Test: helma Cratoni Alltrack

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.8.2015

Pokud jezdíš v současné době tolik populární enduro či all mountain, tak prostě nemůžeš vyjet jet tak v ledajaké helmě. S klasickou XC helmou si maximálně ustřihneš ostudu, absolutní nutností je mít endurospecific helmu jako je třeba testovaná Cratoni Alltrack. Předchozí větu je třeba brát s nadhledem i když se najdou i tací, kteří se podle ní řídí… Samozřejmě, že na helmě až tak nezáleží, tvoji jízdu neovlivní a nebudeš kvůli ní o x sekund na dráze rychlejší, stejně tak díky ní nenaskáčeš skoky, které si předtím nikdy nedal. Helma ti prostě křídla nedá, to leda známý energetický nápoj a jen pokud jej vylepšíš vodkou…





S nástupem endura vznikl požadavek na lehké helmy s prodlouženou týlovou částí a tím pádem větší ochranou této strany hlavy. Z jaké strany a od koho požadavek vznikl netušíme, stejně tak neznáme procento pádu z kola na zátylkovou část hlavy (my v d:key padáme vždy zásadně na držku), ale prostě tyto helmy se vyrojily jako hejno much. Není snad jediná značka, která by podobný model neměla v nabídce. Nebudeme si nic nalhávat, drtivá většina helem je si podobná jako vejce vejci, liší se snad jen barvou, tvarem a počtem větracích průduchů.





Testovaná cratonka je na tom podobně. Je vyrobena tradiční technologií In-Mold kdy se tlumící pěna vstřikuje přímo do plastové skořepiny, výhodou je vyšší pevnost. V ruce je helma festovní a přitom velmi lehká, její tuhost je absolutní, ať mačkáš, mačkáš jak, tak nedocílíš deformace.





Usazení na hlavě je výborné, nevím jak to u Cratoni dělají, ale jejich helmy sedí snad každému. Především když nosíte krátké vlasy nebo je nenosíte vůbec (testovací jezdec by nosit chtěl, ale jaksi mu už nerostou pozn. red.), tak tvar helmy je zásadní. Cratoni používá standardně velmi nízké výstelky (v balení jsou ale i jedny tlustější), takže si „sed“ helmy na hlavě můžeš ještě trochu vyladit. Co se týče velikosti, tak obvod mé hlavy je 56 centimetrů, volil jsem tedy menší velikost a zvolil jsem správně.





K uchycení slouží klasické popruhy se zapínáním pod bradou, systém uchycení mě osobně příliš nevyhovoval, možná je to otázka zvyku, ale já si po celou dobu cca měsíc na něj nezvykl. K jeho rozepnutí je potřeba zatáhnout za červený popruh čímž se povolí rohatka a systém je rozepnut, jednoduché, rychlé, efektní. Zato zapínání jednou rukou je téměř neproveditelné nebo jsem gramla. Nechybí ani stahovací kolečko na zátylku, jehož horizontální umístění lze nastavit ve třech úrovních.





Pokud jseš fanda natáčení POV videí, tak odnímatelný držák na kameru tě jistě potěší, jedná se o nacvakávací destičku na kterou nalepíš držák kamery a voila. Držák drží opravdu fest a k jeho sundání je třeba poměrně velká síla, takže nemusíš mít obavy o ztrátu kamery. Pokud držák nevezeš získáš o jeden větrací otvor více, v horku se to hodí. Samotný držák je koncipován na GoPro, i když se tváří jako univerzální. Jeho velikost totiž přesně odpovídá GoPro, pro jiné kamery s větším úchytem nezbývá než úchyt potunit.





A co se týče větrání, tak to je výborné, ne výborné, výtečné. Správná bajková helma musí mít kšilt, u Cratoni Alltrack je jeho délka optimální, není ani dlouhý, ani krátký. Navíc jde snadno zvednout a do vzniklého prostoru můžeš umístit velké MX brýle. Na zátylku je šikovná zarážka, která ti pásek brýlí podrží a on ti nesjede vzhůru.





Helma Cratoni Alltrack je velmi dobře zpracovaná, lehká, dobře odvětraná univerzální přilba na all mountain, enduro, trail, no prostě na bajka. Asi jen na silničku bychom ji asi nedoporučili, protože kšilt drží na dvojici hliníkových šroubů, takže montovat s nimi před švihem bude trochu pruda, a nechat ho tam je faux pas – s kšiltem na žíle nejezdí. Asi jedinou stinnou stránkou této helmy a zároveň i všech podobných EN/AM přileb je cena, dát za kokosku tři a půl tyčky je dost.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel syflus 12.8.2015 v 7:46

    vtipný čtení.... je v tom karbon? :D

  • anonymní uživatel Dan 12.8.2015 v 8:10

    Bozi recenze Keli :-D

  • anonymní uživatel uli 12.8.2015 v 8:37

    hodně okopírovaná od ixs trail rs

  • anonymní uživatel ... (...) 12.8.2015 v 8:55

    ...a prave tu ixs mi ted ukazoval kamos vzadu rozjeblou jak zakon kaze, presne v tom prodlouzeni o kterym je rec...rikal ze nemit ji, pospal si zrejme o neco dyl..
    ikdyz je pravda ze vetsina lidi de asi drzkou napred, vyjimky se najdou...

  • anonymní uživatel Mára 14.8.2015 v 15:45

    Na žíle zásadně s kšiltem a volnejma kraťasama!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí