Test: pohon MicroShift Advent má jen devět rychlostí, ale rozsah 11-42 zubů

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.11.2019

MicroShift Advent. Zřejmě jste doteď neslyšeli ani název téhle značky komponentů a ani slovo o modelové řadě. MicroShift je tchaiwanská firma, která se už v roce 1999 rozhodla vytvářet přehazky a řazení. A je velká šance, že na oceláku z devadesátých let se kterým doteď jezdíte do hospody, máte komponenty MicroShift.

Nicméně doba pokročila, MicroShift existuje dál a mimo dodávání ekonomických komponentů pro hromadu výrobců kol se pustili i do vyloženě vlastní značky a několika modelových řad.

Tou nejzajímavější je na první pohled sada Advent. Advent má totiž 9 rychlostí a rozsah kazety 11 až 42 zubů. Takže velká kazeta s málo rychlostmi. Proč? Protože hlavní myšlenkou Adventu je odolnost, životnost a jednoduché servisování.

Kazeta je nýtovaná, ocelová s největším hliníkovým převodníkem, váží 450 gramů a disponuje „kolečky“ 11–13–15–18–21–24–28–34–42 zubů a nasazuje se na klasický Shimano HG ořech.

Přehazovačka má středně dlouhé ramínko a „zamykání“, které samozřejmě zpevní přehazovačku která lépe napíná řetěz. Mimo těchto vlastností jako mechanik oceňuji, že jsou všechny stavěcí šrouby na jednu hvězdičku, jako tomu bývalo nějaký rok zpátky. Hodně kouzel se ale odehrává uvnitř, systém zamykání totiž funguje na principu „západek“ podobně jako v náboji, předpětí lze regulovat jedním torx šroubem a celý systém je možné poměrně snadno rozebrat, vyčistit a zase složit.

Řazení je extrémně jednoduché a funguje jako starší Shimana, tedy palcem řadím nahoru na lehčí, ukazováčkem se odřazuje na těžší převody, spodní velká páka je na ložisku, které zajišťuje velmi hladký chod páky.

Při instalaci jsem se cítil malinko nezvykle, když jsem shodil z karbonových kol Eaglovou kazetu, nasadil HG ořech a loupl na něj MicroShift kazetu. I nasazení řazení chce trochu šmrdlání na řídítkách, protože je nutné demontovat grip, abyste mohli nasunout objímku. Tím ale těžké časy ovšem končí, protože ladění devíti rychlostí je prostě za odměnu. Ve srovnání s laděním správného chodu jedenáctek a dvanáctek je to opravdu raz dva. Naladit jeden doraz, napnout lanko, vycvakat nahoru, naladit druhý doraz a hotové, vyřízené. Devět koleček má mezi sebou dost místa a tím pádem není přehazka zdaleka tak náchylná na nastavení jako moderní systémy.

Při jízdě vás nejvíc zaujme řazení. Je to po těch letech, kdy cvakám jenom palce, opravdu nezvyk, muset použít i ukazováček. A vlastně bych to asi označil za nevýhodu Adventu, protože si na tohle řazení můžete zvyknout, ale při tvrdším nasazení při gravit ježdění je jednak řazení ukazováčkem dost nebezpečné, protože musíte sundat prst z brzdy. A mimo to, se mi u některých brzd stávalo, že pokud jsem měl ukazováčkovou páčku ve správné poloze, při tvrdém brždění se mi dotkla brzdová a řadící páka. Nic se nestalo, ale pocit je to nezvyklý. Ale nestalo se mi, že bych při brždění řadil.

Jinak ale můžu Advent jenom chválit. Mimo to, že při použití 9 rychlostního řetězu vám značně klesnou náklady, protože řetěz je širší a vydrží dost dlouho. Obzvlášť pokud použijete třeba dražší silniční, bavíme se o několika tisících kilometrech. Ale, on Advent i prostě dobře funguje!

Nejvíc mě asi překvapilo přesné a rychlé řazení. Z řazení i přehazky mám příjemný pocit solidnosti a opravdu dobře a rychle při řazení „tam padají kvalty“. Cvak cvak a je to. Jasně, my co už jsme malinko odvykli z „menších kazet“ můžeme mít s pouhými 42 zuby problém. A pokud jste zvyklí na přesnější odstupňování dvanáctky, přijde vám odskákání hodně hrubé.

Ale, Advent nemá ambice nahradit dvanáctku. Je to varianta pro ty, kteří prostě chtějí jezdit, neutratit za to hromadu peněz a mít trochu důstojnější rozsah než 11–36. A i přes mírně kontroverzní ovládání, je funkce přehazovačky prostě výborná, zařadí kdy má a neřadí kdy nemá, je přesná, rychlá a nevadí ji ani dost bláta. A celá sada bez řetězu aktuálně vyjde na cca 115 euro. Advent ale není primárně jenom biková řada, v nabídce je totiž hned několik přehazek pro 2× nebo 1× systémy, klasické řazení jako v testu a nebo silniční či v tomhle případě spíš gravelové dualy i s brzdami. Ale to je dost mimo náš záběr. Na celou nabídku se můžete podívat tady microshift.com.

Testovaná sada funguje velmi přesně a dobře a nestojí moc. Řazení ukazováčkem mi nepřijde úplně šťastná volba, ale pokud nemáte závodní ambice a nehoníte převody nahoru a dolů, není to špatná varianta na peněženka-friendly upgrade endura nebo trailbiku na 1× pohon.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel CanaLL 5.11.2019 v 5:10

    "MicroShit" prej :D dobře Čerte!

  • anonymní uživatel Kule 5.11.2019 v 9:07

    kompatability se Shitmano razenim?

  • anonymní uživatel Sektor B5 5.11.2019 v 10:05

    Můžu poprosit ještě o detailnější popsání chodu páky řazení - je potřeba vyvinout větší sílu? Jak je pocitově dlouhý krok páky při řazení nahoru? Mohla by to být zajímavá alternativa při přestavbě dětských kol na systém 1x9. Ale dětské ruce jsou slabší a palečky krátké :-).

    • anonymní uživatel JP (j.p (a) seznam.cz) 17.2.2021 000 11:58

      Dával jsem Advent 1x9 malýmu (7let) na dětské kolo a je to úplně v pohodě...

  • anonymní uživatel bok 5.11.2019 v 11:45

    Kule: podle popisu na webu Advent only

  • anonymní uživatel Loda 5.11.2019 v 17:48

    Pohoda Něco takového mě funguje na desítce s gxsem a bohatě stačí střední ramínko a nemusíš to furt ladit

  • anonymní uživatel Ewa Farna 6.11.2019 v 8:46

    Co by tomu rekl maly biker by mne take zajimalo?

  • anonymní uživatel Ádoš 6.11.2019 v 9:15

    neviděl jsem naživo, snad nepíšu kravinu, ale nedalo by se řazení nějak "dodělejsidoma" vyměnit za klasickou Shimáňáckou řadu
    na palec? SRAM X0 Carbon mi funguje s shimánáckym řazenim taky.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 6.11.2019 v 9:18

    jinak moc pěkná cenovka, spoustě lidem 9 převodů stačí a 42z už se vydrápe skoro všude - a na ty největší prďáky je stejně pohodlnější
    slézt a jít pěšky, než šlapat na místě jak lofas

  • profilová fotka Tonda 9.11.2019 v 13:54

    Fajn, že jim to chodí dobře, ale ta cenovka nějakých 3000 Kč není zas až tak zajímavá (předpokládám, že je to za řazení, přehazovačku a kazetu). Za to můžu mít i 1x10 Shimano Deore M6000, vlastně mi ještě dost zbude. A RD-M6000-GS vezme i kazetu 11-46 od Sunrace a umí odřazovat oběma směry. Je ten Advent v něčem významně lepší?

  • anonymní uživatel krabica 10.11.2019 v 23:14

    Na hlavní stránce je uvedeno MicroShit, má to nějaký význam? :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí