Rozhovor: Tomáš Mintál vyrábí teleskopické sedlovky

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 16.10.2015

Říká se, že Češi mají zlaté ručičky, v dnešním rozhovoru vyzpovídáme Tomáše Mintála, který toto pořekadlo potvrzuje. Vyrobit si sám jakýkoliv komponent je pro většinu z nás asi nepředstavitelné. Nikoliv však pro Tomáše, ten se vrhnul na výrobu teleskopické sedlovky.

Keli / d:key: Ahoj, než postoupíme k otázkám k tvé teleskopce, můžeš nám krátce představit?
Tomáš Mintál: Jmenuji se Tomáš Mintál, jsem z Jičína, kde pracuji jako hasič.

Keli / d:key: Jak jsi se dostal v výrobě vlastní teleskopické sedlovky, co bylo prvnotní impulsem?
Tomáš Mintál: Prvotní impulz byla asi koupě sedlovky Rase Black Mamba, respektive její dosluhování, ten systém se mi líbil a říkal jsem si, že to určitě půjde udělat lépe.





Keli / d:key: V čem je tvoje sedlovka lepší než ostatní?
Tomáš Mintál: Nedokážu říci jestli je lepší, sedlovky se stejným zdvihem už na světě jsou, hydraulicky ovládané mají lepší chod, já se snažil zaměřit na to, aby ta sedlovka byla jednoduše servisovatelná, případně uveditelná aspoň do stavu nějaké použitelnosti, co tě nebude omezovat v jízdě, protože jsem zažil jaký je opruz jet na týden na dovču na kolo a druhý den být nepojízdný :-). To se mi doufám povedlo, i když samozřejmě totálně zničit se dá vše :-).

Keli / d:key: Zatímco všechny ostatní teleskopky končí na 150 milimetrech zdvihu, tvoje řešení umožňuje mnohem víc, čím to je? Na jakém principu funguje? Mechanická nebo vzduchová?
Tomáš Mintál: Jak už jsem psal, sedlovky se stejným zdvihem jsou, moje je proti většině rozdílná, že pohyb nezajišťuje vzduch, ale pružina a aretaci nezajišťuje hydraulika, ale kolíček. Takže odpadají problémy se špatným těsněním ať u jedné nebo druhé části.





Keli / d:key: Jaké jsou ostatní parametry?
Tomáš Mintál: Parametry… jsou tři verze, první má zdvih 180mm uvnitř dorazem snížitelný na 160mm, další je 160/140 a třetí 140/120. Takhle to momentálně je kvůli různým chybám, které se sešly, pokud bych zjistil, že o sedlovku jako takovou by mohl být zájem u všech sedlovek by se k těmto hodnotám přidala ještě třetí u každé o dva cm větší. Hmotnost sedlovky je okolo 650gr v nejdelší verzi. Je to hmotnost sedlovky a páčky ovládání bez bowdenu. Tady by opět u sériové výroby mohly být změna a hmotnost by se dala o 50 až 80 gramů snížit. Průměr sedlovky je momentálně jen jeden a to 30,9. Tady už klasický začátek věty :-), u sériové výroby by přibyl minimálně rozměr 31.6.

Keli / d:key: Jak probíhal vývoj a kolik času jsi na něm strávil? Kolik jsi měl prototypů?
Tomáš Mintál: Vývoj probíhal do teď asi už tři roky, měl jsem před tímto vlastně tři prototypy. Poslední prototyp před touto malou sérií jsem jezdil přes dva roky s drobnými úpravami.





Keli / d:key: Co bylo největším problémem se kterým jsi se při vývoji setkal?
Tomáš Mintál: Problém při vývoji bylo vlastně všechno, ale musím říci, že jsem se díky tomu naučil dost o hliníku, jeho povrchových úpravách a možnostech obrábění :-). I když asi nejvíc jsem se ze začátku natrápil právě s tou povrchovou úpravou, než jsem našel na Slovensku firmu, co mi teď dělá tvrdoelox s teflonem. Další věc je, jak zkombinovat sílu pružiny a vůli v kluzných pouzdrech, takže momentálně, když tu sedlovku dávám kamarádům, dám jím možnost volby, jestli chtějí pouzdra s vůli, nebo aby sedlovka ze začátku moc nechodila sama, že si ji zajedou, pak dochází k tomu, že sedlovka se teprve po jedné dvou vyjížďkách rozchodí tak, že ji nahoru nemusíš pomáhat rukou, ale vůle jsou na mechanickou sedlovku relativně malé :-)

Keli / d:key: Jak probíhá samotná výroba, počítám, že doma ve svěráku s pilníkem v ruce jsi to asi nedělal.
Tomáš Mintál: Samotná výroba? Nooo, budeš se asi divit, ale i ten svěrák a pilník tam hrál roli. Jinak jsem si něco dělal sám na klasickém soustruhu, ten byl tak klasický, že to je vlastně předválečný dědeček :-), na klasické frézce a složitější věci pak samozřejmě na CNC soustruhu a CNC tří osé frezce. Kde bych měl poděkovat kamarádům a známým, kteří mi s tím pomáhali a trávili se mnou v dílnách dost času :-)





Keli / d:key: Svoji teleskopickou sedlovku plánuješ i prodávat? Pokud ano, znáš alespoň orientační cenu za kolik by mohla být k mání?
Tomáš Mintál: Sedlovku bych rád prodával, a doufám, že cena by se nechala udržet okolo 6 tisíc, někomu by se to jistě mohlo zdát dost, ale to bychom tady mohli rozvíjet debatu o nákladnosti práce v malých sériích :-)

Keli / d:key: Kde se dá o sedlovce dozvědět více?
Tomáš Mintál: O sedlovce zatím asi nikde nic víc, než co jsem ti teď napsal, není. Pokud by někdo měl zájem a chtěl nějaké další odpovědi, zařídil jsem zatím aspoň e-mail: tssedlovky@gmail.com



Držíme Tomášovi palce na jeho cestě a doufejme, že se vše podaří jak má. Jsme samozřejmě velmi zvědaví, jak sedlovka byť v prototypové fázi funguje a Tomáš nám přislíbil zapůjčit jeden kousek do testu.

Diskuze

  • anonymní uživatel kisakiles 16.10.2015 v 9:20

    dobře ty, to se cení

  • anonymní uživatel greg minářů 16.10.2015 v 11:37

    dobře ty. fandím ti :-)

  • anonymní uživatel tcq 16.10.2015 v 11:38

    Pekne, sem zvedavej na recenzi, pak muze zkusit nejakej kickstarter.

  • anonymní uživatel xkilla 16.10.2015 v 11:50

    u něj bych tu cenu pochopil, jinak ceny sedlovek od velkych firem jsou naprosta urážka kupujících,stejne jako cenová politika většiny bike firem

  • anonymní uživatel Pepa 16.10.2015 v 12:22

    Klobouk dolů, šikovnej, fandim. Za sebe teda jen přihodim polemiku na téma pružina - za jak dlouho začne sedlovka odmítat vyjíždět do plnýho vytažení když půl času na kole strávim se sedlem zamáčklym dole (tudíž zmáčklou pružinou)?

  • anonymní uživatel bolekkrutor 16.10.2015 v 12:57

    2Pepa-Dost mimo mísu. Není to tak dávno, co vzduchové pružení na kole byla spíš rarita a vesele jsme všichni drandili na pružinách. Pružina se unaví jedině, pokud je špatně dimenzovaná, nebo ze špatného materiálu. Osobně mi větší starosti dělá stírák-prachovka, kdy z hlediska konstrukce, jednoduše nemůže fungovat na 100%.

  • anonymní uživatel Tomáš (hyashi (a) centrum.cz) 16.10.2015 v 13:28

    Bolek: To je samozřejmě pravda a zatím jsem kamarádům okolo, co jsem jim sedlovku dával, říkal, že má zvýšené nároky na servis, protože tenhle systém nikdy na 100% nezatěsníš. Jeden mi odpověděl, že si radši sedlovku jednou za 14 dní za deset minut vyčistí a namaže, než aby měl dvakrát za sezonu sedlovku na 14 dní v servisu :-)

  • anonymní uživatel bolekkrutor 16.10.2015 v 13:43

    2Tomáš-Mám to s "jedním" tvým kamarádem nastavené dost podobně. Je dost pravděpodobné, že po testu ode mne máš mail s objednávkou. PS: Keli na BF nechodí, tedy očekávám nějakou kompenzaci za reklamu, jestli tušíš kam mířím:).

  • anonymní uživatel Tomáš (hyashi (a) centrum.cz) 16.10.2015 v 13:46

    Bolek: Je mi to naprosto jasný :-) Budeš si moc vybrat barvu, pokud to bude černá. Případně napiš na mail co tu byl zmiňovaný nahoře.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.10.2015 v 15:42

    paráda ....smekám, všem "českejm zlatejm ručičkám" není možnost udělat teleskop i na RB Boxter? má úplně atypickou šířku sedlový trubky - když jsem to před lety zkoušel sehnat, tak na trhu prostě nebyly - jen v přepočtu za 9 000kč ze zahraničí. Mechanický AMOEMBY už z trhu dávno zmizely - ty byly skvělý a levný.
    Zkoušel jsem teď googlit a neúspěšně, nepodařilo se mi najít šířku sedlový trubky na Boxter...je to ostuda, když to kolo mám 6 let. Nevíte kluci někdo z hlavy? Každopadně Tomášovi přeju, aby měl úspěch....těmhle projektům fandim...o cenový politice některých bike koncernů se nemá smysl zamejšlet - jsou to čurini

  • anonymní uživatel Tomáš 16.10.2015 v 16:29

    Nemá Boxter průměr 30? Tam by možná šlo sehnat stavitelný výstružník a projet na 30.9 a asi by to bylo i levnější než shánět sedlovky s menším průměrem, ale moji bych na tenhle typ kol nedoporučoval, je zespodu otevřená, takže jen do kol s plnou sedlovou trubkou bez díry dole.

  • anonymní uživatel RB 16.10.2015 v 16:58

    Přesně jak říká Tom měl jsem to takhle na Dragsterovi a doporučil mi to sám výrobce.
    Sedlovku jsem pěkně 2x vykoupal v písku a chod beze změn. Zítra jí snad taky protáhnu a myslím, že uvnitř moc bordelu nebude.

  • anonymní uživatel klein (Kleinroman (a) email.cz) 16.10.2015 v 16:58

    Jen jeden dotaz co mě napadl. Je nějak řešené tlumení? Nebo tě vychozená sedlovka proste nakope do kuli 😃

  • anonymní uživatel Tomáš (hyashi (a) centrum.cz) 16.10.2015 v 17:33

    Tlumení tam není, ale když budu počítat i tu Mambu, tak tyhle sedlovky jezdím 6-7 let a nestačil jsem si všimnout, že by kule nějak trpěly.

  • anonymní uživatel mr.antik 16.10.2015 v 18:19

    pružina stoji v železařství nebo pružinárně tak 2O korun, unaví se za hodně dlouho, to netřeba řešit

  • anonymní uživatel mr.antik 16.10.2015 v 18:24

    jinak mám doma kronologa předělanýho na pružinu a přitelkyně si nestěžuje že by jí z něj bolely koule. Naopak je fajn že je nahoře hned

  • anonymní uživatel hoffman 17.10.2015 v 7:33

    čože na Slovensku tvrdoelox s teflonom? to musí byť tajné....

  • anonymní uživatel xyz 19.10.2015 v 9:56

    Senzacni!

  • anonymní uživatel Jirka 15.11.2015 v 19:33

    Zdar! Až se mi rozpadne Reverb (a on se dřív nebo později rozpadne), tak beru tohle. V jednoduchosti je krása!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí