iXS EDC: Češi získali tři medaile

Autor: Radek Vaniš, vydáno: 13.8.2012

ikonaElitní kategorie Evropského poháru ve sjezdu horských kol iXS EDC vyhráli na šumavském Špičáku Jihoafričan Potgieter a potřetí za sebou Švýcarka Ruchti.

Čechům se dařilo náramně. Připsali si tři umístění na stupních vítězů. V ženské kategorii skončila třetím Simona Jirková. V elitní kategorii mužů obsadil Adam Vágner v tomto závodě nejvyšší kategorie UCI výborné čtvrté místo. Navíc šestý byl další Čech Matěj Charvát. Kategorii Masters (30 a více let) dokonce vyhrál Vlastimil Hynčica, junior Lebl byl třetí.





Vítězem elitní kategorie mužů se v pátém z celkových sedmi letošních závodů EP mezi 190 startujícími (o 45 více než loni) stal na Špičáku Jihoafričan Johann Potgieter. Ten ovládl už i sobotní kvalifikaci. Druhý o pouhých 0,46 sekundy dojel Němec Johanes Fischbach a třetí se ztrátou 1,6 sekundy pak Robin Wallner. Oba obsadili stejná místa také už v kvalifikačních jízdách. Hned za nimi se na čtvrtém místě umístil Čech Adam Vágner (v kvalifikaci 6.). Tomu na stupně vítězů chybělo pouhých 0,3 sekundy. Šestý pak skončil Matěj Charvát (v kvalifikaci 5.). Do dvacítky nejlepších se vešli ještě Ondřej Štěpánek (14.) a Jan Čepelák (20.).

„Na Špičáku se mi hodně líbilo, rychlá a prašná trať mi sedla, jelo se mi skvěle. Diváci i atmosféra byli fantastičtí,“ uvedl těsně po závodě a sprše v šampaňském Johann Potgieter. Nejlepší Čech Adam Vágner mohl být z bramborové medaile možná trochu zklamaný, ale po závodě mu úsměv nechyběl: „Uteklo mi to o chloupek, jel jsem tak, abych si na "bednu“ stoupnul. Nevyšlo to, no tak to zkusím za rok zas."





Mezi ženami obhájila v kategorie Elite své loňské prvenství ze Špičáku s více než třísekundovým náskokem Švýcarka Miriam Ruchti. Druhá dojela Slovinka Zarja Cernilogar a třetí nejlepší z českých jezdkyň Simona Jirková se ztrátou 9 sekund na vítěznou Švýcarku. Výborně si vedly i Jana Bártová (5.) a Michala Lipová (9.).

Radost ze skvělého umístění si Česká republika užila ještě v kategoriích Masters, kde zvítězil Vlastimil Hynčica. V juniorech (U17) byl pak bronzový Martin Lebl. Pořadí na dalších místech je uvedeno níže.





Dvoudenní závody (v sobotu rozřazovaní a v neděli finálové jízdy) se na Špičáku jely na náročné a technické trati Struggle dlouhé 1750 metrů. Od vrcholu Špičáku, kde byl start, překonali jezdci cestou do cíle celkem 320 výškových metrů. „Ke kvalitě závodu určilo přispělo, že se jej letos účastnili pouze jezdci s licencí. Trať byla podle slov samotných závodníků oproti loňsku náročnější (některé pasáže byly ztížené), ale zároveň i lepší. Svojí úrovní se vyrovnala standardům světového poháru,“ shrnul špičácký víkend v downhillu ředitel celého závodu Jiří Lutovský.

Na odměnách bylo celkem vyplaceno 4555 eur, což je o čtvrtinu více než loni. Vítěz mužské kategorie elite získal 665 eur a tzv. „Prize Money“ bral ještě osmý v celkovém pořadí. Obdobné to bylo i v ženské elitní kategorii. V masters a juniorech je získali první tři.





Letošní druhý srpnový víkend přilákal do největšího sportovního střediska na české straně Šumavy přes 6 000 diváků. Na rozdíl od loňska, kdy zde bylo o tisícovku lidí méně, se jelo za slunečného a teplého počasí (v roce 2011 pršelo a bylo chladno).





Celkem se k letošnímu závodu přihlásilo a zaplatilo startovné 307 závodníků z 27 zemí světa. Startovalo i 61 Čechů včetně tří žen. Z dalších národností byly nejvíce zastoupeni Rakušané, Němci a Švýcaři. Šlo o jediný takto významný závod zařazený do nejvyšší kategorie C1 Mezinárodní cyklistické federace UCI, který se letos uskutečnil v České republice.





Neztratili se ani jezdci z Plzeňského kraje. Například Martin Mitvalský ze Štěnovic jezdící za Bike Racing Sušice byl 43.(v kvalifikaci dokonce 29.), klatovský Tomáš Thürl (loňský vítěz jedné z juniorských kategoriích) z RM Týmu byl 74., Jiří Čermák z BIKE Racing Sušice (125.). Jan Černý z Tachova (141.), jezdci týmu Spoke.cz, tvořeného bikery z Plzeňského kraje – Marek Taisl (80.), Petr Baláž (137.), Jan Krejsa (148.), Martin Čermák(156.) a Martin Hraba (157.)

Následující, v pořadí šestý závod série EP, se pojede 8.-9. září ve francouzském Chatelu, finálový závod je pak na pořadu ve Německu (Todtnau) o víkendu 22.- 23.září. Špičák bude závody EP hostit i příští rok nejspíše už koncem června 2013, kdy se zde pojede již počtvrté za sebou.





Pořadí v dalších kategoriích.
Masters (ročník narození 1982 a dříve)
11 startujících z ČR, nejlepší Čech Vlastimil Hynčica (1.). Další pořadí : 2.Thomass Schaal (Německo), 3. Wilfried Van de Haterd (Nizozemí), navíc 5. skončil Vladimír Picek (ČR)

U17 (junioři)
2 startující z ČR, nejlepší Čech – Martin Lebl (3.). Další pořadí: 1. Ferdinand Brunold (Německo), 2. Marcus Hansson (Švédsko), druhý z Čechů Tomáš Uruba dojel 7.

A závěr dvojice videí, první headcam z trati a druhé shrnující celé dění na Špičáku.

Foto: Fotofotřík (Jindřich Čermák)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel plyshag (martin.kapoun (a) gmail.com) 14.8.2012 v 22:34

    masakr akce!!

  • anonymní uživatel koZa (Vkonapwr (a) seznam.cz) 14.8.2012 v 23:42

    Adam a Eva...teda Vlasta,dobre vy!!Mega a jen skoda Adamoj,padz bednu pral bych moc;-)!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí