Test: helma Abus Montrailer přichází s hodně netradičním vzhledem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.11.2019

Německý výrobce Abus, který se specializuje na zámky, zabezpečení budov a podobně vstoupil na další pole působnosti a to zabezpečení a ochranu hlavy. Zatímco nabídka zámku a podobně je neuvěřitelně rozsáhlá nabídka cyklistických helem je spíše střídmější pár modelů pro XC, pár modelů pro silnici a nyní i model pro enduro či allmountain Montrailer. A na něj se podíváme blíže.

Abus jako rodinná firma se zaměřuje na špičkovou kvalitu a helma Montrailer ji potvrzuje. Velmi solidní zpracování, dokonalé slícování a provedení. Technologie výroby je klasická in-mold, tedy pěna stříknutá do plastové skořepiny, osvědčené řešení. Co se týče bezpečnosti, tak sázka na MIPS je jistotou. Ochrana proti nebezpečným rotačním silám při pádu se vždy hodí.

Helma je klasického tvaru s lehce prodlouženou zátylkovou částí ve které se ve spodní hraně nachází veliké vybrání. Abus toto vybrání nazývá Ponytail compatible, ocení jej majitelé a majitelky dlouhých vlasů, prostě ti, co nosí culík či cop. Nemohu si pomoct, ale pokud se dívám zezadu, tak vidím odvětrání ve tvaru trojcípé hvězdy, že by tajná kooperace s německým Mercedesem?

Ač to možná nevypadá, tak odvětrání je velmi kvalitní a strategicky umístěné ventilační otvory přivádí studený a odvádí teplý vzduch od hlavy. V odvětrání Abus patří rozhodně mezi nadstandard.

Přilba je relativně extravagantní, ne tedy v tomto černém designu, ale v ostatních designech vypadá poměrně futuristicky. Především oblast „nad uší“ je neobvyklá, někomu se může líbit, jinému ne.
Zajímavostí je zajisté i kšilt který je z černého průhledného plastu, praktické využití je sice diskutabilní, ale proč ne. Kšilt je výškově stavitelný v dostatečném rozsahu a není problém pod něj umístit i velké MX brýle.

Hloubka a vnitřní tvarování přilby je specifické. Přilba není příliš hluboká, respektive bude hluboká, pokud máte velmi vysokou a úzkou hlavu. Pokud máte hlavu relativně normálního tvaru, můžete se setkat s problémem, že nad oblastí spánků bude helma velmi úzká a nepříjemně tlačit. Nebylo snadné nalézt hlavu na kterou helma sedne dokonale, vyzkoušeno na třech lidech a až třetímu helma sedla relativně dobře. Tuto helmu je naprosto nezbytné před koupí vyzkoušet, ale to platí obecně. Helmu ani boty si nemůžete kupovat přes internet!

Okolo uší lze nastavit různou délku pásků. Jeden, říkejme mu hlavní, vede od spánku pod bradu a druhý slouží pouze k nastavení jeho úhlu a vytvoření optimálního trojúhelníku v této oblasti. I zde je otázka velikosti, resp. délka jistících pásků, ty totiž nejsou nijak extra dlouhé, v podstatě všichni kteří helmu vyzkoušeli se blížili k maximální možné délce. A to i přesto, že obvod hlavy byl s velikou rezervou. Soudě dle rezervy na stahovacím kolečku, které helmu zajistí velmi spolehlivě a ani při velké snaze se nepovoluje při zatížení. Průměr stahovacího kolečka je větší je u jiných přileb a ovládá se díky tomu velmi příjemně i v rukavicích.

Helma Abus Montrailer rozhodně není přilbou pro masy, důvodů je vícero, ať už je to hodně netradiční vzhled, vyšší cena a nebo tvarování vnitřku. Poslední důvod je zásadní, ale pokud ti Montrailer na hlavu sedne, můžeš na hlavě mít skvěle chránící a větrající přilbu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kingofdirt 8.11.2019 v 9:25

    "Helmu ani boty si nemůžete kupovat přes internet!" Tohle je tvrzeni jak z 90tek, dneska je doba internetu :-) Samozrejme ze muzete, dost e-shopu nabizi i vraceni zdarma, takze se daji helmy v klidu zkouset z tepla domova. Obzvlast pro lidi kteri treba nemaji uplne blizko bikeshop nebo nenabizi jejich pozadovanou znacku je to asi i jedine volba. Ja si takhle vyzkousel nekolik helem nez jsem nasel tu spravnou dobre padnouci, navic jsem diky tomu usetril nemalou castku na top helme (tj. i kdybych mel platit vraceni 99Kc, tak se to furt oproti kamenemu bikeshopu vyplatilo).

    Jinak tahle helma je teda extremne hnusna a draha, za ty penize poridite v klidu POC Tectal...

  • anonymní uživatel Lubo77 8.11.2019 v 20:35

    @kingofdirt : tady někdo smrdí korunou ... :)))))

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 9.11.2019 v 15:11

    každej je nějakej, ale mě přijde posílat si !!programově a zcela cíleně!! zboží na zkoušku jako strášná ptákovina - v první řadě
    vyjebáváte s prodejcem a ve finále sami se sebou, protože ten čas kdy chodíte opakovaně na poštu a z pošty Vám nikdo nevrátí.
    Ty vybalené helmy a chráníče pak kvůli tobě musí prodávat se slevou, protože se jedná o rozbalenou vratku.

    Každýmu se někdy stane, že mu přišli boty, které tlačili a tak je vrátil a nechal si poslat o číslo větší, ale při představě,
    že si "do tepla domova" nechám poslat cíleně plácnu 4 přilby, abych si nakonec vybral jednu - no, to není zrovna
    genlemanské jednání - spíš takové čecháčkovské :/

    Ale pevně věřím ,že jsem tvá slova jen špatně pochopil :)

  • anonymní uživatel PTBack 10.11.2019 v 16:05

    Ádoš-má pravdu, předsedo.

  • anonymní uživatel kingofdirt 11.11.2019 v 8:23

    @Ados - tak cilene uplne ne, samozrejme ze predem tu velikost zjistujes a objednavas to co chces, ne ze to chces automaticky vratit, to by byla opravdu demence. Ale kdyz zkratka nejsem odnekud z mesta apod. tak je to kolikrat jedina sance, a to nemluvim kdyz si to chces nechat poslat z ciziny... "nechám poslat cíleně plácnu 4 přilby, abych si nakonec vybral jednu" ... k tomu mam jedine, jsou dokonce e-shopy ktery to nabizej i cilene, at si objednas klidne vice velikosti a co ti neni tak klidne vrat, v dobe zasilkoven, ppl na postu fakt behat nemusis. Vy jste tu taky vsichni hrozny Dusinove, bezte do bikeshopu si koupit helmicku abyste podporili jejich marzicku a mely hrejivy pocit na srdicku. Je to vsechno byznys a silnejsi pes mrda, tak to je, i kdyz se nam to nemusi libit. A jak jsem psal, ne kazdej ma bikeshop se svejma oblibenejma znackama za barakem.
    @Lubo77: jojo desne se stydim, ze usetrim...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí