RockShox 2015 - Boxxer s novou patronou, Monarch DebonAir

Autor: Čert, vydáno: 3.4.2014

ikonaRok se s rokem sešel a je tu opět jaro plné novinek, po představení nové DH sady a nových sjezdových brzd se americký gigant Sram vytasil i novými tlumícími jednotkami. No novými, vlastně se jedná o inovace zaběhlých modelů, nicméně jak tvrdí RockShox product manager Jeremiah Boobar (fakt se tak jmenuje!), není potřeba inovovat něco co funguje. Ačkoli názory na to, jak některé produkty koncernu Sram fungují nebo nefungují, vidlicím RockShox se musí nechat, že vás při přiměřené péči málokdy nechají ve štychu.

První a ze sjezdového pohledu nejdůležitější novinkou je inovace asi nejstarší stále produkované sjezdové vidlice ever, Boxxera. Po velkém úspěchu patrony Charger používané v supercitlivém Piku byla jenom otázka času, kdy se tahle ultracitlivá záležitost objeví i v mírně necitlivém Boxxerovi. Ano, kdo má nějakou zkušenost s Boxxerem musí uznat, že ačkoli je to relativně spolehlivá a chodem příjemná vidlice, citlivost určitě její hlavní devízou není, minimálně do doby než se do ní nalije ten chybějící litr oleje a vychodí se gufera. Co tedy nový Boxxer pro letošek vyfasuje? Všechny modely dostanou superrychlou černou barvu (Fast Black) kluzáků, Modely Team a World dostaly novou Charger tlumící patronu i přepracovanou pružící jednotku, takže si troufnu tvrdit, že nový World Cup solo air by měl dík na chlup stejným vnitřnostem fungovat stejně jako Pike. A to je fakt hodně „übercitlivě“. Navíc tenhle setup díky váhové úspoře právě na tlumící patroně ubere Boxxeru WC, nejlehčí sjezdové vidlici na trhu ještě dalších 100gramů. Samozřejmostí je nově i varianta spodních nohou kompatibilních s 'nduro specific koly 650b.





Velkým bonusem je i možnost pořízení těchto inovovaných patron do již stávajících vidlic coby náhradní díly, takže pokud si v d:key bazaru pořídíte staršího Boxxera a nasázíte do něj vnitřnosti 2015, mohl by tenhle experiment dopadnout velmi dobře.





A pokud chcete upravit progresivitu u Pike či Boxxera – není nic jednodušší stačí naladit jednu, dvě nebo tři podložky a dát doraz bude mnohem náročnější.





K vidlicím se vztahuje i inovace v řadách nižšího modelu, primárně parkové zbraně, vidlice Domain DC, u ní je vnitřně vše při starém, nicméně i Domain bude 650b ready díky novým spodním nohám.





Poslední novinkou je upgrade těla tlumiče Monarch a Monarch plus s názvem DebonAir. V podstatě se jedná o zvětšení těla tlumiče a tím pádem prostoru pro vzduch. A platí, že čím víc vzduchu, tím víc adidas a tím víc citlivosti a linearity. Zkrátka Monarch Plus bude ještě citlivější a Monarch bude citlivý. I DebonAir se bude prodávat jako aftermarket tuning sada, tzn. pokud máte úplně obyč 2014 Monarch nebo plus, za drobnou investici si můžete váš zastaralý monarch oDebonAirovat!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 3.4.2014 v 11:33

    Hele co mám: www.flickr.com/...

    :-))

  • anonymní uživatel Kome 3.4.2014 v 11:57

    Jiri Freikejz: Tak a ted sezen jeste jednoho na na Speslacky Enduro 2013 :D

  • anonymní uživatel Kome 3.4.2014 v 11:58

    A jeste se omlouvam za preklep

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 3.4.2014 v 12:04

    Jsem na to fakt zvedav..novy RSka jedou ligu.

  • anonymní uživatel bok 3.4.2014 v 12:10

    Proč jen RC? Proč není R2C2. Trošku cesta zpět ne?!

  • anonymní uživatel peto(dude) 3.4.2014 v 13:00

    4 bok - Lebo to bol len marketingovi o!eb .

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 3.4.2014 v 13:19

    a já už myslel, že tu nepadne slovíčko Marketing :D

  • anonymní uživatel Dominik (mobilybb (a) azet.sk) 3.4.2014 v 13:55

    od kedy bude v predaji ?

  • anonymní uživatel bok jinej 3.4.2014 v 14:51

    Ať to daj do lyrika a fox 36 jde okamžitě z domu

  • anonymní uživatel slucky 3.4.2014 v 15:10

    Já bych ty marketingy zakázal

  • anonymní uživatel ondra 3.4.2014 v 15:43

    ta patrona bude i pro boxxer 2012 R2C2 a jaká bude cena ?

  • anonymní uživatel O´Neill 3.4.2014 v 20:56

    S tou novou patronou to bude neskutečná žvejkačka. Když sem viděl jak chodí ten Pike, tak tohle bude bombice.. :) Levnější než DVO a tak 100x hezčí..

  • anonymní uživatel hoffman 4.4.2014 v 7:20

    jak povedal ten Ezechiel Firex, nemeň, čo funguje. Zostávam na Foxe.

  • anonymní uživatel agrrr 6.4.2014 v 22:08

    A ze to tym amikom trvalo... to po tych 5tich rokoch odkedy je predizajnovane telo boxxera zistili, ze uz by to Kurna tym Dh vidlam paslo aj trochu citu pre bezneho zakaznika?! Blejuuu velebnosti, hoffman znovu len suhlas.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 7.4.2014 v 9:35

    vám přijdou Boxxerky tupý(starší modely)? před lety jsem měl pujčenýho Boxxera WC 2008 - jsem hobík, ale v šutrech mi vidle přišla necitlivá. Teď vlastním WC 2013 a subjektivně mi vidle přijde naprosto dostačující co do citlivosti. Kamarád vlastní R2C2 - taky paráda. Já si naopak myslím, že pro běžného zákazníka vyšší modely Boxxerů poskytujou citlivosti až až. Brzo jste někteří zapomněli na čem se jezdilo ani né dekádu zpět - a taky se dalo. Vy se těma novinkama jednou umlsáte

  • anonymní uživatel agrrr 7.4.2014 v 9:43

    Tak zrovnavat vzduch a olej je uz ina pesnicka... Skor by som porovnaval citlivost coil vidlic RS s konkurenciu. Co sa tej citlivosti tyka, clovek to musi hodit skor na tuning aby jazdil na tvrdej factory od vyroby. Tak snad to bude prijemna zmena.

  • anonymní uživatel he he 7.4.2014 v 23:28

    to je ta nova marzoci? jak vidim tak je cierna. oni robili aj tote bomberi ne?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí