Test: trailové tretry Specialized Rime Expert

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.9.2015

Kategorií kol je v dnešní době milion, takže pokud naskočíte do cyklistiky, musíte se u každého komponentu sebe nebo kola vypořádat s tím, aby zapadal do vaší představy o ježdění. O to důležitější je tohle „hledání ideálna“ v případě, že kvalita daného komponentu může dost markantně ovlivnit celou jízdu. „Dejte dívce ty správné boty a ona si dokáže podmanit svět!“ říkala Marilyn Monroe (ta s tou sukní, pak prezidentem a nakonec se spoustou prášků). Na druhou stranu, dejte bikerovi špatnou tretru a on si nedokáže podmanit ani první kopec. Na tretrách záleží víc než si mnozí připuští, přece jenom je to jeden z mála kontaktních bodů s kolem a navíc je přímo na vaší noze.





Vyčarovat super tvrdou xc tretru, to už v dnešní době není problém. Ani sjezdové papuče, které mají v první řadě držet na pedálu a vydržet chůzi k lanovce, už nejsou žádná vzácnost. Co když ale potřebujete extra tvrdou tretru na celý den v pedálech, která musí vydržet i nějakou hodinu chůze a při tom vás druhý den neposlat rovnou na ortopedii?

Specialized Rime byla dlouhou dobu jediná poctivá tretra na celodenní trailování po horách i mimo ně, právě proto se stala neuvěřitelně oblíbenou mezi jezdci a průvodci třeba na Gardě, ale i v jiných místech kde je to nahoru i dolu daleko a občasná procházka neuškodí. Hory ale nejsou jediné odbytiště Rimů. Svoje místo tyhle tretry našly i na nohách normálních víkendových nadšenců, co se rádi toulají, až z toho je velmi často pěší boj s divočinou zakončený na zahrádce některé z lokálních hospod. Při tomhle všem nepotřebujete ani tvrdou tretru ani sjezdovou bačkoru. Co tedy inovovaný Rime Expert umí?





Zapínání na dva suché zipy a jeden Boa kroužek, index tvrdosti 7 (S-works tretry Járy Kulhavého mají index 12, ale tretry MTB Comp pouze 6), BG vložka s metatarsálním výstupkem který má sloužit k lepší poloze nohy i prstů v tretře a mírné vyklonění chodidla jako u ostatních treter a pevná výztuha paty zajistí, aby si jezdec celý den v sedle (v tretrách) na tretry ani nevzpomněl.

Naopak kdy na ně bude myslet intenzivně je chvíle, kdy mu prsty zachrání výrazné oplastování špičky. A podrážka Vibram s výrazným vzorkem se připomene, když to bude dost do kopce a dost klouzat.

Při prvním obutí si mě Rime získaly pohodlím a ideálním stažením. I když dotáhnete Boa a suché zipy co to jde, nikde nic netlačí a překvapivě vám do nohy proudí i krev. Jo, pro HC kroskántrysty zvyklé mít nohu staženou jak ve svěráku a deset minut po vyzutí čekat až začnu cítit prsty nic moc, já se citil jak v papučích. Při šlapání je tvrdá podrážka fajn, víc mě ale bavilo poměrně velké zasazení kufru a přitom relativně úzké okénko v podrážce, takže např. na pedálech CrankBros Mallet spočívá celá podrážka na pedálu. To znamená ještě víc jistoty pro jezdce. Vibram rozhodně není Stealth, takže nečekejte, že by se tretry na pedál přilepily, jako to umí 5.10, možná i to je ale jejich výhoda. Mockrát se mi stalo, že jsem musel v zatáčce rychle vyhodit nohu z nášlapu a pak ji tam zase vracet, díky tvrdší gumě a rozumně provedenému designu podrážky je výcvak i nácvak velmi jistý a jednoduchý. A to i na pedálech s dlouhými piny. Jízda na Rimech je jednoduše bezproblémová. A mockrát jsem se přesvědčil, že masivní oplastování špičky doopravdy funguje a zachrání moc.

Druhá důležitá část života Rime Expert je chůze. Jasně, není to žádná pohorka a podrážka je pořád dost tvrdá, takže na delší výšlap bych se nevydával, nicméně při chůzi je vidět, že i nad tímhle u spešlu někdo přemýšlel. Ať už jde o poměrně hrubý vzorek podrážky po celé její délce, přes příjemný, díky kterému vás při nic netlačí, tvrdou směs gumy na podrážce, která se zakousne do země, ale přitom se rychle neochodí až po výše zmíněné usazení kufru, které zabrání zase jejich ochození a tím pádem třeba v mém případě ušetří pětikilo za kufry crankbros.





Rime jsou prostě tretry bez keců. To prozrazuje už jejich, mírně řečeno, strohý design. Šedá barva, jež je rozzářena černými detaily srdce barevného ladiče asi nezíská. Rime Expert se o to ale nesnaží. Jsou to tretry, co řeknou nazuj a jeď. A když už nemůžeš jet tak jdi a když už nemůžeš jít, tak si sedni a zkus to za chvíli. Není problém v Rimech vydržet celý den ale stejně tak na ně přes den nemůžete zapomenout, ať už je to při rychlém výcvaku a nácvaku nebo když v KOMhoničském afektu rozkopnete nerozkopnutelný pařez malíčkem a prsteníčkem pravé nohy.

Pokud bych měl vyloženě upozornit na nedostatek, jediné, čeho jsem si všiml je mírně popraskaný povrch na zapínání sucháčů, jinak za asi tři měsíce ani jediný problém.





Jedinou slabinou může být cenovka. 5 499 Kč je ve světě relativně obvyklá cena za top tretru, u nás je ale zákazník poněkud zdrženlivější. Naštěstí ale Specialized nabízí i levnější variantu, model Rime Elite. Ten za 3 799 Kč nabídne stejný základ jako dražší sourozenec, pouze s absencí Boa kolečka, ochrany kotníku a s menším zpevněním paty.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jakub (najdekj (a) gmail.com) 10.9.2015 v 10:02

    Zdarec Čertisko, trochu odbočím, jak jsi spokojen s Patriotem Evo? Pokukuju po něm. Přesně tenhle model, jen se trochu bojim RST a dalších noname komponentů. Dej echo:)

  • anonymní uživatel ... (...) 10.9.2015 v 11:06

    pockej jak budou vstricni az zlomis zadni stavbu :D

  • anonymní uživatel F12 10.9.2015 v 13:29

    On jí někdo láme? Mě se to teda nepovedlo. Jinak na fotce je EVO Team. Tam se ty pochybný komponentý nenachází. Nižší Patriot EVO podle mě doplácí na X1. udělat z toho 1x10, mohly tam být lepší komponenty než rst, divnej teleskop a brzdy.
    A boty? Zlatý fiveten. ta levnější verze ještě možná. BOA osobně neuznávam. Pokud ho urvu o kořen, blbě se to v terénu opravuje

  • anonymní uživatel syflus 10.9.2015 v 13:43

    v reportu z endura v Dolní Moravě byl u jedný z fotek popis "Tom Kutin těsně před zlomením zadní stavby" ....zřejmě byl ale tento popisek na něčí pokyn z marketingových důvodů odstraněn a teď je u fotky pouze "Tom Kutin".

  • anonymní uživatel F12 10.9.2015 v 15:07

    To jsem nezaregistroval. Ale když to tak vemu, kdo by to měl urvat. Já sice mám metrák ale nejezdim kudlu co on. Zadek zlomil i snad Michal Prokop a taky to nevypovídá že s-works je napikacu.

  • anonymní uživatel ... (...) 11.9.2015 v 9:09

    haha..no...jak je to s tim popiskem DM ? to by me taky zajimalo...protoze vsichni vime moc dobre, ze zadni stavbu tam opravdu zlomil... :D takze?

  • anonymní uživatel Hemcheez 11.9.2015 v 9:17

    ... (...) neresto uz, proste tam nebyl zadnej popisek, zapomen!

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 11.9.2015 v 9:29

    ... popisek byl a uz neni, byl jsem pozadan o jeho odstraneni. That's it, that's all.

  • anonymní uživatel h.mad 12.9.2015 v 11:58

    Známýmu praskla taky zadní stavba na patriotu, asi půl roku starý kolo. RST chválil.

  • anonymní uživatel balda 15.9.2015 v 11:55

    Popisek byl a už není - tomu se říká cenzura méně vhodných byť pravdivých faktů a řešit by se to mělo, je to hnus.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 15.9.2015 v 12:42

    Balda: cenzura to nebyla, protoze jsem byl pozadan a sam jsem mel (jako autor) moznost rozhodnout, zda-li tam zustane ci ne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí