Test: řídítka SQlab 30x, gripy SQlab 711, sedlo 60X - netradičním tvarem k většímu pohodlí

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 13.5.2024

Jsem snad jediný, komu kdy na kole nějaká část těla brní, mravenčí? Nemyslím si, možná i to je důvod, proč existuje společnost SQlab, který do světa vypouští produkty tělu prý přívětivější. Po mnoha pokusech s gripy a řídítky (tvary i nastavením) jsem oslovil Bikemax  - dovozce SQlab do republiky, a požádal je o pomoc. Ujasnili jsme si, na čem a co jezdím, probrali jsme můj problém, posed, požadavky a míry. A za pár dní jsem rozbaloval krabičky s logem hada omotaného asi kolem sedlové trubky.

Řídítka SQlab 3OX s 12° zahnutím vzad

Na doporučení odborníků jsem namontoval karbonová řídítka 3OX 780 mm široká se zvednutím 15 mm, 4° upsweep a 12° backsweep! Ano, čtete dobře. A to mají v nabídce i 16° zahnutí směrem k jezdci. Dále mám v balíku gripy 711 Tech&Trail určené pro technické disciplíny v šířce M (velikost určuje délka dlaně a prstů) a redukci do představce. Řídítka se dělají pouze o průměru 31,8, takže redukce pro představec 35 mm je nutná. 
Montáž je úplně bez problémů.

 

Je to divný, ale přesně jen do té chvíle, než si na kolo sedám a začnu se věnovat těm důležitějším věcem. Zahnutí řídítek nijak nevnímám. Ruce se mu přizpůsobily úplně automaticky a ani hlava s tím nemá problém. 
Potřebuji ještě doladit natočení gripů. Aby se dlaň opírala pod správným - pohodlným - úhlem a stejně tak, aby konce prstů dosedaly na "plošku" tomu určenou. Mám obavy, zda když budu mít grip otočený více od sebe na jízdu dolekop.com, tak mi to nebude nepříjemné při transferech. Guma, ze které jsou vyrobené je velmi příjemná, spíš trochu měkčí, takže není nepohodlné ruku na gripu přesunout do jiné polohy. 
Objímka na dotažení gripů je jen jedna, a to na vnitřní straně. Na vnější straně je profil výraznější a je zde více materiálu zvedajícího ruce do doporučené polohy. Na samotné objímce je podobná stupnice, takže nastavení obou gripů do stejné polohy je snazší.

Tak jako řídítka zaujala svým výrazným prohnutím, podobně je to i u gripů, které jsou výrazně profilované. Jak na obou okrajích, tak v místě dotyku zápěstí, ohnutí a konečků prstů. Pokud ale nastavení gripu vyladíte do správné polohy na váš styl ježdění, pak jsou ruka a úchop jisté a pohodlné. 

   

Za co ovšem SQlab nepochválím, je zakončení gripů, které přesahuje konec řídítek a kryje ji. Bohužel stačí první pád a už je to poznat. Na kole, kde se s pády počítá, bych přivítal odolnější zakončení. 
Mám kolo relativně krátké, takže je otázka, jestli mi výrazné zahnutí směrem ke mně posed ještě více nezkrátí. Po několika desítkách kilometrů mohu klidně říci, že nezkrátí. 
Jak jsem psal na začátku, od úpravy kokpitu jsem očekával, že mě přestanou brnět prsty na rukou, což se mi stává i při kratších vyjížďkách. Těch, kdy mám ruce delší dobu v jedné poloze. Bohužel u mne ta delší doba je relativně krátká. Stačí pár minut v jedné poloze, například dvoukilometrový výjezd a nahoře už vytřepávám. Stávalo se mi to ale i směrem dolů, což mi na jistotě moc nepřidávalo. 
Změna je tu, tak jdu zkoušet. Nejdřív na lokálních trailech okolo komína. Vyjížďky mají okolo 25 kilometrů, ale přes dvě hodiny v sedle. Tam, kde dřív přicházelo nepříjemné mravenčení, se nyní nestane nic. Ani směrem nahoru, ani směrem dolů. Ok, stůjme nohama na zemi, nejásejme předčasně. 

Na velikonoce beru bika na chorvatské traily. Kdo zde někdy jezdil, ví, jaká je to naklepávačka. Takže kromě úchopu prověřím u tuhost a pevnost. Za mne obojí ok. Nekroutí se a rozdíl mezi předchozími - taky karbonovými - o průměru 35 mm necítím žádný. Najezdil jsem zde 80 km a neměl jsem pocit nepohodlí a brnění prstů se nedostavilo. 

Nejvíc mě ale přesvědčily dvě situace. První dlouhý a místy i hodně prudký výšlap na start trailů, kdy jsem se musel hodně zapřít, abych vydržel šlapat. Nahoře dech KO, ruce OK. A druhá, kdy mne čekal 27 kilometrů dlouhý přejezd po absolutní rovinaté šotce v protivětru. Situaci, kterou většina bikerů nenávidí. A tady jsem si řekl - jo, to funguje. Nemusel jsem neustále měnit pozici rukou, hledat ten správný úchop, přehmatávat na brzdy, hledat odpočinkovou polohu jak pro zápěstí, tak ramena. Po mravencích ani náznak a přitom taková blbost, jak by řekl klasik. 

  

Mohlo by se zdát, že jsem je testoval málo - v součtu asi 200 kilometrů.. Ale ruku na srdce, kdo z nás na endurovém, případně trailovém kole jede víc jak 50 kilometrů za den?! A když mi to fungovalo na padesátikilometrové vyjížďce, nejspíš bude fungovat i na delších tratích. 

Nástavce na řídítka SQlab 411

K řídítkům a gripům Bikemax - dovozce SQlab do ČR přibalil i malé růžky 411. Sice jsem od samého začátku tvrdil, že si je na kolo nejspíš nedám (i proto jsem je dal na vyzkoušení Alešovi (Aleš Krmíček), který je duší více xc jezdec), ale po přečtení následujících řádků možná nastane chvíle, kdy změním názor. 
Pokud nejezdíte na svém biku jen "kolem baráku" a toužíte po pohodlnějším posezu při dlouhých trasách nebo při bikepackingu, pak byste měli zvážit vnitřní rohy na rovná řídítka. Tento zdánlivě jednoduchý, ale velice efektivní doplněk může výrazně zlepšit vaše zážitky z jízdy. Měl jsem možnost otestovat produkt od SQlab, konkrétně model 411 2.0. 
Vnitřní rohy na rovná řídítka jsou navrženy tak, aby poskytovaly alternativní pozici rukou při jízdě. Na stránkách výrobce se dozvíte, že pomůžou výrazně omezit brnění prstů, ke kterému může docházet nepřirozenou, lehce zalomenou, pozicí zápěstí na gripu a utlačováním karpálního tunelu. Mezi další výhody je o něco aerodynamičtější pozice loktů a uvolnění ramen. Rohy mají kvalitní zpracování, není na nich zbytečně moc materiálu a dá se říci, že se jedná o minimalistický design. Jak vypadají nasazené na řídítkách nechám na posouzení čtenáře. Pokud jste vyznavači čistého kokpitu, tak si na ně budete hodně dlouho zvykat. Je to prostě věc, která se jen tak nevidí a pro mě osobně je "divná".

     

Pro instalaci je nutné oddělat grip, takže pokud ho nemáte na objímku, stejně jako já, tak to v mnoha případech znamená zničení starého a následnou instalaci nového. Jednorázově to problém není, ale pokud o tomto doplňku uvažujete, jako o občasné alternativě, jen když se chystáte na delší švih, tak by se rohům moc hodil nějaký systém snadného rozevření objímky, jako využívá např. Shimano u brzdových pák a řazení. Navíc jsem potřeboval objímku silou rozevřít, aby se růžek na řidítka vůbec dal nasadit a posouvat. Vnitřní průměr povolené objímky rohu byl 21,6 mm.

Pokud jezdíte delší trasy s rovnými řídítky, tak mi jistě dáte za pravdu, že se občas na hezkém úseku po rovině, nebo i do táhlého kopce přechytnete do pozice užšího úchopu, kdy si ruce položíte malíkovou hranou na vnitřní část gripu a volně je uložíte přes řazení a brzdu. Přesně pro tyto případy jsou vnitřní rohy super, protože:
1) se rukám výrazně uleví a zvýší se pohodlí.
2) stále máte pod kontrolou brzdy, protože máte malíček a prsteníček na brzdové páce. S trochou šikovnosti jde i řadit.
3) máte kontrolu nad řídítky i když přijde nějaký hrb. Nevyklouznou vám řídítka z ruky.

Můj předpoklad byl, že se občas za rohy přechytnu a ulevím tak namáhanému zápěstí. 
Po pár vyjížďkách jsem si uvědomil, že se za rohy držím většinu času. Tam, kde není náročnější terén a sjezd. 
Ideální využití pro cyklisty, kteří jezdí na svém hardtailu s rovnými řídítky delší trasy a hledají pohodlnější a přitom bezpečnou pozici. Pokud si odmyslím lehké komplikace při instalaci a nemožnost "nahodit" rohy, jen když je potřeba, tak je to věc, která za tisícovku, pokud nejdete po karbonové variantě,  udělá hodně praktické parády.  Vizuální stránku nasazených rohů nechám na subjektivním hodnocení. Možná by pomohlo spojit s gripy SQlab 711 či 7ox a vznikl by více kompaktní celek. 

Sedlo SQlab 60X ERGOWAVE active

Poslední komponent ze sbírky SQlabu je sedlo 60X ERGOWAVE active. Prostě všechno souvisí se vším a správný posed má vliv nejen na výkon, ale i na různé bolístky, mravenčení a nepohodlí. To, že jsem si nechal sedlo až na úplný závěr, není náhodou. Může za to převážně nedůvěra. Sedlo je prostě obří a není se čemu divit. Moje stávající Specialized Power je opravdu minimalistické. Podle měření sedacích kostí má šířku 145 mm, zatímco od SQlabu fasuju 160 mm. Velký rozdíl. A ten je i v šířce přední části, v celkové délce a profilování. 

Nasazuji a vyrážím. První pocit je zvláštní. Někdo mi narval něco mezi stehna a já s tím mám šlapat?!  Sedací kosti hledají svoje místo. Při pohledu z profilu má sedlo na ně svoje přesné místo. Při správném nastavení se usadí mezi dvě vypoukliny a není kam uhnout. Proto si na první vyjížďku dejte multiklíč do kapsy, ať můžete hledat. Já po prvním nasazení posouvám dopředu. 
Od této chvíle musím přijmout, že mám na sedátku pouze jednu polohu, jedno místo. Profilování sedla nedovoluje ji změnit. Posunout se dopředu nebo dozadu. Ale ono mi to nevadí. Po chvíli nevnímám ani šířku sedla ve všech jeho částech, ani jeho délku. Sedlo mne nikde netlačí, není nepohodlné a díky výrazné prohlubni (která pojme také hodně bláta) je i mužská citlivá část ve velké pohodě. 
Dostat zadek až za sedlo může být pro někoho problém vzhledem k jeho velikosti (myslím tím velikost sedla). Prostě je širší, tak potřebuje mezi stehny víc prostoru. Já však vzhledem ke 170 mm dlouhé teleskopické sedlovce omezení žádné necítil.

   

Co však vnímám delší dobu, je kolíbání sedacích kostí při šlapání. Součástí balení sedla jsou tři elastomery, ze kterých si může biker vybrat podle své váhy. Elastomer je mezikus mezi ližinami a skeletem sedla. Sedlo se díky němu může kolíbat v rytmu šlapání - a to až o 7°. Dá tedy prostor pro přirozený pohyb pánve. Cítit to je. Nepříjemné to není, jen je to nezvyklé. Doporučuji se podívat na videa výrobce. 

Okraj sedla je chráněn kevlarem, tak snad vydrží i náročnější ježdění. Ono je vlastně sedlo SQlab 60X ERGOWAVE active přesně na to určené - na gravity a e-bike ježdění. Sedla SQlab se liší nejen šířkou, ale i disciplínou. Protože každý styl ježdění způsobuje rozdílné zatížení sedacích kostí.

Nezvyklé, ale funkční 

Komponenty SQlab působí neobvyklým dojmem. Mají jiné úhly, jiné rozměry, které nejde přehlédnout. Díky nim by však měly pomoci od častých bikerských neduhů. Mně pomohly. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 13.5.2024 - 13:27

    Divím se, že jsi nedostal sqlab 70x. Ty mě příjdou spíš víc na enduro a dh. Vozím je jak na trailbiku, tak na enduru a pecka. Stejně jako sedla 60x.

    • profilová fotka jakub 13.5.2024 - 19:08

      Gripy 711 nabízí mnohem lepší oporu než 70x, který jsou spíš vyloženě na dh, protože jsou kulatý, takze maji mnohem mensi stycnou plochu a za těch 10 min z kopce ti prsty mravencit nezačnou.
      Jinak jezdím taky gripy i sedlo a taky můžu doporučit všem, co řeší mravenceni prstů, dlaní a hráze ;)

      • anonymní uživatel Roman 14.5.2024 - 8:01

        No kulaté fakt nejsou jen trochu míň vystouplé v určitých místech.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí