Kamil Tatarkovič a Martin Husár: Belgija trip

Autor: Kamil Tatarkovič, vydáno: 20.4.2012

ikonaPro letošní rok fourcrossařům UCI zrušila oficiální světový pohár, zato nám vznikla nová světová série s názvem 4X ProTour. A právě tato série byla odstartována uplynulý víkend v Belgickém městečku Houffalize, kde se již po několikáté sešla fourcrosová elita a opět vytvořila pro všudypřítomné diváky velkou show! Zároveň se tu jel i světový pohár v XC a v XC Eliminatorovi, což způsobilo, že se celý víkend nesl v duchu horských kol…

Do akce jsem se tentokrát vydal s Martinem Hoferkem a fotografem Martinem Husárem. Hof se na starý kolena rozhodl, že pověsí sjezd na hřebík a půjde zkusit štěstí ve fourcrosse a tak svoji kariéru odstartoval právě v Belgii. Houska si chtěl pro změnu vyzkoušet vyfotit něco málo na závodech světové úrovně a tak nic nebránilo ve vzniku posádky. Teda vlastně bránilo. Když Houska zjistil, že se pojede v noci a za tmy, málem to vše zabalil a jel vlakem z Olomouce domů. Naštěstí ale vydržel a jel taky a tak se můžete kochat jeho fotkami.





Cesta probíhala v pohodě, kluci mě v řízení střídat nechtěli, tak jsem musel volantem kroutit sám. Na oplátku jsem měl krásnou 11ti hodinovou přednášku o rally a dozvěděl jsem se, kdo, co, kde, jak, s kým, proč, a bez koho. Na totálního rally amatéra to byl slušný záhul. Tento fakt taky v Belgii způsobil, že jsem si jeden den napsali rozpis cesty z tratě na ubytování a další 2 dny jsme to za tmy zkoušeli projet svižným tempem. Houska četl zatáčky, Hof natáčel a já řídil. No Caddyně se to moc nelíbilo, nám ale ano.





Celý výlet byla vlastně taková velká pohoda. Dopoledne vždy probíhalo lehčí focení a projíždění se na kole po belgickém venkově, na oběd nás vítali lokální Číňané v Houffalize a navečer se šlo závodit.





Zpět ale k závodům. Účast byla parádní, protože dorazilo kolem 100 kluků a myslím 13 holek. Trať byla Houffalize klasická, beze změn, ale to ničemu zase až tak nevadilo. Rychlý i pomalý pasáže, velký zatáčky a několik různých stop dělají trať poměrně zajímavou. Na atraktivitě přidává taky večerní osvětlení, které dává závodům tu pravou atmosféru. Závody se staly jednoznačnou záležitostí Čechů. Kvaldu vyhrál Kuba Říha, druhej Sláva, přičemž bráchové Měchurová a i já jsme se vešli do první desítky. Snad v každé závodní jízdě se objevil Čech, někdy i 3 najednou. To také způsobilo, že v top 8 nás bylo 5. Sláva nakonec vyhrál, starší Měchy 2., mladší Měchy 6., já 7., a Kuba Říha s výronem kotníku 8. Prostě ČR fourcrossu jednoznačně vévodí!!





Pochválit se musí i organizátoři, hlavně Scott Beaumont a Chris Roberts, kteří celou sérii dali do kupy a fourcross drží nad vodou! Odvedli přes zimu velký kus práce a doufám, že se jim vše bude dařit i nadále!



 


Po závodech jsme ještě jednu noc přespali a pak už rychle domů. Předpokládal jsem, že cesta zpátky bude trochu lepší, ale kluci zase střídat nechtěli a tak to zůstalo opět na mě. Teda možná by chtěli řídit, ale ty prupovídky kolem a výraz v obličeji mi naznačoval, že bude lepší za volantem sedět sám. Každopádně to byl super víkend, srandy kopec a vše jsme si užili a Houska to i zdokumentoval. Spaní u psychoterapeuta bylo stísněný ale ok, vyzkoušel jsem si „rally“ a vše jsme přežili ve zdraví. Co víc si přát? Díky kluci…

Text: Kamil Tatarkovič www.kamiltatarkovic.com
Foto: Martin Husár

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Farmer 20.4.2012 v 10:19

    kluci davali 11 hodinovou prednasku mezitim co jsi ridil a nechteli te nechat vystridat? :) asi bych ty rally jezdce poslal slusne do prdele :)

  • anonymní uživatel Farmer 20.4.2012 v 10:20

    ale fotky pekne :)

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka (HonzaKrepelka (a) gmail.com) 20.4.2012 v 10:39

    farmer asi si to přečti ještě jednou, pomalu a důkladně :)

  • anonymní uživatel Čárys ze 72O.cz (seven20 (a) volny.cz) 20.4.2012 v 12:54

    Parádaní, naprosto parádní report. A fotky jakbysmet.

    4: kamil : To se Caddy nemohlo moc líbit, nemohlo... :) Mám na prodej BMW E 36, kdybys náhodou tomu rally propadl...za pár, za pár. Motor 2,8 zdarma k tomu jako bonus...muhahaáááá

    Buď na Caddy hodný. Das Auto !

  • anonymní uživatel Ondra Šumperk 20.4.2012 v 13:17

    pěknej report, aji jsem se zasmál :-)

  • anonymní uživatel bugeano (bugeano (a) seznam.cz) 22.4.2012 v 20:16

    cau schanim psp nemate nikdo na prodej

  • anonymní uživatel karel gotak 22.4.2012 v 22:22

    znam jen sms

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí