdce s větší dlaní, ale i já, s velikostí rukavice M poměrně dost profitoval z velkého množství gumy a tím pádem lepšího odtlumení. Pokud hledáte gripy, které vám udrží ruku na řídítkách jak za sucha, tak v blátě, přitom to nejsou struhadla na ruce a nabídnou spoustu komfortu, netřeba hledat dál. Jako sjezdové gripy se Combat III osvědčily skvěle. Velká plocha úchopu, výborně tlumení nárazů a spousta „hran“ znamená méně křečovitý úchop, méně vibrací. Tím pádem i méně bolesti. Samozřejmě, asi bych je nechtěl mít v ruce několik hodin v kuse, poměrně velké lock-ony sice udrží gripy na místě kdyby trakaře padaly, mohou ale dost tlačit do ruky a způsobovat značné nepohodlí. Combat III nejsou ideální volba ani pro jezdce upřednostňující co největší odezvu kola. Prostě je to pořádný kus gumy.

Samotné kombo řídítka/představec mě zaujaly vlastně skoro stejnou tuhostí, jako mají obvykle kokpity s větším průměrem. Pokud střídáte často kola s různým průměrem řídítek, je cítit že větší průměr je tužší. V tradičním představci. Díky výrazně větší „ploše upnutí“ a tím pádem menší páce působí celý kokpit výrazně tužším dojmem, než tomu obvykle u 31,8 řídítek bývá. Samotné řídítka těžkou soudit, 30mm zvednutí, zahnutí k jezdci je 8° a nahoru 5,5°. Znáte to, prostě vám řídítka sedí a nebo ne. Tady musím poukázat na zajímavou vlastnost, částečně zjištěnou mnou, částečně distributorem. Tvarování Funnu je podle spousty testovacích jezdců ?extrémně kompatibilní se všemi? Co tím myslíš? Ačkoli já osobně jsem propadl kouzlu tvarování Renthalu (7° k jezdci, 5° nahoru), s jakýmkoli zvykáním na tvarování Funnu jsem neměl problém. Prostě jsem je hodil do představce, natočil je tak, jak jsem zvyklý řídítka natáčet a jezdil. A ani jednou jsem neměl problém nebo nepříjemný pocit. Ani jednou jsem neměl potřebu řídítka zkoušet natočit jinak. Prostě sedí. Oproti jiným značkám, kdy na testovacích kolech kroutím řídítky v představci půlku testování, jenom abych zjistil, že tenhle tvar mi prostě nesedne, je to vítaná změna.

Z hlediska dlouhodobé životnosti není co vytknout. Červený elox je tvrdý a odolný jak blázen a i přes četné kilometry na sjezdových tratích na sjezdovém kole, spoustě výjezdů na lanovce a několika pádů se řídítka ani neohly, ani neodřely. Naprostá spokojenost.

Závěry – pokud chcete zlepšit tuhost kokpitu s menším průměrem jdětě do RSX představce. Pokud chcete skvělý grip na gripech a dobré odtlumení – jdetě do Combat III a pokud chcete řídítka co toho dost vydrží, jsou v ohromném množství barev a řešíte i peníze, Funn Full On nabízí super poměr cena-výkon.

Enduro setup – řídítka Kingpin, představec Funnduro

A teď k #endurospecific setupu. Tady už hrála roli i váha, nejenom nesmrtelnost. A v případě gripů take dlouhodobé pohodlí. Naštěstí i těmto požadavkům umí Funn vyhovět. Představec Funnduro váží v testované verzi (35mm délka pro 35mm průměr řídítek) pouhých 112 gramů a umí spojit řídítka a krk vidlice. Klacky Kingpin při šířce 785mm váží se zdvihem 30mm poměrně příjemných 315 gramů, drží se stejně dobře jako Full On, jenom jsou samozřejmě lehčí a díky většímu průměru tužší (což u Full Onu nahnal představec). Nejpříjemnější (doslova) vychytávkou pro mě ale byly gripy Hilt.

Ačkoli nejsem zrovna fanda velkého tvarování a různých variací na povrchu gripu, právě Hiltu se povedlo velmi slušně vyvážit pohodlí, grip za všech podmínek i citlivost.
Na první pohled působí poměrně masivně, „houbovitý“ profil ze shora gripu se snadno přizpůsobí vaší ruce a je velmi pohodlný. Pohodlí přispívá i absence vnějšího lock-onu. Celý grip drží pouze na vnitřním upínání a tím pádem je vnější okraj gripu z velmi měkký a netlačí. Naopak zvětšená gumová příruba drží ruku přesně tam, kde má být. Naopak zespodu je jakási „pavučina“, která díky ostřejším hraním výborně drží prsty na místě a umožňuje nedržet řídítka tak křečovitě. Zároveň výrazně zlepšuje citlivost ovládání, protože ruce zespodu gripu se vám neboří do žádné „houby“ a kolo skvěle reaguje. Pokud hledáte pohodlné gripy, které zároveň nesníží odezvu kola na minimum, moc lepších než Funn Hilt není. Jedinou nevýhodou je, jak je patrné z fotek, že pokud se rozhodnete sjet skalku při jednom enduro ilegálu po gripu a po pravé ruce, můžete zvětšenou vnější přírubu urvat.

Ke zbytku kokpitu. Je lehký a tuhý. Velkou výhodou představce Funnduro je samozřejmě nizoučká váha ale i nulové „zvednutí“. Pokud honíte co nejnižší pozici řídítek, tenhle komponent dost pomůže. Nebo pokud jste byli moc hrrr a uřízli si mc krátký sloupek vidlice, s montážní výškou jenom 32mm je Funnduro velmi nenáročný na prostor. A za celou sezónu s ním nebyl jediným problém. Nasadím, jezdím. Nic se nepovolilo, řídítka drží skvěle, na krku vidlice taky. Tečka.

Naopak, drobné výtky jsem měl k řídítkům Kingpin. Samozřejmě jsou to super rodla se skvělou hmotností. Díky materiálu Supreme 7 Alloy a většímu průměru je možné vytvarovat široká, pevná a odolná řídítka o cca 60–80g lehčí, než druhé testované Full On v menším průměru. Nicméně pokud vás netrápí hmotnost, nevidím mezi nimi a levnějšími fullony v podstatě žádný rozdíl. Dostaly x pádů a neohnuly se, ale povrchová úprava byla bohužel slabší. Asi za to mohlo černé lakování, možná je jiná barva lepší. Ale už po pár týdnech (neopatrného) používání se na řídítkách objevily škrábance. To na Fullonech ne.

Každopádně, stejně jako je tomu u Full-on, (ostatně, jsou stejně tvarované) považuji Kingpin za jedny z „nejkompatabil­nějších“ řídítek co znám. Nasadíte, jezdíte. Neřešíte. Opět je velkým tahákem neuvěřitelný výběr barev. V podstatě se jedná o jediná prémiová řídítka, která mají na výběr z celkem šesti barev.

U lepšího, „sedmičkového“ hliníku si také spousta jezdců, v čele s Gaspim, pochvalují i skvělé tlumící vlastnosti řídítek. Nicméně tahle chvála padala hlavně na rozměr 31,8. Ono asi fakt větší a tužší nemusí být lepší…

Zkrátka – jedny z nejlepších gripů na enduro jsou Funn Hilt. Představec Funnduro můžu doporučit všem, kdo honí váhu, chtějí barevně ladit a přitom nechtějí kompromis v pevnosti nebo spolehlivosti. I cenovka 1550 Kč mi přijde velmi rozumná.

A pro ladiče barev a gramhoniče co nechtějí jít do karbonu, jsou tady Funn Kingpin. Za 1790 Kč kvůli nim nemusíte prodávat ledvinu a můžete mít poměrně lehké 35mm řídítka v celkem 6 barvách. Jejich velkou výhodou bude mimo barev i tvarování, pokud nemáte obě ruce levé, tak vám zřejmě dobře padnout do ruky hned na „první dobrou“.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Psm (vojtech.posmourny (a) email.cz) 14.2.2019 v 7:19

    31,8.
    To už bys měl mít za ta léta zažité.
    Nebo má Funn svůj standard?

  • profilová fotka Keli 14.2.2019 v 8:21

    Díky za upozornění, opraveno, zajímavé je, že si to z lidí, kteří článek četli předem nikdo nevšiml.

  • anonymní uživatel Roman 14.2.2019 v 8:55

    Těch rozměrů už je všude tolik, že to kolikrát zblbnu taky.

  • anonymní uživatel bok 14.2.2019 v 8:57

    Na čempak máš ten enduro kokpit hozenej, to je propain? Bude recenze?

  • anonymní uživatel Koli 14.2.2019 v 12:23

    Představec je super, používám s karbonovými řidítky Chromag BZA 35mm průměr a žádný protočení nic.. a ta váha je bomba za ty prachy! :)

  • anonymní uživatel Jerry 14.2.2019 v 12:59

    Hlavně že řeší gramy a má tam 4 podložky na krku :_D LOL to sem ještě neviděl...asi byli ve slevě ne?:-DDDDD

  • profilová fotka Čert D:key 14.2.2019 v 13:24

    Enduro kokpit je nahozenej na Reignu co jsme testovali na začátku roku. A množství podložek na krku testovacího kola při použití testovacího kokpitu je samozřejmě způsobený výprodejem. Příště to udělám jinak, díky za tip!

  • profilová fotka David Krejci 15.2.2019 v 9:13

    Funn fatboy klacky vozím léta. Vždy vydrželi víc než já. A jak bylo v recenzi napsáno, nasadìš a neřešíš. Myslím, že funn je sympatická značka.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 15.2.2019 v 11:27

    Taky mám Full On a Flat Out, i Combaty gripy, a půjdu do nich zas.

  • anonymní uživatel schimanski 15.2.2019 v 11:55

    funn taky jezdim a je to pecka

  • anonymní uživatel ExFun (vdolezel (a) gmail.com) 15.2.2019 v 16:57

    Taky vozím léta Funn Fatboy, což jsou nyní Funn Kingpin a doplnil bych, že není moc jiných řidítek se stejným, nebo menším backsweep-em (platí pro max. rovnou verzi). Kdo chce gripy víc dopředu, ale nechce delší představec, je to řešení. Rozdíl na gripech je cca. 2 cm, já jsem dosáhl s 40mm představcem a rovnými Fatboy, stejnou polohu gripů, jako jsem měl s 60mm představcem a origo řidítkama.

  • anonymní uživatel Tom (pindurt (a) seznam.cz) 24.2.2019 v 11:37

    Ahoj neví prosím někdo, zdali je představec funnduro průměr 35mm kompatibilní s řidítky renthal fatbar lite 35 mm průměr a 760 mm délky?

  • profilová fotka Keli 24.2.2019 v 12:25

    Tome, ano je, průměr je shodný, délka nehraje roli.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí