Rozhovor: Adam Šimeček vyvinul vychytaný dílenský stojan na vyplétání kol DROM.BIKE Lacemaster

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 28.6.2024

Adama Šimečka znám dlouhá léta, odjakživa patřil mezi extrémně šikovné jezdce i tvůrce. Kamarádil se s jakýmkoliv materiálem, hliníková slitina, ale ani karbon pro něj nebyly problém. Kromě drobných vychytávek na kole si dokázal vyrobit třeba i vlastní, zcela funkční karbonový rám. Po vystudování Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, obor Produktový design, svoje kutění posunul na mnohem vyšší level. Ostatně posuďte jakou super vychytávku vyvinul a vyrobil.

 

O Adamovi

Adam Šimeček, zakladatel firmy drom.bike s.r.o., vyrábějící specializované produkty a nástroje pro cykloprůmysl v současné době pracuje jako designer ve firmě BE Team. s.r.o. a ve Škoda Auto a.s. v Mladé Boleslavi v technologickém centru Česana. Autor stojí za prototypem karbonového rámu pro českou značku Race Bike s.r.o., o kterém jsme psali zde, a i za návrhem designu vahadel pro enduro rám Bandit stejné značky. Přinášíme rozhovor o vzniku dalšího inovativního produktu, skládací stanici urychlující vyplétání kol a jejich následné centrování.

Prototyp karbonového rámu Race Bike IQC 275 a vahadla sériového rámu Race Bike - BanditPrototyp karbonového rámu Race Bike IQC 275 a vahadla sériového rámu Race Bike - BanditVyplétací stojan Lacemaster ve složené přenosné podobě v kufru

Adame, jak tě napadla myšlenka na vytvoření unikátního skládacího stojanu pro vyplétání kol?

Myšlenka vznikla ještě během covidu u mě v dílně. Přeplétal jsem několik svých kol a uvědomil si, že by se mi hodilo mít náboj při vyplétání upnutý v nějakém trnu tak, abych nové ráfky nepoškrábal od drátů při manipulaci. Vznikla skica nápadu stojanu ve tvaru kříže, který by mohl být nastavitelný, protože jsem měl tehdy doma 29", 27,5" i 26" kola a také, že by stojan mohl být skládací, aby doma v malém bytě nezabíral moc místa. Chtěl jsem, aby ráfek a náboj měli možnost otáčet se nezávisle na svých osách a měl bych tak volné ruce pro navlékání drátů. Probral jsem tento nápad s kamarádem Kubou Langerem, mechanikem ze servisu 4 KLUCI OD KOL v Brně. Nápad mu připadal zajímavý i pro použití u něj ve firmě, takže jsem se rozhodl ověřit, zda by něco takového mělo smysl vyrábět v sérii.

Fotografie: Archiv a obchodní plán firmy drom.bike s.r.o.

Jak vznikal první návrh? Přišly na věc počítače a rapid prototyping nebo jsi ze staré školy? Kdo ověřil funkčnost? 

Navrhl jsem co nejjednodušší možnou konstrukci mechanismu a zároveň jsem dbal na ergonomii a estetiku produktu. Cíl byl, aby se lidem stojan dobře používal a aby to byl i hezký objekt na pohled, když bude ležet v dílně ve složeném stavu. Vytvořil jsem první primitivní 3D model v konstrukčním programu, kde se taky připravovaly základní testy mechaniky skládání a zamykání. První funkční plastový model mi vytiskl kamarád Lukáš Bandura na 3D tiskárně u něj doma. S ostatními kamarády v partě jsme princip testovali. 

Půdorys průměrů kol ve stojanu Lacemaster v rozevřené podoběPlastový model stojanu v měřítku 1:1 vytištěný na 3D tiskárně

Co bylo největší výzvou při vývoji tohoto stojanu a jak jsi jej překonal?

Hlavní výzvou bylo přijít na trh s výrobkem, který nabízí opravdu pokročilé řešení problému oproti konkurenci a mechanikům by výrazně usnadnil a urychlil práci, jenž bývá často nepříjemná a zdlouhavá. Když pominu automatizované vyplétání kol ve velkovýrobě tak v současnosti se ruční vyplétací stojany používají v sériové výrobě jen u high-end produktů velkých společností nebo ve specializovaných firmách a servisech při výrobě kol na zakázku. Tyto stojany mají často podobu jednoúčelových masivních stolů pro opakované vyplétání stejného typu kola v sérii, nebo jednoduchého přípravku například svařeného na zakázku, bez možnosti jej složit. Nebo mají podobu provizorního kutilského náčiní.

Vizualizace a animace z 3D dat: Studio Muun

Jaké jsou hlavní výhody tvého skládacího stojanu ve srovnání s tradičními stojany pro vyplétání kol?

Hlavní výhody stojanu Lacemaster jsou tuhost jeho konstrukce, možnost vyplétat v horizontální i vertikální poloze (důležité pro vysoké ráfky), upnout jej do montážní stolice a nebo ho složit a zavěsit na zeď když se nepoužívá. Snadno přenášet stojan v ruce po dílně a taky jej bezpečně sbalit a vzít kamkoliv s sebou. Třeba i ven díky kufru, ve kterém je na míru vsazený včetně adaptérů nábojů. Tyto klíčové vlastnosti produktu nechala firma drom.bike s.r.o. patentovat pro území EU. Mým cílem je přinést na trh produkt, který řeší specifický problém, a to nejlépe jak je možné. Další přidanou hodnotou pro mechaniky je snadná obsluha stojanu i pro méně kvalifikované mechaniky a juniory, takže vedoucí servisů mohou využít své seniory pro náročnější úkoly.

Přihláška patentu č.37740/2024-41760 firmou drom.bike s.r.o.

Návrh jedna věc, výroba prototypů druhá. Jak probíhala výroba zkušebních vzorků?

Po ověření, že takhle by produkt mohl opravdu fungovat se postupovalo k další fázi 3D konstruování dílů pro CNC výrobu prototypů. Důležitou roli tady hráli i kolegové z firmy BE Team s.r.o. v Mladé Boleslavi, kteří se částečně podíleli na vývoji výrobku. Ve firmě pracujeme na konstrukci nejrůznějších dílů pro firmy BMW AG, Daimler-Benz AG a i pro koncernové automobilky a domácí Škodu Auto a.s., takže díky jejich poznatkům a dobrým radám bylo možné výrobek poměrně rychle dostat do prototypového stavu.

Vizualizace a animace z 3D dat: Studio Muun

Odběhneme od Adama a zeptáme se i spolumajitelů konstrukční firmy BE Team s.r.o., která se na vývoji produktu podílela. Pane Romane Kříži a Michale Moci, čím se Vaše firma zabývá?

Ačkoliv ve společnosti BE Team s.r.o. pracuje celá řada nadšených cyklistů, hlavní činností jsou designové a vývojové služby především v automobilovém průmyslu. Od roku 2008 se naše portfolio neustále rozšiřuje, nyní jsme schopni navrhnout vlastní design, připravit vizualizace, realizovat prototypový vývoj, konstrukci a výrobu prototypových dílů a přes sériový vývoj dílů včetně simulací doprovodit projekt do výroby. Zároveň navrhujeme konstrukci nástrojů, montážních pracovišť a přípravků.

Kdo patří mezi Vaše klienty?

Zakázky máme buď napřímo nebo přes dodavatele realizujeme pro Škoda Auto, BMW, Daimler, VW, Audi, Porsche, Aston Martin, Lamborghini a další. Zákazníky mimo České republiky máme i v Německu, Číně a Indii.

Na jakých zajímavých projektech nyní pracujete?

O aktuálních projektech, z důvodu utajení, mluvit nemůžeme, nicméně zajímavých projektů byla celá řada. Příkladem našich projektů, které jsou krátce na trhu, jsou například interiérové díly a Matrixová světla pro nový Superb a Kodiaq. Díky specializaci na konstrukci karbonových dílů jsme vyvíjeli lahůdky jako přední masku pro Aston Martin, zadní křídla pro AMG a různé design packety pro BMW. Zajímavým projektem byl i střešní nosič pro Porsche 911 Safari.

Jak hodnotíte spolupráci s firmou s Adamem a drom.bike s.r.o.?

Adam s námi spolupracuje již dlouho a jeho schopnost kombinovat design, vizualizace a konstrukci je vynikající a přináší úspěchy. Nápadů má hodně, máte se na co těšit.

Fotografie: drom.bike s.r.o.

Adame, jak probíhaly zkoušky Lacemasteru? Ověřit všechny rozměry ráfků je skoro nemožné, ne?  

Nakoupil jsem nejrůznější průměry ráfků abych je změřil a mohl zkoušet v dílně. Při měření na 3D tištěných modelech jsem zjistil, že výrobní tolerance průměrů na vnější hraně ráfků se dost liší u každého výrobce, takže původní myšlenka mít pro každý typ průměru kola konkrétní západku v rameni stojanu nebyla možná zrealizovat. Norma ISO 5775 - ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation) řeší rozměry patek plášťů pro montáž celkem přesně, ale vnější obvod hrany ráfku nijak normovaný není. Řešením bylo navrhnout rameno stojanu jako dlouhou drážku, aby si mechanik mohl nastavit pozice rolen pro různé průměry ráfků podle gravírovaných značek a případně upravit pozici tyče s rolnou prostým otočením, posunutím a zašroubováním.

Fotografie: drom.bike s.r.o.

Z čeho je Lacemaster vyroben. Jaký materiál jsi zvolil a proč?

Z důvodu dobrého poměru hmotnosti a tuhosti je tělo stojanu vyrobeno ze slitiny hliníku. Lacemaster je utilitární nástroj, který by na sebe neměl poutat pozornost, ale zároveň by nápisy a označení na jeho těle měly být snadno čitelné a měl by se dobře držet v ruce. Proto je povrchově upraven pískováním a černým eloxem. Soustružené adaptéry jsou leštěné a eloxované bezbarvě, kvůli častému nasazování nábojů. Značky a veškeré popisy jsou gravírované laserem přímo ve firmě před montáží, tím je zajištěna kontrola kvality do poslední fáze výroby. Rolny, na kterých se otáčí ráfek jsou soustružené z černého polyamidu, aby nedošlo k jeho poškození. Veškerý spojovací materiál je z nerezu a všechno otáčivé uložení je na průmyslových ložiskách.

Fotografie: drom.bike s.r.o.

Jak jsi testoval funkčnost a odolnost vyplétacího stojanu Lacemaster?

Dosud bylo na stojanech vypleteno cca 150 kusů kol. V současné době mají stojany Lacemaster zapůjčené v několika servisních dílnách, například 4 KLUCI OD KOL v Brně, v TBB Bike u Šasi Rovného, v Kings Cycles, v servisu DLOUHÁN WORKS u pana Jana Přistoupila, v LetnáBike u pana Marka Petelíka nebo v Mladé Boleslavi v ManoBike s.r.o. u pana Petra Nového. Nyní je na pořadu dne testování, sbírání poznatků a podnětů ke zlepšení. Tímto bych chtěl sérii stojanů pro vyplétání nabídnout mechanikům k zapůjčení a testování. V případě zájmu se, prosím, obraťte na adam@drom.bike. Mezitím probíhá vývoj dalšího nového výrobku firmy drom.bike s.r.o. jehož další první prototypy by měli být připravené v roce 2025.

Na zkušenosti se stojanem jsme se zeptali i jednoho z prvních mechaniků, kteří dostali stojan k testování, Honzy "Sirky" Tomáška.

Je to vychytávka, která šetří spoustu času a umožňuje vertikální i horizontální vyplétání kol všech rozměrů ráfků, to znamená od 12 do 29 palců. Úžasné na tom je, že je to na všechny typy os, ať jde o dráhovku, BMX, Leftynu, klasickou stopětatřicítku, 12, 15 nebo 20mm. Dá se to taky strašně snadno složit a navíc je to komplet český. Můžeš to mít samotný se závěsným systémem na zeď do dílny a nebo to můžeš mít s tímhle libovým kufrem, zavřeš a jdeš.

Sirko, kolik kol jsi už na Lacemasteru vypletl?

U nás v LetnáBike v Praze na tom pleteme běžně každý týden. Super na tom je, že je k tomu plná podpora, to znamená, že veškeré náhradní díly jsou gratis. Baví mě posouvat dál funkčnost výrobku a podílet se na podobě finálního produktu. Líbí se mi rychlost se kterou Adam a drom.bike reagují na podněty ke zlepšení. Od počátku mě baví hledat mouchy.

A vrátíme se zpět k Adamovi, je možné někde vidět vyplétání na Lacemasteru na vlastní oči? Dá se to někde osahat?

"Jasně. Pár kufrů mám ještě  dispozici k zapůjčení. Stavte se do LetnáBike, jeden kousek Lacemasteru mají přímo v dílně. Je možnost na to kouknout, vyzkoušet a osahat si to. Případně se domluvit na zapůjčení, třeba na měsíc, žádný problém."

Firmu je možné sledovat na Instagramu #drom.bike a #letna_bike nebo na stejnojmenném Facebook profilu, případně webových stránkách www.drom.bike.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí