reklama

Enduro Serie Zadov očima ZR

Autor: ZR, vydáno: 8.8.2013

ikonaO víkendu 3.-4. srpna se jel na Šumavském Zadově 2. závod české Specialized Enduro Serie. Pořadatelé opět slibovali pohodový závod v duchu původní myšlenky MTB. Nicméně dle mého názoru tomu tak nebylo.

Již předem bylo avizováno pořadateli, že závodní trať bude jednodušší než v prvním kole v Koutech. To se potvrdilo již pouhým pohledem na parametry závodu, na jezdce čekaly 4 RZ plus transfery o celkové délce cca 22 km a asi 900 metrů převýšení.





První RZ začínala v běžeckém areálu Churáňov asi 100 m dupáním po kůře a následným výšlapem na asfaltovou silnici. Potom následovala palba z mírného kopce až do prvního lesa, kde to bylo opět po rovině s několika přeskoky klád a přejezdy kořenů. Zbytek trati pokračoval po lesních cestách chvílemi z kopce a bohužel chvílemi i do kopce. V 1. RZ dohromady nebylo nic technického.

Druhý měřený úsek začínal na výstupu ze čtyřsedačkové lanovky na Kobyle a její první část byla poměrně z kopce s několika zrádnými zatáčkami. Tato část byla celkem zábavná, ale na jejím konci následoval poměrně dlouhý výšlap po šotolině a dojezd do cíle po turistické lesní cestě, kde opět nebylo moc technických věcí.





Třetí RZ startovala opět na Churáňově s rozjezdem zase po kůře. Po pár stech metrech dupání po rovině se zajelo do lesa, kde byla trať namotána znovu po turistických cestách s několika techničtějšími odbočkami. Poslední RZ byly takové oldschool odklopené zatáčky na sjezdovce. Tato RZ byla sice nejkratší, ale zato nejzábavnější.

Na start 2. a 4. RZ se jezdci museli dostat po šotolinové lesní cestě a na start 3. a do cíle se jelo od čtyřsedačky na Churáňov po silnici.





S druhým závodem Specialized Enduro Serie se nejlépe popral Jirka Fikejz následován Tomášem Kutinem a Přemkem Tejchmanem. V ženách zvítězila Jitka Škarnitzlová, na 2. místě skončila Katarina Tothová a 3. pak byla Andree Drengubákové.

Myslím, že pořadatelé přichystali velice fyzicky náročnou trať podobnou spíše XC než Enduru. Srovnání s kouteckou tratí (kterou osobně také nepovažuji za nějak extrémně technicky náročnou) snese snad jen první polovina druhé RZ. Po technické stránce na jiným rychlostních zkouškách nebylo moc co řešit. Dle mého názoru by nemělo být možné zajet dobrý výsledek v enduro závodech na pevném XC kole. To je jako by v elitě v DH vítězili jezdci na pevňácích.
V zahraničí (osobně mám zkušenosti s francouzským EN závody) jsou měřené úseky regulérními sjezdovými tratěmi, které by snesly srovnání s dráhami na kterých se jezdí Český pohár. Tratě tohoto typu zadovský závod rozhodně nepřinesl.

Doufejme, že na dalším závodě, který se jede 8. září na šumavském Špičáku budou na závodníky čekat technicky náročné tratě.

A jak se tratě na Zadově jevily vám? Je lepší závod udělat méně technicky náročný a tím získat více závodníků nebo jste pro spíše těžké tratě kde se „ryje držkou v zemi“?





Foto: Miloš Lubas / www.enduroserie.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fanda 8.8.2013 v 16:41

    Kolik ta parodie na Enduro koštovala na startovnym a kolik bylo závodníků? At si muzu kupeckymi pocty udělat predstavu?

  • anonymní uživatel Mára 8.8.2013 v 16:51

    Hlavně je směšná ta sorta lidí co to jezdí... viz fotky v elasťáčkách a bez chráničů. Hehe

  • anonymní uživatel bitchrid. 8.8.2013 v 17:29

    Tak nevim no,autora tohole clanku moc nechapu,chtel by jezdit enduro na dh tratich urovne ceskeho poharu a v koutech se jela na dh trati kde se jezdi cesky pohar a nevim jestli je pro neho moc lehka tak pak nerozumim enduro zavodum co to ma byt???nekdo jede na xc nekdo na enduru,nekdo ma integralku jinej ne.

  • anonymní uživatel Spyke (spyke.spyke (a) seznam.cz) 8.8.2013 v 18:03

    ...česká klasika... holt pořadatel se nemůže zavděčit všem... To Mára: ta "směšná sorta lidí" se dle mých osobních dotazů a zjištění se závodem dobře bavila... a že si někdo po maratónu závodu Kola pro život dal druhej den ještě enduro závod ve stejných věcech mi nepřipadá směšný... Ad. Fanda a jeho kupecký počty: "miluju" tyhle borce, co zřejmě nikdy nic pro nikoho neuspořádali a za vším vidí jen údajný finanční zisk pořadatele... jak typické pro český závistivý národ... jen pindat a kritizovat, ale zvednout prdel od piva a něco udělat pro ostatní, to ne... jen pro info - startovalo 102 závodníků, do cíle jich dorazilo 95... víc info na www.enduroserie.cz ... ;-)

  • anonymní uživatel kulda (honziq (a) email.cz) 8.8.2013 v 18:13

    jedině rypák v hlíně , zákaz najíždění a více endurance (aspoň 5 hodin v sedle a klidně dva dny ) ale i tak se mi zadov líbil a posílám dík organizátorům

  • anonymní uživatel Joei 8.8.2013 v 18:51

    Neplete si autor dojmy a pojmy? Enduro závody přeci nejsou DH závody a ani se s nima nechtějí srovnávat. Proč by pak nemohl jezdec, který na to opravdu má, zajet dobrý výsledek na pevňáku? A proč by měl tento závod přinést to samé jako závody ve Francii? Cožpak jsou francouzské EN závody jediným spravným "etalonem" pro závody všude jinde? Nemyslím si že by EN závody měly být šité namíru DH jezdcům, kteří si pak akorát stěžují že trať je "pouze" fyzicky náročná a né technicky. Holt člověk musí mít jak fyzičku tak i techniku.

  • anonymní uživatel Maroslaw 8.8.2013 v 19:15

    Když čtu ty diskuze, napadá mě, co to sakra to ENDURO vlastně je? Když je to DH s baťohem, lidi pitchujou, když je to XC s batohem lidi pitchujou. Já bych zavedl další disciplínu a sice závody v Trail ježdění, ještě něco mezi Enduro a XC a nový kola a komponenty na to. Směju se ENDURU jako takovýmu, když jsme před X lety jely na vyjížďku jako sjezdaři, nebylo to XC, na to to bylo moc těžký, prostě jsme se šly projet na hranici možností našich a na hranici kol. Bez chráničů, s batohem, helmou a rukavicema. Teď je z toho disciplína na který potebuju nový kolo? Nedej bože 29" protože bigger is better jak píše Socialized? Směju se. Když každý ráno jezdím na silničce kus po lese než se dostanu na silnici, nevynalezl jsem novou disciplínu? Něco mezi XC a cyklokrosem? Třeba silniceduro? Vlastním mtb se 140mm zdvihu, ale není to pro mě endůro, ale prsotě volnočasový kolo pro sjezdaře na kterým nejezdím endůro, ale jdu se projet... Hrozná mánie a móda. Ve firmách si z vás musejí tak mnout ruce, že to není možný.

  • anonymní uživatel bitchrid. 8.8.2013 v 19:42

    jo Maroslawe nejsi sam kdo nerozumi tomu Enduru.proste hlavne si kupte kola za osmdesat a vic tycek ktere zvladne vsechno a az stim budete litat po dh tratim a rupne to tak vam obchodnik rekne ze je to kolo urcene na traily ne na sjezd.proste skvely marketingovy tah.proste neverim tomu ze kdyz stim budu pravidelne prasit tak ze to vydrzi,dyt praskaji i dh kola.

  • anonymní uživatel Michal 8.8.2013 v 20:11

    Ahoj, muzu se zeptat jak se jmenuje author clanku? Dik

  • anonymní uživatel lukina 8.8.2013 v 21:41

    autor: Znojemská ( nebo Francouzská? ) raketa Richard Sýkora. Kouty - trochu násilně nakombinované sjezdy na dh trati s výjezdy, podle mě by i přejezdy mohly být po lesních cestách a trailech a hlavně by se měly dát vyjet. I když asfaltové stoupání na Dlouhé Stráně mělo taky svoje kouzlo. Zadov, po fiasku v Koutech příjemné překvapení, pěknej pojezd dolů, do kopce záhul a to všechno opět pod tlakem limitu dojetí. Pro ty, kteří jeli na oči to bylo záživný, pokud máte najetou trať tak to může být nuda, váš problém. Stejně si ale pod pojmem Enduro představuju něco ve stylu MTB Trilogy ( samozřejmě kategorie EN ).Takže jen tak dál a uvidíme co Špičák.

  • anonymní uživatel zachy 8.8.2013 v 22:41

    Maroslaw: Přesně si to vystihl a naprosto souhlasim...

  • anonymní uživatel Týlos 9.8.2013 v 8:50

    Myslim, že trochu sohlasim s autorem, že Enduro je spíš o sjezdu. Všude jinde ve světě jsou traťě mnohem těší DH i Enduro. Spíš bych řek, že u nás neni zatím dostatek prostoru a trailů pro pořádání oficiálních Enduro závodů a osobně si myslim, že Enduro vzinklo spíš ze sjezdu takže by to o tom sjezdu přece jenom trochu mělo bejt. Je fakt, že kdyby se Enduro přejmenovalo na Bikerally nebo DH rally a přejíždělo by se jen mezi vyloženě sjezdovejma tratěma tak podle mě neni co řešit ale u nás na to prostě nejsou zatím podmínky.

  • anonymní uživatel hoffman 9.8.2013 v 9:26

    Joei: no práve, štandardný enduro závod má hodne z profilu DH tratí, dokonca ich využíva, a tým, že není šitý na zvýhodnenie dh jazdcov, je prítomnosť výšľapov, čiže voľba trate má meť tendenciu vytýčiť 2 protipóly, pokiaľ možno v ich extrémoch, za dôvodom hľadať u jazdcov jaksi ich komplexnosť, jak fyzickú tak technickú. inak sa to spriemeruje do nemastnej neslanej Xc štandardy a postráda to význam, a rozdiel napokon bude asi fakt len v tom batohu ...

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 9.8.2013 v 10:10

    asi maj strach aby si závodníci nezničili kola, viď davide? :D

  • anonymní uživatel sarinD 9.8.2013 v 10:52

    zdravím Enduráci,neplettě se prosím dh jezdcům na trati,zbytečně je brzdíte.děkuji za všechny.možná by nebylo špatné se zeptat někoho kdo enduro závody pořádá,páč asi nikdo neví jak to má vlastně vypadat,

  • anonymní uživatel Spyke (spyke.spyke (a) seznam.cz) 9.8.2013 v 12:14

    ...prima diskuze... je i takový trend, že DH a 4X závodníci se dávají na Enduro... proč asi? Protože je to baví! a navíc mohou využít své zkušenosti z DH a 4X ;-) jako organizátoři bychom rádi udělali co nejvíc tras lesy, jenže jsme limitováni tím, kam nás tzv. ochránci přírody (dle mě spíš ekoteroristi) pustí... a věřte, že vyjednávání s nimi není vůbec žádná sranda... kdo někdy něco pořádal, zejména v chráněných oblastech, tak ví, o čem je řeč... MTB enduro je ve vývoji a tak i dle možností našich a zahraničních hor lze těžko přímo srovnávat hrušky s jabkama... ad. sarinD: pokud se nejede ostrej závod DH, kde nemá na trati co dělat nikdo kromě závodníků a organizátorů, tak je ježdění po dh trati o vzájemné lidské toleranci jezdců... které bohužel nějak zejména u mladších ročníků ubývá...

  • anonymní uživatel jk 9.8.2013 v 12:47

    sarinD: by mě zajímalo kolik těch enduráků už jsi na dh trati dojel, jestli ono to neni obráceně a nezdržuješ ty je :-)

  • anonymní uživatel stofan 9.8.2013 v 12:51

    sarinD " by si bol mozno prekvapeny, kolko jazdcov na DH biku (su pomali) zavadza na dh trati enduro jazdcom ;)

  • anonymní uživatel Vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 9.8.2013 v 21:01

    Zadov pro mě byl endurosprintem, za 2 hoďky hotovo... v hlavě moc zážitků nezůstalo. Ale měli jsme důvod navštívit Šumavu a užít si pěkný víkend. Kdo chce zažít opravdový ENDURO, nechť jede MTB trilogy v Teplicích nad Metují - fakt silnej a krásnej zážitek. A ty RZ!!!

  • anonymní uživatel sarinD 9.8.2013 v 21:21

    aj to som prekvapený,jiné reakce jsem nečekal :)a až se dohodnete jak se to vlastně jezdí-to vaše enduro,dejte to sem at sem chytřejší.děkuji,já se zatím na nějakem tom enduru projedu,jestli je to lepší než moje.

  • anonymní uživatel Mistr 10.8.2013 v 15:23

    Ahoj, jak bych se chtel vsech DK kids zeptat kolik vlastne zavodu ve svete ci v Evrope jeli? Kazdej ma plnou hubu kecu a skutek utek. Kdyz me sere enduro tak proste na ty zavody nejezdim a clanky o enduru nectu! Dost lidem enduro zavody vyhovujou, ta rozmanitost lokalit je bavi a maji z toho radost. A neresej, jestli ten kopec je takovej nebo makovej.

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 14.8.2013 v 21:45

    Mistr má recht, RZ na Barumce jsou taky jiný, než RZ na Bohemce. Jediná podmínka je, že by to mělo být pořád alespoň trochu z kopce.

  • anonymní uživatel Giro (martin (a) stylcon.cz) 11.8.2014 v 14:01

    Čau, myslím, že enduro závody nejsou tak úplně závody:-).
    Pro mě je enduro závod cestou mezi štvaním se na maratónu a „pouhým „letem z kopce. Ani jedno nedokážu na špičkové úrovni. Na enduru očekávám pohodovou atmosféru, technické úseky bez zrakvení a projetí se na kole. Pestrostí tratí je jen ku prospěchu. Změření úseků beru jako orientační informaci a olympijské ambice bych přenechal jiným dispiclínám :-).
    Giro

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí