MojeKolo

Test: fízi:k Gravita Tensor Flat - netradiční vzhled, super pohodlí a výborným grip

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.5.2024

Jednou jsme jeli s fotografem Járou Sijkou na kolo a koukám. 

"Co to máš za divný boty?" 
"To jsou fi'zi:k. Jsou neskutečně pohodlné, vůbec o nich na noze nevíš a dost dobře drží na pedálech."
"Co? fi'zi:k dělá boty?!"

Popravdě řečeno, existence bot od značky fi'zi:k mě trochu minula. Měl jsem za to, ze dělají jen sedla. Člověk se pořád učí.

Vzhled neobvyklý

Oslovil jsem českého distributora fi'zi:k Aspire Sports a za pár dnů jsem měl testovací vzorek fízi:k Gravita Tensor Flat u sebe.

Vzhled na živo - netradiční

Když jsem je vzal poprvé do ruky, tak jsem byl trochu rozpačitý z jejich vzhledu. Nemůžu si pomoci, takhle přece boty na kolo obvykle nevypadají. Když si odmyslím přezku, tak mi mnohem více připomínají barefoot obuv.
Ano, Tensory vypadají na živo dost jinak než všechny ostatní boty na kolo. V černé barevné variantě, navíc z fotek, to není tak patrné jako u bíločerné varianty.
Zmínil jsem barefoot - boty, které podporují zdravý tvar chodidla, boty, evokující pocit chůze naboso - obvykle se vyznačují dostatkem prostoru pro prsty. Tensory mají v tomto ohledu prostoru dostatek, zvláště pokud je srovnáte s 5.10, ale extrémně široké nejsou. Špičku boty totiž vizuálně rozšiřuje gumová ochrana předku boty.   

Ochrana prstů skvělá

Dominantním prvkem je gumová ochrana prstů, na níž navazuje svršek s absolutním minimem švů. Materiál vnitřní botičky velmi připomíná neopren, jej překrývá tkanina s roztrhnutí vzdornou ripstop úpravou. Na svršku boty se nenachází ani náznak perforace či jiné viditelné ventilační prvky. Hned se nabízí otázka, budou se nohy v botách hodně potit? Uvidíme.

Zavazování trochu bokem

Zajímavé je i umístění zavazování. Tensor sází na klasické tkaničky, ale nejsou na obvyklém místě na středu svršku, ale fi'zi:k je přesunul lehce bokem, excentricky doleva respektive doprava. Jedná se o věc, na kterou si je třeba zvyknout. U po měsících se u zavazování a stahování boty musím trochu více soustředit než u bot s klasickým umístěním zavazování, kde zavazuji víceméně po paměti.
Stahování kompletuje pásek na suchý zip, zlehka překrývající mašličky z tkaniček.

Nechybí ani zvýšený kotník na vnitřní straně boty, na straně kliky. Nejedná se jen o zvýšenou manžetu, ale najdeme zde i pěnovou ochrannou vložku, kryjící kotník na straně kliky.

Podrážka, respektive přilnavost k pedálům patří k nejdůležitějším parametrům platformových treter. fi'zi:k se u Tensoru spojil s firmou Vibram a společně vytvořili podrážku s poměrně sebevědomým názvem Megagrip. Půjde jen o marketingovou proklamaci nebo bude grip opravdu mega velký?

Po pár jízdách je pohodlí o level dál

Boty byly při prvních jízdách hodně tuhé, hodně obtažené kolem chodidla. Tak dobře obepínaly nohu, že dotahovat tkaničky a sucháč bylo skoro zbytečné. Bota držela dokonale.
Po pár jízdách svršek zlehka povolil a doposavad velké pohodlí na noze se ještě zvýšilo. Přirovnání k papučkám není úplně mimo. Mám na mysli svršek. Tensory mi připomínají nazouvací slip-in boty. Je to přesně jak říkal Jara, na noze o nich nevíš. 
Jiná písnička je mezi podešev, tam už o papučích nemůže být žádná řeč. Mezipodešev není extra měkká ani extra tuhá. Přesně tak akorát. Pokud bych tuhost měl přirovnat, tak k jaké jiné značce než k fajftenům. Tuhost mezipodešve Tensoru odpovídá Freeriderům Pro. 

Zaoblené tvary na podrážce 

A když jsme u 5.10, tak podrážka Tensorů a její přilnavost je na tom velmi podobně. Nejen vzhledově, tak gripem. Je to jako ve filmu Cesta do Ameriky: "...oni mají zlaté obloučky, my máme zlaté oblouky..."
Podrážka je tvořena zaoblenými tvary, na patě více podélnými, směrem ke špičce se více zakulacují a v nejvíce kontaktním místě boty s pedálem jsou figury kruhové jako.

Jako 5.10, možná lepší

Již od prvních jízd jsem si pochvaloval přilnavost Tensorů na pedálech, ani v nejvíce drncavém terénu jsem neměl pocit, že by byl grip nedostatečný a nebo, nedej bože, by se mi noha na pedálu samovolně posouvala. Nicméně, chce to porovnání. Jak provést relevantní srovnání gripu dvou různých bot? Snadno, na jednu nohu nasazuje Freerider Pro, na druhou Tensor a vyrážím na kolo. Výsledek? Obě boty drží srovnatelně, možná Tensor o malinko víc. Ale Próčka mají trochu nevýhodu, nemají úplně novou podrážku. Takže ano, grip je naprosto srovnatelný s etalonem na trhu. Dobrá práce, směs podrážky Vibram XS Trek Evo se opravdu podařila. Název Megagrip není nadsazený.

Supergrip je parádní vlastnost, ale v ruku v ruce s ním jde i další důležitý parametr, odolnost a výdrž podrážky. S botami jsem najezdil několik stovek kilometrů a opotřebení podrážky bych označil jako naprosto v pohodě. Pár stop od pinů lze najít, ale není to nic zásadního.

Kam s mašličkami?

Negativa jsou? O vzhledu jsem mluvil. Tensory vypadají jinak, možná trochu zvláštně, ale funkčně nenacházím slabou stránku. Ač nemají žádné dírky na svršku, tak větrají podobě jako jiné boty, odolné proti vodě jsou. Manžetka kolem kotníku trochu brání vniknutí jak vody, tak bordýlku, ale hermeticky uzavřené shora nejsou.
Jediné co mi opravdu chybí je překrytí mašličky od tkaniček, gumový pásek by snadno vyřešil, leč není.

Pohodlí i ochrana

Co na fízi:k Gravita Tensor Flat vyzdvihnout? Rozhodně grip na pedálu, pohodlí na noze a zvýšenou ochranu prstů. To jsou za mě zásadní výhody těchto bot. 

Cením velikosti, ty nejen že odpovídají reálu, ale navíc mají i půl čísla. Takže já, když běžně nosím velikost 46, tak sahám po 46 a ne po 46 2/3 jako u 5.10.
Pokud by vás zaujaly, tak vězte, že Tensor má i verzi pro nášlapné pedály, a také trochu nižšího bratříčka Versor bez stahovacího sucháče a ochrany kotníku.

Poslední informace, která nesmí chybět, je cena. Doporučená maloobchodní cena je 4,299 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Strejda 20.5.2024 - 10:04

    ...zajímavý, je fakt že mně se jazyk vždycky sveze k vnější straně nártu, takže nápad dát ho tam i s tkaničkama se jeví celkem chytře a jestli je tam aspoň o trošku víc místa na prsty, tak to jako platfusák taky kvituju... jen, jak již napsáno, jsou prostě divný :-)

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 20.5.2024 - 15:06

      Sjíždění tkaniček k jedné straně potvrzuji :)

      • profilová fotka Strejda 24.5.2024 - 9:04

        ..teď mi došlo, že potvrzuji pouze sjíždění jazyka, tkaničky tak nějak zůstávají na místě :-D...

    • anonymní uživatel Vojta 20.5.2024 - 20:26

      Fox union Flat Boa to jistěj ... není zač

      • profilová fotka Strejda 21.5.2024 - 6:37

        ...jsi hodný člověk, leč má noha, jestli se to tak dá ještě nazvat, je obšťastněna vel. 48,5 a to bohužel limituje můj výběr...5,10 na mě mysleli, takže děkuji jim ;-)

  • anonymní uživatel bok 20.5.2024 - 18:23

    Tenhle systém šněrování znám z jinejch bot a je to fajn. Fakt to drží jak fiveteny? Jaká je ta vložka? To co poslední dobou dávají do fr pro je tragédie, je tohle lepší při tý ceně?

    • profilová fotka M3 23.5.2024 - 11:44

      Jaká je vložka nevím, ale není lepší si rovnou koupit nějakej AM od třetí strany? Takhle už mám několik let furt stejný vložky od currexu ve vícero botách. Nejdřív jsem to řešil u silničních bot za 10k a tam většinou bývají jen přeložený noviny, protože se očekává, že si dáš svoje. Teď mám ve všech botách stejný už několik let a až se podrážka vojezdí, koupím nový a vložka zůstane

  • profilová fotka Strejda 24.5.2024 - 9:00

    ...M3 má pravdu, origo vložky v botách jsou dnes v podstatě na vyhození...já pro změnu používám vložky od český firmy Svorto...proti Currexu jsou na půlce ceny...

    • anonymní uživatel villain (email (a) email.com) 24.5.2024 - 9:18

      Víš jaký typ konkrétně do cyklo bot? Případně budu rád za zkušenosti!

      • profilová fotka Strejda 24.5.2024 - 9:52

        ..v tom ti asi moc nepomůžu, protože používám ortopedický, ale na stránkách svorto.cz mají obrovskej výběr včetně sportovních...co ale ze zkušenosti potvrzuju je jejich kvalita zpracování a životnost...

    • anonymní uživatel Botofil 24.5.2024 - 10:35

      Nejsou cenově na půlce, ale tak na pětině. Co mi oproti currexu chybí, je tvar podle výšky klenby.

      • profilová fotka Strejda 24.5.2024 - 10:42

        ...no pak je jistě i možnost nechat si vložky vyrobit na míru...ale představuju si jak si do cyklobot za 4 a víc tis. dávám za další dvojku vložky...UFF...myslím že u cyklistiky na rozdíl od běhu se to snad tolik řešit nemusí...nebo jo?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí