Pozvánka: Umkola - jedinečná výstava kol

Autor: Keli, vydáno: 12.3.2015

Právě dnes začíná vernisáží v pražské Galerii UM na náměstí Jana Palacha jedinečná výstava kol, na které jsou kola, která svým technickým i estetickým zpracováním patří k unikátům v současné lokální produkci. Více o akci v textu od autorů výstavy Kristýny Zámečníkové a Adama Šimečka.

Mimochodem, Adam je autorem karbonového prototypu od RB o kterém jsme vás informovali loni – na rámu spolupracoval s jedním z tvůrců vystavovaných kol Bolkem Samkem.





Od sametové revoluce začala v České republice vznikat řada menších či větších firem specializovaných na výrobu moderních jízdních kol. Některé uspěly a prosadily se na tuzemském a postupně i zahraničním trhu, jiné zanikly a jejich modely se dnes řadí mezi sběratelské unikáty. Zájem o nejrůznější druhy cyklistiky se probudil i v tehdejší mladé generaci, které se najednou otevřela možnost výběru kol od renomovaných zahraničních firem.

Za pomyslný vrchol „cyklo boomu“ lze považovat až vývoj po roce 2000, kdy se počáteční zájem rozšířil o otázky vztahu k životnímu prostředí, možnostech dopravy ve velkých českých městech a podpory domácích výrobců.

Výstava Umkola si neklade za cíl tato témata znovu otevírat a přinášet nové pohledy na danou problematiku. Snahou je představit malý výsek ze současné české výroby, která svým technickým i estetickým zpracováním patří k unikátům v současné lokální produkci. Vystaveny jsou produkty od studentů a absolventů UMPRUM a zmíněných malosériových firem, ze kterých časem vyrostli rovnocenní soupeři zahraničním zavedeným výrobcům.

Název výstavy Umkola odkazuje hned ke dvěma současným fenoménům – k oblíbenému dopravnímu prostředku studentů UMPRUM a k promyšlenému zpracování, které se lidově označuje slovem „um“. Právě tento „um“, ať už technický či umělecký, je leitmotivem celé výstavy.



Kdy a kde?

Galerie UM – Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
nám. Jana Palacha 80
Praha 1

13. 3. – 18. 4. 2015
Po – So 10 – 18 h

Více informací o výstavě a doprovodném programu na www.umprum.cz.

Katalog výstavy v pdf ke stažení zde.





A co bude na výstavě k vidění?

František Mrázek
Rám pochází z dílny české legendy horských kol Františka Mrázka, dlouholetého profesionálního závodníka, konstruktéra v průkopnické firmě Kangaroo a posléze zakázkového výrobce nezničitelných sjezdových rámů. Od poloviny 90. let tvoří jízdní kola z ocelové slitiny cr-mo. Jeho tvorba se vyznačuje jednoduchostí a spolehlivostí. Rámy z produkce Františka Mrázka se těší velké oblibě především mezi sjezdovými jezdci díky vysoké trvanlivosti a unikátnímu vzhledu. Každý jeho výrobek je originál.



Folder (Mikuláš Novotný)
Skládací kolo do města je prototypem absolventa UMPRUM Mikuláše Novotného. Hlavní předností je kombinace komfortní jízdy na kolech o standardním horském průměru s mobilitou skládacího kola. Po složení je totiž stále možné s kolem snadno manipulovat jako s malým vozíčkem. Vhodně doplňuje městskou dopravu a nabízí plnohodnotné svezení, pohodlím a zážitkem srovnatelné s klasickým horským kolem.



Junior (Petr Švec a Michal Malášek)
V současné době je v České republice obtížné sehnat kvalitní a lehké dětské kolo. Existuje pouze několik málo firem zaměřených na tento sortiment. Jednou z nich je Junior. Zakladatel firmy Petr Švec se už jako mladý závodník nespokojil s tehdejší produkcí a začal stavět kola pro sebe, rodinu a své známé. Díky kladným ohlasům založil v roce 2010 společnost Junior. Ta je nyní jedinou firmou v ČR specializovanou výhradně na jízdní kola pro děti. Při designu rámů a kompletaci spolupracuje s asistentem Ateliéru produktového designu VŠUP Michalem Maláškem.



Revoluzzer (Roman Bartosz a Petr Heiník)
Když v devadesátých letech zakládal motocyklový závodník Roman Bartosz firmu RaceBike, jeho cílem bylo vyrábět jízdní kola nejvyšší možné kvality. Dnes patří ke kultovním značkám, a to zejména kvůli profesionálnímu zpracování každého kusu a smyslu pro detail. Firma se specializuje převážně na horská a sjezdová kola. Sjezd se vyznačuje jízdou ve vysoké rychlosti a náročném terénu, je tedy kladen nárok na přesnost řazení, spolehlivost konstrukce a minimální servis. V roce 2005 představilo RB na veletrhu Eurobike prototyp závodního kola Revoluzzer s převodovkou vlastní výroby uvnitř rámu. V současnosti vede RB vlastní vývoj, výrobu i testování duralových rámů v České republice a představuje špičku ve svém oboru.



Zám Pro (Boleslav Samek a Petr Spáčil)
S nástupem kosmického a automobilového průmyslu začaly i do cyklistiky pronikat netradiční materiály a nové konstrukční postupy. Důkazem toho je i tvorba brněnské garážové značky Krutor Bikes. Koncem 90. let spojili své dovednosti v kompozitu a kovovýrobě Boleslav Samek a Petr Spáčil a vytvořili první prototyp rámu z karbonových vláken pro extrémní použití. Následující roky sami testovali limity svých produktů na Českém poháru ve sjezdu horských kol. Následovaly nové modely a z rámů značky Krutor se staly jedinečné příklady českého kutilství s přidanou hodnotou naprosté profesionality.



Koxx Kompozit (Ondřej Tobola)
Překonávání přírodních nebo umělých překážek v co nejkratším možném čase. To je cyklotrial. Studie trialového kola pro francouzského výrobce Koxx, jejímž autorem je Ondřej Tobola, vznikla v roce 2008. Cílem bylo navrhnout model trialového kola budoucnosti s využitím kompozitních materiálů, konkrétně uhlíku, kevlaru a pěnového jádra. Vzhledem k tehdy běžně používanému duralu vzbudil tento inovativní koncept pozitivní ohlasy na domácí i zahraniční scéně. Díky použité technologii byl rám výrazně lehčí a tužší. Firma Koxx se rozhodla projekt nerealizovat, nejspíše kvůli finanční náročnosti technologie.



TonDa (Jerry Koza)
Jízdní kola fixie jsou minimalistická a stylová. Především díky absenci veškerých zbytečných komponentů a volnoběžky. Kolo a člověk splynou v jedno. Své o tom ví i designér Jerry Koza. Ve spolupráci s výrobcem ohýbaného nábytku Ton navrhl řídítka z bukové kulatiny. Při jízdě ve městě poskytují komfort díky tlumení vibrací a nestudí. Zároveň kolo doplní o unikátní a vskutku nevídaný komponent.



Iconic (Pedal Project a Robert Štěrba)
Spojením umělců a grafických designérů s legendárním závodníkem, výrobcem a sběratelem, vznikl dráhový set Iconic. Robert Štěrba patřil v 80. letech mezi nejlepší reprezentanty České republiky v dráhové cyklistice. Pětinásobný mistr republiky a držitel bronzové medaile z mistrovství světa i nyní nepřestává se svým týmem odborníků vyrábět speciální rámy na míru. Zároveň udržuje rozsáhlou sbírku historických velocipedů. Rámy pocházející z dílny Roberta Štěrby mají dodnes vysokou hodnotu v České republice i zahraničí.



Titan (Svatopluk Zatloukal)
Vášnivý cyklista a konstruktér Svatopluk Zatloukal představoval mezi léty 1994 2004 ojedinělý fenomén. Pracoval ve společnosti Mora Aerospace zabývající se výrobou leteckých motorů, kde postupně vybudoval světoznámou značku titanových rámů Morati. Pověst o její kvalitě se rychle rozšířila i za hranice. Cyklisté sedlající tyto kola získali mnohokrát tituly mistrů světa v cyklokrosu a mistrů ČR. V současnosti pracuje Svatopluk Zatloukal v společnosti Festka a má na starosti kompletní titanový sortiment firmy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 12.3.2015 v 18:55

    Tedy, nechci byt hnidopich, ale kdyz uz autor clanku pouzije mou fotku meho biku z meho uctu na bikeforu, alespon by se mohl zeptat...

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 12.3.2015 v 18:59

    Jinak samozrejme preji hojnou ucast akcicka je to hezka😊

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 12.3.2015 v 19:52

    autor clanku (ja) cerpal z katalogu dodaneho autory vystavy... to, ze pouzili tvoji fotku neopravnene jsem netusil. O kterou fotku se jedna?

  • anonymní uživatel lupa 12.3.2015 v 20:07

    Ten franta nahore je muj😁 je to zajimave celkem me to prekvapilo no😀

  • anonymní uživatel Bersekr 13.3.2015 v 7:02

    Kazdopadne to bola prijemna vernisaz. Odporucam navstivit vystavu (a neriesit tu blbosti).

  • anonymní uživatel hoffman 13.3.2015 v 10:29

    text k RB dnes už ponekud neaktuálný ..

  • anonymní uživatel Adam Šimeček (adamsimecek (a) seznam.cz) 13.3.2015 v 11:42

    Zdravím, omlouvám se za použité foto. V době tvorby katalogu nebyly k dispozici aktuální snímky vystavovaného modelu, který je velmi podobný tomuto. Napište mi prosím na mail a autora fotky opravíme. Děkuji.

  • anonymní uživatel lupa 18.3.2015 v 18:32

    Adame to opravdu neni potreba😊 Byla to proste jen reakce z prekvapeni...Ale ze bych resil blbosti, to rozhodne ne. Ale nerad bych se tu hadal s pubertakama😀 Zkratka vse fajn😀

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí