Test: SR Suntour - vidlice Durolux a tlumič TriAir

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 16.10.2019

SR Suntour, jeden z největších výrobců odpružení se už pár let poměrně silně profiluje i na poli gravity ježdění. Poslední dva přírůstky do této kategorie jsou inovovaná a mírně přepracovaná enduro/freeride vidlice Durolux. A fungl nágl nový vzduchový tlumič s expanzkou pro tvrdé nasazení, TriAir. A oba tyhle kousky jsme podrobili pečlivému testování na trailech v bikeparku Serfaus Fiss Ladis i na trailech mimo něj.

Vidlice SR Suntour Durolux

Durolux je na první pohled pořádný kus železa. Vnitřní nohy mají průměr 36mm, tedy to nejširší co se jednokorunkových vidlicích používá. Nabízí až 170mm zdvihu i ve 29" testovaném provedení a top model R2C2 umožní jezdci regulovat vysokorychlostní kompresi – HSC, nízkorychlostní kompresi – LSC i vysoko – HSR a nízkorychlostní – LSR odskok. Mimo to je možné pomocí tokenů uvnitř vzduchové komory regulovat její velikost a progresivitu, je možné změnit tvrdost negativní pružiny pro zlepšení citlivosti a taky použít jednoduchý systém změny zdvihu pouhým nacvaknutím spacerů pod neg. pružinu. Prostě nastavení je spousta.

Ladil jsem různé tlaky i různé velikosti komor, různé nastavení všeho. Jakých čísel jsem se dobral je vlastně naprosto nepodstatné, protože asi nikdo na světě nebude sdílet stejné nastavení, proto se budu vidlici věnovat spíše po funkční stránce. A ta byla z mého pohledu naprosto bezchybná. Veškeré dětské nemoci Suntouru byly podle mě vyléčeny. Ať už to byly hlučné – pískající a mlaskající tlumící patrony, vrzání v korunce, změna chodu během sjezdu a nebo i „tupost“ ovládacích prvků. Kdy točítka na vidlici sice byly, ale zásadnější vliv na její chování vlastně neměly.

Durolux je po týdnu ježdění v opravdu velkých kopcích naprosto špičková vidlice, která snese srovnání např. Fox 36 Performance nebo DVO Diamond. A je o řád lepší než třeba Lyrik. Samotné šasi je velmi, velmi tuhé. A to i při použití 15mm osy ve standardu Boost s unikátním rychlo systémem upínání Q-loc. Durolux je tuhý, má ohromný rozsah poměrně přesného nastavení, takže jezdec, který ví, co od vidlice chce, bude velmi příjemně překvapený, za jak málo peněz jde dostat tolik muziky.

Tlumič SR Suntour TriAir 3CR

Tlumič TriAir je funkčně i co se týče nastavení výrazně jednodušší. Při pohledu zvenku i při bližším ohledání je velmi podobný třeba tlumičům Monarch Plus s expanzkou. Regulace tlumení a odskoku probíhá prostřednictvím oleje, který přetéká mezi tělem a expanzkou. Poměrně jednoduchá konstrukce je samozřejmě snadno servisovatelná, ovšem nese nevýhodu, v podobě relativně malého množství oleje. Při delších sjezdech se olej může zahřívat, měnit svou viskozitu a tím pádem měnit např. rychlost odskoku. To říká teorie.

Vzhledem ke konstrukci tlumiče máte možnost poměrně snadno ladit velikost pozitivní i negativní vzduchové komory. Stačí pouze vypustit tlumič, vyjmout gumičku, stáhnout vnější „rukáv“, čímž se dostanete k pozitivní i negativní komoře. Tokeny lze nacvaknout, není nutné demontovat tlumič. Zmenšením pozitivní komory samozřejmě zvyšujete progresivitu tlumiče, zmenšením negativky teoreticky mírně snížíte citlivost tlumiče, ovšem mělo by dojít k výraznému zlepšení opory ve střední části zdvihu tlumiče. Ale v tom případě je potřeba zase upravit progresivitu a zkrátka si delší dobu hrát s velikostí jednotlivých komor.

Po několika dnech tvrdšího ježdění ve velkých kopcích jsem byl příjemně překvapený, jak odolný je tlumič proti zahřívání. Samozřejmě, vzhledem ke své konstrukci má svoje limity, nicméně chlazení a tím pádem odolnost proti změně chodu je na slušné úrovni. Řečí čísel, běžný alpský trail vydrží tlumič fungovat bezproblémově celou dobu, až 10 min, na rozbité sjezdové trati je jeho limit tak 5 minut. Samozřejmě, měřeno těžce od oka.

Rozsah nastavení vzduchové komory je velký, rozsah odskoku je slušný, komprese se ale nastavuje bohužel pouze ve třech polohách – otevřeno – medium a zavřeno.

Pokud jezdíte agresivněji, zřejmě vám přijde otevřený režim zbytečně „žvýkavý“ a sáhnete rovnou po prostředním nastavení komprese. Pokud jedete rychle, je všechno v pořádku a síly působící na tlumič jsou dostatečné, aby z vás prostřední nastavení nevytřášlo duši. Nicméně pokud vám třeba dojdou síly, nebo z nějakého důvodu začnete na kole „zevlovat“, sedět a jenom se tak vézt,doporučuji přepnout na „plně otevřeno“, protože „Medium“ úplně nemá pochopení pro „vycházkové tempo“.

TriAir 3CR je každopádně velmi, velmi povedený tlumič který bez problémů obstojí v konkurenci ostatních značek a modelů se stejným rozsahem nastavení. Jenom s výrazně nižší cenou, momentálně pohybující se okolo 7500 kč.

Suntour udělal na poslední generaci tlumičů pořádný kus práce. Už starší Durolux byl velmi povedená vidlice a pro letošní rok dostal upravené a ještě vylepšení tlumení, které má velký rozsah použitelného nastavení. A TriAir je prostě výborně funkční moderní tlumič, který snese enduro i velké kopce a můžete ho velmi jednoduše ladit pomocí upravování velikosti vzduchových komor.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 16.10.2019 v 7:56

    Neznám,nejezdil jsem na nich,ale z estetického hlediska: Vy by jste chtěli mít na biku SR? Já určitě ne :-D

    • anonymní uživatel Tomáš (optoman70 (a) gmail.com) 25.6.2021 000 17:08

      Já určitě jo

  • anonymní uživatel Martin 16.10.2019 v 7:56

    No.. vnitřní nohy 36 mm nejsou zdaleka to nejširší co se používá. Manitou Mezzer představilo 37 mm nohy a FOX koketuje s 38 mm, to nejsou žádný novinky.

    www.pinkbike.com/...

  • profilová fotka Martin Saida 16.10.2019 v 8:43

    Koupil jsem Duroluxku RC2 za 11K s žádným očekáváním a musím říct že mě fakt překvapila. Úplně v topu vidlice srovnatelná s foxkou....za mě doporučuji

  • anonymní uživatel barbie 16.10.2019 v 8:56

    Martin Saida: a kde jsi prosimte jezdil na foxce ze mas takova tvrzeni?

  • anonymní uživatel ExFunn 16.10.2019 v 9:02

    R2C2 se ještě vyrábí? Nebo už zase? Měli s ní hodně problémů a RC2 fungovala líp. Ještě před týdnem jsem na stránkách (i US) viděl jen RC2.

  • anonymní uživatel Tomáš 16.10.2019 v 9:17

    Tuhle sračku od Suntouru nechci ani vidět, stála mě půl roku sraní se s nastavení a poté prodejem...A kdo řiká že je to fajn vidle po výměně celejch střev atd, tak nikdy nejezdil pořádnou vidli třeba od Marzocchi, RC, Foxu...

    • anonymní uživatel Marian (mariogermany (a) seznam.cz) 11.8.2022 - 15:18

      PRESNE,JSOU TO MRDKY,OSOBNI ZKUSENOST S AURONEM,TED S DUROLUX.....JSOU TO PITOMCI,NIKDY VICE....

  • profilová fotka Martin Saida 16.10.2019 v 9:56

    Barbie: na pevnaku s fox 36 od Kvetaka Edo

  • anonymní uživatel Eda 16.10.2019 v 10:06

    Martin Saida:
    Sorry, ale já nejsem Barbie.
    Každopádně srovnávat cca 12 let starou vidlici s aktuálním modelem je trošku přestřel...

  • profilová fotka Martin Saida 16.10.2019 v 10:20

    Může být, nicméně se mi na ni jezdí dobře :) a velký plus jsou i mazací otvory pro gufera

  • anonymní uživatel bok 16.10.2019 v 10:51

    jako ty mazací porty žeru, nechápu proč to neni na všech vidlicích, trochu mi tu chybí cena vidlice zatimco u tlumiče uvedená je, docela bych do ní šel, pokud by byla dostupná patrona od avalanche nebo push a z estetickýho hlediska bych ji uplně klidně nahodil na SB6

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.10.2019 v 11:16

    2 Eda

    je a není. Jsou případy, kdy i starší !high-end! modely vidlic bez problému směle konkurují "up-to-date" vidlicim z nižší/střední třídy.
    U vzduchovejch modelů mám pocit, že i přes nesporné výhody snížené váhy je to na DH lajně prostě zbytečnej diskomfort a
    s "tradičním" pérem,vzduchem, olejem je jízda příjemnější.

    Vzpomínky jsou svině a často to zkresluje, ale pamatujete na Mz 888 RC2X WC 2007? ta byla boží na sjezd i na skákání.
    I ten Monster, ačkoli těžkej jako prase, byl čistě na jízdu z kopce neuvěřitelně příjemnej. Jo, nebylo to na honění setin,
    skákalo se s nim na prd a člověk se s tim musel nejdřív naučit a pořád tahat rajdy do vesmíru, ale oproti těm dnešnim
    vzduchovejm kostitřasům (nižší a střední třídy) to bylo neuvěřitelně příjemný svezení. Od nějakého roku 2006-2007
    už se ani nenořili - neřest starejch R/RC...

    Nevím jak je na tom Mz dnes - ale 888 RC2X WC 07 bylo to nejlepší, co udělali.
    08-09 tragedie, 10 - 13 nemastný neslaný vidle a od roku 2014/2015 už
    Macochy osobně neznám, třeba navázali na svoje předchozí úspěchy - přál bych jim
    to.

    Když to vyženu úplně do extrému - raději budu mít v garáži IronHorse Sunday WC z roku 2010, nebo třeba Evil Undead,
    než ty dnešní low-endový m*dky taiwanský, který jsou všechny hydraformem navohejbaný jak přes kopírák, osazený
    shitovejma komponentama a přitom za to stejně chtěji kilo.

  • profilová fotka Vencik 16.10.2019 v 11:36

    jen rychlo vsuvka: tlumeni = vždy teplo... ale třeba 60 st. to má jen na svěťáku (měřeno)....

    měl jsem pár SR v ruce a jsou již fakt dobrý (cena/výkon)

  • anonymní uživatel karel 16.10.2019 v 12:11

    letos predstavil suntour na duroluxech apod... samoregulovatelnou negativni vzduchovou pruzinu....
    skoda ze testujete predesly system....

  • anonymní uživatel PH 16.10.2019 v 12:13

    Mě by aktuální Marzocchi by Fox taky zajímaly. Myslíte, že je šance, že se Vám aktuální Z1 a Z2 dostanou do rukou?

  • anonymní uživatel bok 16.10.2019 v 12:37

    PH: na obě jsou docela obsáhlý recenze na pb

  • anonymní uživatel DVO Rider 16.10.2019 v 19:53

    No já jsem tedy celice překvapený, za jak "málo" peněz jde dostat tolik muziky. Jestli jsem správně googlil, tak testovaná durolux r2c2 se dá koupit za cca 19 000,- a třeba DVO Onyx SC Boost se dá aktuálně koupit v cenovém rozpětí 18 500 - 23 500,-, takže mi to zase taková bomba nepříjde....

  • anonymní uživatel Jakub 16.10.2019 v 21:55

    DVO Rider, neviem kde si ale durolux r2c2 s Ti oskou síce na 27.5 (tam nejaký cenový rozdiel nebude) stojí 450€ (11 590kč) ... Jazdím 27.5 verziu od augusta a tá vidlica je vážne parádna... Jediná vec že všetky Suntour vidlice sú mazané vazelinou takže ich treba rozobrať, vyčistiť a dať tam olej.. (aj keď to výrobca neodporúča a môže padnúť záruka... Aspoň sa nevyšúchajú vnútorné nohy a zvýši sa citlivosť)

  • anonymní uživatel DVO Rider 17.10.2019 v 7:32

    Jo model z roku 2016 bez PCS možná je za 450 EUR. To ale není výše testovaná vidlice.....

  • anonymní uživatel Simon (wachsimon.cz (a) gmail.com) 17.10.2019 v 7:46

    Podobný Monarchu... mno, možná ano, ale asi byste mohli zmínit, ze konstrukčně je to vlastně Topaz, když už to k něčemu přirovnáváte, hm? ;)

  • anonymní uživatel Modryorangutan 17.10.2019 v 9:11

    Pro nas, co jsme za zivot vymenili jen par vidlic, je docela zapeklite vybirat. Napriklad fox 36 a lyrik v nejvyssich konfiguracich jsou na zahranicnich serverech hodnoceni jako absolutni top, kterymu DVO, Cane creek, Ohlins atd proste nestacej, ale kdovi kolik penez fox a rockshox sype novinarum do kapsicek. Navic kazdy novinarsky testovani je strasne subjektivni a pak babo rad co vybrat. Ta nizka cena je skvela, uz me nebavi platit za cca 15kg hliniku s trochou karbonu, magnezia a gum 100klacku, kdyz za stejny prachy clovek dostane motorku ze stejnych materialu, se slozitejsim hardwarem a s vahou 100kg, prepocteno na vahu je kolo snad drazsi nez lanyze..jsem fanda levnych kol a to tahle vidlice krasne splnuje a za to palec hore

    • anonymní uživatel Tom 6.3.2021 000 20:43

      Kámo, to srovnání s lanýžema mě úplně odrovnalo a je neskutečně trefný :-D

  • profilová fotka ICE 17.10.2019 v 11:11

    2 modry orangutan: vysvetli mi, jakym zpusobem by se měl asi tak provadet ten uplatek novinarum? Na kole jsem měl Lyrik RC 2018, koupil jsem do toho za víc než litr novy debon air kit 2019 a stejne jsem to nakonec strelil a od kamarada koupil Foxku, protože mi víc vyhovuje.

    2adoš: vsechno to pamatuju a 888 rc2x jsem mel, mozna snad i od tebe, nevim. kazdopadne vsechny se vevnitr vydrely, protože nemysleli i na povrchovou upravu uvnitr nohou.

    ty dnesni taiwansky mrdky budou proste z principu fungovat lip, doba pokrocila a technologie prosakly az do spodnich pater. proto jsou dneska lidi na endurech jezdit takový mrdy z kopce

  • anonymní uživatel Martin 17.10.2019 v 12:03

    Já mám pocit, že R2C2 už se nevyrábí ne? Není v nabídce. By bylo lepší testovat aktuálnější produkty.

  • profilová fotka ICE 17.10.2019 v 12:06

    souhlas, nehlede, ze novy uz maji negativku vzduchovou, ne pruzinovou

  • profilová fotka modryorangutan 17.10.2019 v 15:20

    to ICE: co třeba: tady máš vidlici a úplně zadarmo, jen na ní udělej recenzi, to pak člověk neni nestrannej. Nebo třeba : pojdtě si zkusit naši novou vidlici projet na Floridě, letenky jsou zaplacený, pětihvězdičkovej hotel taky. To jsou triky, který dobře fungujou na motoristický novináře, proč by se nedaly aplikovat na kola? Ono ta komprese a odskok a linearita a progresivita chodu se zdá dost jiná, když máš hlad a prší, nebo když jsi měl k snídani křepelčí vajíčka a výhled na oceán (zadarmo), že? :D

  • profilová fotka ICE 17.10.2019 v 15:26

    jooo, to by se mi líbilo :D

  • profilová fotka ICE 17.10.2019 v 15:28

    bohužel nebo naštěstí to tak nefunguje, za vidlici jsem dal moře peněz, za tlumič taky a ještě na něj řadu měsíců čekal, než se dovezl. Kdyby tyhle pobídky takto fungovaly, nejezdil by na ně nejmladší člen, ale vedení, nemyslíš?

  • profilová fotka modryorangutan 17.10.2019 v 15:36

    Chapu ze to tady takhle nefunguje :D mluvim o anglicky mluvících a píšících žurnalistech. Česko neni žádnej trh.

  • profilová fotka modryorangutan 17.10.2019 v 15:39

    nechce se mi věřit, že pinkbike, bikeradar, mtbr, gmbn či seth´s si ty komponenty kupujou za svoje :)

  • anonymní uživatel bok 17.10.2019 v 16:02

    modryorangutan: pochopitelně si je nekupujou, ale často jim ty komponenty ani nezůstanou a jdou na test dál, to neni dTest, kde nákupy zaplatí čtenáři. Jasně, taky jsem jezdil támhle do Alp na školu smyku a srandu na drezínách atd. když jsem dělal v nákupu, ale to nijak neovlivní co pak opravdu nakoupim. Nemluvě o nějaký důvěryhodnosti, kterou by weby co jmenuješ velmi rychle ztratili, stačí si pročíst diskuse pod testama a možná dojdeš k tomu, že obyčejný riders maj vesměs podobný zkušenosti co tester.

  • anonymní uživatel bok 17.10.2019 v 16:04

    modryorangutan: nicméně vzhledem k tvýmu přesvědčení, že je všechno podvod a podplacený a k těžkostem si vybrat, si jich prostě zkus víc a ber co sedí tobě

  • profilová fotka ICE 17.10.2019 v 16:20

    bok ví :)

  • anonymní uživatel Tom (t.macalik83 (a) seznam.cz) 17.10.2019 v 17:16

    Jezdil jsem Epicon 2015, klepání negativky, reklamace, pak Auron 2017, klepání negativky, reklamace...Dal jsem Suntouru poslední šanci s tímto Duroluxem a je to opravdu pecka. Chod, citlivost, maznice u gufer, možnost nastavení R2C2... ikdyz teda jako amatér bych uvítal raději RC2...Na Gravity shop SK za 399 eur co chcete řešit?! Navíc je známo že DVO vyrábí své tlumiče a vidlice v továrnách Suntour tedy viděl bych zde velikou podobnost materiálu a techniky. Za mě 10/10...

  • anonymní uživatel Jan 19.10.2019 v 21:57

    Do mrdky jako je SR bych nikdy nešel po dloholetý zkušenosti...volil bych spíš základ od Rock Shoxu nebo Foxu, ideál pro ty vědí co chtěj Marzocchic....at si to každej přebere a nekupuje mrdčínana..

    • anonymní uživatel Mario (mariogermany (a) seznam.cz) 2.12.2022 - 16:59

      presne

  • anonymní uživatel Al (al (a) al.eu) 22.10.2019 v 17:58

    Tak DVO si nechava delat veci v tovarnach Suntouru (to je vec ktera se asi ví)..tedy kdyby SR melo zelenou barvu tak nerekne nikdo nic. Kdyz FOX mel svolavacku na air can kterej vybuchoval to taky nikdo nevřiskal...Ale jen proto ze tohle je modry a je to SR tak samej hnuj na to...
    Argument stylu nepovedlo se mi nastavit vidlici na moje potreby, je to šmejd...noo to je tedy objektivni hodnoceni. Jestli spis nebude problem jinde. Pokud vidlice umoznuje takovy rozsah nastaveni a nejsem schopen ji nastavit svepomoci, potrebuju pomoct od nekoho kdo do toho vidi víc....
    A vozit zaklad od RS nebo FOX radeji nez tohle je taky ne uplne idealni.
    Na RB675 jsme vozil RS monarch plus, vyvlozkovana negativka co se do ni vešlo, jehlove loziska v hornim oku a stejne to bylo k prdu. Uz jen pro vyuzivani zdvihu kdy proste dát doraz nebylo mozny. At jsem to rval jak jsem chtel tak pri rozumnem SAG to nechodilo idealne.
    Za peknejch 6tis jsme koupil novej SR TriAir, vyvlozkoval negativku jen na dva tokeny (stejne tokeny jsem mel i v monarchu), SAG baj voko stejnej jako pri monarchu a na stejne trati uz to chodilo mnohem lip. Pruchod zdvihem paradni, opora pri odrazech taky pekna a na rychle rozmlacene pasazi lepsi projev. Po celym dnu jezdeni kdy s Monarchem i s Triair jsem jezdil stejny trate. Byl na konci dne Triair v lepsi kondici.
    Odskok je proti RS teda posunutej, utahl bych jeste o dva kliky ale dá se.
    Celkove hodne povedeny.
    Jasne muze te mit DVO v krabici s molitanem za 13klacku nebo mit za 6tis. tlumak v sacku s navodem. A nerekl bych ze polovicni cena= polovicni kvalita.
    SR udelal timhle tlumicem slusnou praci.
    Kdyby byl cash na FOX s plnou palbou (nastaveni LSC, HSC, LSR, HSR...) tak vezmu fox. Ale naklady na provoz FOX RS SR pri dodrzeni nejakyho rocniho servisu aktualne hraji pro SR...
    No cas samozrejme ukaze jak moc je Tri Air spolehlivej (monarch zatim lezi jako zaloha v supliku).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí