Report: Jape Downhill Kálnica - malá účast, ale pěkný závod

Autor: Zdeněk Florián, kategorie: Report, vydáno: 25.9.2014

Tak nějak hodnotil ředitel závodu Peter Poruban první ročník sjezdového závodu na trati Austrália, který uspořádal v polovině září SK Grafobal ve spolupráci s Dema bike parkem Kálnica.
Hlavním důvodem malé účasti bylo asi počasí, protože koncem týdne hodně pršelo a v okolí přívalové deště napáchali hodně škody.
Bikeparku se to ale vyhnulo a o víkendu nespadla přes den ani kapka a tak byl na trati Austrália ideální povrch.





Celý program závodů byl naplánovaný pouze do nedělního dne, kdy se zaregistrovalo 51 jezdců rozdělených do sedmi kategorií.
Dopoledne se trénovalo a odpoledne jeli dvě měřené jízdy z kterých se započítal lepší dosažený čas. O to se postaral se svou časomírou Pavel Mašláň z Fryštáku.

Pro nejlepší bylo připraveno 21 pohárů a ten největší byl určen pro jezdce, který zajede absolutně nejrychlejší čas dne.





Vše odstartovala kategorie nadějí, kterou po dvouměsíční zdravotní pauze vyhrál přesvědčivě Kristián Poruban, který byl o 10sekund rychlejší, než druhý Andrej Židek.

Ještě větší náskok měla vítězka ženské kategorie Simona Porubanová, která vyhrálo o 15 sekund před Zuzanou Smolkovou.
A do třetice i v mastrech o 10 sekund vyhrál Vlastik Hynčica, který za sebou nechal Marka Jurčíka.





V dalších kategoriích už byly časové rozdíly minimální a jezdci se přetahovali o desetinky. Hardtaily vyhrál Jakub Blaha, který za sebou nechal Tomáše Galbičku a Tondu Benedíka. V hobby kategorii v první jízdě vyhrál Lukáš Plátek, ale v druhé zabral Martin Kulhánek a strhl vítězství na svou stranu. Třetí flek bral Radomír Kohút.

Nejpočetnější byla kategorie junior, kde závodilo šestnáct jezdců a prvenství získal vítěz českého poháru Dominik Lošák. Druhý byl Filip Zeman a třetí Libor Macek.





Smutný pohled byl jen na elitu, kde si na tuto trať „troufli“ jen dva jezdci. První kolo vyhrál v nejrychlejším čase Honza Uruba. Jeho soupeřem byl slovenský reprezentant Lukáš Učeň, který se v týdnu vrátil z MS v Norsku a v prvním kole měl technické problémy. V druhé jízdě ale zabral a zalétl neskutečných 1:07:69 což mu zajistilo nejcennější trofej. Kompletní výsledky zde.





Závěrem nezbývá než poděkovat firmám Jape, Temax, Grafobal , Cyklo Petr Hynčica a cykloservis Vlastik Hynčica , které přispěli na ceny pro vítěze a taky Dema bike parku Kálnica za přípravu areálu a doufat, že další ročník přiláká ještě kvalitnější startovní pole.



Foto: Jiří Kovář

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí