Test: chrániče POC Oseus VPD - nenápadné chrániče s dokonalým střihem

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 7.7.2022

Pro sadu chráničů Oseus VPD zahrnující chrániče kolen, loktů a trupu marketingové tvrzení POCu hlásá, že nabízí komfort pro celodenní nošení, k tomu přidává dostatečnou prodyšnost a přitom nezapomíná na dostatek ochrany. Já na vyzkoušení dostal kolenní a loketní chrániče a zde jsou mé zkušenosti.

Od trailů až po downhill

Chrániče Oseus VPD na první pohled vypadají velmi nenápadně, POC jejich použití určuje od trailu až po downhill. Při prvním setkání se mi zdálo toto tvrzení hodně nadsazené, nicméně po první jízdě jsem pochopil, že to nadsazené opravdu není.

Propracovaná konstrukce

Za jednoduchým vzhledem se skrývá totiž velmi propracovaná konstrukce. Hladký povrch chrániče nic nenarušuje. Na chráničích nenalezneme vůbec žádné stahovací pásky. Jsou totiž pouze navlékací. Na základní nohavičce z pružného materiálu jsou našity chránící prvky. Materiál nohavičky kombinuje čtveřici látek s různými vlastnostmi, zadní díl je pružný a prodyšný, v přední části na horní a spodní části najdeme velmi pružné manžety, hlavní a boční chrániče překrývá otěruvzdorná látka. Poslední čtvrtou látkou do party je materiál uvnitř na horním zakončení, svými vlastnostmi se blíží neoprenu, ale jen s minimální tloušťkou.

VPD, chytrá pěna od POCu

Uvnitř chrániče najdeme chytrou pěnu s názvem VPD, kterou POC ve svých chránič tradičně používá. Oproti jiným je možná trošku tužší, ale o to víc ti dodá důvěry. Kromě masivní ochrany přední části kolene najdeme i na bocích dvojici strategický umístěných výstelek. Co se týče ochrany, tak na mě tyto chrániče působí opravdu solidním dojmem. 

Oblékání složitější

Samotné obléknutí a svléknutí není s mými trochu silnějšími lýtky úplně snadné. Do chráničů nevklouzneš jako do volných ponožek, chce to trochu snahy. Střih je uzpůsoben mírně pokrčenému koleni, tak jak jsou kolena v nejčastější poloze na kole. Trocha griffu je třeba, stačí pár navléknutí a vysvléknutí a víš jak na to. Horší oblékání vykompenzuje jak chrániče sedí na noze, na koleno padnou jako ulité.

I bez stahovacích pásků drží bezvadně

I přesto, že nemají žádné stahovací pásky, tak základní materiál je dostatečně pružný, aby obepínal koleno dostatečně. Chránič na koleni sedí opravdu velmi dobře díky střihu a také na vnitřní straně manžet použitých silikonových teček v množství větším než malém. Když si chránič trošku zapotíš, máš spíš problém se z něj vysvléct.


Nemám co vytknout

Nasadíš a zapomeneš. Tak by se daly shrnout chrániče Poc Oseus VPD ve dvou slovech. Nasazení je možná trošku obtížnější než u konkurence, nicméně jakmile je dostaneš na nohu, tak po nich v podstatě nevíš. Chrániče totiž vůbec nesjíždí ani netlačí, jsou velmi dobře prodyšné ani v mega vedru se ti kolena nepotí, takže skutečně na ně snadno zapomeneš.
Marně hledám nějakou jejich slabinu. Nerad používám honosná vyjádření, ale POC Oseus VPD jsou za mě dokonalé ve všech ohledech.

Více o Poc Oseus VPD na webu výrobce

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 7.7.2022 - 7:01

    Mám a můžu potvrdit. Jen když je opravdu vedro, tak na místní traily beru trochu vzdušnější.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 7.7.2022 - 13:39

    Taky vlastním a lepší jsem neměl!

  • anonymní uživatel Vojta 7.7.2022 - 21:07

    a jak držej když máš silnější stehna ? Mám třeba problém u klasických VPD air knee, že mi občas i přes stáhnutý pásky lehce sjíždějí dolu.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 8.7.2022 - 7:22

    Vojta: ohol nohy a uvidíš že nebudou sjíždět;)

    • anonymní uživatel Vojta 8.7.2022 - 21:02

      ty joo, nebuď buznaa

      • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 10.7.2022 - 8:58

        Já ale su :)))

  • anonymní uživatel krabica 17.7.2022 - 14:59

    By mě zajímalo srovnání s Chromagem Rift...
    dolekop.com/...

    • profilová fotka Keli 18.7.2022 000 8:36

      Chromag Rift jsou moje velmi oblíbené, vozím je velice často a rád. Oproti POC jsou možná trochu vzdušnější, co se týče ochraný tak asi srovnatelné, Rift se také snadněji obouvá. Oba dva modely jsou ale velmi vyrovnané, těžko vybírat.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí