Test: vidlice Manitou Mattoc Expert

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.3.2015

Je to už pořádná řádka let, kdy byla značka Manitou slušně rozšířená na kolech. Po letech útlumu, kdy o ní nebylo vidu ani slechu, se Manitou snaží vzchopit, „znovu“ začali se sjezdovou vidlicí Dorado a pokračují i do dnes moderní allmountain / enduro kategorie. Pro tuto kategorii vytvořili vidlici nazvanou Mattoc, my ji od českého dovozce Progress Cycle dostali do testu v provedení Expert.





Model Expert je prostřední variantou, výše postavená verze Pro je o fous lehčí a má jinou tlumící patrony, naopak nejnižší model Comp je o poznání těžší a společného již nemají mnoho. Manitou Mattoc je k dispozici jak pro 27.5" kola, tak i pro šestadvacítky, cena Experta je necelých 14 tisíc korun.





Testovaná vidlice Manitou Mattoc Expert přišla v matném černočerveném provedení (k dispozici je ůpak ještě bílá varianta, model Pro má obě zmíněné varianty, jak v lesklém, tak i matném provedení a navíc lesklou, pro mě subjektivně asi nejhezčí, červenobílou).





Základní parametry testované vidlice jsou:

  • zdvih pro 650b kola 160 milimetrů (pomocí podložek lze zdvih snižovat po 10mm až na 140mm),
  • vzduchová pružina DH Air (obdobná jako u sjezdové vidlice Dorado)
  • nastavení odskoku, vysokorychlostní i pomalorychlostní TPC+ komprese a hydraulického do­razu
  • průměr vnitřních nohou je 34 mm
  • hmotnost vidlice jsou necelá dvě kila, přesně 1986 gramů.




Co na vidlici zaujme, tak jako první je zcela nepochybně nezvyklý vzhled, podkova umístěna zezadu je specifikem Manitou vidlic už od nepaměti. Mattoca jsem osadil na testovačku GT Sanction, kde nahradil RS Pike. Manitou disponující stejným zdvihem jako má Pike (160mm) je o zhruba o půl centimetru vyšší (měřeno osa osy – spodní hlavová miska), takže vidlice resp. hlavový úhel se ještě více položil. Nyní máme na Sanctionovi určitě pod 66 stupňů.





Při montáži jsem se setkal s problémem kudy vést hadici brzdy, vymyslet to tak, aby se hadice nedostávala do kontaktu s korunkou či rámem byl trochu oříšek. Důvodem je umístění podkovy zezadu vidlice, na táhnout hadici, tak aby nebyla v kontaktu s rámem či korunkou v podstatě nelze. Další nepříjemnost s podkovou poznáte při snaze namontovat blatníček, standardní blatníčky jako Marshguard, Mucky Nutz a obdobné nepočítají s touto variantou podkovy, takže máte na výběr – blatník otočit nebo použít jiný, např. RRP NeoGuard. Já skončil u druhé varianty.

A když jsme u brzd, je dobré vědět, že není třeba redukci na 180mm kotouč, u Manitou přemýšleli a na uvědomili si, že na vidlici této kategorie si jen minimum jezdců dá menší než 180mm kotouč.





Fixování pevné osy je hodně netradiční – je to systém, který můžeš milovat i nenávidět zároveň. Jedná se o bajonetový uzávěr – zasuneš, otočíš a zajistíš rychloupínákem – jednoduché a neprůstřelné. Praxe však ukázala, že to často tak snadné není. Pro zasunutí (vysunutí) je třeba mít osu v jedné, přesně dané pozici. Na ose je sice naznačeno, která strana má být vzhůru, pokud nejste přesní – zasunout se nepodaří, nebo podaří a osa nedrží – má vůli. I přes všechny problémy se mě tento způsob upínání osy hodně líbil, ale chtělo by ho jen doladit a udělat více „blbuvzdorný“. Pro modelový rok 2015 se prý již stalo.





Samotné nastavení vidlice je snadné, resp. snadné do okamžiku než otevřete manuál. V prvním kroku jsem nafoukal vidlici dle tabulky umístěné na noze, nafouknuto zhruba na mojí váhu a výsledkem je 20% sagu, paráda, tak to mám rád. Jdu na kompresi a odskok. Vtípek Manitou, a sice prohozené barvy tlumení a komprese, mě nepřekvapí a nenachytá. Nakroutím si to tak, jak se mě zdá, že je to dobré a vyrážím. První projížďka a vidlice funguje bezvadně.
Nicméně po návratu otevírám web Manitou a hledám pomocníka s nastavením, třeba z vidlice dostanu ještě více. Pomocník nalezen a moje černá můra začala. Nastává počítání kliků, točení kolečky, až se mě z toho hlava motá. Co vlastně jezdím All Mountain, Enduro nebo Flow Trail? Vím, co jezdím – jezdím na kole. Mocným kliknutím myši ukončuji Pomocníka a nakroutím si to zase podle sebe.





A jaký je Mattoc za jízdy? Jednou větou – hodně komfortní a lineární. Vidlice je hodně citlivá. K počátečnímu odtrhu je potřeba téměř nulová síla a přitom se vidlice nijak zásadně nepropadá do zdvihu. Malé nerovnosti ochotně polyká i při jízdě v sedle. Chod v celé délce zdvihu je máslově hladký, tak hladký, že by za něj uživatelé Foxu vraždili.



Lineární, to je první co tě napadne, když dostaneš Mattoc do rukou. Na místě se to zdá jako chyba, za jízdy to říct nemůžu. Proč vlastně potřebuji progresivní průběh zdvihu – abych měl „stále trochu zdvihu v zásobě“ a nedával dorazy. Ale i na toto mají u Manitou odpověd a tou je – hydraulický doraz HBO (Hydraulic Bottom Out) zapojující se do funkce v posledních 30 milimetrech zdvihu. Docílit dorazu se mě podařilo pouze jednou a poznal jsem to jen podle toho, že po nepodařeném dopadu jsem málem pustil ródla z rukou a gumička ukazující zdvih byla napasována až u korunky. Tradiční kovový zvuk jako je u jiných vidlic se nekonal.





Při jízdě v pedálech se vidlice docela houpe, eliminovat tento jev pomůže otočení páčkou pomalé komprese na korunce u pravé nohy, k dispozici jsou čtyři polohy. Nevýhodou při uzamčení a následném odemčení je, že se musíš trefovat do pozice, kde jsi měl páčku – v terénu snadno cvakneš o jednu vedle. Já vozil Low Speed kompresi zcela otevřenou a zamykal pouze výjimečně.
Nastavení pomalorychlostní komprese, které se nachází na pravé noze vidlice je v maximálním uzavření skoro lock outem. Píši skoro, protože zamykání nezamyká zcela na 100%, komprese je jen hodně přiškrcena. Nicméně pro praktické použití je to však dostatečné.





Osobně bych se nebál postavit vidlici Manitou Mattoc Expert na úroveň Rock Shox Pike. Váhově je sice o fous těžší, funkcí naprosto srovnatelná, cenově levnější. Pokud hledáte novou vidlici na AM/EN kolo, tak Mattoc je jistě dobrou volbou. Důkazem to nejsou planá slova může být to, že jsem vidlici nechal osazenou na kole i na závod Falcon Ultimate Enduro na Rychlebských stezkách – pro mě jeden z vrcholů mé závodní sezóny…



Foto: autor a Simona Kozlová

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jandys 17.3.2015 v 8:38

    vážně o ní uvažuji. Existuje nějaký znatelný rozdíl mezi verzí expert a pro?

  • anonymní uživatel martyn 17.3.2015 v 15:49

    rozdil je vaze a moznosti nastaveni odskoku myslim ze expert 0-4 a pro 0-9

  • anonymní uživatel stofan 17.3.2015 v 23:28

    no, ked sa divam poslednu dobu na tie experimenti s osami (sposoby fixacie a prevedenie) tak mi to uz hlava nebre ze ci ju nejde vyrobit, uplne bohapusto jednoduchu...nie osu zlozenu s x casti. a samozrejme to hodne ovplivnuje aj cenu...jeden valec druhy valec niekolkohran,logo, sipka aby si ju montoval v spravnej polohe, gumove tesnenie ci co to tam je za cierny O-kruzok,priecny cap na bajonet. no dobre vyhrali sa, ale k comu to je dobre? :D je to len osa...

  • anonymní uživatel hoffman 18.3.2015 v 9:12

    tá osa funguje v pohode, a čo sa týka pomeru ceny/kvality, tak je na tom mattoc popri piku bezkonkurenčne.

  • anonymní uživatel stofan 18.3.2015 v 11:06

    hoffman: tak cena mattoca je samozrejme viac nez atraktivna a mam ju v hladaciku ked zdochne lisak, k tej ose to bola skor technicka uvaha....

  • anonymní uživatel milos (cihak.milos (a) seznam.cz) 10.5.2015 v 20:55

    Čau,mám mattoc pro a nějak me trápí,že se mi ještě nepodařilo použít poslední cca 3cm a to jsem skočil i dost velke dropy a ho nastaveno úplne na -.Nevíte čim to?

  • anonymní uživatel Balanc 26.10.2016 v 17:24

    milos: posli to do Progressu, at se ti na to podivaji, muze to byt vnitrni smiseni ruznych viskozit oleju, nebo tam mas tokeny uprostred vidle na omezeni zdvihu. U te druhe varianty si to muzes overit jednoduse sam u te druhe bohuzel.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí