Report: Specialized Enduro Serie 2013 Špičák

Autor: ZR, Smety, kategorie: Report, vydáno: 10.9.2013

ikonaMinulou neděli se konal další podnik české Specialized Enduro Serie. Po z mého pohledu nepříliš atraktivním závodě na Zadově se této akce ujmuli kluci na Špičáku a konečně to za něco stálo.

Zdejší parta stavitelů vytvořila trať mající šest rychlostních zkoušek. Po krátkém prologu se nasedlo na lano a kousek od horní stanice lanovky startoval první měřený úsek. Z počátku se jelo po vysekané louce s velkým množstvím děr od lesní techniky což bylo poměrně technicky náročné, protože se trať celkem měnila, a to co jste si najeli v sobotu už v neděli moc neplatilo. Po vjezdu do lesa následoval cca 200 metrů dlouhý výšlap do kopce, a pak se zase frčelo po lesních pěšinkách dolů až do cíle. Poté následoval krátký přejezd po asfaltu ke 2. RZ, kde na startu potkávám Pavla Čepa jak nýtuje řetěz, tomu klukovi se letos prostě lepí smůla na paty a to jsme nevěděli, co ho ještě dneska čeká.





Druhý úsek byla taková palba úzkým korýtkem. Bylo to poměrně zábavné, ale rozhodně příliš krátké (1:25 v mém podání). Na třetí úsek se muselo již chvíli šlapat, avšak po asfaltě, a tak tento transfer moc sil neubral.

Třetí RZ se jela po takovém šotolinovém chodníčku, na kterém to docela klouzalo. Jako docela pěkný úsek na svezení se jen tak s přítelkyní, ale na závod mi to nepřišlo jako to pravé, nicméně zatím každá RZ úplně jiná, což se mi líbí. Trojka končila skoro dole u lanovky a čtverka začínala kousek pod horní stanicí, takže nás čekal delší výšlap.





4. RZ byla zcela bikeparková, zprvu vedla po trati „Black Friday“ – spousta klopenek a menších skoků, ze které asi v půli odbočila na kamenitý a kořenovitý úsek „Experts Only“, jehož název mluvil za vše. Cíl byl pak dole u lanovky. Tahle RZ se mi líbila asi nejvíc, a taky byla nejdelší (4:23).

Následoval pátý transfer, který byl ze všech nejprudší, a tak tu většina závodníků tlačila. 5. RZ byla spíš taková mírnější po lesních cestičkách, kde se muselo hodně šlapat. Spíš jednodušší na techniku, ale náročnější na fyzičku.





Poslední přejezd byl z části stejný jako 5. a pak už na nás čekala závěrečná etapa, která byla ze všech nejrozmanitější. Začínalo se na sjezdové trati „Struggle“ asi po 500 m se muselo prudce zatočit dopravadoleva a vydupat celkem strmý kopec cca 150 m. Pak následoval úplně nový úsek po jehličí, kde to šlo občas do driftu, poté přišly na řadu lávky a velké kameny a nakonec takový slalom mezi stromy a cíl.

V závodě nakonec zvítězil jeden z hlavních favoritů Jirka Fikejz, na druhém místě přijel Němec Ludwig Döhl a na třetím místě se po pětce ze sobotního Prague Downtownu umístil Přemek Tejchman, který jel celý závod „na oči“. Pavel Čep po přetrženém řetězu v 1. RZ, ještě v pětce ohnul převodník a aby toho nebylo málo tak díky přetrženému mlíku zabloudil v 6. RZ, snad bude mít příště víc štěstí.





Za mě byl Enduro race Špičák rozhodně to nejpovedenější, co se v ČR letos jelo. Jen bych příště ocenil delší RZ, klidně po dojezdu čtyřky ještě jednou lanem nahoru a pokračovat podobným způsobem jako první 4 RZ, ale na druhé straně kopce. Protože celková délka úseků lehce pod 15 minut (opět já) je dost málo. Rozhodně ale děkuji pořadatelům, jelikož srandy jsme si užili kopec.





Foto: Milan Smetaník, kompletní galerie

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jan MAREK (marekhonza00 (a) gmail.com) 10.9.2013 v 21:23

    Tomu řikám report.Obsáhlej,řekneš co ti vadí,co bylo dobrý a jede se dál! :)

  • anonymní uživatel Martin Pajma 10.9.2013 v 21:52

    Krasny fotky!

  • anonymní uživatel PAJA 10.9.2013 v 22:23

    Jak je to s povinností těch integrálek?? Se mi zdá, jak se na začátku roku hrotilo, že musí být páteřák a integrála, tak teď se to jezdí jen s kolenama?

  • anonymní uživatel Baba-Ji 10.9.2013 v 23:42

    Za mně říkám, že by EN závody měly být v integrálách, náročnost tratí by tomu taky měla odpovídat.

  • anonymní uživatel Daniel (Qain (a) centrum.cz) 11.9.2013 v 10:00

    pekne, jen jestli jsi opravdu v RZ6 uhnul ostre "doprava", tak bych to tolik nesiril, aby te nediskli za neprojeti cele trate ;)

  • anonymní uživatel ZR 11.9.2013 v 10:01

    No podle pravidel co maji v tom serialu Kolo pro zivot, tak musi byt jen prilba a to jakakoliv a chranic patere nebo batoh, kolena byt nemusi. Taky si myslim ze by se melo jezdit v integralce a ty kolena by mely byt taky povinne

  • anonymní uživatel ZR 11.9.2013 v 10:21

    to Daniel: sakra nejak se mi motaji strany diky za upozorneni :D

  • anonymní uživatel Anzahl (shans (a) volny.cz) 11.9.2013 v 10:45

    to Jan MAREK: Tak tady máš něco obsáhlejšího:
    www.bikeandride.cz/...

  • anonymní uživatel Majkls 11.9.2013 v 14:02

    podle me je kazdyho vec v jake helme jede, pripadne to jestli ma paterak nebo batoh ci kolena...

  • anonymní uživatel Honza 12.9.2013 v 23:20

    Nemate nekdo gpx zaznam tech RZ popripade cele trasy? Dik...

  • anonymní uživatel mario 12.9.2013 v 23:29

    napis mail, mam vyfocenou mapu jestli ji chces poslat

  • anonymní uživatel Honza (kmoch.honza (a) seznam.cz) 13.9.2013 v 8:38

    Ahoj Mario, vyfocena mapa bude stacit. Diky moc! ;-)

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 13.9.2013 v 13:40

    Majkls: jenže postarat se o zraněného je už věc všech ostatních a hlavně pořádajících

  • anonymní uživatel David (dxp (a) seznam.cz) 16.9.2013 v 13:45

    Mario: můžeš mi to prosím taky poslat? Díky

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 16.9.2013 v 23:52

    Závod byl super. Uspořádání bylo hodně kompaktní, na malém prostoru. Lanovka zásadně pomohla :-) Špičák se vyznačoval se hlavně velkou rozmanitostí RZ - každá byla úplně jiná. RZ1 byla o tom, kdo se nebojí držet to rovně dolů přes pařezy a muldy do rigolů plných bláta+má odhodlání šlapat spojovací úsek před druhým sjezdem po rovině. RZ2 byla super, technická úzká lesní cesta s rychlejšími i pomalejšími zatáčkami, furt z kopce, tak si enduro představuji. Velmi zajímavé zpestření byla RZ3 aneb zatáčkovitý trail na klouzavém drobném štěrku, mírně z kopce. Dlouhá RZ4 DH trať od shora až dolu, ale vše se dalo sjet i na XC kole, což je důležité (i když ty dropy jsem teda nedával, navíc když člověk jede na oči, tak ani neví, kudy to má object :-( RZ5 taková improvizace v lese vedle sjezdovky, spíše o XC šlapaní a mezi tím pár sjezdových odboček, ale dalo se přežít. RZ6 pěkná a pestrá mezi různými DH tratěmi, ale vytknul bych ten 50-100 metrový stoupák nahoru uprostřed RZ a udělal bych trať tak, aby šla furt dolů plynule z kopce (kdo má sílu na poslední RZ ještě tlačit kolo do kopce, nebo nedejbože do něj šlapat, že) :-) Chválím pořadatele za celkem milostivě/rozumně zvolený časový limit, že jsem to stihnul i já (i když s náskokem jenom cca 10 min, ale stihl jsme si nahoře před RZ4 i koupit malinovku, která dodala sílu na poslední úseky atp. :-) Takže po Sušici další povedené šumavské enduro, ovšem od Sušice hodně odlišné, kratší, na menším prostoru, a s využitím bikeparkových tratí, na rozdíl od přírodní a delší Sušice (a na Zadově jsem nebyl, takže ten nemohu posoudit). Aleš Holakovský, st. č. 123

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí