Test: rukavice Fasthouse Blitz - tenké a děrované, prostě skvěle odvětrané

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.10.2022

Za dobu co jezdím na kole jsem se dostal do stavu, že téměř nikdy nevozím rukavice. Razím heslo Without gloves we ride faster! A přesto občas po rukavicích sáhnu, především tam, kde je větší pravděpodobnost pádu a nebo tam kde bych padal do ostřejšího terénu. Pak volím rukavice, které jsou velmi tenké, v podstatě se jedná vždy jen o druhou kůži. A právě takové jsou rukavice Fasthouse Blitz.

Tenké a děrované

Když druhá kůže, tak druhá kůže. Žádné výstelky, žádná zesílení či švy na dlaňové části ani žádné stahovací pásky. K tomu menší tloušťka "kůže" na dlani. Jen takové rukavice na ruce téměř necítíš a máš dokonalý kontakt s řídítky. Fasthouse to vše má a navíc přidává i perforovanou dlaňovou část pro odvětrání. O rukavicích na ruce opravdu nevíš.
Materiálově by se dali označit jako klasika, umělá kůže Clarino na dlani, svršek ze stretchového materiálu.

Odvětrání na jedničku

Děrovaný spodek, dlaňovou a spodní část prstů doplňuje jemný lehký svršek. Rukavice jsou extrémně prodyšné. Ve velkém mrazu je nevytáhnu, ale po zbytek roku budou pro mne ideální.
Je perforovaná dlaň znát? Nejlépe to lze poznat, když za jízdy pustíš ruce z řídítek... look Mum no hands... otočíš dlaně směrem ke směru jízdy a okamžitě cítíš jak vítr fouká přímo na kůži. Při držení gripu vstup vzduchu k ruce není tak patrný, ale vzduch si cestičku vždy najde.

 

Dvě výtky 

Nicméně i přesto jsou zde dvě věci které mě úplně nevyhovují. Jedna z nich je manžeta okolo zápěstí, ta je totiž docela výrazná a prodlužuje délku rukavic. Rukavice mi kolidují s hodinkami. Není to nic neřešitelného nic extra nepříjemného, ale kdyby byla manžeta o centimetr kratší bylo by to z mého pohledu lepší. Druhou výtku mám k silikonovým prvkům na ukazováku a prostředníku. Fasthouse tyto prvky umístil přesně do míst, kde je na kole úplně nepotřebuji a naopak v místech, kde bych je chtěl nejsou. Důvodem umístění je to, že na motorce se brzdová a spojková páčka drží trochu jinak než na brzdy na kole.
Pochvalu zaslouží konce prstů kompatibilní s dotykovými displeji, je super, když si nemusíš kvůli zvednutí hovoru vysvlékat rukavky.

 

Na velikosti záleží

Výběr velikosti je u slip on rukavic zásadní, obvykle nosím velikost XL, ale u Blitz jsem o jednu velikost výše (XXL). Rukavice mám na ruce možná trochu volnější, především v oblasti prstů, ale obvod manžety okolo zápěstí má odpovídající hodnotu k mé ruce. U XL by manžeta byla již nepříjemně stahující. Ano, tvar mých rukou není zcela standardní, dlouhá léta strávená s házenou se na nich projevila, mám delší prsty a silnější zápěstí. Ale i přesto, že byly rukavice trochu volnější, tak se mi při ježdění nekrabatila dlaňová část a ježdění bylo velmi pohodlné. Otlaky, mozoly nebo puchýře jsem nezaznamenal.

Pokud ti pružná manžeta nesedí, Fasthouse má v nabídce obdobný, taktéž velmi odvětraný model A/C Elrod Air Glove, který místo manžety využívá klasický stahovací pásek na suchý zip.

Odolnost až nečekaná

Poprvé jsem rukavice nasadil ve Finale Ligure, které je známé svými docela ostrými a hrubými kameny. Vyrazil jsem na trail a zhruba po 100 metrech se mi zavřeli řídítka a já předvedl naprosto ukázkovou šipku do rockgardenu. Sjezdové kalhoty nevydržely a roztrhly se, ale rukavice, které šly do kontaktu s terénem jako první, zůstaly naprosto bez ztráty kytičky. Do kontaktu s terénem se dostaly ještě vícekrát, ale zatím dost dobře odolávají.

Pro někoho celoroční, jiný pouze na léto

Lehké a extrémně odvětrané, pro mne jakožto hodně teplokrevného člověka téměř celoroční rukavice, které na ruce necítím, pro jiné spíše jen letní rukavice, to jsou Fasthouse Blitz. Pokud hledáš rukavice, o kterých při nošení ani nevíš, tak doporučuji.

Infobox

Rukavice Fasthouse Blitz
Dováží: Wolfie Picks
Cena: 770 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí