Test: kolenní chrániče Chromag Rift - lehké, prodyšné a dobře chránící

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.4.2021

Jestli nějaká firma je prototypem konceptu riders for riders, tak je to právě Chromag. Chromag je malá sympatická kanadská firma sídlící ve Whistleru. Portfolio jejich výrobků není nějak extrémně široké, ale vše co produkuje je náležitě vychytané. Je to také proto, že všechny výrobky sami v Chromagu testuji, jejich čtyřdenní pracovní týden je známý... v pátek se nepracuje, v pátek v Chromagu se jezdí na kole. Tohle by chtěl každý bajker v práci určitě taky!
Jednou z novinek pro rok 2020 bylo oblečení a chrániče na kolena. A právě ty jsem dostal na vyzkoušení, model označený Rift

Na první pohled se jedná o klasické trailové chrániče, které preferují dokonalý pohyb a flexibilitu.
Provedení je doslova tradiční. Konstrukce obvyklá, klasická natahovací punčoška, která nese v přední části chytrou pěnu, překrytou otěruvzdornou látkou. Uvnitř nohavice je na horním konci sklouzávání zabraňující silikonový pásek a ze zadní strany pod kolenem najdeme ještě stahovací gumičku. Nic víc, nic míň. Teda vlastně navíc oproti jiným značkám zde máme ještě medvídka, tedy logo Chromagu.

Málem bych zapomněl na nápis Rheon. Ten prozrazuje použitou tlumící pěnu. Rheon, stejně jako všechny ostatní, funguje tak, že v klidovém stavu je flexibilní a poddajná a při nárazu se materiál zhustí, ztvrdne a absorbuje energii.

V praxi je to v podstatě neověřitelné, takže ti nezbývá než věřit. Samozřejmě máme zde oblíbenou kladívkovou metodu, takže za přesně definovaných laboratorních podmínek pomocí klasického kladívka jsem vyzkoušel a výsledek nějakou energii chránič rozhodně pohltil a náraz nebyl tak silný. Samozřejmě každý test by měl být ověřen. Chtělo by to určit referenční hodnotu, tedy kladívkem přímo do kolene. Hlásí se někdo?
Každopádně propagační videa vypadají dost přesvědčivě.

Alfou a omegou vše chráničů je fit, to jak sedí na koleni. Můžeš mít sebelepší chrániče, ale pokud jejich střih nebude dokonalý jejich ochrana bude poloviční. U Chromagu Rift se střih opravdu podařil. Když použiju otřepanou frázi, že je nasadíš a zapomeneš, tak u Riftu zmíněné platí zcela dokonale. Chytrá pěna je totiž mírně prohnutá a díky tomu, do ní koleno pěkně zapadne. Chrániče nejsou cítit ani při chůzi, ani při jízdě a také o nich nevíš při šlapání do kopce. Za mě super. Aby ale chrániče dobře sedly, je třeba zvolit správnou velikost. Já jsem na pomezí velikostí, obvykle je sázka na XL jistota, ale u zcela nové značky člověk nikdy neví. Vyzkoušel proto obě, jak L, tak XL. Do obou se bez problému dostanu, obě velikosti sedí dobře, ani jedny netlačí, ale v XL jsem se cítil volnější. Volím tedy XL a doufám, že se nenatáhnou. Po cca 40 hodinách provozu se velikost nezvětšila ani o fous. Snad to tak zůstane.

Osobně střídám několik typu chráničů, když jezdím v kraťasech používám chrániče s plastovým krytem, pokud jedu v dlouhých, beru si pouze lehké pěnovky. Pěnovky střídám od Kellys a od Endura. Prvně jmenované jsou více obrněné, to nejsou úplně lehké chrániče, takže srovnání s Rifty by nebylo úplně odpovídající. Ale Endura SingleTrack Lite Knee Protector jsou chrániče zcela stejného typu. A pokud budu zcela upřímný, tak po vyzkoušení Riftů je už asi na nohu nedám - co se týče pohodlí je to nesrovnatelný rozdíl. Pěna v Singletrack chráničích je znatelně tužší a při maximálním ohybu kolene se chránič lehoučko vzdálí od kolene. U Riftu se toto neděje. Další rozdíl je i v vnitřním neoprénu pod pěnou, ten je u Chromagu hrozně příjemný na omak, pocitově dáváš koleno fakt do peřinky.
A posledním rozdílem i velikost chráněné plochy, Rifty mají chráněnou jak přední část kolene, tak zlehka horní část boků kolene. A výstelky zde nejsou jen tak do počtu, ale na dotyk se jedná o festovní matroš, tyhle něco poberou.

Jedním z dalších důležitých parametrů je i prodyšnost. Ačkoliv jsem Rifty jezdil v současném, spíše chladnějším počasí, dovolím si tvrdit, že v otázce prodyšnosti jsou na špičce. Nikdy jsem ani po intenzivním šlapání neměl zapocená kolena. Není se co divit, všechny části chrániče jsou perforované, jak základní síťovina, tak i samotná pěnová výstelka. 

Cena necelé tři tisíce, hodně nebo málo? Je to o litr víc než než zmíněná Endura. Vyplatí se investovat cenu odpovídající 40 pivům navíc? Já bych dlouho nepřemýšlel, chytrá pěna, super odvětrání a mega pohodlí mi za to stojí. Chromag Rift jsou jednoznačně skvělé chrániče.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 1.4.2021 000 8:42

    to ti teda pěkně děkuju... jestli začnu peníze přepočítávat na piva, tak si nekoupím vůbec nic, kromě piva.

  • anonymní uživatel bok 24.4.2021 000 16:59

    No doprdele pohodlnější chrániče jsem nikdy na noze neměl

  • anonymní uživatel Jirka (mr.budvar (a) centrum.cz) 21.5.2021 000 14:03

    Lze vůbec srovnat s Endura MT500 Hard Shell? Mít tyhle chromagy ještě plast přes tu pěnu, stejně jak endura, tak bych je vzal hned.
    Při pádu na ostrej šutr bych se bál o proříznutí svrchní vrstvy chrániče a té pěny až na koleno. Na druhou stranu Rifty vypadají, že mají lepší ochranu kolene z boku. A taky sou v M-L skladem, na rozdíl od Hard Shell

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí