reklama

Novinky u Cratoni, Ghost a Lapierre

Autor: Čert, vydáno: 18.9.2015

Začátkem září proběhla, mimo intenzivní buzerace všech školou povinných dětí na všech školách, také prezentace firmy Schindler, která na český trh dováží značky Cratoni, Ghost, Lapierre, Electra a nově i Knog, Salsa, Surly a Esi.



Samozřejmě že jsme do Nového Města na Moravě, kde se celé podujatie koná již tradičně vypravili a můžeme vám přinést ty nejdůležitější postřehy. Příjezd v pondělí ráno a ani nevím, jak ale už sedím v přednáškové místnosti a poslouchám. Jakkoli jsou fatbiky, světýlka a silikonové gripy jistě žůžo, s ohledem na zaměření našeho webu a našich čtenářů jsou dolekop.cově adekvátní hlavně značky Cratoni, Ghost a Lapierre.



Když začnu abecedně, německé přilby Cratoni nepatří mezi ty nejrozšířenější značky, nicméně pro letošek se, minimálně v allmountain odvětví, dost snaží. Ke stávajícímu a dříve testovanému modelu Alltrack (test zde Test: helma Cratoni Alltrack) přibyly dvě levnější a barevnější varianty, model AllSet ve dvou velikostech a čtyřech barvách za 2499 Kč a ekonomická přilba Allride v Uni velikosti, stejném počtu barev za 1699 Kč.




Cratoni AllSet a AllRide



Pořádně se do novinek opřel i německý Ghost, o to víc nás těší, že právě v kategorii kol které mají jezdit spíš z kopce dolů. Model Riot zůstává, ovšem už pouze v provedení se 150mm vidlicí. Karbonový trailbike je na příští rok ve třech modelech s číselným označením 6, 8 a 10. Dva levnější na mixu Shimana XT a Deore s Pikem RC a tlumičem DB Inline za 110 respektive 155 tisíc, nejdražší model Riot 10 LC je komplet na XX1 s Pikem RCT3 za 191 999 Kč.




Ghost Riot



Velkou bombou je konečně uvedení vysokozdvihového Riotu. Pod názvem Path Riot se skrývá 150mm zadního zdvihu, 170mm vidlice vepředu, veeelice sjezdová geometrie, lehoučký karbonový rám doplněný o Angleset pro nastavení hlavového úhlu podle potřeb jezdce. Měl jsem možnost jezdit prototyp a to co se inženýrům v Německu v čele s Adamem Staškem povedlo je, mírně řečeno MOTOKROS JAKO PRASE. Ještě jsem nikdy neseděl na kole, které by tak šíleně jelo dopředu a přitom bylo tak citlivé, mělo takovou trakci a vůbec netuhlo při brždění. Riot Link je naprostá šílenost která dokáže překonat většinu ostatních systémů… Pokud je na něm pružinový tlumič. Je to tak, loni testovaný Riot LT (Test: Ghost Riot LT 8 Lector) mě tolik nenadchnul, projev pružení byl tupý a snad až příliš progresivní. PathRiot s pružinovým tlumičem je něco nepopsatelného a velmi rád bych vyzkoušel pružinu i na menším Riotu.




Ghost Path Riot



Každopádně za to nejlepší se vždycky musí něco zaplatit. Pokud ale top model jiných značek atakuje hranici čtvrt milionu, je cena 165 999Kč za dražší model PathRiot 10 LC s pružinovým Double Barellem s Climb switchem pro snažší výšlap (který není skoro potřeba, protože ani tak se Riot skoro nehoupe), Foxkou 36 v kashimě a komplet XX1 s detaily od RaceFace, velice přijatelná. Levnější PathRiot 8 nabídne za 127 999Kč „jenom“ vzduchový DB Inline, Fox 36 bez kashimy a sadu X01. Pokud budete mít možnost PathRiota vyzkoušet, udělejte to, ale jenom pokud na něj máte peníze. Ghostu se totiž povedlo vytvořit enduro závodní kolo tohoto roku, minimálně z mého pohledu. (Pozn. red.: trendy, které vládnou v světovém enduru, napovídají, že 150 milimetrů zdvihu vzadu bude málo. Většina konkurence dává závodním enduro mašinám více zdvihu.)




Ghost Path Riot



To ale není všechno, inovace přišla i v oblasti levnějších kol, vznikla celá nová platforma SL AMR respektive FR AMR. Trailbiky a allmountainy, které sdílí stejný rám, ale liší se v použití různých délek tlumiče a v nastavení uchycení tlumiče. Verze SL AMR nabídne celkem šest modelů trailbiku se 130mm zdvihu a příjemnou moderní geometrií s klasickým čtyřčepovým odpružením. Dva hliníkové a čtyři karbonové modely budou začínat na 69 999Kč a končit na hranici 150 tisíc. Při použití tlumiče s delším zdvihem se zadní zdvih rámu posune na 150mm a se 150mm vidlicí se mírně položí i hlavový úhel. Vznikne tak model SL AMRX, dva karbony, dvě hlíny, 80 až 165 tisíc.

A když otočíte držák a nahodíte 216 mm dlouhý tlumič, vznikne kolo FR AMR. 160 mm zdvihu, enduro geometrie, dva karbony dvě hlíny od 72 do 140 tisíc Kč.

Bohužel nebyla možnost projet ani jedno z novým AMRek ale rozhodně se nám ještě v průběhu letošního či příštího roku naskytne a uvidíme, jak se podařilo uvařit tuhle polívku pro všechny traily.




Ghost FRAMR



Posledním modelem, který je ještě v našem (ne a ne, pouze v tvém pozn. red.) zorném poli, je velmi zajímavý projekt trailbku Asket. Sedmadvacítkový pevňák z karbonu se 130mm vidlicí, ostrou geometrií a teleskopem. Neuvěřitelně hravá a obratná záležitost a překvapivě i poměrně komfortní díky širokým pneumatikám a zadní stavbě pohlcující vibrace. Asket začíná na 60 a končí na 120 tisících a ačkoli by byl jeho úspěch v českých luzích a hájích velkým překvapením, líbí se mi odvaha, se kterou se výrobci do těchto vod vrhají. Pevňáky sou totiž super, traily jsou taky super a proč to nespojit!




Ghost Asket



Trochu škoda ale je, že Ghost bohužel kompletně zařízl sjezdovou řadu, sjezďáku s Riot linkem se zatím nedočkáme a modely DH a Nortshore z nabídky zmizely. Tak uvidíme, co přinese příští rok.



Poslední v abecední řade je francouzský Lapierre. Loni představený model Lapierre DH, kterému se letos podařilo urvat mistrovství světa a Lapierre Gravity Republic první místo mezi týmy ve svěťáku přichází do roku 2016 v nových barvách ale hlavně s novým, ekonomickým modelem DH 527. Boxxer RC, pružinový FOX Van R a Sram Guide R a X7 za přijatelných 75 990,–.

Modely DH 727 a DH Team zůstávají, stejné, s cenovkou 92 respektive 152 tisíc.




Lapierre DH Team



Novinky se ale týkají enduro a allmountain řad Zesty a Spicy. Přepracované rámy s inovovaným uchycením tlumiče, v případě Spicy 165mm zadního zdvihu, Zesty nabídne hned dvě verze a to AM A XM, se 150 respektive 120mm zdvihu.




Lapierre Spicy



Spicy startuje s jedním hliníkovým modelem s označením 327 na Sramu GX a Foxu 34 za 87 990 Kč, po ní následuje karbonová 527 na X01 s Pikem a to jak za 104 tisíc s klasickým nebo za 118 tisíc elektricky ovládaným tlumičem E:I Shock a končí až na verzi Team, kopii kola na kterém brázdí Nico Vuilloz tratě EWSka.

Zesty AM nabídne dva karbonové a dva hliníkové rámy s různou výbavou, samozřejmě s elektrikou i bez od 80 až po 142 tisíc Kč.




Lapierre Zesty AM



To samé platí o Zesty XM, dvě hlíny dva karbony a navíc jedna ženská verze Zesty XM 327 s označením Lady. Holčičí barvy a mírně pozměněná komponentová skladba. XM můžete pořídit od 79 990 až po 124 990,–.




Lapierre Zesty XM.<>



A toliko k novinkám, prezentace skončily a my se mohli jít najíst a pak zašpinit. Pak umýt, probrat zážitky celého dne na večírku, o kterém coby jeden z účastníků můžu říct, byl výrazně klidnější, než jej přehnaně popisují někteří pseudo-očití svědkové, vstát, zase jezdit, umýt a domů. Někdy během tohoto procesu se na scéně mimo hlavního konstruktéra Riot Linku Adama Staška objevil i zasloužilý mistr světa a sportu Tomáš Slavík, toho času jezdec v barvách Ghostu. Přítomnost lidí co tyhle věci vymýšlí a testují je rozhodně věc, která každého nadšence nadchne víc než několik hodin před projektorem.




Tomáš Slavík



Takže jsem o moc chytřejší, zamilovaný do PathRiotu a příjemně vyježděný z novoměstských trailů. Díky všem u Schindler s.r.o. za super start týdne!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel F12 18.9.2015 v 9:05

    Spicy nám někdo naboural. Ta horní trubka je hrozná. Ghosty se moc povedly. Asket bych moc chtěl jako cestáčka po stezkách a trailech, kde to na 160mm enduru už je opruz. FRAMR je taky fajn, ale snad není poddimenzovaný rám. Mezi 130mm trailbikem a 160mm endurem bývá právě rozdíl kromě geo odolnost a váha rámu.
    PathRIOT vypadá jako naprostá pecka. a to že má 150mm vzadu podle mě nevadí. Už i Riot mi díky progresivitě přišel na více než svých 130mm. Vepředu je 170mm takže to bude OK. Na český enduro ani nemluvím. A máte pravdu, radši ho zkoušet nebudu, chtěl bych ho ještě víc. Cena už je moc i když vzhledem k výbavě oproti konkurenci pořád super.

  • anonymní uživatel tcq 18.9.2015 v 9:08

    Me by zajimalo jak se na te nove Spicy jezdi, docela to predelali.

  • anonymní uživatel hoffman 18.9.2015 v 9:13

    ten hrb je výborná vec pri pretočení rájd ..

  • anonymní uživatel Ondrys (pruplach (a) jakhajzl.cz) 18.9.2015 v 21:40

    hej Mate, k vedení hadic se nevyjádříš? :-D myslel jsem, že už jsi na tomto webu jistým folklórem...tak alespoň ten "hrb" (i když je to naprosté hovínko,sem tam sem zavítám kvůli tvým místým komentůn na takzvané úrovni)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí