reklama

Report: EnduroRace Specialized Kouty

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 3.7.2012

ikonaKoutecký enduro závod EnduroRace Specialized Kouty byl prvním opravdovým a oficiálním enduro závodem v ČR – ač byl hodně dolekopcom a bez přejezdů mezi etapami, tak sjezdová kola neměla šanci.

Enduro závodění je u nás v plenkách, kromě pár ilegálních závodů v Krušných horách a „endura“ na Rychlebských stezkách (report zde) není mnoho možností kde si zazávodit. Proto byl enduro závod v Koutech kvitován s povděkem.

Závod se konal v rámci víkendu Kola pro život, tento seriál XC závodů opravdu jede, zúčastnila se ho opravdu masa lidí od profi po úplné hobíky, kteří si při výjezdu k Dlouhým stráním sáhli až na úplné dno. A zázemí jaké má Kolo pro život, to snad asi na jiném podniku u nás nenajdete – stánky s koly, jídlem, ošetřovna, mobilní skill centrum s pumptrackem…




Předstartovní riders meeting



Vraťme se ale k enduru, kterému byla vyhrazena neděle 1. července, oproti sobotě byla účast výrazně skromnější, 59 mužů a jediná žena. Jak již bylo zmíněno, EnduroRace Specialized Kouty byl prvním opravdovým a oficiálním enduro závodem v ČR – měl přesně to co má každý enduro závod mít tj. většinu délky měřených úseků sjezdových a menší podíl výjezdů, mezi měřenými částmi mají být neměřené přesuny, zde v Koutech tyto přesuny nahradila lanovka. Díky velmi šikovně nakombinovaným tratím kouteckého bikeparku (klobouk dolů před Robem Trnkou, který si vzal na starost výběr tras) neměla sjezdová ale ani XC kola šanci na umístění na předních příčkách v celkovém pořadí.

Jeli se čtyři etapy, každá se startem u horní a cílem u spodní stanice lanovky – v každé z etap na jezdce čekalo minimálně pět set výškových metrů dolekopcom, nejkratší etapa se dala zajet za necelé čtyři a půl minuty, nejdelší pak lehce přes 14 minut.
První etapu tvořila kompletně celá trasa Stará medvědice a druhou pak sjezdová trať na které se pojede mistrovství republiky ve sjezdu, nyní s čtveřicí nových skoků krátce po startu. Tyto dvě etapy patřili k nejkratším a sjezdová, byla nakonec, dle mého názoru, nejméně fyzicky náročná.




První v pořadí se jela Stará medvědice – zde to na DH kole šlo ještě hodně dobře



Třetí etapa vedla klopenkami pod lanovkou, po nepříjemném stoupání zpět sjezdovku a po Hřebenovce a následně Uhlířské stopě až dolů do cíle u lanovky. V této „erzetě“ se dosahovalo největších maximálních rychlostí, nebyl problém překonat šedesáti kilometrovou hranici.
Poslední čtvrtá etapa byla bonbónkem, který prověřil fyzickou připravenost, začalo se sjezdovou z ní se odbočovalo pod lanovku, do nenápadného, ale o to horšího výjezdu k modré Uhlířské stopě, odtud velkým kalupem až na širokou šotolinovou cestu. A zde, zde to začalo, cca 3km dlouhý výjezd do kopce až k Velké medvědici a po ní resp. po sjezdové až do cíle. V poslední etapě se dalo hodně získat i ztratit.




Nejdelší ze skoků na DH trati, závodníci se měli možnost takto prolétnout hned ve dvou etapách



Měření časů probíhalo pomocí čipů umístěných na vidlici, startovalo se po půl minutových intervalech a přestože se v rámci jedné etapy předjíždělo i několik jezdců navzájem žádný problém s časy nevyvstal.

Na startu závodu se objevil mimo jiných i mistr světa ve 4X Michal Prokop, na devětadvacítce jedoucí Matěj Charvát, Krab, ale treba i XC závodníci jako je Pavel Kořínek. Ani třetí z rychlebského endura Pavel Čep nechyběl a přestože v sobotu tratě najížděl na sjezdovém kole, do nedělního závodu nastoupil na allmountainu.
Že se to ukázalo jako správná volba se Pavel přesvědčil hned v první „erzetě“, kterou vyhrál. Na druhé, sjezdové etapě kolo s menším zdvihem bylo handicapem a tak z toho bylo až čtvrtý flek – říká se, že devětadvaceti palcové kola jsou v technice méně obratná než „šestdvácy“ – Matěj Charvát to ovšem vyvrací, na svém 29-ti palcovém Banshee zajíždí nejrychleji. A další dvě měřené trasy opět Čepůj vyhrál. O vítězi bylo tedy jasno – součet časů všech etap 32:08, tři vyhrané etapy ze čtyř – Pavel Čep se stal vítězem EnduroRace Specialized Kouty.
Na druhém místě celkově dojel Matěj Charvát, který zajížděl vyrovnané výsledky, v každé z etap by byl na bedně.
Třetí dojíždí Michal Prokop, který ukazuje, že umí na jakémkoliv kole ať na BMX, fourcrossáku či fullu.




Šestice resp. pětice nejlepších (zleva): Pavel Čep, Matěj Charvát, Michal Prokop, Jiří Fikejz, Hynek Hájek (chybí) Rob Trnka



Poměrně smutné bylo vyhlášení vítězů, samotnému ceremoniálu přihlíželo cca třicet lidí na zahrádce restaurace před pódiem, trochu rozdíl oproti davu lidí při sobotním vyhlašování. I ceny pro vítěze byly o poznání slabší, i když náplasti a reklamní letáky první šestice jistě užije. Ale na druhou stranu, pro ceny to neděláme – fantasticky jsme si zazávodili, a navíc se nikomu nic vážnějšího nestalo a to je to nejdůležitější.

EnduroRace Specialized Kouty je za námi, doufejme, že nezůstane v českém enduro kalendáři osamělou vlaštovkou a podobných závodů bude jen houšť.





Foto: Kouty Bike Park, kompletní galerie zde

Podobné články

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí