Report: Rychleby MTB Challenge

Autor: Keli, Elis, DD, kategorie: Report, vydáno: 6.6.2012

ikonaLetos, stejně jako loni, proběhl na Rychlebských stezkách závodní víkend Rychleby MTB Challenge. Představovat RS je téměř zbytečné, napsáno již bylo mnoho – RS je lokalita na česko-polském pomezí v okolí obce Černá voda. RS je síť mnoha stezek – původních loveckých chodníků doplněných o další již čistě za účelem bajkování vytvořených trailů. Vše podstatné se dozvíte na webu rychlebskestez­ky.cz.

Sobota patřila crosscountry jezdcům a jejich maratonům, jeden 60km a druhý kraťoučký na 20km – trasy byly částečně nataženy přímo po stezkách a to se projevilo i na obtížnosti závodu – vítěz dlouhé verze měl čas okolo dvou a půl hodiny.



TJ Kameník poskytl zázemí pro start maratonů, večerní párty i pro kempování. Fuck off football v Černé vodě neplatí!



A že nejsou maratonci žádní suchaři, kteří žijí jako asketové, dokazuje rozhovor jednoho z předních závodníků po dojezdu závodu na kratké trati.

Komentátor: Proč jsi se nezůčastnil dlouhé verze?
Závodník: Ale, včera jsem si dal 10 piv, dnes jsem zaspal a nestihl start.

I o tomto je bikování na Rychlebských stezkách!




Start dlouhého maratonu



Mimo dvojice maratonů a dětských závodů se v sobotu odehrál i další závod, ani v současné době velmi populární pumptrack v oblasti Rychlebských stezek nechybí. Přímo za infocentrem v srdci Černé vody se nachází jednoduchá tratička, kde se v od půl sedmé pumpovalo jako o život, do závodu se přihlásilo více jak třicet závodníků a některé výkony byli na vysoké úrovni. Někomu trať nečinila problém, ale zato problém byl s matematikou, napočítat tří okruhy a odbočit do cíle bylo pro některé nadlidský výkon. A nebo, že by si chtěli nenápadně vylepšit čas? Kdo ví…




Pumptrack v obležení fanoušků, v zeleném triku hlavní postava RS Pavel Horník



Neděle byla vyhrazena enduro závodu Falcon Ultimate Enduro. Enduro zažívá v současné době nebývalý růst, v západní Evropě je neuvěřitelné množství závodů. U nás je situace opačná, závodů je naopak velmi málo, vyjma neoficiálních ilegálních závodů, není příliš možností si zazávodit. Ale snad se situace zlepšuje, mimo Falcon Ultimate Enduro na nás v letošní sezóně ještě čeká červencové enduro v Koutech.

O proti loňskému roku doznala trať několika změn, dle vyjádření účastníků prvního ročníku, však tyto změny nebyly nijak zásadní, ikdyž celkovou délku trasy o malinko natáhly. Je třeba říci, že Falcon Ultimate Enduro není pravým enduro závodem – je to spíše XC sprint s velmi ostrou DH sekcí na začátku. Jede se pouze jedna etapa na jejíž start závodníky dopraví autobus, chybí přejezdy a tak se nesčítává únava z měřených úseků a výjezdů. Na druhou stranu je třeba přiznat, že svojí délkou odpovídá zhruba třem běžným měřeným úseků v klasickém enduro závodě.

Samotná trať by se dalo rozdělit na tři třetiny – horní třetina, úseky které nepatří do stezek a zbylé dvě, která jsou jádrem RS. První třetina – sjezd téměř bez zatáček s jednou rovinku, začínalo se na Sokolím vrchu (967 m n. m.), odtud přímo rovně hrabankou točíme levou na rovinku, rubeš po rovince a točíš pravou na cestu – horizonty, volné i pevné kameny, klacíky – to vše ve velké rychlosti, spadnout v této části strach nedovolí, zvlášť když jedeš jenom v malé helmě.




Bohaté zkušenosti ze sjezdových závodů na Rychlebech uplatnil Luděk Šubrt



Druhá třetina – dle mého názoru místo rozhodující celý závod, najelo se na stezky, resp. na trail s názvem Tajemný a tento po vrstevnici vedoucí mnoha kameny posetý trail ověřil jak si kdo tento úsek najel, při neznalosti byl tento úsek utrpením, v opačném případě krásná projížďka s mnoha skůčky. Poslední třetinu tvoří traily Mramorový a Sjezdy, zde na jezdce čekala dlouhá XC rovina, kde bylo potřeba sáhnout až na dno. Poté již zbývalo zdolat inovované Sjezdy a dojezd do cíle pod zříceninu hradu Kaltenštejn. Takto by se v krátkosti dala shrnout trasa Falcon Ultimate Enduro, trať nebyla zadarmo a dostatečně prověřila síly a techniku jezdců.




Dovozce značky Nukeproof do ČR Milan Smetaník na trati



Druhý ročník Rychleby Falcon Ultimate Enduro 2012 ovládli sjezdaři, na prvních třech místech skončili jezdci aktivně jezdící sjezd, nejrychleji trať zvládl Jarda Chytil, před Luďkem Šubrtem a Pavlem Čepem. I přesto, že letošní trať byla delší, tak letošní vítěz dosáhl lepšího času než loni nejrychlejší Jakub Grežo, který letos dojel pro brambory na čtvrtém místě. Mezi ženami dosáhla nejlepšího času Zuzka Kremláčková, která zvítězila s téměř minutu a půl velkým náskokem.

Nejrychlejší jezdec Jarda Chytil popsal svoji vítěznou jízdu lakonicky: „byla to taková příjemná nedělní hrkačka s batůžkem :-)“.

Kompletní výsledky naleznete na timechip.cz.




Pavel Čep po výletu mimo trať „až“ třetí



Hlavní osoba Rychlebských stezek a v současnosti i starosta obce Černá voda Pavel Horník nám prozradil uvažované změny na příští rok, vzhledem k náročnosti pořádání XC maratonu a nenaplněnému očekávání počtu účastníků se tento zruší a enduro bude v klasickém enduro formátu, tj. více měřených úseků mezi kterými budou neměřené přejezdy. Celá enduro akce by měl být rozložena do dvou dnů.




Tom Marčík na jednom z posledních skoků před výjezdem do cíle



Takže nezbývá než si počkat na příští rok a těšit se. A nebo lépe, vyrazit rovnou do Rychlebských stezek, protože tato neustále se rozvíjející se síť trailů nemá v ČR obdoby.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Baba-Ji (toman.petr (a) email.cz) 6.6.2012 v 7:43

    Pecka závod a zážitek, pro příště sebou musím přibalit lepší fyzičku!

  • anonymní uživatel Fanda (b) 6.6.2012 v 8:51

    hmm štěrkem sypané chodníčky, to by asi kluci u nás v Kruškách čuměli :)

  • anonymní uživatel smety (info (a) gigantic.cz) 6.6.2012 v 9:36

    Super závod,až na naštíplej malíček na noze,ale už se těším na příští rok. Díky Elis za foto :)

  • anonymní uživatel smajlo (smyckajiri (a) seznam.cz) 6.6.2012 v 10:33

    máte nějaké galerky ?

  • anonymní uživatel Baba-Ji 6.6.2012 v 10:36

    >Dolekop.com: neválí se vám někde na flashce fotka s oranžovým Monsterem 48? Když tak: rel8ive(zavinac)email.cz
    Udělali by jste mně(a mému egu :D) velkou radost :)

  • anonymní uživatel vykrs 6.6.2012 v 12:34

    to bych chtel videt tu prijemnou hrkacku, praotec beztak malem vypustil dusi :)

  • anonymní uživatel KRASAVICE 6.6.2012 v 12:55

    CHCI FOTO VÍTĚZE! PROČ TU NENÍ?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 6.6.2012 v 13:03

    Baba-Ji: bohuzel, nemame :(. Ale fotografu bylo kolem trati pozehnane, urcite se nekde na fotce najdes.

    Krasavice: ehm, protoze jej nikdo nevyfotil, projel tak rychle, ze se to nedalo stihnout :(

  • anonymní uživatel jarda 7.6.2012 v 16:57

    super fotoreport maji na trail-busterech: www.trail-busters.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí