Test: Osprey Seral 4 - malá ledvinka s velkým vodním vakem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.3.2021

Dodržování pitného režimu je základ. Bez častého pití nastupuje dehydratace organizmu. Voda je základ života. Vyjet si na delší vyjížďku bez pití nebo jen s jedním bidonem, lahví v košíku na kole, není optimální. Zvláště v případech, když nemáš jistotu, že si pití doplníš. Půl litru v láhvi je na několik hodin fyzické zátěže málo, jeden a půl litru v ledvince je už dost i na dlouhý trip.

Osprey je předním výrobce outdoorových batohů a zavazadel. Když se rozhlédneš na horách co mají turisté a vysokohorští sportovci na zádech, značka Osprey bude zastoupena velkou měrou. V horských sportech patří za etalon kvality, zpracování i funkce. Osprey má ale i několik produktů, které jsou určeny pro horská kola. Není jich mnoho, pár batůžků a pár ledvinek. Osprey je konzervativní značkou a než se rozhoupou k větší akci, konkurence je s nabídkou již napřed. A stejně je to i ledvinkami. Jiné značku je mají v portfoliu již několik let, Osprey teprve krátkou chvíli.

Osprey Seral - v jednoduchosti je síla

Ledvinka Osprey Seral je svým provedením velmi jednoduchá. Skládá se z bederního pásu a vlastního nákladového prostoru, který disponuje trojicí kapes - vnitřní zipem krytou na drobnosti, hlavní kapsou a dílem pro vodní vak. Uvnitř hlavní kapsy najdeme ještě jednu pružnou "kapsičku", která velikostně odpovídá přesně Gopro kameře a je myšlena spíše na klíče než na kameru, napovídá tomu poutko s karabinkou.
Z vnější strany či na bederním pásu žádné další kapsičky či úložné prostory nenajdeme. Zbývá jen poutko na blikačku kombinované s odrazkou na spodní straně.
Kompaktní povrch oceníš v marastu, záhybů a dalších prostorů pro zachycení nečistot je minimum, v ploše se bláto drží jen velmi špatně a navíc je snadné jej očistit.

 

Zadní strana ledvinky je tvořena zpevněnými zády a dvěma profilovanými polštáři, které zmenšují styčnou plochu ledvinky a těla nositele. Bočním rozšířená "děrovaná" část bederáku navazující na ledvinku je velmi prodyšná, následně se zúží a přechází do klasického popruhu. Stažení i povolení popruhu je snadné, stahovací systém, který Osprey používá je osvědčený, lze jej použít v rukavicích a stačí i jen jeden prst.

Vodní vak? Ano, jistě.

Osprey Seral je zástupcem ledvinek umožňující použití vodního vaku. Použitý vak nesoucí logo Osprey Hydraulics by Hydrapak je tvarem velmi specifický, tak jak je u této značky zvykem. Vzhledem ke tvaru ledvinky je nutné, aby s ní tvar vaku korespondoval. Má tvar proto více na šířku než na výšku. Samotný vak nemá žádnou vlastní výztuhu a je jen z pružného relativně měkkého materiálu. Což se jeví jako docela nepraktické pro samotnou manipulaci, při plnění a vkládání do ledvinky. Zajímavostí je dvojice kruhových míst, které spojují přední a zadní stěnu vaku, tím trochu pomáhají držet tvar. Slovo trochu je na místě, protože vak je při naplnění vodou docela neposedný a místa v ledvince, v pro něj určené kapse, není mnoho.
Plnění vaku je jednoduché, napouštěcí "otvor" je rozměrným, takže i potenciální čištění bude snadné. Zavírání vodního vaku využívá přehnutí konců napouštěcího "otvoru" a zajištění klipsou. Jednoduché, funkční. Snad jen kdyby pojistné lanko klipsy bylo o fous delší, stačil by i centimetr navíc.

Ač má vak objem 1,5 litru, tak jej nevypiješ "do dna". Umístění nasávacího ventilu není zcela na spodní hraně a kvůli tomu ti ve vaku vždy zůstane cca deci a půl vody.

Každý kdo se již setkal s Osprey batohy bude rád za použití klasického ospreyovského ventilku na hadici. Ten po skousnutí propouští dostatečné množství kapaliny, takže nemusíš nijak zvlášť usilovně nasávat. Ventil umožňuje kompletní uzavření, to je praktické především pokud ledvinku někam odložíš. Stačí totiž ji položit na otevřený ventil a i s minimálním tlakem kapalina teče a teče. Takže je nezbytné ventil pootočením uzavřít.

Hadice fixována magnetem.

Je to již dávno, co Osprey použil k fixaci hadičky k popruhům magnetický držáček. Jedna část je na popruhu, druhá na hadičce. Stačí se hadicí přiblížit, magnet si ji přitáhne a je hotovo. Žádné zacvakávání, žádné trefování a podobně, prostě, velmi rychlá a návyková záležitost.

Když jsem ledvinku prvně vyzkoušel narazil jsem problém. Pokud magnetická přichytávací část přímo u ventilku, tak hadice "hodí vlnu" a zavazí před břichem. Nezavadit o ni při jízdě není uměním. Řešení posunout magnet dále od ventilu se ukázalo jako nepoužitelné. Průměr příchytky magnetu je optimalizován pro průměr ventilu a hadice je o fous užší. Pokud je držáček dál od konce hadice, tak po ní klouže a hadice skončí ve stejné konstelaci jako při uchycení za ventil. Říkám si, ano, kousek lepící pásky problém snadno vyřeší.
Uff, to přece není možné. Hledám na webu Osprey a nacházím návod, návod na batoh jsem nikdy nepotřeboval, ale vždy je něco poprvé. Osprey doporučuje upravit délku hadice, prostě zkrátit ji tak, aby magnet byl u ventilu a hadice těsně kopírovala bederní pás. Po zkrácení hadice již problém s průvěsem nebyl.

Avšak narazil jsem na jiný problém. U Seralu magnetická příchytka není zcela bez poskvrnky. Ač se zdá síla magnetu jako dostatečná, často se mi hadička od magnetu odpojila. U klasického vodního vaku v batohu jsem s nikdy nesetkal s tím, může to být délkou hadice, směrem odkud vede (zhora dolů vs. vodorovně podél pasu).
Ale potíž je pravděpodobně jinde. Síla magnetu je dostatečná, pokud na příchytný plech dosedá celou plochou, jakmile se jen malinko oddálí, stačí i docela malý náklon a problém je na světě. A pro odklonění stačí i malilinké zatáhnutí za hadičku. Nejspíše by pomohl propracovanější tvar dosedací plochy, tak aby byla hadice fixována i mechanicky.

Ideální nositel? Pravák a tlouštík!

Seral - pro praváka ideální, levák se bude muset přeučit. Hadice vede z pravé části ledviny podél hlavního popruhu a magnetický držák je umístěn zepředu nalevo. Změna pozice není možná, protože hadička prochází z ledvinky jediným možným otvorem, který je na konci zipu.
Seral bude ideální pro průměrnou postavu. Pokud má nositel průměrnou postavu vzhledem k nutnosti úpravy délky hadičky bude v pohodě. Hadička mu k puse dosáhne v pohodlně. Vysoký hubeňour by mohl mít problém, protože úzký pas znamená kratší hadičku a její délka pak nemusí stačit. Nejlepší to mají tlouštíci. Ti budou mít délky hadice a komfortu při pití na rozdávání.

Co se do Seralu vejde?

Objem ledvinky je 4 litry, počítáno včetně 1,5litrového vodního vaku. Takže zbylý objem k dispozici je maximálně 2,5 litru. Reálně jsi schopen sbalit vodní vak, větrovku, pár tyčinek, pumpičku, nářadí, telefon, klíče a je plno. Na celodenní řádění na kole je to málo, na několikahodinovou vyjížďku naprosto dostatečný prostor. 

Vnitřní objem lze zmenšit pomocí dvojice stahovacích pásků, to využiješ, když ubylo kapaliny ve vaku a zbytek nákladu má tendence začít v prostoru cestovat. S trochou invence pásky lze využít i na přichycení dalších propriet, ať už to jsou rukavice, chrániče nebo cokoliv dalšího, fantazii se meze nekladou.

Jak se nosí?

Jednoznačně výborně. Prostě nepřekvapí, že Osprey zůstává věrný své tradici. I při zcela naplněném vodním vaku se při jízdě ledvinka na zádech ani nehne. To vše při decetním stažení, tak že jej ani nevnímáš. A to je přesně cílem ledvinky. Mít s sebou "náklad", ale v podstatě o něm ani nevědět. Ta svoboda pohybu, kterou jezdci ledvinka umožní je nesouměřitelná s jakýmkoliv batohem. A to nemluvím ani o pocení, menší styčná plocha ledvinky navíc v oblasti s menším pocením je opět k neporovnání i s nejlepším batohem.

Ledvinka na zádech sedí opravdu dobře, až tak dobře, že jde jen s obtížemi přetočit dopředu do oblasti břicha, tak aby bylo snadné dostat se k nákladu.

Šířka stahovacího pásku je standardních 46 milimetrů a není problém ledvinku využít i jako postroj pro tahání kámoše do kopce. Aneb jak se stát na ebiku nejoblíbenějším v partě.
Bohužel u Osprey neřešili co s nevyužitou délkou stahovacího pásku, ten nelze nijak zajistit, nijak zarolovat či někam ukrýt, nezbývá mu nic než jen volně viset. Buď se s tím smíříš a nebo budeš muset tunit. Já tunil pomocí suchých zipů, viz foto výše.

Při jízdě je velmi snadné se napít, odpojení hadičky od pasu je snadné. Vrácení zpět, za jízdy, chce trochu cviku. Pomohl by silnější magnet, nejen pro připevnění hadice zpět, ale i pro silnější držení samotné hadice. Stačí relativně malá síla  a hadička se odpojí. Velmi by pomohl další přídržný bod hadice, háček, další magnet, cokoliv.

Ledvinka nenahradí batoh, její objem je limitující, ale na kratší akce je to skvělá věc. A malé ledvinky Osprey Seral 4 tomu není jinak, Seral exceluje velkým objemem vodního vaku, kompaktní velikostí a příjemným nošením.

Testovaná ledvinka Osprey Seral 4 je k dispozici ve třech barevných provedeních červené, zelené a černé, cena i s hydratačním vakem vyjde na 1 899 Kč. Kdo by chtěl ledvinku větší, bez vodního vaku a nebo s možností použití bidonů, i ty lze nabídce Osprey najít. Kompletní seznam prodejců Osprey naleznete na stránkách dovozce.

Infobox

Osprey Seral 4
Cena: 1899 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 15.3.2021 000 15:52

    Ahoj, mohu se zeptat? při skákání to tancuje na zádech, nebo to drží na místě? Díky za odpověď a recenzi.

    • profilová fotka Keli 15.3.2021 000 18:03

      Drží jako přibitá!

      • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 16.3.2021 000 7:11

        Super, díky.

  • anonymní uživatel gagarin 16.3.2021 000 14:37

    nechápu jak toto někoho může neškrtit v pase při šlapání do kopce.. natož s plným vakem tekutiny .. uff

    • profilová fotka ivanb_cko 17.3.2021 000 16:07

      hele, je to o nastavení stažení - když to přeženeš nebo se přežereš :) tak je to blbý, ale jde to ladit. Mám sice ledvinku s vakem z dekáče (mimochodem se zdá z této recenze, že je v něčem i malinko lepší..) a systém stahování dovolí ladit i při jízdě.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí