Spotcheck: SingleTrails Bílá

Autor: Martin Trčka, kategorie: Spotcheck, vydáno: 2.10.2013

ikonaPo čertovsky dobrém reportu ze Singltreku pod Smrkem se přesuneme trochu jihovýchodně. Jestli SpS je jedním z pionýrů stezek pro mtb, tak SingleTrails Bílá je pravým opakem. S otevřením 31.8. 2013 se řadí k nejmladším u nás.

A našlápnuto má skvěle, takže směle do bahna v očích a úsměvu od ucha k uchu!





Rád bych podotknul, že význam fotek je pouze ilustrativní. Přišli jsme na stezky jezdit, focení jsem zatím moc nepropadl a po ruce jsme neměli žádného skvělého fotografa, takže jsme si museli vystačit sami. Snad budete mít pochopení.

Bílá se nachází v Moravskoslezských Beskydech, které nabízejí samy o sobě bezpočet míst k návštěvě. Areál je hlavně využíván v zimě milovníky různých způsobů dopravy zasněženým svahem dolů. Mimo hlavní (čti zimní) sezónu byla na svahu natažená DH lajna, která je ale nyní zavřená, aby nedocházelo ke kolizím s jezdci na trailech. Avšak část DH lajny je zachována jako alternativa v rámci modrého trailu, to ale předbíhám.





Oproti svým „konkurentům“ má Bílá jednu velkou výhodu. Na start sjezdových trailů z vrcholu Zbojnická (774 m. n. m.) se můžete dopravit pomocí čtyřmístné lanovky. Jízda nahoru zabere pod 10 minut, což vám samozřejmě ušetří čas a energii. Ovšem pokud své peníze raději investujete do piva a smažáku, můžete využít výjezdovou trasu o délce 4,1 km po zpevněné lesní cestě. Při svižném tempu jste nahoře do půl hodiny. Samozřejmě jsme v rámci testu vyzkoušeli obě varianty, ale úspora času vyhrála nad možností funět do kopce a po jednom výjezdu jsme se již oddávali pouze jízdě lanovkou.

Na vrcholu na vás čekají dva traily, které jsou odlišeny svou náročností. Oba traily byly prověřeny testovacím vzorkem ženského pohlaví, který je důležitý pro stanovení tzv. „girls friendly“ hodnocení. To abyste věděli, kam vyrazit se svou přítelkyní. Je nutno přiznat, že hodnocení je na úplném začátku, tak může mít mírné nedostatky.





Do této doby jsem byl bez zkušeností s takto uměle vytvořenými nebo upravenými stezkami, a jelikož jsou Beskydy srdeční záležitostí, rozhodl jsem se o věneček přijít tady na Bílé. Na seznámení jsme si vybrali lehčí zelený trail, který je dlouhý 3 km a slibuje zábavnost pro širší okruh jezdců. První metry po vyježděné hladké stezce se mění a po kraťoučké kamenné části přechází na hliněný povrch protkaný kameny různých velikostí. I když celý týden vydatně pršelo, není povrch bahnitý a výborně se na něm zkouší přilnavost plášťů. Sem tam narazíte na nějakou stopu po dešti, ale nic závažného, spíše zpestření na relativně suchých trailech. Je zde velké množství klopenek a terénních skoků, kde se dá slušně trénovat technika jízdy. Za půlkou nás čeká nájezd na dřevěné lávky, nejistota z kluzkého dřeva opadá hned, na dřevě to drží jak přibité a není třeba se krotit, po nejdelším úseku následují pak kratší sekvence s dřevěným přejezdem střídající se s hliněným podkladem. Během jízdy se objevují první známky úsměvu, který pak vydrží už po celý den. První jízda na oči je za námi a panuje všeobecná shoda, že je to lepší než jsme čekali. Po vícerém najetí získává tento trail plný počet bodů v hodnocení girls friendly.





Z lanovky směrem nahoru už mapujeme trail střední obtížnosti značený modrou barvou. Jeho délka je sice o necelý kilometr kratší (2,1 km), ale co ztrácí na délce, to nahrazuje sklonem. Velmi mě na stezkách bavilo označení „Klesání“ a „Skok“, protože vždy když jsem tuto ceduli viděl, přišlápl jsem si a těšil se, co budu muset překonat tentokrát. Už od prvních metrů se sklon zlomil v rychlejší a adrenalinovější jízdu. Klopenky byly v pár místech vysypány štěrkem, který ale plnil perfektní odváděcí vlastnost, ovšem na hlíně by to bylo zas o něco rychlejší (a bahnitější). Ve spodní části dochází k již zmiňovanému propojení s DH lajnou, kořeny na mokru kloužou a faktor zábavy se zvedá. V rámci celého trailu je rozmístěno několik skoků, které zachutnají letu chtivým bajkerům. Zde už to bylo pro hodnocení krapet horší, i když velkým ovlivněním budiž hlavně oslizlá DH sekce, která technice něžnějšího pohlaví dá dost zabrat. Výsledných 3,5/5 berte s rezervou, na suchu to bude určitě zas lepší a i vy si pak dovolíte více. Ale čím nižší hodnocení girls friendly, tím výrazně větší zábava pro odvážnější jezdce.





V době našeho ježdění bylo těsně před otevřením propojovacího trailu oranžové barvy, trail nebyl nijak uzavřen, a tak jsme ho v domnění, že je to součástí sítě stezek, vyzkoušeli. Čert to občas střihne do zákazu odbočení, my zkusili zavřený trail, který výrazně zkracuje cestu k lanovce a přinese vyhnutí dojezdu po asfaltu. Snad nám to provozovatelé prominou.

Na stezkách se dá strávit celý den, v okolí je možnost se najíst, napít, takže ušetřené peníze z lanovky lze vhodně přetransformovat na dohnání ztracené energie. Potěšila bezplatná možnost umytí kola a vstřícná obsluha lanovky. Parkoviště taky není nejmenší, takže bude snad vždy místo k zaparkování.





SingleTrails Bíla zatím nenabízí tak velký rozsah stezek jak jiní, je zábavou na jeden dva dny, ale v okolí se nachází i další možnosti (např. Bike park Kyčerka). Pokud zde nechcete strávit celý víkend, Beskydy nabízejí nebývale mnoho možností, kde si budete moct vyzkoušet své nově získané zkušenosti ze stezek přímo v terénu na lesních stezkách. Anebo si můžete zajít na houby.





Pokud máte rádi hýbací obrázky, jistě vás pobaví video ze stránek areálu. Stezky si lze užít na jakémkoliv kole, jak je patrné z videa.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Maximus 2.10.2013 v 8:32

    Skvělý. Je bezva, že to tady roste. Kolik chtějí za jízdu, resp. permici? Tyhle spotcheck reporty jsou bezva. Dík.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 2.10.2013 v 9:42

    10 jízd stojí 280,-Kč což je myslím velice přijatelná cena.

  • anonymní uživatel Ondřej Myslikovjan, No Control 2.10.2013 v 9:44

    mno, tak já se vyjádřím, jako jeden ze stavitelů staré DH tratě... tolik arogance od kanaďana, který vedl výstavbu a i od vedení bílé jsem dlouho nezažil... křížení tratí takovým způsobem je věc víceméně absolutně nevídaná... křížit XC s DH? to může udělat jen blázen... napráskat štěrk na lajnu a ještě k tomu i do klopky? nechápu. moře peněz utracených z evropských fondů(některé úseky dělali několikrát, zbytečně) a myslím si, že nerentabilně, kterýkoliv člověk, kdo si tohle projede, si nepřijede jen tak zajezdit znova, zas tak super traily to nejsou, každej, kdo tomu rozumí, by to natáhl kolem hory a udělal by trail o pěti kilometrech... o střední obtížnosti nelze vůbec mluvit! ale to si myslím, každý uvědomí dle závěru vašeho videa, že to pro vás i nějaká těžší obtížnost i je...
    za mě jsou to jen vyhozené peníze! nic víc

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 2.10.2013 v 9:56

    Kolega Trcka, super práca, chcu tam!:) Video z webu stezek je mňamózní, vlasy v záběru z gopra a kdo má řidítka širší než 60 cm je posera! Myslím že z toho leze výrazná podpora argumentu Ondřeje Myslikovjana, působí to trochu jako že někdo potřeboval utratit EU fondy tak nějak "po česku". Ale pokud to funguje a je zas kam jezdit,rozhodně palec nahoru. Štěrk z klopek se stejně zachvilku vyjezdí a možná přijdou i roletky.

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 2.10.2013 v 10:02

    To video nemá chybu! CK Sokol Hrotovice na vejletě, víc blatníků, rohů a průjezdú kaluží všem, jediné co tomu ubírá je že všichni nemají stejný "týmový dresy", obraz českého cykloturismu by byl dokonán:D

  • anonymní uživatel Lol 2.10.2013 v 10:28

    Tak mě stezky baví, ale nemůžu souhlasit s tím, že dřevěné lávky nekloužou. Kloužou, a to sviňsky. Je to z nějakého, snad lakovaného dřeva. Tady jde vidět, že to stavěl někdo, kdo tomu úplně tak nerozumí.

  • anonymní uživatel krenda 2.10.2013 v 10:30

    abych pravdu rekl, tak DH lajna me tam bavi nejvic, freeride se jeste da a ten singl nic moc, nechapu napriklad uplne nesmyslne psotavene boule, ktere nejdou nijak preskakat, prejet manualem, horkotezko pumpovat...sterkem vysypane klopenky taky nesmysl...myslim si ze kdyby dali penize do ruky nekomu mistnimu, kdo se kolu, at uz dh, enduru, xc venuje tak to mohlo byt mnohem zajimavejsi, taky tam schazi casove permice, 10 jizd za 280 je pekne ale kdyz to clovek vyjezdi za 2 hodiny...

  • anonymní uživatel Martin Trčka (trcka.martin (a) post.cz) 2.10.2013 v 10:51

    Ondřej M.: Díky za názor z jiné strany, já osobně jsem rád, že se aspoň nějak peníze z Evropských fondů investují do volnočasových aktivit. Jak se s nimi zachází je věc jiná. Ale snad se časem tyto "porodní" bolesti vyřeší ke spokojenosti všech.
    Krenda: S boulemi jsem měl taky problém, jen jsem to přikládal své nedokonalé technice. Byl bych ovšem raději, kdyby to bylo jen mou technikou než špatným návrhem.

  • anonymní uživatel mára 2.10.2013 v 11:18

    a jak je to tedy vyřešeno s DH tratí ta je teda úplně uzavřena a ted tam funguje jen "Enduro" singletrails ??

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 2.10.2013 v 12:46

    děkuju čertovi za doporučení zkouknout video - náramně jsem se bavil! :D

  • anonymní uživatel swettklo 2.10.2013 v 16:59

    Lepší video jako reklamu a propagaci bikeparku si ani nedovedu představit! Bezvadná práce!!! :-O Jinak jedině sjezdovou po vlastní skušenosti......

  • anonymní uživatel Květák 2.10.2013 v 17:45

    když to EU koupilo i helikoptéru, tak bych se na ně zas tak nezlobil:)) ..super! :D

  • anonymní uživatel Pomeranč 2.10.2013 v 20:36

    Stojí to tam za prd a to jen kvůli tomu,že to navrhovatel dělá jen pro zisk a ne ze srdce.FUCK OFF ERIK BURGON

  • anonymní uživatel Sleemak 2.10.2013 v 21:00

    Byl jsem tam uplynulou neděli. Lidí bylo dost. Zelená lajna i modrá mě bavila, nebyl to kdo ví jaký odvar, ale v okolí nic podobného není. Cenově se to dá taky pobrat, jen opravdu chybí časové jízdné. Jsou tam samozřejmě dost nedostatky jako již zmíněný štěrk v klopkách, nemastné neslané boule, přejezdy trailu a DHčka..Už nějaký ten rok jezdím a i při jízdě mi to trochu myslí, takže se v rychlosti mrknu jestli při křížení nejede někdo na DH prudší trati, jemuž bych za sebe automaticky dal přednost. Ale dát křížení trailu a DHčka přímo pod skokem na DHčku je opravdu na palici. Nevím jak vysvětlí pak frajerovi co vyletí z lesa na paleťák, že toho otce s malým svištěm na dětském kole by nebylo dobré trefit. A dřevěné lávky - se hodí tak na rašeliniště na pěší tůru důchodcům. Z jedné strany zábradlí vyšší jak rajdy a na druhé straně v jedné konkrétní zatáčce je to tak krutě seklé, že tam už mrtě lidí šlo z lávky přímo do trávy a dopadli kdo ví jak. Až se to tam dopiluje může to být supr. Zatím je to průměr, který si i tak rád někdy znova zajedu. Obecné podmínky výstavby a děj kolem neznám.

  • anonymní uživatel dhfool 2.10.2013 v 21:18

    Škoda, že napráskaly prachy jen do těch singlů... Když se podívám, kdo jezdí do zhruba velikostně stejné Kopřivné, tak to jsou z 90% démoni, kteří na nějaké zelené a modré lajny, nebo potažmo singláče, serou. Jinak řečeno - singl tam, kde je lanovka je imho blbost. Ohledně DH lajny psal před časem Zdeněk Florián na můj dotaz něco tu: www.dolekop.com/...
    Každopičopádně doufám, že DH lajna zůstane zachována, funkční a ty nutné přejezdy nebudou ku škodě, ale právě naopak (mé zbožné přání...haha). DH lajně na Bílé ZDAR! Na singl vám seru. :p

  • anonymní uživatel Martin (martinbelas (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 0:01

    Tunel jak cyp

  • anonymní uživatel bisty (bisty (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 0:16

    Njn, dva roky zpátky jsme DH lajnu kutali s vizí sjezdové traťe a postupně doufali v bikepark a tím i vyzvednutí Bílé v závodech ve sjezdu. Ani ve snu mě nenapadlo, že tak good nápad dopadne tak, jak dopadl. Holt Bílá bude známá na dále "pouze" sjezdy na lyžích. DH potenciál v pr.. na místo toho singl trail, který dle mého nemohl stavět biker, protože ty nesmysl boule, štěrk a toto celé doplantat a 5x překřížit s původní DH tratí, k tomu musí být člověk mr_dlý jinak. Uzavření DH lajny je pak jediné řešení, jak neuznat, že se ty prachy měly spotřebovat tak, aby tam bylo vše. Vpravo singly, vlevo DH a máš zde všechny bajkery, každý si najde to své, potenciál roste. Na přemostění zapomeňte, šlapat 5X na nějaký můstek při sjezdu, je na ostudu. Takže teď vlastně ani nevím, co z toho je. Singl? Nebo girl friendly? Nebo DH? Nebo Enduro, které zrovna frčí? Nebo konec DH na Bílé, nebo začátek urazu ze zavřené trati? Nevím, vyberte si, něco z toho to určitě bude, nejspíš vše v jednom a na jednom. V né poslední řadě, je to ale zklamání jedné sorty bajkerů, na úkor té druhé.

  • anonymní uživatel Ondřej Myslikovjan, No Control 3.10.2013 v 10:05

    to mara: oficiálně DH trať nemá povolení z moravskoslovenského kraje a je tudíž uzavřená, nemělo by se tudíž na ní jezdit, ale kdo komu to zakáže, vše na vlastní nebezpečí, ještě před otevřením singláčů, už tam pár xcčkářů jezdilo a kdybych si já nedával bacha, někdo z nich by to nerozchodil, nedívali se vlevo vpravo, jeli si svoje... raději už tam nejezdím, to nedopadne dobře

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 3.10.2013 v 10:38

    V tom videu chybí už jenom hláška " Franto, Pepiku, Hajnej jeď!!! " :))

  • anonymní uživatel Shopak 5.10.2013 v 17:39

    K místním poměrům se nemá cenu dále vyjadřovat, jednak už bylo skoro vše řečeni viz Bisty, Ondřej apod a jednak bych se zase zbytečně nas.ral a zkrátil bych si život! Co se týče videa, efekt helikoptéry, pokud byl tedy záměrný (a nebyl to jen vítr) tomu všemu dodal onu pomyslnou třešničku na dortu. Suma sumárum velký propadák, naprosto nepochopitelné využití financí a zlomení bikeři jedné malé komunity, která tam lopatama postavila "sjezdovou" trať. Na závěr: za tohle zasluhuje autor tratě (že prý nějaký absurdistánec či kdo) exemplárně potrestat...

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 6.10.2013 v 19:54

    nějak mi to připomíná Sviňorky,ale ne těma vynaloženýma financema:-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí