Představení: Brýle Oneal 2015. Všecky.

Autor: Čert, vydáno: 15.12.2014

Když řešíte MX brýle, v zásadě moc velký výběr značek nemáte, pro příští se do brýlí opřel i americký Oneal.cz a my jako první mohli otestovat kompletní lineup novinek pro rok 2015.

Ono to vlastně s tím opřením není ta úplně pravda, pod Oneal patřila dlouhou dobu firma Blur, pro rok 2015 se ale změnil nejenom nápis na pásku, ale hlavně přibyly tři kompletně nové modely a dva nejvyšší navíc s pevným 1,5mm silným sklem! Ale popořadě





Nejlevnějším modelem v nabídce jsou brýle B-flex, ty jsou na chlup stejné jako loňské Blury stejného názvu a díky tomu s nimi mám nejvíc zkušeností. Co se týče velikosti, patří spíš mezi menší brýle, díky tomu zapadnou do většiny helem. Dostatečně dlouhá guma obejme i větší MX helmu a silikonový páse zevnitř podrží na místě. Na obličej nijak netlačí. Pravda je, že žádné velké vymoženosti nenabízí, jejich největší výhodou ale určitě bude cenová dostupnost a to jak obrouček, tak náhradních skel. Na celou sezónu mi stačily jedny brýle se zrcadlovým sklem za 750 kč, jedno čiré dvouvrstvé sklo za 335 kč. Dvouvrstva se nemlží, zrcadla je poměrně tmavé a dobře odráží světlo. Jedny skla na pěkno, druhý na hnusno a tisícovku překročím jenom lehce





O úroveň víš nad B-flex stojí brýle Oneal B1. To vyjdou na 1390 kč, při této ceně máte ale navíc v krabičce i sadu strhávaček, jedny zrcadlová a jedny čirá skla. Už od pohledu mají B1 daleko větší zorníky, je z nich o něco lepší výhled ale hlavním rozdílem od B-flexů je možnost instalace roll-off systému a taky o něco větší výběr skel. Větší rozměry ale nemusí vyhovovat každé přilbě a je otázka nakolik je roll-of potřeba na horském kole.





Modelem B2 už se dostáváme k o úroveň jiným brýlím. Proč? Protože B2 už mají pevná tvarovaná skla a systém výměny kdy není potřeba rvát se s brýlema a kroutit jak idiot. Sklo totiž zapadne do „paciček“ které jsou z vnější strany. Tohle usazení navíc umožňuje poměrně slušné proudění vzduchu kolem brýlí, takže se i v podzimních podmínkách skoro nemlží. Nevýhoda tohohle systému samozřejmě je nemožnost instalace dvouvrstvých skel, nicméně sem za měsíc testování tuhle potřebu pocítil asi jednou a to v podmínkách kdy by už asi i dvouvrstva rezignovala. Antifog funguje u skel Oneal B2 rozhodně dobře, o to víc když sou brýle nové. I výhled je u Bédvojek nejlepší, minimalistické obroučky totiž dělají místo pro výhled aniž by se brýle praly s helmou o prostor. Za 1590 Kč opět v sadě zrcadla, 20 strhávaček a čirá jsou pro mě B2 osobní vítěz testu. Ostatně mít za patnáct stovek brýle s pevným sklem, to jde. A hned s dvěma v balení. Navíc by díky prostoru vevnitř a vzdálenosti skla od očí měly být použitelné i s dioptrickými brýlemi





Na špičce brýlové hierarchie si hrdě leží model B3. I tady najdeme pevná tvarovaná 1,5 mm silná skla, hlavní devízou topmodelu je ale revoluční systém výměny skel. Jak se u B2 s brýlemi neperete, u B3 je výměna skel vlastně zábava která se dá zvládnout i v rukavicích na lanovce bez větších obav o to, že po cestě dolů budete pod lasem hledat obroučky nebo skla co vám díky vyklepaným rukám vypadly, protože nešly z brýlí ven. Jak to funguje? Bétrojky mají jakoby dvě obroučky, vnitřní a vnější. No a mezi ně zacvaknete sklo. A pak zase vycvaknete. Jednoduché jako prohrát v ruletě a stejně tak rychlé. Obslouží i děcko, tedy i já.

Bohužel tenhle fancy systém trochu limituje výhled v už tak maličkých brýlích, navíc nenechává ani moc prostoru uvnitř třeba pro výše zmiňované dioptrické brýle. Samozřejmě ubere i trochu větrání, ve srovnání třeba s B2. Vzhledově sou ale prostě parádní, mají nejmodernější technické vymoženosti, na obličeji o nich nevíte, díky externímu uchycení pásku k obroučkám zapadnou hluboko do každé přilby a za 2190 Kč přijdou v pevné krabičce s dvěma skly a zase strhávačkama.



 


Pro další info se mrkněte na stránky dovozce Oneal.cz, kde navíc najdete i opravdu obrovský výběr náhradních dílů, což je v poslední době docela vzácnost. Což je dost na prd, jelikož skla jsou echt spotřební zboží.

Ačkoli tenhle test nebyl ani tak srovnávací jako spíš zkoušení celé série, určitému srovnání se člověk prostě neubrání nikdy. Mou osobní jedničkou jsou B2 díky výhledu a relativně snadné výměně skel, navíc mají nejméně zatmavené zrcadlové skla Radium. B-flex zase nic nestojí, B1 mají roll-off a B3 nestojí skoro nic ve srovnání s konkurencí. Oneal se rozhodně odrazil správnou nohou a nepochybuju o tom, že i díky rozumným cenám za brýle, které jsou o kategorii výš než je jejich cenovka, by mohly mít v příštím roce úspěch.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bolekkrutor 15.12.2014 v 16:26

    Tak takhle pozitivní a usměvavý článek tu už dlouho nebyl. Nutno však přiznat, že lví podíl na tom mají ty rozesmáté fotky:). Děkujeme.

  • anonymní uživatel agrrr 15.12.2014 v 20:33

    B2ky vyzeraju fakt paradne :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.12.2014 v 9:38

    moc se mi vizuálně nelíbí...nevim proč. Ale slečna má hezkej úsměv :) zůstanu u Crowbaru, dokud budou ve výrobě

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí