reklama

Report: finále iXS EDC Leogang

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 22.9.2014

Poslední letošní závod Evropského sjezdového pohár hostil o minulém víkendu bikepark v Leogangu, cestu do Rakouska si našly tři stovky závodníků z 25 zemí. Poslední závod seriálu to znamená, že nechybělo ani dekorování celkových vítězů, na konci dne byli nejšťastnější z obou elitních kategorií David Trummer a Zarja Černilogar.





Trať v Leoši je všem jezdců velmi známá, ať už z dřívějších ročníků í-iks-eska či ze Světového poháru, novinkou bylo přidání nového úseku nazvaného Speedstar – o co jde je patrné z názvu, místo kde se jede fakt kalup.





Počasí v Leogangu bylo po celý závodní víkend jako na houpačce, v pátek se trénovalo na sluníčku, v sobotu ráno celou trať zahalila na chvíli mlha a odpolední seeding run jela část elity za deště, pršet začalo přesně na čas dle předpovědi počasí. V kvaldě se nejlépe dařilo Philipu Atwillovi (GBR – RRP Ghost) a naší Janě Bartové (Bikeplac Racing).

Po několika přeháňkách ze sobotní noci byla trať v neděli dopoledne mokrá a v některých místech extrémně blátivá, volba obutí nebyla jednoduchá. Nicméně postupem času dráha vysychala a podmínky se zlepšovaly.





V Masterech v Leogangu potvrdil svoji extra třídu letošní Mistr světa z této kategorie náš Rostislav Štencel. Po suverénním výkonu, kdy nedal konkurenci šanci jak v kvaldě, tak v závodě, potvrdil svoje celkové vítězství v iXS EDC pro rok 2014.

Petr Folvarečný (Elitebikes One Energy Racing Team) v kategorii Pod 17 neudržel druhé místo z kvaldy a propadl se na až na sedmou pozici, když se oproti sobotě zhoršil o 6 sekund. Na vítěze Andrea Bianciotto (ITA – ASD Sestriere Bike Club) ztratil 11 sekund.

Elitní ženská kategorie byla asi nejzajímavější, Jana Bártová měl malý, sedmibodový náskok před Zarjou Černilogar (SLO – GT Blackthorn). Jana sice vyhrála kvalifikaci, ale v nedělním finále na Zarju bohužel nestačila, pád a několik dalších krizovek Janu odsunulo až 5. pozici. V celkovém součtu ji tak na prvním místě celkového pořadí vystřídala Zarja Černilogar a obhájila tak svoje loňské celkové vítězství.





V elitě se dva největší favorité kvalifikovali, tak že startovali jako první. Johannes Fischbach (GER – RRP Ghost) otevřel závod a zalítl neuvěřitelný čas 3:30.190, čas rychlejší jak sobotní nejrychlejší čas. Usedl tedy do hotseatu a pěkně si tam oseděl zadek, nikdo z celého startovního pole se jeho čas nedokázal pokořit. I počasí Fischbachovi přálo, během finále se zhoršilo a začalo zase pršet. Z našich se nejvíce dařilo Petru Malému, po nevydařené kvaldě, kdy skončil až 117., tak ve fajnlu zatáhl a 9. místo je velkým úspěchem.





Celkovým vítězem v elitě se stal David Trummer (AUT – RRP Ghost), na druhém místě skončil v Leogangu nestartující zraněný Manuel Gruber (AUT – Radon Factory Team) a třetí místo získal vítěz letošní deniéry Philip Atwill.

Kompletní výsledky zde.



Foto: Thomas Dietze

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 22.9.2014 v 18:54

    Mensi dotaz...Juniori iXS nejezdi?

  • anonymní uživatel Michal Maroshi (jsemtoja (a) takmitodokaz.zazpivejnasposlednihit.uaa) 23.9.2014 v 0:54

    tak kategorie "pod 17" jsou právě ty junioři

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí