reklama

Test: sjezdová přilba Giro Insurgent Spherical - pohodlná, bezpečná a dobře odvětraná

Autor: Keli, vydáno: 12.6.2023

Giro je známý americký producent přileb a jeho nejnovějším výrobkem určeným pro Gravity disciplíny je přilba Insurgent Spherical. Helma určená pro sjezd, ježdění v bikeparku či závodní enduro. Prostě přilba pro ty, kteří jezdí rychle a chtějí mít hlavu v absolutním bezpečí. 

Ochrana nejen hlavy, ale i klíčních kostí

Ochrana je zásadní vlastností každé přilby. Čím lepší bude, tím je větší šance, že z případného těžkého pádu odejdeš bez ztráty kytičky. Giro to ví, a proto do své nejostřejší přilby dává to nejlepší, co aktuální technologie nabízí. Ochranu proti rotačním silám, kvalitní skelet a nebo dvousměsovou pěnu

Zajímavost, Insurgent "umí ochránit" klíční kosti. Jak může přilba ochránit jinou část těla? To přece nejde. Ale jde, výzkum v Giro ukázal, že při opravdu těžkém pádu na hlavu může dojít k nárazu spodní hrany přilby do klíčních kostí a k jejich potenciálnímu zlomení přilbou. Z toho důvodu spodní hrana přilby nemá tvrdou hranu po celém svém obvodu. Ve střední části se nachází změkčená část, která při případném nárazu na kličku, zvýší šanci na její nezlomení. Zmíněná oblast na omak působí solidně, není extra měkká a vlastně její existence nijak neovlivní celkovou pevnost přilby. 

Kvalitní odvětrání

Přestože prioritou je bezpečnost, tak druhou neméně důležitou vlastností je kvalitní odvětrání. Vytvořit kvalitní odvětrání bez extrémně děrované přilby není snadný úkol, Giro to přesto dokázalo. Přestože se na helmě nachází celkem 20 ventilačních otvorů, tak její vnější povrch zůstává stále dost kompaktní. Sofistikovaný způsob proudění vzduchu okolo hlavy funguje naprosto bezvadně, a to i pro mne extrémně potícího člověka. Popravdě řečeno, Insurgent větrá hodně dobře, ale v této oblasti zásadně nepřekonává konkurenci. Větší množství výstelek, větší styčnou plochu s pokožkou lící a hlavy asi ani nejlepší větrání uchladit nedokáže. Takže kdo očekává odvětrání jako u lehké enduro přilby bude lehce zklamán. 

Překoná všechny normy

Parametricky nelze Insurgentu nic vytknout. Má vše, co očekáváš na špičkové sjezdové přilby. Skvělé výstelky, které dobře odvádí pot, zapínání na dvojité D kroužky a nebo třeba rychle a bezpečně vyjímatelné lícní výstelky v případě pádu. Insurgent Spherical překonává následující normy ASTM-1952-DH, ASTM-2032-BMX a EU: CE EN1078.

Líbí se mi obří výhled z přilby, v zorném poli nezaclání žádný kus přilby. Stejně tak oceňuji i plynule nastavitelný úhel kšiltu. Navíc u něj nalezneme i jednu "pevnou" pozici, kterou využiješ v případě umístění kamery pod kšilt. Helma s tímto počítá a kšilt má rovnou plošku pro nalepení držáčku kamery. 

Hmotnost

Zapomeň na lehoučkou integrálu, Insurgent má svoji váhu (1067 gramů) a pokud nejsi zvyklý vozit velkou, jako opravdu velkou přilbu, tak můžeš být ze začátku překvapen bolestí svalů za krkem. Vyšší hmotnost je daní za bezpečí. Je nesrovnatelné, když spadneš v lehké enduro přilbě a v pořádné sjezdové. Obě mohou mít stejnou homologaci, ale rozdíl, který pocítíš "na těle", bude dost rozdílný. Rozdíl není jen ve skeletu, ale také ve velikosti výstelek. 
Ano, já se v Insurgentu cítím mnohem bezpečněji než v jakékoliv enduro fullface helmě.

MIPS Spherical  = dvě polokoule

Mips, 4 písmena, které zřejmě každý biker dobře zná. Švédský vynález, který má ochránit hlavu proti účinku rotačních sil vzniklým při pádu. Za dobu své existence se tento systém vyvinul a je k dispozici ve více variantách, zřejmě nejsofistikovanější je Mips Spherical. Systém založený na dvou polokoulích, které se mohou po sobě pootáčet a při případném pádu část energie přesměrovat od mozku dále. Jedna polokoule sedí na hlavě a druhou tvoří zbytek přilby. Pohyb mezi nimi vymezují žluté gumičky tak, jak to je obvyklé u plastického mipsu.
Jen pro zajímavost, technologii "Spherical powered by Mips" mají jenom přilby Giro a BELL.

Rozsah pohybu, stupeň volnosti je velmi podobný jako u klasického Mipsu. Zásadní rozdíl je ten, že u standardního řešení mohou stahovací pásky přilby a kolečko na zátylku lehce limitovat pohyb jednotlivých částí systému. To u Spherical řešení nehrozí, obě polokoule mezi sebou spojují pouze gumové propojky.
Obě části přilby se mezi sebou pohybují téměř neustále, znatelně jsem pohyb vnímal jak při oblékání, tak při samotné jízdě. Nicméně neřekl bych, že samotný pohyb výrazně ruší. To spíše zvukové projevy, které se občas za jízdy z přilby ozývají. 

Na vrzání si zvykneš a na déšť nikoliv 

Celý systém zní naprosto fantasticky má nějaké nedostatky? Bohužel má. Nejsou sice zásadní, neomezují žádným způsobem bezpečnost, ale jsou trochu obtěžující. Jedna věc, zvuky při nošení helma vydává vrzavé zvuky a je to způsobeno tím jak se jednotlivé polokoule mezi sebou mohou v jakékoliv chvíli pohnout. Takže když jedeš po drncavé dráze slyšíš z helmy vrzání. Detail, na který si za chvíli zvykneš a přestaneš vnímat. 

Na druhý nedostatek se zvyknout moc nedá. Při ježdění v dešti vnitřní polokoule Sphericalu funguje jako lapač vody a její přední hrana končí přesně v oblasti výstelek brýlí. Pokud máš brýle s lepším systémem ventilace, často v tomto prostoru mají výdech. Moje oblíbené brýle 100% Armega tento výdech mají naprosto přesně v místech kudy po vnitřní polokouli stéká voda. Ano, tušíš správně, voda ti teče přímo do brýlí. Při dešti je třeba použít brýle, které v tomto místě ventilaci nemají a nebo tuto oblast na brýlích přelepit páskou.

Lakování si poškrábeš i když budeš opatrný

Sjezdovou přilbu Giro Insurgent Spherical jsem testoval v barevném provedení Matte Harbor Blue, matné modré. S obvodem hlavy 56 cm jsem volil velikost M/L a z dodávaných dvou tlouštěk (25 a 35 mm) lícních výstelek jsem využil tenčí 25 milimetrové. V helmě jsem zatím strávil 8 dnů shuttlování a další dva dny šlapání na ebiku a vnitřní výstelky se zatím nijak zásadně nevymačkaly. 

Lakování přilby lze označit jako odolné proti běžnému poškrábání nicméně proti poškrábání od kšiltu neodolá. Při změně jeho úhlu zadní hrana kšiltu totiž lehce klouže po povrchu přilby. Tuto činnost jsem nedělal nijak často, ale i přesto je drobné poškrábání patrné. Gumové podložky pod šrouby kšiltu by potřebovaly o fous větší tloušťku. 

Na bezpečí se nevyplatí šetřit

Giro Insurgent Spherical je špičková přilba, která exceluje v bezpečnosti, ale Giro si za ni nechá zaplatit (aktuální cena u dovozce Progress Cycle 9.599 Kč). Šetřit na ochraně hlavy se nevyplácí, a pokud chceš mít hlavu v maximálním bezpečí stejně jako hvězdy světového bikingu jako jsou Richie Rude, Veronique Sandler a nebo třeba Emill Johansson, pak pro tebe bude Insurgent Spherical jasná volba.

Infobox

Sjezdová přilba Giro Insurgent Spherical
Barevné provedení: Mat Harbor Blue, Mat Black
Cena: 9.599 Kč

Akční foto: Rupert Fowler

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 12.6.2023 - 10:13

    Mě na tom nejvíc baví to zapínání skrze 2 D kroužky. Geniálně jednoduchý, spolehlivý a snadno nastavitelný. Nikdo ještě nic lepšího nevymyslel, přitom se to používá v cyklistice tak málo.

    • anonymní uživatel Vojta 12.6.2023 - 11:52

      největší píčovina všech dob ! magnet nebo klasické upínání do přezky - řekni mi co je na tom špatně a proč je tahle kokotina lepší ? díky

      • anonymní uživatel Ádoš 12.6.2023 - 13:05

        2 Vojta

        záleží na použití. Nejednou jsem byl svědkem toho, že majitel pásek kroužky "prapodivně" provlékal. Přitom stačí tzv. "oběma tam, otočit a jedním zpátky". Pak to funguje tak, jak bylo zamýšleno. Netvrdím, že je to geniální řešení, ale zas bych to neoznačoval jako kokotinu.

      • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 12.6.2023 - 13:16

        Měl si to někdy na helmě? Magnet ok, ten může být fajn. Zapnu jednou rukou. Klasickou přezku taky při troše zručnosti. Ale tím veškeré výhody končí.
        Tady si to sice asi jednou rukou nezapnu. Ale už si to jednou rukou povolím nebo utáhnu dle libosti. To mě prostě baví. Ale pokud někdo preferuje snadné zapnutí jednou rukou, brát mu to jistě nebudu.

        • anonymní uživatel Vojta 12.6.2023 - 20:37

          právě že jsem to na hlavě měl a jenom abych si zapnul pásek pod bradou jsem ji musel zase sundat a podívat se co je to za KOKOTINU a jak se vůbec zapíná ... proč si jako potřebuješ u helmy štelovat délku pásku pod bradou ? Tu si snad nastavíš jednou a pak už jen zapínáš, cvakáš, nebo magnetuješ... mě baví to jednou rukou rozepnout a zapnut... nic víc nepotřebuješ

          • anonymní uživatel Roman 13.6.2023 - 6:23

            Tak až se ti po prvním kotrmelci ten a magnet otevře, což se nejednou už stalo a zbytek si dáš bez helmy, tak ti DD nepřijde tak trapné. Na MX helmách ani nic jiného není.

          • anonymní uživatel Kložka 13.6.2023 - 10:01

            komu se to stalo? nikoho takového neznam.

          • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.6.2023 - 15:16

            2 Kložka
            rotten.com, rozzlobenimuzi.com, navratdoreality.cz, FridayFails na YT. Těch serverů bylo a je.

          • anonymní uživatel Kložka 13.6.2023 - 16:36

            Tak to mi postni konkrétní video, protože vše vyjmenované sleduji/val a nic takovýho jsem tam nikdy nezaznamenal.

          • anonymní uživatel Vojta 13.6.2023 - 17:13

            házej to sem pepiku ... páč tyhle servery hrdě sleduju, dokonce jsem věrný podporovatel a akcionář u firmy dodiri, ale nikde jsem rozeplej magnet neviděl ...

          • anonymní uživatel Ádoš 14.6.2023 - 11:32

            2 Vojta

            bral jsem obecně situace, kdy jezdci po tvrdém nárazu uletí integrála z palice, nebo se vyhrne a jezdec si urazí čelist. Jedno jestli na silniční mašině, krosce nebo DH/FR bajku. V drtivé většině případů za to může buď povolené, špatně utažené nebo zcela rozepnuté zapínání. Stávalo se to často u 2D kroužků - majitel prostě netušil jak na to, tak to tam "nějak zavázal". S magnetem nemám zkušenost, ale na DH/MX přilbách (high-end modelech za 10 - 18 tis. kč) jsou 2D kroužky dodnes, asi to má nějaký důvod.
            Když se člověk naučí ten primitivní systém vázání, tak už to pak děláš úplně automaticky, stejně jako si nadranej v hospodě na záchodech při čůrání rozepneš poklopec. Tělo už neposlouchá, ale mozek se ještě snaží :-)

          • anonymní uživatel Ádoš 14.6.2023 - 11:36

            2 Vojta

            za dodiri máš samozřejmě plus :-) k ranní kávě a snídani, co víc si přát...

          • anonymní uživatel Vojta 14.6.2023 - 12:38

            2 ádoš - rozumim. dobře vysvětleno.

          • anonymní uživatel Míra 14.6.2023 - 9:37

            V pohodě hele, mě vyhovuje tohle řešení tobě zas klasika potažmo magnet. Nemám s tím problém. Já nepřesvědčím tebe a ty mě.
            U normální helmy mám nastavenej pásek aby mě netahal za bradu. Řekl bych, že docela volnej. Dobře se jede nahoru (pokud mám vůbec helmu na hlavě) a dolu si to nepřitahuju...není čas nebo na to zapomenu. Je to kompromis pohodlí a ochrany. Samozřejmě přitáhnu kolečkem vzadu, to problém není na žádný helmě.
            U D kroužků si to snadno jednou rukou při stoupání povolím aby mě to nikde netahalo a dolů si to zase utáhnu abych měl maximální ochranu. Proto si helmu kupuju. A vím, že to bude utaženější, než jsem vozil helmu s klasickou přezkou nebo magnetem.

          • anonymní uživatel Vojta 14.6.2023 - 12:40

            2 Míra - nikoho nepřesvědčuju :) jen mi nebyl jasnej systém kroužků, kterej 90% lidí neumí zapnout - ádoš vysvětlil, já stále zůstávám u přezky, nebo magnetu a jedeme dál hoši

  • anonymní uživatel Gabosh 13.6.2023 - 11:26

    Já se hlásím k "trotlům" co neumí - neveděli jak se to do kroužků přesně provlíkne... syn podědil kroužkové zapínání na integrálce a docela mě to štvalo. Pořád mu to navlékat 100x :)..Až mě bylo řečeno, jak se to zapíná správně a hlavně! že se to jen povolí na doraz, ale nevyvlíká, .....pak si ty pásky musí rukama chytit a rozevřít při nandávání a už jen dotáhnout a zapnout na patent.... nicméně já jsem radši za normální klasické zapínání...

  • anonymní uživatel Honza 13.6.2023 - 12:11

    Taky nechapu co tam furt cpou ty d-ringy. V xc helme taky muzes spadnout a nikdo to skoro nepouziva a to sedi xc/enduro helma na hlave min jak jakakoliv DH helma.

  • profilová fotka docp 13.6.2023 - 18:38

    Skoro 3tis navíc oproti Německu, popravdě české ceny bikeshopu jsou za mě čím dal více mimo.

  • anonymní uživatel Wladena 16.6.2023 - 18:46

    Chytrolíni, ty d-ringy jsou nejbezpečnější systém zapínání helmy, a FIM a FIA jiný systém nedovoluje. Přínos u sjezdové helmy je sporný, ale pokud není někdo levý, zapne to během vteřiny. A nějak mě nenapadá, jak to zapnout špatně, to snad ani nejde

    • anonymní uživatel Wladena 16.6.2023 - 18:49

      Jinak desítku bych za tu helmu nedal ani omylem, není extra hezká, MIPS má kdeco, a kličku ti beztak nezachrání, ta se obvykle láme jiným způsobem, a to že ti chčije do brýlí je solidní fail xD

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí