Test: bikový komplet Fasthouse - nabídne super styl a skvělou funkci

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.9.2022

Značka Fasthouse pochází z Kalifornie z USA, zaměřuje se na výrobu motokrosového a MTB oblečení, volnočasového oblečení a brandových doplňků. Fasthouse stála u zrodu offroadových ilegálních závodů na motorkách a odkaz historie je stále znát v produktech této značky. 

Ochrana i pohodlí v jednom

Kalhot, které kombinují ochranu s velmi dobrou možností šlapání není mnoho. Na trhu je spousta výrobců kalhot a většina svoje bajkové kalhoty dělí do dvou kategorii, jedny jsou extrémně lehké a druhé jsou hodně odolné. Najít kombinaci obojího tak, aby se v kalhotech dobře šlapalo a zároveň člověk cítil i jistou dávku ochrany není úplně snadné. Americký Fasthouse však ale takový model má v nabídce. Jmenuje se Fastline 2.0.

Na enduro i sjezd

Osobně bych kalhoty nejraději určoval na Enduro a sjezd, přestože se v nich skvěle šlape, dát si v nich 80 km nebude až tak pohodlné jako v extrémně pružných a lehkých kalhotách, které Fasthouse však má také ve své nabídce, model Shredder. Že Fasthouse je firma mající kořeny v motokrosu je okamžitě jasné, když nahlédneš do vnitřku kalhot. Zde se nachází jemná děrovaná podšívka. Stahování v pase je klasika, zip překrytý légou jištěnou zubaticí, prostě mx style, Čekal někdo něco jiného od motorkové firmy?

Pružné i odolné

Materiálově jsou kalhoty složeny z několika druhů látek. V místech, které jsou hodně na ráně, a v místech, kde jsou kalhoty v kontaktu se sedlem najdeme odolnou "Corduru" a na zbytku kalhot pak několik druhů pružných látek. Flexibilita by mělo být druhé jméno Fastlinů, i přesto, že máš kalhoty se zvýšenou ochranou, tak pocitově je na sobě necítíš. Pružný panel v oblasti kolen umožní šlapání bez jakéhokoliv tahání či škrcení. 

Dvě praktické kapsy

Nechybí ani dvě šikovné kapsičky, obě jištěné zipem. Jednu z nich najdeme dobře maskovanou na levém boku, velikostně odpovídá tak na klíče od domu, či nářadíčko. Druhá, výrazně větší kapsa se nachází z přední strany pravého stehna, velikost ideální na mobil nebo peněženku. Jezdil jsem s mobilem a umístění kapsy je velmi dobré takže telefon nemá tendence se pohybovat a při jízdě i šlapání jej nevnímáš.

Guma chytá prach

Látka na vnitřní straně lýtek a kolen je překryta gumovou vrstvičkou. Při případném kontaktu kalhot s řetězem a nebo při pádu guma ochrání tkaninu pod ní. Bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost. Působí jako magnet na jemný prach, takže i když kalhoty jsou čisté, tak tyto gumové panely jsou téměř ihned zaprášené.

Odvětrání v topu

Odvětrání je zajištěno vylaserovanými otvůrky do oblasti přední části rozkroku. Pokud sedíš a šlapeš tak větrání není nějak extra znát nicméně jakmile se na kole postavíš a jedeš z kopce dovnitř kalhoty neskutečně fouká. Pocitově je znát pohyb vzduchu zepředu dozadu. Doslova jako by jsi jel v kraťasách. Minimálně u oblasti stehen tomu tak je. Holeně a lýtka už tak dokonale odvětraná nejsou. Takže ano, v teple se v nich jezdí velmi dobře. Pokud si je vezmeš někam do bikeparku nebo na shuttleování, tak klidně i ve vedru, ale pokud by jsi měl šlapat do kopce a bylo opravdu parno, tak se upečeš.
Když jsem zmínil kraťasy, on se jim i střih kalhot blíží, horní polovina o kolen výše je spíše volnější a naopak spodní zase trochu upnutější. Nahoře volnost, dole se ti nic neplete do kola. Prostoru v nohavicích je dostatek i pro použití kolenních i holenních chráničů. A kdyby někdo přece jen preferoval kraťasy oproti dlouhým vzdušným kalhotám, Fasthouse nabízí řadu Crossline ve sportovním funkčním vzhledu a Kicker v běžném vzhledu volnočasových kraťasů.

Stylový i funkční dres

Ke kalhotám jsem vyfasoval i dres stejné značky, model Alloy Mesa Long Sleeve Jersey. Decentní barvy v příjemně líbivé kombinaci. Fasthouse sází na tradiční střih, ani ne moc upnutý, ani ne moc plandající. Se svojí výškou 185 centimetrů a 90 kg živé váhy jsem sáhl po velikosti XL, tak jak jsem zvyklý a sedí dokonale. 

Teplo není problém

Na první pohled dres vypadá zcela obyčejně, nicméně jakmile si jej nasadíš, poznáš, jak dobře odvětraný dres může být. 
Přední část tvoří silnější materiál, silnější pouze ve srovnání se zádovým dílem. On totiž je celý zádový panel přecházející přes ramena až k klíčním kostem z extra jemné síťoviny. Tu doplňují dva síťované panely v podpaží a dva menší síťované panýlky najdeme i na koncích rukávů u zápěstí.

 

Materiál dresu FastDri je polyester kombinovaný se spandexem s tzv. knotovým efektem, kdy odvádí pot od těla. I přesto, že se opravdu hodně potím, tak jsem neměl ani v největším horku na těle pocit mokrého dresu, takže FastDri opravdu funguje. 

Dres je velmi pružný, nikde netahá ani netlačí, 6% pružného spandexu v tkanině udělá své. Nevím jaký superlativ bych musel použít abych popsal jak je dres pohodlný na nošení. Kulatý límec a raglánové rukávy pohodlnosti jen napomáhají.

Za sebe oceňuji jednoduchý střih bez vymožeností v podobě kapsiček či hadýrek pro utírání brýlí. Ani jednu věc jsem na dresu tohoto ražení nepotřeboval a ani nevyužil.

 

Styl, zpracování a funkce

Kombinace kalhot a dresu Fasthouse dohromady funguje skvěle, především na sjezd či ostřejší enduro s menší částí šlapání do kopce. Dostatečná ochrana v podobě kalhot a nadstandardní odvětrání u dresu ti i v horkém počasí výrazně zlepší pocit z ježdění. Co dál? Hodně se mi líbí zpracování, kvalita šití, použití kvalitních YKK zipů. Komplet od Fasthouse se ve všech ohledech vyrovná nejlepším značkám na trhu. Ne, vyrovná, on je s přehledem strčí do kapsy. Přitom za cenu, která je rozhodně více než konkurenční. Jen tři tisíce za takto vychytané kalhoty? To chceš!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí