Test: Ghost Riot Enduro Full Party - jde vlastní cestou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.1.2022

Německý výrobce Ghost jde často svou vlastní cestou, u modelu Riot Enduro to potvrzuje v mnoha ohledech. V čem? Například v tom, že Riot Enduro rozhodně není kolo pro každého. Univerzál? Ani náhodou! Kolo do nejtěžšího terénu a pro zkušeného jezdce? To jednoznačně. Nahrává tomu i ultimátní geometrie, Riot je prostě hodně do sjezdova. Zapomeň na extra jezdivé kolo.

Se svým předchůdcem má společné jen jméno

Označení Riot se již produkci Ghostu dříve objevilo. Avšak současná generace s tou předchozí nemá ale vůbec nic společného. Kromě jména Riot se svým předchůdcem nesdílí absolutně nic. 
Loni představený Ghost Riot je k dispozici v několika provedeních lišících se geometrii a určení. V následujícím textu se zaměřím na model s nejvyšším zdvihem, nejostřejší geometrií a nejlepším osazením - na model Ghost Riot Enduro Full Party. 170 milimetrů vepředu, 160 milimetrů vzadu, 29" kola, to jsou základní parametry kol Ghost Riot s označením Enduro.

Pouze na hliníkovém rámu

Nejvyšší model Ghost Riot Enduro Full Party je, stejně jako všechny modely Riot, postaven na celohliníkovém rámu. Na rámu, který působí velmi robustně a i jeho tuhost lze snadno označit jako příkladnou. 
Masivnost ještě umocňuje i masivní zavěšení otáčející se okolo ložisek velkého průměru. Slovo jako flexe u Riotu nelze použít, nic takového totiž nezná.
Vzhled je hodně individuální, někomu se líbí, jiný mu nemůže přijít na chuť. Kombinace fialové barvy odpružení a stříbrného rámu v davu rozhodně nezapadne. Zajímavé je řešení drobných, černou barvou provedených detailů, povrch barvy je hodně hrubý. Důvod mi uniká, protože drsný povrch se výrazně více špiní než zbytek rámu. Černá barva je jako magnet na bláto.

    

Extrémně vysoká hlavovka

Výtku bych měl k vysoké hlavové trubkce, ta u testované velikosti L měří 140 milimetrů a elegantní rozhodně není. U největší velikosti má dokonce neuvěřitelných 16 centimetrů! Pokud by jste Riot postavili například vedle jakéhokoliv Giantu bude kontrast délky hlavové trubky velice patrný. A není to jen o vysoké hlavovce, i celková výška rámu je nemalá. 

Ghost u Riotu použil vnější vedení kabeláže. Bowdeny a hadice sice vedou z vnějšku, ale přitom nejsou viditelné. Vše je totiž šikovně maskované. Při prvním pohledu není vedení patrné, až při detailnějším zkoumání lze zjistit, že jsou bowdeny a hadice ukryty pod plastovým krytem pod spodní rámovou trubkou. Kryt má jak ochrannou, tak estetickou funkci. Mimo krytí vedení chrání spodní rámovku před odlétajícími kameny. 
Toto řešení má za mne jednoznačně palec nahoru, ať už z ohledu servisování, tak potenciálního možného klepání hadic při vnitřním vedení.

Geometrie

Na manuál zapomeň... Tak mi geometrii popsal Tomáš Slavík. Ano, zadní stavba je hodně dlouhá, extrémně dlouhá. Ostatní parametry již tolik z řady nevystupují. I přesto, že se pohybujeme ve spíše nadstandardních hodnotách.
Ale přesto je geometrie hodně určující pro použití kola. Považovat Ghost Riot Enduro jako univerzální kolo na vše, to jednoznačně nelze. 

TractionLink, staronový způsob zadního odpružení

Ghost na novém Riotu představuje odpružení TractionLink. Jedná se o systém založený na otáčení zadní stavby okolo virtuálního bodu. Nejedná se o absolutní novinku, obdobný systém před léty používala značka Lapierre. Ghost i Lapierre patří stejnému vlastníkovi (Accel group). Takže je jasné odkud vítr fouká.
V čem je hlavní výhoda? Citlivý chod a dokonalý grip v jakékoliv situaci. Při zdvihu se osa zadní stavby pohybuje svisle, takže se nemění geometrie a zůstává konstantní bez ohledu na to jak moc to drncá.
Citlivost je příkladná, zadní stavba v kombinaci s pružinovým tlumičem reaguje i na ty nejdrobnější podněty a přitom nechodí zbytečně moc do zdvihu. Stejnou pochvalu zaslouží i progresivita, dal jsem doraz? No, po pravdě... nevím. I při dopadu do flatu na dropu jsem necítil žádný tvrdý náraz.
Velkou pochvalu Ghost zaslouží za odladění funkce odpružení při brždění. Chod je neskutečně aktivní i při nejostřejším brždění. Tohle mne hrozně baví.

Odpružení - Gusto tipico Italiano

Italská značka Formula není na sériově vyráběných kolech často vídána, v podstatě nevím o jiném kole, které by bylo na odpružení Formula postaveno. A je to rozhodně škoda. Protože jak vidlice Selva S, tak tlumič MOD jsou boží. Podívám se na ně podrobněji v posléze v samostatném článku, ale co teď musím vypíchnout: skvělý chod a neskutečné možnosti nastavení. Za sebe si dovolím říct, že odpružení Formula se vyrovná nejlepším značkám na trhu a možná je i překonává. Ano, bylo to pro mne milé překvapení. 

SuperFit mi nesedí

Ghost na většině kol používá takzvaný Super fit, osazení na jednotlivých velikostech se liší rozměry některých komponentů, například šířka a výška řídítek či délka představce.
Já jsem si ale s továrním výběrem u kokpitu vůbec nerozuměl. Především mi absolutně neseděly řidítka, kombinace vysoké hlavové trubky s 40 mm vysokými, skoro až dirtovými řídítky byla pro mne skoro nejezditelná.

Osazení není tuctové

Komponentové osazení jako na žádné jiné sériovce, netradiční komponentová skladba. Není to tuctovka. Navíc za docela příjemnou cenu okolo sta tisíc korun českých.
Odpružení od Formula jsem již zmínil, kombinace vzduchové vidlice a pružinového tlumiče je skvělá. Stejně tak i brzdy Cura 4, ty mají neskutečný výkon a přitom hodně příjemné dávkování (i když pro někoho s hodně krátkým krokem).
Pohon v režii Shimano, 12 rychlostí řadí v režii řady XT. Dalším ne příliš často viděným komponentem jsou výplety, německá značka Syntace dodala jak ráfky s 30 mm vnitřní šířkou, tak náboje. Bohužel na bezdušovou pásku už nezbylo a tak je úprava na bezdušáky trochu pracnější.
Potěší i drobný detail jako Knock block hlavové složení, zabraňující protočení řidítek. Triky jako barspin či x-up sice neuděláš, ale zase nebudeš mít bouchaný rám, protože hlavové složení blokuje protočení řídítek.
Riot lze snadno označit jako kolo bez vyloženě slabého komponentu, žádný komponent není nutno měnit, výrobce nikde vyloženě nešetřil. 

Integrovaná teleskopická sedlovka

Kapitolou sama pro sebe je teleskopická sedlovka, integrovaná sedlovka Eightpins. Je plně integrovaná do rámu a lze na ní velice jednoduše změnit výšku do které je vysunuta. Ve vysunutém stavu posuneš páčku u zámku sedla a jsi schopen sedlovku zastrčit do požadované pozice, následně páčku vrátíš do původní pozice a je hotovo. K dispozici je až 21 cm zdvihu. Nicméně velikost zdvihu ovlivňuje výška vysunutí, já se svým 185 cm jsem na hodnotě zdvihu 180 mm.

 

Sedlovka je extrémně robustní a tak nepřekvapí, že něco jako vůle u ní nenajdeš. Výrobce myslel i na to, že se na kole padá. Pokud by byla v rámu úplně napevno, tak při případném pádu by hrozilo poškození. Sedlovka má proto při nárazu možnost drobného pootočení, část rizika se tím asi eliminovalo. Pro vrácení sedlovky do původní pozice budeš potřebovat nářadíčko, povolit spodní šroub, který drží sedlovku v rámu, narovnat a znovu zafixovat. 

Výrobce nabízí dvě varianty ovládacích páček, jednu klasickou po gripem a druhou, jednodušší, které směřuje kolmo na řídítka. Při prvním pohledu jsem si řekl "to nebude fungovat, na to palcem nedosáhnu", ale při jízdě mi ovládání přišlo docela přirozené a dá se na něj bez problémů za chvilku zvyknout.  

Hmotnost nemalá

Ghost Riot Enduro Full Party není lehké kolo, očekávat od hliníkového kola na děvětadvacítkách a navíc se spoustou zdvihu ultralite hmotnost by bylo naivní, ale pohled na váhu překvapil. Kolo v ruce nepůsobí těžce, je dobře vyvážené a rozhodně nečekáš 17 kilo. Ano, hmotnost je přesně 17 kilogramů, bez pedálů s dušemi (v bezdušové verzi jsem se na 17 kilogramů dostal i s pedály). Vliv na vyšší hmotnost má jak použití pružinového tlumiče, tak masivní teleskopické sedlovky a nebo i díky rovnou namontovanému vodítku s crash plate. Pokud kolo osadíš plášti s výztuhou (továrně obuté Maxxis jsou jen s EXO Protection), tak počítej s dalším minimálně půl kilem navíc.

Do kopce neletí

Do kopce endurový Riot neletí, ale přesto stoupá ochotně. Ale má to dvě podmínky. Musíš sedět na sedle. A mít zamčený tlumič. Pokud tyto podmínky nebudou splněny tak se uhoupáš. Kombinace aktivní zadní stavby s pružinovým tlumičem prostě pohoupování při šlapání nahrává. Jasně, tlumič umožňuje nastavení pomalorychlostní komprese, ale pokud není komprese hodně utažená, tak je vliv šlapání na odpružení velmi znatelný. Prostě, u Riotu je priorita jízdy z kopce patrná. 

Z kopce potřebuje rychlost

A jaky vlastně Riot z kopce je? Rozhodně bych se jej nebál označit jako jiné kolo. Nejedná se o kolo, které najdeš u každé značky, spíše naopak. V mnoha ohledech jsou jízdní vlastnosti docela specifické. A nemusí spoustě jezdcům vyhovovat. Pokud hledáš kolo živé a hravé, tak Ghost Riot v Enduro verzi rozhodně není kolo, které bych ti doporučil. 

Utáhlé, zavřené zatáčky jsou zlehka problém. Celkově je kolo opravdu dlouhé a i dlouhá zadní stavba zatáčení neusnadňuje. Poskládat se do zatáček je občas oříšek, zvláště pokud si nemůžeš pořádně zatáčku nadjet a zlepšit si tak její poloměr. Riot tě donutí vylepšit si techniku zatáčení s odhazováním zadního kola, bez ní totiž některé zatáčky nemáš šanci projet. 

Nejen zatáčky, ale i pomalá technika v těžkých úsecích jsou na dlouhatánském Riotu mnohem složitější. Dlouhé kolo potřebuje rychlost, čím větší bude, tím lépe. Nízko umístěný střed navíc znesnadňuje přišlapávání, škrtnout pedálem o zem si ti podaří dost často.

Jestli je zatáčení v "low speedu" slabší stránkou, tak silnou je naopak jízda v rychlosti a v rozbitém terénu. Chod jak vidlice, tak tlumiče resp. zadní stavby lze snadno označit jako extra citlivý a příjemně progresivní. Přirovnat Riota ke sjezdovému kolu? Naprosto v pohodě. A to nejen geometricky, ale i jízdními vlastnostmi.

Není pro každého

Riot není kolo pro každého. Potřebuje zkušeného jezdce a náročné dráhy. Náročné, otevřené a rychlé dráhy. Tady se s ním budeš cítis jako ryba ve vodě. Tady bude excelovat. Všude jinde už tak dobrý nebude, je spousta jiných kol, které ti tam udělají více služby. Dost by mne zajímalo jak se bude jezdit na Riotech s nižšími zdvihy, na jeho trailové a All-mountain verzi. Zkusím si sehnat i tyto na vyzkoušení.

Hledáš další informace? Pak klikej na stránky dovozce Ghost-bikes.cz a nebo stránky výrobce.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 1.1.2022 - 11:50

    Cena je skvělá vzhledem k osazení až na ty výplety. Dlouho jsem po něm koukal, ale ta geometrie s ultra dlouhou zadní stavbou mě děsila. Teď mám mullet a rohlík od ucha k uchu.

  • anonymní uživatel Shu Lin 3.1.2022 - 10:57

    vůbec se mi nelíbí že veškerý bordel lítá na to spodní vahadlo

    • anonymní uživatel Villain 3.1.2022 - 12:59

      Pokud denně nejezdíš v blátě, tak to vážně ničemu nevadí. Sám to mám na kole a ani o tom nevím. Trocha vody a vyčištěno..

      • anonymní uživatel Shu Lin 3.1.2022 - 13:40

        zrovna teď jezdím denně v blátě, protože je takové počasí ...a hodně cením průchodnost stávající stavby kde se bahno zachytává jen minimálně a proto nepadá ani do řetězu a na převodník a nebrousí kyvky

  • anonymní uživatel MD 3.1.2022 - 13:12

    Cením tu integrovanou teleskopku, to je fakt vychytávka. Pokud se k tomu přidá ještě spolehlivost a servisní nenáročnost, tak TOP. Jinak kolo je hnusné jak po designové tak i po geometrické stránce.

  • anonymní uživatel HZ 3.1.2022 - 20:03

    Dá se k tomu uchycení teleskopky dostat i s nějakým kapesním multiklíčem? Vypadá to u toho středu dost neprostorné.

    • profilová fotka Keli 3.1.2022 - 20:38

      Naprosto bez problémů, prostoru je všude dostatek

  • anonymní uživatel Mara 3.1.2022 - 21:50

    Premejsil jestli je hnusnejsi tento Ghost nebo Rock Machine…

  • anonymní uživatel hobit 4.1.2022 - 13:47

    Nechápu výhody integrovaný teleskopky. Váha? Ne. Nastavitelnost? Ne - obyčejnou zasunu/vysunu přesně dle potřeby. Cena? Ne. Servis? Ne
    - proč by měla víc vydržet než klasická? Design? No ten límec je fakt obrovskej a hnusnej. Jinak to kolo je fakt hnusný, na černejch komponenetech chromovaný šrouby, matová černá, lesklá černá, bílý loga, všecko naplácaný přes sebe nemluvě o polepech rámu, to je bizár. Ale nechci ho hanit, je to virtuál tak to asi pojede super, jen se divim, že to někdo takhle sestaví a řekne - to je ono.

    • anonymní uživatel Zdeněk (pepa (a) zdepa.cz) 4.1.2022 - 15:44

      Integrovaná sedlovka? 1) Obrovskej zdvih, 2) vysoká tuhost i při daným zdvihu, 3) teoreticky nízká váha pro danný zdvih a tuhost. Cenu a servis nemůžu hodnotit (ty jo?)
      S barvičkama souhlasim, nelíběj se mi. Ale na barvu to nejezdí.

      • anonymní uživatel Hobit 4.1.2022 - 19:54

        Zdvih je podle me danej delkou zasunuteho kusu sedlovky a ten je limitovanej ramem. Myslim ze ram kterej pojme 210mm integrovanou by pojmul i 210 neintegrovanou. Navic tahle cumi z ramu celkem dost - ne ze by to bylo spatne - taky to tak mam - nepotrebuju sedlo tak nizko a stejne by pak kolidovalo s kolem. Ohledne tuhosti respektive nizsi hmotnosti to bych pochopil, muze byt vetsi prumer OK. Cenu jsem nezminoval tu neznam a ohledne toho servisu to se prave ptam, podle me by v tom nemel bejt rozdil, proste patrona s olejovym zamykanim co cas odcasu chce odvzdusnit maznout futra nebo menit tesneni… osobne mi ta vyhoda zdvihu ani tuhosti neprijde jako vyhoda, mam oneup 180mm snizenou na 170, nejsem dlouhan. Ale vim ze delaji i 210mm. Tuhost je dostatecna, ani jsem nepremyslel ze by to mohl byt pro nekoho problem ale je fakt ze jsem hubenour. Proste jsem to myslel tak, ze si nedovedu predstavit zadny duvod proc bych chtel radsi integro nez neintegro tak se na to ptam a ok vidim ze pro nekoho to asi vyhody mit muze…

        • anonymní uživatel hobit 4.1.2022 - 20:17

          je omluva sorry tak cenu jsem zminoval. Je teda integro levnejsi?

          • anonymní uživatel Vasek (Vasek (a) vlasek.cz) 5.1.2022 - 15:16

            Co je pro někoho slepá ulička, pro dašího může být inspirace. Mně se sedlovka líbí z důvodu "jednolitosti". V rámci integrace čehokoli vyčnívajícího si o to přímo říkala. Zbytečné tahání lanka vnitřkem rámu tě taky štve? Zbytečné elektronické přehazovačky?
            Ghost jde správným směrem. Nevytvořil univerzála pro Frantu co koupí bike podle vzhledu. Vytvořili divočejší stroj zaměřený na určité jezdce.
            Než příště něco vypustíš na internet, vzpomeň si na své prášky..

          • anonymní uživatel DD 6.1.2022 - 20:39

            Cena je vysoka :) jedna z vyhod me napada univerzalnost, na kolo v pujcovne treba uplne pecka

          • anonymní uživatel hobit 16.1.2022 - 12:46

            Nevim proč mě bambulo Vašku Vlásku musíš urážet nějakými prášky jenom proto že se ptám jakou výhodu vidíš v integrované sedlovce. Já tvůj argument o jednolitosti chápu, ale zrovna v tomhle případě sedlovka z rámu kouká mnohem víc než kdejaká neintegrovaná, ta bambule je do očí bijící. Za druhé to, že se mi osobně kolo nelíbí a myslím že je dokonce objektivně designově nepovedené jak to prosímtě souvisí s jeho jízdním projevem a zaměřením? Jakože pokud jsi killer shredder Vašek, který jezdí jenom bomby tak musí mít hnusné kolo aby bylo poznat že není kdejaký Franta který chce mít kolo hezké?? Takže design polepů je ti jedno ale sedlovku chceš integrovanou kvůli designové jednolitosti? Nejsem tu abych se s někým hádal, ale nechápu proč někteří lidé se bez ofenzivních keců ani neumějí vyjádřit.

  • anonymní uživatel tom 12.1.2022 - 16:04

    tyve to je kecu na velikost...pro lidi co maj 2m (jako treba ja) je tohle kolo doslova pozehnani a zavan cerstvyho vzduchu.
    jezdim teda tu nejlevnejsi variantu, pekne na rockshoxu a s normalnim teleskopem, v XL, a poprve v zivote mam pocit ze mi kolo velikostne sedi.
    jo, manual a bunnyhop stoji trochu vic namahy, ale manual stejne neumim a vzit vic za ridla u bunnyhopu si clovek zvykne..

    • anonymní uživatel Alex (alexejvesel (a) gmail.com) 11.7.2022 - 10:06

      Souhlasim. Koupil jsem si Essential v Lku a na mých 193 je to dostačující... do manuálu to dostumu, když houpnu vidlicí do banyho trochu těžší a ovladatelnost na zadním maličko horší, ale jsem silnej kluk, a zatím to vypadá, že to se svým metrákem uřídím pěkně :).

  • anonymní uživatel Tony 12.1.2022 - 19:11

    A mě bse právě tohle kolo zase hoodne líbí.neni to pos... raná tuctovka jako džajnt a ted už i Santa na každým rohu.. vždycky sem měl kolo který bylo v bp jedno max dvě.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí