Vyzkoušeno: Eda prohnal Beast Soul v Portes du Soleil

Autor: Eda Šešulka, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 9.10.2019

Beast Bikes, firma, která staví na osobním přístupu a nabízí kola s velmi zajímavým osazením a ještě více zajímavou cenou, zapůjčila Edovi na trip do Francie kolo Beast Soul. Devětadvaceti­palcové enduro prohnal v Portes du Soleil a jak se mu na něm jezdilo prozradí v následujícím tex­tu.



Když jsem dostal možnost otestovat Beast Soul do střediska Portes du Soleil ve Francii, byl jsem nadšený. Konečně otestuju velkého Beasta ve velkých horách. Hlavně mě zajímalo porovnání osazených ráfků Quai Isos 33 s mými Quai M 30. Prvotní pocity z jízdy byly, že kolo opravdu dobře jede. I přes menší zdvih 150mm, jsem díky 29" palcovým kolům na lehčích až středně obtížných tratích neměl problém uviset kamarády na 27,5 sjezďácích. Naopak jsem si občas musel přibržďovat, protože jsem je dojížděl víc, než by se mi líbilo.

Odpružení DVO sériové montované na kole celou dobu fungovalo bezproblémově a přirovnal bych ho k vyšším modelům RockShox. Za celých 8 dnů ježdění jsem nemusel řešit, že by mě bolely ruce, nebo že by odpružení nestíhalo fungovat. Nastavíš a pak už to nemusíš celou dobu řešit. Jediná trať, kde jsem dostal kolo na limit byla Champery World Cup DH. Tam už kolo nestíhalo a byl jsem na dorazu častěji, než by se mi líbilo. Jinak jsem ale nenarazil na jinou trať, kde bych byl z kola nešťastný.

Skákání jsem si také velmi užíval. Díky větším kolům a nižšímu zdvihu jsem spoustu skoků skočil a mnohé i výrazně přeskočil snadněji, než bych čekal. Opět se ale potvrzuje, že při bočním větru jsou velká roztočená kola ve skoku obtížnější na ovládání. S velkýma kolama jde ruku v ruce i brždění a má jediná výtka k Soulu. Na velká kola musí být větší kotouče. Hlavně pokud chcete jezdit z velkých kopců. A proto by minimálně vepředu měl být osazen 203mm velký kotouč. Osazené 180mm kotouče byly občas lehce na hraně a větší kotouče by byly komfortnější.

Největším překvapením pro mě ale byly karbonová kola. Po dvou dnech ježdění mi jezdeckou chybou praskl jeden drát v zadním kole. Po konzultaci s klukama s Quai jsme se dohodli, že budu dál pokračovat v ježdění. A budu testovat, co kola vydrží. A vydrží toho opravdu hodně. Kola jsem nešetřil a jezdil všechno. Skoky přes 10 metrů, dropy, rozbité tratě i sjezdovou v Champery. Všechno ráfky Isos 33 zvládly.

Celkově jsem si ježdění na Beast Soul ve Francii užil. Velká kola znamenají větší rychlost na trailu a trochu jiný výběr stopy. Chvíli trvá, než si na to člověk zvykne. Jakmile ale přijdete na to, jak vybírat stopu a najíždět si do zatáček, je najednou o hodně rychlejší. Pokud nehledáte malé sjezdové kolo, se kterým se dá vyjet i na kopec, ale příjemně hravé endurko, které zvládne i těžké věci, je Soul kolo přesně pro Vás.

Testované Beast Soul

Rám: Beast Soul, 150mm zdvihu
Pohon: kompletní Sram GX Eagle
Tlumič: DVO Topaz
Vidlice: DVO Diamond, vzduchová, 160mm zdvih
Vypletenená kola: karbonová Quai ISOS 33 – vnitřní šířka 33mm
Brzdy: Shimano Zee
Sedlovka: SDG, 150mm zdvihu
Sedlo, gripy: Fabric
Kokpit: karbonová řídítka + představec Beast
Pláště: WTB Vigilante 2,5" vepředu, 2,3" vzadu
Hmotnost: 14,5 kg
Cena: 88.000 Kč

Chceš ho!

To na čem Eda řádil ve Francii si mužete koupit v limitované edici za perfektní cenu 66.990 Kč! Více na beast-bikes.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 9.10.2019 v 16:19

    Hezky pěkně, Edovi to dobře lítá! Konečně mám z fotek pocit, že se vážně testovalo.

  • anonymní uživatel Mauntynbajkrr (kolomrd (a) gmail.com) 9.10.2019 v 20:51

    Beast Soul je nějaká nová řada od Kellysu, akorád bez motoru?? Jako A-Gang od Autoru??

  • profilová fotka esmo 10.10.2019 v 6:40

    @Mauntynbajkrr
    Nejseš ty nemocnej?

  • anonymní uživatel cubephotography (cube (a) cubephotography.cz) 10.10.2019 v 9:18

    Eda ví, Eda zná.. jen je zlobivej.. :) dobrý čtení dědku!

  • anonymní uživatel Mauntynbajkrr (kolomrd (a) gmail.com) 10.10.2019 v 22:11

    esmo: Mám trochu rýmu, díky za optání. Asi to bude spíš od CTMka, že. Studoval jsem ty jejichy rámy a je tam jistá podobnost. Ale nevím proč to teda prodali konkurenčnímu Kellysu a ješťe s motorem.

  • anonymní uživatel Big G (sgaba (a) centrum.cz) 11.10.2019 v 10:10

    @esmo and @Mauntynbajkrr
    Není akorát si spletl Kellys a CTM. CTM totiž tento rám používá také, takže to k tomu, že
    by mohlo jít jen o nějaký "Brand" CTM trochu svádí. Ovšem není tomu tak.
    Beast Bikes je totiž značkou spadající pod firmu Bee Biker s.r.o. (Beast Bikes tedy není firma jak je uváděno v článku, ale značka)

  • anonymní uživatel Mauntynbajkrr (kolomrd (a) gmail.com) 11.10.2019 v 13:43

    Big G: Díky za objasnění, ale pořád jsem trochu zmaten. Ten nový Kellys Theos, používá taky velice podobný rám, jen je tam baterka a motor navíc. Jakto, že za kola jsou tak podobná, to od sebe ty značky opisují, nebo už je špionáž i v bajkovém průmyslu?? Díky za trpělivost

  • profilová fotka Keli 11.10.2019 v 14:10

    Mauntynbajkrr: skutečných továren je na světě pár, tedy tam, kde se rámy reálně svařují. A producenti kol (značky) si u nich nechávají vyrábět svá kola, někdo sází na kompletně vlastní produkt s vlastním designem trubek, systémem odpružení atp., jiné firmy využijí třeba jen unifikované trubky, např. horní rámovou trubku si vyberou z katalogu a ušetří tak část nákladů a pak jsou firmy, které využívají přímo katalogové rámy těchto továren, rámy, které jsou k dispozici víceméně komukoliv a proto jsou na světě kola, která jsou stejná jen nesou jinou značku, barvy a osazení.

  • anonymní uživatel Balanc 15.10.2019 v 18:48

    Za ty penize hezky osazene;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí