AdaMoto SP DH 2008 Jasná - report

Autor: Keli, vydáno: 25.8.2008

Páté dějství AdaMoto slovenského poháru ve sjezdu hostilo o tomto víkendu horské středisko Jasná. Na místo konání jsme dorazili již v pátek kolem poledne a na trati se již usilovně trénovalo, u lanovky fronta žádná, trať krásně suchá, ale strašlivě rychlá. Pomaloučku se začínají vyjíždět rolety před zatáčkami, už to není tak hladké jako při Bikemagazin Summer Campu.

Já osobně se do tréninku nehrnu, v čtvrtek jsem absolvoval horskou túru na Velký Roháč a pro člověka téměř pořád sedícího u počítače, to byl docela výkon, takže páteční trenink pojímám netradičně a trénuji ze židličky na parkovišti, při tomto druhu tréninku, sice člověk trať moc nenačte, ale za to si odpočine :)

V sobotu ráno nenecháváme nic náhodě a hned po spuštění lanovky jedeme nahoru, během hodiny padnou tři tréninkové jízdy. Paráda, s tímto stylem to budu mít nalítaní jako kráva. Takže dávám pauzičku a po pauzičce zažívám šok v frontě na lano, hodina a čtvrt čekání mě dostatečně znechucuje a na déhá trať už se z kolem nehrnu, trénink přesouvám na family track, která se pěkně vyjezdila a baví opravdu hodně.

Vraťmě se k oné frontě, kombinace nevychytané lanovky, umožňující nést pouze jedno kolo na jedné sedačce, a pověstné extrémně neochotné obsluhy lanovky není dobrá. Dalším aspektem bylo předbíhání. Je smutné, že většina čeká v frontě jak trubky a pak vidí malého parchanta z kategorie žáci, který se s frontou nezabývá a nacpe se rovnou dopředu. Ale nebyli to jen žáci, byly to i jiné kategorie, fotograf s Holešova, sestra fotografa z Holešova a mnozí další.
Přitom řešení je poměrně jednoduché, příště udělejme dlouhý úzký koridor od turnikeru až někam daleko dozadu, ať je fronta pěkně dlouhá, a když budou na každé straně pevné zábrany, snad to pomůže.

Po skončení sobotního tréninku byla trať již pořádně rozbitá a to nebylo to nejhorší, kolem deváté večer začíná pršet a protože jsme na horách, tak neprší málo, spíš prší hodně až moc a až moc dlouho. Co to udělá s tratí je zřejmé, díry i rolety se ještě zvětší a bude to šmýkať.

První kolo se tedy jede na mokré trati, časy tomu odpovídají, ale svítí sluníčko a rychle to osychá, a přestože se honí mraky na déšť nakonec nedojde a na druhé kolo se téměř práší.

V, na startu první, kategorii Žáci, kde startují ročníky narození 1994–1996 se rodí budoucí slovenské stars se bojuje jako o život, první dva v pořadí stlačí čas pod 3:30, v cíli nejrychlejší Martin Knapec doráží v čase 3:23!!!, druhý je pak Adrián Laššo, na třetím další Adrián, Adrián Majtáník.

V ženské kategorii je to na takto těžké trati spíše boj o přežití než závodění, ale zkušenosti Kataríny Janečkové-Šiškové jsou znát a přestože se v finále zhorší o 12 sekund oproti semi, s předhledem vyhrává před Radovanou Sližíkovou a Helen Boškovou.

V masters je to již pořádně vyhecované, trio Kokeš, Zemánek, Smetaník zapomínají na věk a šlapou do toho jako puberťáci. Pořadí v cíli je následující Hanz Kokeš s časem 3:18!!! první, Roman Zemánek druhý a na třetím místě v sedě na zadní gumě do cíle sprintující Milan Smetaník.

Pevňáci to je již na prvním fleku ohraná písnička, Červas „nečekaně“ první, Jozef Králik druhý a Pavol Magda bere bronz.

V tradičně nejobsazenější kategorii hobby full, vyhrává Petr Tlustoš v neuvěřitelném čase 3:11, druhý Lukáš Plátek se v finálku zlepšuje o dvacet vteřin, ale stačí to pouze na druhou pozici. Třetí je s pětivteřinovou ztrátou na vítěze Juraj Fajtl.

Semifinále juniorů v poklidu vyhrává Martin Hanák, který v finále svůj výkon nemůže zopakovat, protože na dopadu velkého skoku v polovině trati proráží a je po nadějích. Více štěstí v finále měli první Aleš Hrebík, druhý Lukáš Učeň a třetí Michal Jankiv.

Kdo chce v elitní kategorii vyhrát musí atakovat čas kolem 3:01, v semi se to daří Dodovi Javorníkovi, ten ale v finále na dohled cíle padá. V tu chvíli je již jasné, věkem již master, ale stále eliťák Vlasta Hynčica vyhrává. Druhý je o osm desetin sekundy Matej Vitko, třetí Pavel Čep již ztrácí téměř tři sekundy.

Kompletní výsledky najdete na http://vos-tpk.sk/

Předposlední kolo proběhne v Drienici, tento závod vychecháváme a tak se uvidíme až na posledním kole AdaMoto slovenského poháru, které proběhne na Kubínskej Holi na pětikilometrové trati, minulý víkend zde proběhl první trénink a bylo slyšet hodně chvály.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Richi.G 25.8.2008 v 11:13

    SP DH ma 7 kol a ide sa 6.-7. 9. 08 Drienica a az potom je Kubínska hola 20.-21. 9. 08

  • anonymní uživatel PipoDH 25.8.2008 v 11:32

    no tiez som si to všimol:P HH.

  • anonymní uživatel Keli 25.8.2008 v 11:52

    Diky za upozorneni. Uplne me to vypadlo, ze bude jeste jeden zavod, opraveno.

  • anonymní uživatel head 25.8.2008 v 14:11

    par faciek kazdemu co sa obiehal

  • anonymní uživatel toby 25.8.2008 v 23:57

    V ženské kategorii je to na takto těžké trati spíše boj o přežití než závodění??? ...ale no! Chcel by som vidieť teba ako by si jazdil s fyziológiou ženy. Keď tak pozerám na časy tak ženy to natreli aj chlapom, takže neviem, komu išlo o prežitie!!!

  • anonymní uživatel Medved (-) 26.8.2008 v 23:19

    No rozdiel medzi prvou a druhou zenou bol 2 sekundy, takze s prehladom to asi az tak nebolo.

  • anonymní uživatel mychaela ekslerova (misule pipule (a) seznam . cz) 17.12.2008 v 14:40

    mate to podelany

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí