Report: Townhill Bystrzyca Kłodzka

Autor: Martin Komínek, kategorie: Report, vydáno: 3.6.2014

Jelikož všichni z Dolekop.com měli na tento víkend jiné plány (dokonce i ostřílený redaktor Čert), vyrazil jsem v barvách DK do Polska na závod sjezdu ve městě, konkrétně v polské Bystrzycy Kłodzkiej. Je mi tedy potěšením Vám představit mladší, hezčí a kudrnatější verzi Čerta – mě (Martin Komínek, pozn. red.).





Dva roky zpátky jsem jel první ročník tohoto závodu a jelikož to bylo super, a loni jsem závod propásnul, plán na sobotu byl nad čertovi kopyta jasný! Do Bystrzyce je to necelých 200 km a z Brna přes Olomouc jsem tam byl asi za 3 hodinky. Kolem poledne jsem se zaregistroval. Startovné dělalo 30 zlotých – na naše asi 2 stovky, tudíž řekl bych čertovsky dobrá cena. Trénink začínal až od jedné hodiny, prošel jsem si proto napřed trať po svých a vypadala moc dobře, ovšem když jsem se v jednom místě ptal našich polských bracia kam trať vede dál a odpovědí mi byl smích a fakt, že stojím v cíli, to mi byla po čertech hořká pravda. Tímto bych hned na úvod vypíchnul jednoznačně největší (ale nejspíš i jedinou) slabinu tohoto závodu – poměrně dost krátkou trať., konkrétně 400 m se 45ti metrovým převýšením, což Vám pod koly ujelo za asi 40 vteřin. Na druhou stranu, na prvním Townhillu v roce 2012 byla trať sice asi 3× delší, ale poměrně velkou část tvořily dlouhé rovinky s nepříliš zábavnými odpaly na placku, jen aby se do čerta něco dělo. Letos byla trať sice krátká, ale zato zábavná od startu až do cíle. Ideálním kompromisem by byly dvě kratší tratě, což jak sem se dozvěděl, organizátoři zkoušeli loni, ale z časových důvodů se pak nestihla odjet poslední jízda, proto letos zřejmě přešli znovu na formát jedné trati.





Startovalo se ve čtyřech kategoriích a to „Kobjety“ – polsky dívky, které se zúčastnily letos tři; dále Hobby Hardtail, Hobby Full a Masters. Sešlo se kolem 70ti riderů a konkurence byla znát. Jely se tři měřené jízdy, přičemž se sečetly dva nejrychlejší časy a třetí se škrtnul. Co se mě týče, před dvěma roky jsem se první jízdu vysypal asi 50 m před cílem na posledních schodech a druhou jízdu, když jsem si tak skákal na náměstí lavici, koukám ze vzduchu, že přímo před dopadem si to tam špacíruje z nákupu polský dědeček s igelitkou. Následovala brzda skoro do nulovky, disciplína „objeď si svého dědu“ a bylo po závodění. Říkal jsem si teda, že letos to nemůže být horší, ovšem chyby se neodpouští a obzvlášť ne na 40ti vteřinové trati, kde hrála roli každá setina. Nakonec 19. místo v mojí kategorii a mám příště co dohánět. Kdo kterou z kategorií vyhrál, si můžete přečíst na oficiálním webu závodu, nebo facebooku, já Vám jen řeknu, že nejlepší čas závodu napříč kategoriemi měl fourcrossák Kuba Klein, který zajel trať jako jediný pod 36 sekund a třeba mně tím nandal vteřinu na každých sto metrů.:) Pro první tři z každé kategorie organizátoři připravili ceny. Pokud jsem tomu dobře rozuměl, šlo o permice do jednoho z polských bikeparků a to na jeden, tři, nebo šest dní, podle pořadí. Zvlášť byl oceněn již zmiňovaný nejrychlejší rider závodu a nakonec i ten nejmladší, který vyhrál zbrusu novou integrálku. Mladí vpřed!





Celkově to byl super závod. Vstřícní organizátoři, přátelští Poláci, kteří i když mi většinou moc česky nerozuměli, snažili se i tak anglicko/polsky prohodit pár slov, a sešla se i početná, asi desetičlenná banda z Čech. Počasí přálo a se sluníčkem vycházely do ulic i ty „nejladniejsze kobjety“, které může Polsko nabídnout. Co víc si přát? Další kolo Townhillu se jede už za měsíc a to šestého čertovce…pardon, července. Tentokrát se pojede přímo ve městě Kłodzko a organizátoři slibují nejen start z historické pevnosti, ale i o poznání delší trať. Nenechte si to ujít! Navíc po cestě zpět to můžete vždycky s něčím spojit. Já, jak můžete vidět v druhé polovině ilustračního videa, přespal v sobotu na Rychlebských stezkách a neděli projezdil tam. Tomu říkám čertovsky dobrej víkend!



PS: Posílám pozdravy Čertovi. Ahoj Čerte!

Foto: Lucie Roubalová, galerie zde

Diskuze

  • anonymní uživatel bolekkrutor 3.6.2014 v 21:32

    A protože se na to bez pochvaly, může nadějný autor příště vyprdnout, chválím. Fajn se to čte.

  • anonymní uživatel Martin 4.6.2014 v 11:52

    Díky! Čertovsky jsem se snažil:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí